Włoskie przepisy!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao tutti!!!Kto zna jakieś fajne włoskie przepisy niech tutaj piszę!Podzielmy się włoską kuchnią, za która przepadam!!!
Ojo,aju,peperedu ;) :p a tak na powaznie to wiele przepisow zna wujek gugel pod haslem "ricette" :p a warto nauczyc sie robic najlepsze i najsmaczniejsze danie swiata,czyli lasagne :)
czy ktos zna jakies proste przepisy na wloska piadine.tzn z czym ja zrobic ..bo piadina juz lezy i czeka w lodowce.z gory dziekuje ciao
ja uwielbiam ze speckiem i rucolą...ale to kwestia gustu;) speck możesz zastąpić prosciutto crudo saporito smacznego;)
Piadina ma pochodzenie pasterskie, więc farsz do niej powinien być prosty i nieskomplikowany. Takim farszem mogłyby być pomidory siekane z czosnkiem i bazylią. Dobrym pomysłem są również skrawki aromatycznej pieczeni. Piadinę możemy jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Można więc piadinę zapiekać w mozarelli z kawałkami pomidorów i salami, albo podawać ją na zimno – z serem, tuńczykiem i sałatą. Osbiscie lubie z szynka grzybami/pieczarki/ i mozarella i majonezem...najlepsza!
..najbardziej znana jest piadina z prosciutto crudo lub stracchino/rodz.sera/i rucolą
dzieki za odpowiedz...jak zawsze szybko i niezawodnie..moze uda mi sie cos wyczarowac z tego ciasta ..ciao
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia