Chrzciny we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 131
poprzednia |
Zostałam na nie zaproszona i chciałabym wiedzieć co i jak.
Co i jak? No idziesz, ładnie ubrana, do kościoła, odbywają się chrzciny, a potem najczęściej jest małe przyjątko (albo i nie małe, w zależności od tego, jak bardzo rodzice dziecka lubią świętować;)).
Tyle to się domyśliłam ;-) Bardziej chodzi mi o konkrety tzn. co się daje albo ile ....
My z narzeczonym na ostatnich chrzcinach (synek dalszej kuzynki) nic nie daliśmy... ;)
no i wez taka zapros na chrzciny:*
No kochana, o Zośkę się nie martw, coś dostanie od cioci Dee!;-D
mam taka nadzieje:)
5 pazdziernika bede chrzestna, w ogole nie mam pojecia jak to tutaj jest, jakies tradycje czy cos... Jakie prezenty?
W polsce mowi sie, ze kobieta w ciazy nie powinna byc matka chrzestna, nie wiem dlaczego. Moze ktos wie dlaczego i czy we wloszech tez tak sie mowi..?? Pozdrawiam :)
trzeba by sie jakiejs w zabobobach oblatanej zapytac coz to moze oznaczać :D na baby boom zdaje się jest dużo nawiedzonych, wtajemniczonych w ta sredniowieczna tematyke ;)
ja bylam na chrzcinach w tym roku u naszych przyjaciol. kupujesz albo prezent co w przypadku znajomych jest wskazane albo dajesz kaske. my z mezem kupilismy malej prezent - komplet z perel. u nas jest taka niepisana zasada ze na wesele od parki sie daje ok. 250 euro od pary a na chrzest kolo 150. to ile ty zechcesz dac zostaje w twojej kwestii. ja znam osoby ze para daje 50 euro i im sie wydaje ze to duzo tak wiec kwestia osoby.
jesli nie chcesz dawac pieniedzy kup prezent, jakas pamiatke i masz problem z glowy.
komplet z pereł ? Hmm...następne urodzę we Włoszech :-).
perly nadaja sie tylko dla znakow wodnych Ryb Raka i Skorpiona..osobom spoza tych znakow przynosza lzy..absolutnie nie daje sie perel w prezencie..perły kojarzone w wielu kulturach ze łzami. Znana jak przypowieść mówiąca o perłach, jako o łzach ronionych przez Adama i Ewę po wygnaniu z Edenu, a także zapis o biżuterii z perłami, wyśnionej przez małżonkę Henryka VI Burbona z Nawarry, która zwiastowała śmierć monarchy. Także i dzisiaj część kobiet unika pereł, wierząc że przynoszą one nieszczęście.
no nie wiem ... u nas perly sa na porzadku dziennym, nasza znajoma pracuje w sklepie jubilerskim i to sie sprzedaje najwiecej szczegolnie na chrzciny i komunie.
Bedeac we Wloszech dowiedzialam sie ze tutaj prawdziwe perly to drodocenny skarb i ze nie wszystkie Wloszki nosza perly (te prawdziwe!) bo je na to nie stac. A zatem sa oznaka bogactwa i zarazem dobrego guztu (co jak na Itale sie bardzo ceni, zwlaszcza w towarzystwie ehehe). Wyobrazcie sobie wielkie zdziwienie jak odmowilam takiego "kosztownego" prezentu od mamy mojego chlopaka. Co za nie fart! Brak taktu i nieobycia i na nic sie zdaly moje tlumaczenia ze perly przynosza "lzy". :-)
Dzięki za odpowiedzi a raczej za podpowiedzi :-) Ale jeśli to chłopak to chyba nie bardzo te perły ;-)? Więc może jeszcze Ktoś ma jakiś pomysł?
No wlasnie, a co z chlopcami? Perly jakos nie bardzo pasuja... No i zloty lancuszek tez nie bardzo bo tego ma juz z 20...
Kup jakies ubranko dla niego. Na chrzinach dziecka kuzyna meza tez podarowalismy mu ladne ubranko.
Ubran to on ma conajmniej do 3 lat, strasznie duzo kupila szwagierka, tesciowa no i "inni" tzn rodzina, znajomi... Nie mam pojecia co mozna byloby kupic dziecku, co juz wszystko ma...
A jakis szczegolny elegancki komplecik?
tak jak pisalam mozesz dac spokojnie kase a rodzice ja zagospodaruja w swoj sposob..., wiem ze nasi znajomi dla chlopcow (ja wtedy dalam kase) kupowali srebrne ranmki na obrazki, srebrne lyzeczki z grawerem z data urodzenia i imieniem, lub data chrztu - tak tez sie daje w polsce, chlopcom wiem ze tez tu sie kupuje bransoletki na reke
No właśnie, ajk to jest z tymi bronzoletkami? U dziewczynek też widziałam, maluchom przyczepiają złote branzoletki na rączke chyba z imieniem, taki zwyczaj?
My bylismy wczoraj na chrzcinach u przyjaciol... zanieslismy komplet poscieli Anne Geddes... jest ostatnio bardzo popularna. Ja popr. zapytalam mame co chce. Malenstwo dostalo do tego cala mase zlota. Osobiscie nie przepadam za tego typu prezentami i uwazam, ze takie pamiatki to raczej od najblizszej rodziny. A wypada wszystko... byle kosztowne :-))
Wypada kupic ubranko dla matki chrzestnej? Chyba nie bardzo co? Jak bym byla tylko gosciem to mialabym gdzies, kupilabym cokolwiek... Co daja chrzestni? Ubranko juz kupilam... A z prezentem ciagle problem... :(
wlasnie... byle kosztowne ... zauwazylam ze tutaj we wloszech funkcjonuje zasada 'postaw sie zastaw sie' ... trzeba sie po prostu pokazac przed znajomymi czy rodzina. ja natomiast wychodze z zalozenia ze kupuje cos ladnego czy pamiatke ale ma mnie na to stac. ja wiele razy kupowalam drogie az nad prezenty a potem sama dostawalam bzdery "ze sklepu za 4 zl". po prostu nie warto. juz wiem kto jak daje i robie tak samo.
he he..ciągotki do zlota...odzywaja sie arabskie geny po przodkach poludniowcow..wlasnie to ciagotki do zlota..nawet maluchy 10 mies..siedzace w wozkach maja zlote bransoletki..co jest glupota bo wg mnie jest niebezpieczne,dziecko moze rozerwac i polknac taka bransoletke..wlasnie Arabowie lubowali sie i lubuja w dalszym ciagu w zlocie w obwieszaniu zlotem.. wg arabow dzwonienia łańcuszkami, czy bransoletkami w celu pobudzaja wyobraźnie seksualna mężczyzny..wlasnie stad sie to wywodzi.../mpzliwe, ze wlosi o tym nie wiedza..to ignoranci/ale po co to malemu dziecku???..jeszcze niechcaco zadzwoni bransoletka na pedofila!
Ubranko do chrztu kupilam. Ceny sa przerazajace, ok 120-160 euro :/ W prezencie chce dac album do zdjec, widzialam juz takie duze i ladne za 50-60 euro i do tego albumu wlozymy pieniazki ok 200euro. Mam nadzieje, ze tak bedzie ok! Nie wiem co powinni dac chrzestni... Mi taki prezent by sie spodobal, a Wy co o tym myslicie?
Prezenty na chrzciny można podzielić na dwie grupy. Są prezenty o charakterze pamiątkowym, które zwyczajowo przynoszą na chrzciny goście oraz prezenty stanowiące niezbędne akcesoria ceremonii chrztu. Ubranko, buciki, świeca czy specjalna sukieneczka to konieczne elementy chrztu, które - zgodnie z obowiązującą w kilku regionach kraju tradycją - kupują jako prezenty na chrzciny rodzice chrzestni.Prezenty, jakie goście przynoszą na chrzciny, mają w założeniu stanowić dla dziecka pamiątkę tego dnia i przypominać mu po latach pierwszą ważną uroczystość w życiu. Dlatego najczęściej wybieramy prezenty ze srebra lub złota. Na chrzciny można podarować symboliczny srebrny smoczek, grzechotkę lub łyżeczkę z wygrawerowaną datą i imieniem obdarowanego, albo tradycyjny złoty łańcuszek z medalikiem, obrazek ze srebrnej blachy z wizerunkiem Matki Boskiej czy złoty pierścionek lub kolczyki. Prezenty na chrzciny są zróżnicowane cenowo, w zależności od możliwości finansowych gości. Pamiętajmy jednak, że od rodziców chrzestnych oczekuje się zazwyczaj bardziej wartościowych pamiątek niż od innych uczestników ceremonii.
Wymaga sie bardziej wartosciowych prezentow? Hmm... Chyba tego nie oczekuje skoro wybrala mnie ;) hehe... Ja to w ogole nic bym nie kupila, nic nie dala. Ona przyjechala do mnie na slub i tez nam nic nie dala. No, ale jak powiedzialam mezowi o tym to powiedzial, ze "przeciez to dziecko" prezent dla siostrzenca! Nie dla niej! Nie wypada!!!Poza tym na moim braciszku nie oszczedza, to czmu ma oszczedzac na swoim pierwszym siostrzencu... :/ Wiec powiedzialam,ze juz mnie nic nie interesuje. Niech kupuje sobie sam, co chce! W sumie on jest wlochem i powienien wiedziec! A jak nie wie to niech zapyta mamusi, w koncu ma 7 chrzesniakow... :)
haha,
my tydzien temu chrzcilismy Zosie.
Od chrzestnych dostala po lancuszku-i wsio.A od gosci,mnostwo ubranek i roznego typu urzadzenia typu fotelik do stolu,lezaczek i inne.Wiedzac,ze kazdy pewnie kupilby po lancuszku,bransoltece czy kolczykach pomoglam wiec gosciom i powidzialam co mogliby Zosi podarowac...nie ma nic gorszego jak 30 par kolczykow w 5 miesiacu zycia...a tu tyle innych potrzebnych rzeczy do kupienia
A mnie wkurza i to mocno, kiedy rodzina, z okazji chrzcin najczęściej, kupuje dziecku kolczyki bez pytania się rodziców o zgodę, tak jakby kaleczenie niemowlęcia było czymś naturalnym.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 131
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia