prawda o wlochach (z reportarzu moimi oczami)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 111
poprzednia |
witam wszystkich i zachecam do lektury, chcialabym nadmienic, ze moje przyklady sa tylko i wylacznie na uzytek i dobro innych osob polakow, ktorzy przyjezdzaja do Wloch z uczuciem, ze sa gorsi.

podobnie bylo ze mna, kiedy przyjechalam tu 6 lat temu czulam sie podobnie, ale to za sprawa kilku dziwnych kontaktow z tymi ludzmi, ich bezposrednim czasami wrecz bezczelnym sposobem bycia, interesowaniem sie skad pochodze i szuflatkowaniem mnie :'' nastepna dziwka z polski, pewnie chce sie chajtnac z jakims pieknym i wyksztalconym wlochem i zostac tu na zawsze.''
co tu duzo mowic wielu wyksztalconych nie poznalam a w miasteczku ktorym mieszkam 3/4 mieszkancow nie ma skonczonej szkoly podstawowej, a sa w wieku moich dziadkow, u nas tez byla wojna i do tego komunizm ale moi dziadkowie i moich znajomych sa po liceach a co wielu po studiach, ok ok nie mozna sie nasmiewac to system wloski tak rojnuje ludzi,
ciekawa jestem czy wlosi to wiedza,
dlaczego np z 750 osob na koniec roku szkolnego 150 przechodzi z dwiema niedostatecznymi ( nadmienie ze w polsce z jedna niedostateczna nie mozna przejsc do kolejnej klasy) a we wloszech z trzema sie uda i nawet z 8 niedostatecznymi,
co sie dzieje? otoz 600 osob ktore ma powyzej 3 niedostatecznych ma szanse przejsc (to juz 2 szanse) tylko w okresie wakacyjnym musi zdac egzamin, z czego z 600 zdarza sie ze 1 dwie nie zostaje przepuszczona, moi drodzy nie sprawdzalam tylko jedna szkole sprawdzilam ich kilka od licemu ekonomicznego po informatyczne, czy tu ktos z ministerstwa edukacji nie chce zawyzac statystyk na tle UE? i pozwala przechodzic wszystkim nawet tym ktorzy nie wiedza ze wlochy leza nad morzem tyrrenskim a niemcy granicza z austria? skomentuje to w ten sposob: poziom wloskich szkol jest jakims wielkim nieporozumieniem, nie wspominajac juz o relacjach miedzy uczniami i profesorem gdzie oficjalnie zwracaja sie do siebie na ty, nie wspominajac ze jeszcze 10 lat temu nauczyciele palili papierosy wewnatrz klas, a uczniowie siedzieli bez przerw w dymie i pewnie z bolem glowy bo nauczyciel nie umial odroznic pracy od fotela w domu, a przeciez NAUCZY- CIELE to ktos kto to ciele ma nauczyc, prawda? nie bede tez zaglebiac sie w temat ubioru nauczycielek po 50 albo i wyzej ktore ubieraja miniowke i maja kolczyk w nosie albo piekna wytatulowana gwiazde na reku, po prostu cudowna! (non comment), a gdzie sa ogrzewania a farba na umalowanie obdrapanych scian a szatnia? normalne ze w obdrapanych klasach z kurtkami zawieszonymi na scianie nikt sie nie skupi...

porozmawiajmy na temta sytemu bankowego we wloszech, wiem ze wlochy slynna z wielu przpieknych antycznych budowli ale banki moglyby zrobic jakas renowacje, poczty zreszta tez, wiele razy zdarzylo mi sie ze byc w banku na poczcie, a to komputer nie dziala a to program sie zawiesil, nie wiem czy inne kraje UE zauwazyly ze we wloszech przelew idzie od 3 do 7 dni, nie mowiac juz o czekach ktore wystawia bank a w jego filli nie mozna go wyplacic bo nie maja polaczenia, a wiec po co to czeki?
paradkos jest taki ze jesli ty jestes z rzymu a ktos z boloni zaplaci ci czekiem i ma tam bank to zebys mogl wziasc pieniadze musisz jechac do tego banku, oczywiscie nie wszystkie banki ale wiekszosc;) niech zyje optymizm,
nie wiem czy wspominac cos na temat instytucji urzedow miasta szpitali ktore do dzis nie znaja panstw ktore wchodza w sklad UE, nawet jesli zajmuja sie wypelnianem danych do tessera sanitaria, wiec maja staly kontakt z ludzmi z roznych panstw, to tak jak sprzedawac chleb i nie wiedziec ile kosztuje hehehe.

telewizja! co za koszmar, skaczace zabki, trans ktorego kocha cala italia, biegajace kaczuszki i laleczki ktore maja za zadanie pokazac jak najwiecej uda, nie wiem co to za technika i czemu ma sluzyc, wie tylko, ze nawet reklamy maja ten watek ''erotycny'' np sprzedajemy plytki i na zdjeciu obok jest piekna blondyna w szlafroku ktora pokazuje skrawek piersi, jest reklama lozek albo zyrandoli musi byc seksowna brunetka ktora delikatnie paluszkiem przejedzie po sliskiej powierzchni lozka lub szkle ktory zwisa z zyrandola, moze to ma dzialac tylko na facetow, bo na kobiety dziala rozwscieczajaco sa one zazdrosne i obrazone na meza ze patrzy na plakat i kobiete ktorej nigdy nie bedzie mial, po za tym w dzienniku wiele razy spotkalam sie z klamstwem np ostatnie prognozy na temat inflacji, w tv polskiej pokazujemy statystyki porownania np pil w UE oszacowano na -1,1 jedynym krajem w UE na plusie jest polska a wlochy stoja gorzej od niemiec bo maja -5,8 ale co pokazuja we wloskiej tv, oczywiscie o polsce sie nie mowi, ale co pisza pil w ue -1.1 ale wlochy stoja lepiej od innych krajow, panowie i panie a gdzie argumenty!!!!

PRAWDA JEST JEDNA WE WLOSZECH NIE MA ARGUMENTOW, TAK JEST I KONIEC I LUDZIE TO KUPUJA...
a potem slysze komentarze od wlochow, francuzi to same geje i brudasy, anglicy sa glupi w rosji i calej europie wschodniej sa same prostytutki, maja kwadratowe samochody i nie maja pewnie telewizora,maja jeszcze troche respektu do niemca i amerykana ale to dla tego ze polowa z nich byla na ich lasce w czasie wojny, basta ze usysza ja ja ja i staja na bacznosc
(kiedys mi sie zdarzylo nawet pytanie czy w polsce mamy grzyby i czy u nas drzewa maja taki sam ksztalt a i czy my wogole mamy samochody, spytalam mnie kiedys wozna pewnej szkoly)

spytajcie wloch i ich godlo ja spytalam ponad 20 osob i tylko jedna byla mi w stanie je opisac a ja moje godlo znam z przedszkola,
kto ty jestes? polak maly!
jaki znak twoj?....

jeden pan ktory uczy jezyka wloskiego zapytany o godlo odpowiedzial mi ze to krzyz na ktorym jest ukrzyzowany jezus, tak naprawde sporo osob mi na to pytanie tak odpowiedzialo!

kiedys od 22 studentki uslyszalam pytanie co to jest AIDS i czy mozna na to umrzec, od studentki farmacologii nie moglam sie dowiedziec jak nazywaja sie po wlosku pol kule mozgowe, pewnie musi skonczyc jeszcze doktorat zeby sie dowiedziec jak sie nazywaja, drugi 27 letni chlopak zapytany o jezyk glucho-niemych odpowiedzial mi ze to alfabet morsea,wiele osob nie wie jakie odglosy wydaja poszczegolne zwierzeta, nie znaja wyrazow jak szum,szelest itp,

nie wiem ile mam podac argumentow, zeby powiedziec a nawet wykrzyczec JESTEM DUMNA ZE URODZILAM SIE POLKA I ZE WYCHOWALAM SIE W POLSCE!!!!

kiedy przyjechalam do wloch wydawalo mi sie przez chwile ze jestem gorsza, ale dzis chodze z podniesiona glowa wiele zobaczylam wiele moge powiedzic tez na temat higieny, nawet tych pieknych wypacykowanych lalun ktorym pekaja zylaki w nowych butach channel albo pieknej bluzce DOLCE GABBIANO!!!!;) wystarczy spojrzec na ich piety albo miec szanse byc kosmetyczka i zobaczyc ich wspaniala higiene, ale coz jak ktos sie myje po poludniu i wieczorem przed pojsciem spac uwaza ze jest czysty? do tego wielu z nich uzywa wspolny recznik tak tak tata wyciera sobie zadek a potem mlodsza corka twarz a potem mam zagrzybiale stopy i tak dzien w dzien >:) co by tu jeszcze powiedziec? hmm na temat jedzenia i tradycji jedzenia? troche mnie deneruje jak w encyklopediach turysty jest tak zachecajaco opisana to jak wlosi lacza sie rodzina, jak robia korki o 13 na ulicach zeby zdarzyc na jedzenie, a potem zasiadaja i co? gdzie jest ta wspaniala rodzina? ja nie mowie ze maja dyskutowac o filozofia ale przynajmnie przelykac dobrze makaron, bo prawda jest taka ze potem latwo o niestrawnosc itp, wszystkie ale to wszystkie znajomosci i wyjscia ze znajomymi koncza sie jedzieniem w knajpie i kiedy nadchodzi jedzienie temat sie urywa

to nie jedzenie jest dodatkiem do naszej ''przyjazni'' ale ja jestem dodatkiem do jedzenia:) mile?
czemu nie mozna zrobic czegos wspolnie bez wydawania pieniedzy i jedzenia? jakis wypad pod namiot do lasu nad rzeke?

no ale jak ktos ostatnia ksiazke przeczytal w 1 klasie szkoly podstawowej skladajacej sie z 10 linnijek normalne ze nie ma co czym rozmawiac (attenzione mowie tylko o wlasnych doswiadczeniach, srodkowe wlochy reg. lazio)

apropo wyjasnijcie dobrze wlochom ze polska lezy w europie srodkowej a nie wschodniej.

chcemy pogadac o zdradach?

jestem na etapie badan: interesuje mnie brak skromnosci u samcow i odwaga, podam przyklad

w polsce zyjac 20 lat nie mialam przypadku zeby 60 letni DZIADEK uwierzyl ze ma u mnie szanse i zaczynal do mnie konskie zaloty, a we wloszech moze stac jeden 1,50 wzrostu smierdzacy potem w roboczych ubraniach oparty o l'ape z bula w reka ktora smierdzi mortadela i usmiecha sie do mnie ochoczo majac nadzieje ze moze sie uda? to jakas smiertelna pomylka, u nas paszkwile sie tego wstydza a ty bezzebni mysla ze sa belmondo, wiele razy zdarzylo mi sie otrzymac telefon od mezow moich kolezanek, od nieznajnomych mezczyzn dziadkow i jestem bardzo ciekawa skad sie u nich bierze ta odwaga, a moze jest cos nie tak z kobietami, moze one lubia takie dziecinne podchody???
kobiety tez niegrzesza wyczuciem gustu, wychodza z bebnami na wierzchu obcisnietymi skapymi bluzeczkami, ze stanikami na wierzchu bo maja swietny wzorek z motylkiem no i tej maty z napisem uomo, boze co za paskudstwo aha i zauwazylam ze chlopak niewiele sie rozni od dziewczyny rozowa bluzeczka serduszko z cekinow, brakuje jeszcze zeby faceci przyklejali sobie sztuczne rzesy:) nice:)

a co do wychowania dzieci tez mam zastrzezenie, po pierwsze nie traktuja je slodko, typu tititi dziadzius zaprowadzi cie to sadu i pokaze ci ladne jabuska;) tylko sie slyszy utne ci siusiaka, o jaki piekny siusiak, moja corka bedzie niezla zdzira (powiedzial ojciec jednej malej dziewczynki do znajomego) i tysiace innych komentarzy ojcow dziadkow typu zobacz jaki wujek jest brzydki, zobacz dziadek jakie ma odstajace uszy, szybko sie tez ucza bluznierstw bo do poznej godziny przesiaduja ze starszymi a potem mamy rozwydrzonego dzieciaka co nie umie powiedzic dzien dobry podziekowac i rzuca papierek od loda na ulice a rodzice nie reaguja!! cudownie prawda...

slyszalam prawdziwa rozmowe rodzica i dziecka na polnocy wloch, tam byl prawdziwy dialog, pytanie odpowiedz, w srodkowej czesci wloch slysze tylko badz juz cicho ,che palle e che palle,jest tez dosc czesto slyszec za plecami w miejscu publicznym takiego plaskacza odwarasz sie a tam mamusia z synkiem do ktorego przemawia :ti schiaffo al muro'' che carino:) vero?

pozdrawiam glowa do gory cieszmy sie ze w nas plynie polska krew i ze nauczyli nas ze krowa muczy, morze szumi i ze nasze godlo to orzel bialy:)
alez to kwasem zalatuje,wracaj dziewczyno do polski bo moze tam ci bedzie lepiej ,chociaz nie jestem pewna bo skoro zostawilas ojczyzne to ci tam nie bylo zbyt rozowo
@due polachce zgadzam sie w wiekszosci z toba,dlatego spakowalem manatki i wrocilem do polski,wlochy to najbardziej zacofany kraj europy zachodniej,oni zamiast sie rozwijac cofia sie z roku na rok,za 10 lat Polska bedzie duzo przed nimi :)
ojojoj,ratuj sie kto moze.
WITAM CHCIALAM OZNAJMIC ZE NIE PROSILAM ZEBY MI KTOS DORADZAL GDZIE MAM JECHAC ALBO WRACAC TU GDZIE JESTEM JEST MI DOBRZE, CHCIALAM TYLKO OPISAC MOJE SPOSTRZZENIA, PERMETTETE, GRAZIE
zlotko55:) a skad wiesz, ze nie w polsce nie bylo mi rozowo? a skad wiesz ze nie wyjechalam w delegacje, a skad wiesz ze dzis nie jestem w innym kraju gdzie mam jakies zlecenia;) nie otwieraj buzi zanim czegos nie jestes pewna zlotko
Nie reportarzu tylko reportażu
Poza tym nic specjalnego nie odkryłaś :)
Due polacche-proponuję się tak nie irytować bo Ci żyłka pęknie ;)
Autorko, to wszystko prawda, ale nie spodziewaj sie, ze ktos Ci przyklasnie za zebranie i spisanie Twoich spostrzezen. Na tym forum nie mozna krytykowac Wloch czy Wlochow, bo od razu zbiera sie stado stalych bywalcow, ktorzy zaczynaja swoje spiewki typu: nie mozna generalizowac, szufladkowac, myslec stereotypami,kazdy jest inny i inne tego typu rewelacje. Jeszcze sie chyba nie zdarzylo, aby cos negatywnego o Wlochach nie zostalo w ten sposob skomentowane. Do ich mozgownicy nie dochodzi, ze mozna mieszkac we Wloszech, na podstawie swoich doswiadczen wyrobic sobie opinie, ktora jest negatywna i nie ma nic wspolnego ze stereotypami(co niektorzy powinni sprawdzic znaczenie tego slowa). Pozdrawiam!
Dua polacche , nie skonczylem czytac do konca, ale mam pytanie , po co to wszystko ? nie wiem co chcialas osiagnac, tym co napisalas. wylapalem kilka twoich zdan, to ze we wloszech slyszysz komentarze o francuzach czy niemcach itd . wejdz sobie na jakikolwiek portal polski i przyjzyj sie jak polacy wyzywaja wszystich , niemcow , rosjan, i kazdego innego po kolei a co najlepsze w tych komentarzach ejst tyle nienawisci ze az daje do myslenia. wypowiadalas sie tez na temat mezczyz , powiedz mi piekna kobieto kim ty jestes by nazywac kogokolwiek paszczurem ? ty oceniasz ludzi po wygladzie ? gratki niezle masz podejscie do facetow, mozesz byc najpiekniejsza kobieta na swiecie ale nie masz prawa nazywac w ten sposob nikogo, mozesz to robic z kolezankami albo kolegami ale raczej nie przy innych nieznanych ci osobach, moim zdaniem raczej nie wypada. dalej nie czytalem bo poprostu mi sie nie chcialo w kazdym badz razie z tym co przeczytalem wcale sie nie zgadzam,
P.S. kiedy przestaniecie osadzac caly narod . albo porownywac polakow do wlochow. nie mam na tyle wiedzy by to robic, nie mielismy przyjemnosci poznania calej ludnosci obu panstw.
Jak mozna wyrobic sobie opinie o kims lub o czyms tylko i wylacznie na podstawie wlasnych doswiadczen?Co wiecej opinie o calym narodzie majac jako przyklad mala garstke poznanych ludzi czy zauwazonych przez przypadek dziewczyn w ciuchach Dolce Gabbiana.
Wlasnie takie zachowanie jest jak najbardziej do potepienia.
Troche tolerancji...to i Ciebie beda tolerowac i nie bedziesz musiala czuc sie gorsza.

Moze i ze stereotypami nie ma nic wspolnego ale z generalizowaniem i szufladkowaniem jak najbardziej!
Czyli wychodzi na to, ze czlowiek nie moze wypowiadac sie na zaden temat, ani pozytywnie ani negatywnie, bo przeciez nikt nigdy nie pozna calego narodu czy chociazby 10% jego mieszkancow. Zreszta wielokrotnie na forum wypowiadaly sie osoby mieszkajace we Wloszech od lat i rowniez byly raczone tekstami o stereotypach i szufladkowaniu. Jezeli jednak pojawil sie post przedstawiajacy Wlochow w pozytywnym swietle, to nigdy nie doczytalam sie oskarzen o generalizowanie. Czyzby hipokryzja? Nie potrafie po prostu zrozumiec, dlaczego osoby krzyczace o tolerancji, same udowadniaja, ze jej nie posiadaja, nie akceptujac faktu, ze mozna miec odmienna opinie na temat danego narodu.
jesli o to chodzi to nie poznasz nawet 0,001% ludnosci.

Wczoraj w tv zadawali pytania ludziom zapisanym na medycyne.Chlopczyna nie wiedzial co to epatite-dla niego byla to choroba nerek.Nie pomyslalam,co za barany z tych Wlochow lecz co za baran z tego chlopaka...

autorka tematu z kolei po tym jak ktos nie potrafil powiedziec jak nazywaja sie komory serca-wyrobila sobie odrazu opinie o narodzie....

ot roznica...

jesli o to chodzi to nie poznasz nawet 0,001% ludnosci.

Wczoraj w tv zadawali pytania ludziom zapisanym na medycyne.Chlopczyna nie wiedzial co to epatite-dla niego byla to choroba nerek.Nie pomyslalam,co za barany z tych Wlochow lecz co za baran z tego chlopaka...

autorka tematu z kolei po tym jak ktos nie potrafil powiedziec jak nazywaja sie komory serca-wyrobila sobie odrazu opinie o narodzie....

ot roznica...

Ale w jakim celu wciaz krytykujecie? bo nie potrafie tego zrozumiec, macie chyba kompleksy . i w ten sposob dowartosciowujecie wlasny nacjonalizm chcecie za wszelka cene pokazac ze my polacy jestesmy lepsi od wlochow, ale mimo wszystko siedzimy wlasnei we wloszech , czytam polskie forum i tam znowu jada na niemcow, niemcy sa faszystami, nieukami i inne duperele , ale tak naprawdie wielka ilosc polakow utrzymuje cale rodziny z pracy w niemczech , i pewnie ci we wloszech podobnie mi sie to kojazy z pluciem do talerza w ktorym sie je , i ot cala polityka, mozna wypowiadac sie oczywiscie na rozne tematy , ale postarajcie sie to robic tak by nikogo nie obrazac, przeciez dziewczyny, gdyby ktos napisal cos brzydkiego na polske a ide o zaklad ze takie rzeczy brzydkie zwiazane z nasza mentalnoscia czy sposobem bycia by sie znalazly to tez bronilybyscie wlasnie polski , ja nie bornie wlochow nie bronei tez polakow, poprostu dziwne jest ze koelzanka miala nieprzyjemne sytuacje tu we wloszehc i pisze nam ze caly ten narod jest beee . nie chce naprawde podac tego przykladu ( prosze potraktujcie go tylko jako przyklad ) ale mianowicie polskie kobiety , znane sa na calym swiecie historie o latwych polakch czy wy jako zdrowe normalne kobiety bez tego typu problemow czytajac np rozne artykoly na ten temat nie czujecie sie obrazone ? nie pomyslalyscie nigdy no jak to ? ja tez jestem polka ale tak latwo nikomu nie daje ? kumacie teraz kwestie ? towlasnie mam an mysli bo oczywiste jest to ze nie kazda polka lubi .... pewne sprawy . wiec nie mamy takiego prawa wypisywac na wszystkich wlochow. polakow , czy niemcow itd.
wiesz,greg- chyba zle zrozumiałeś intencje due polache: przeczytaj pierwsze zdania ,które napisały/ła /li(?)-to może zrozumiesz inaczej.
Według mnie to był po prostu taki mały apel poparty przykładami: lepszymi czy gorszymi żeby nie traktować faktu bycia Polakiem na zachodzie jako "wady", defektu,powodu do czucia się gorszym- historia/fakty/przykłady osób będących na emigracji,które znam często dowodzą,że nam jako nacji często brakuję dumy z bycia Polakiem (a powody mamy liczne). Mam rodzinę w USA- są tam od kilku pokoleń,są już rodowitymi Amerykanami- i z ich słów ,zachowania, postawy biła zawsze duma z bycia Amerykaninem- nie pycha, nie poczucie bycia lepszym ale po prostu zwykła duma:i nie jest ważne ,że po ukończeniu studiów mają często poziom wiedzy o świecie niższy niż przeciętny polski maturzysta- to nie o to chodzi. Po prostu nie mają kompleksów, nie porównują sie do nikogo, cieszą się ,że są Amerykanami. Tego moim zdaniem często nam Polakom brakuje.I w tym sensie post napisany przez due polache wydaje mi się takim mały apelem właśnie przeciw kompleksom- choć forma ,sposób w jaki został ten problem opisany wydaje mi się być rzeczywiście nie najlepszy. Ale to już kwestia gustu.
oczywiscie luccioletta jest mozliwe ze zle zrozumialem , jak napisalem w poscie wyzej nie czytalem wszystkiego bo sie nie dalo , to co napisala due polacche wygladalo oczywiscie po mojemu wytykanie bledow , niedociagniec itd w systemie wloskim, a co do dumy to hmmm wiesz ja od dawna nie spotykam sie tu z polakami , poprostu u mnie w okolicy nie ma nikogo z kim mogl bym sie spotykac by pogadac po polsku a ci co sa sa poprostu osobami innymi odemnie wiec z takich spotkan wiele by nie wyniklo, wiec trudno mi mowic na wlasnym przykladzie czy polakom brakuje dumy , ja mysle ze to nie jest kwestia narodowosci ale harakteru, osoba zakompleksiona zawsze znajdzie jakis powod by czuc sie gorsza, i automatczynie agresywna w stosunku do innych , a co do naszej dumy to mysle ze jednak jestesmy dumni z tego ze jestesmy polakami , nawet gdy czasami piszemy ze jest inaczej ,
z tym, że due polacce zastosowały zły sposób prezentowania problemu i ja się zgadzam (wyśmiewanie kogoś jest bez sensu ,bo i nas polaków mogą wyśmiać w ten sam sposób inne nacje: na miliony sposobów).ale samą idee odczytałam inaczej..
o samych Włoszech wiem tyle, ile wyczytałam z relacji na forum osób, które tam są lub były.za to wiem od znajomych, którzy sa w Anglii, że na emigracji często gdzieś zanika radość i duma bycia polakiem. i nie jest to kwestia "anglicyzowania "się- to są właśnie te kompleksy o których mówisz .
czyli kompleksy to juz sprawa indywidualna a nie calego narodu :-) na cale szczescie . ja kompleksow nie mam i jestem dumny ze jestem pokaliem i to sie nie zmieni nigdy , mimo tego ze w polsce i polakach czasami wiele rzeczy mi sie nie podoba ale jest tez i cale multum rzeczy ktore mi sie podobaja i to bardzo , podobnie jest z wlochami i innymi krajami ,i to jest chyba normlane , :-)
to dobrze .że nie masz kompleksów..ale według mnie nie jest do końca tak, jak mówisz. Są t.z.w. "cechy narodowe" (jak zwał ,tak zwał) które sprawiają, że każda nacja ma swoją właściwość - i nie jest to generalizowanie. Naprawdę łatwo zauważyć różnice w zachowaniu Włochów, Anglików,Szwedów (uwarunkowane różnymi czynnikami)- różne podejścia do tych samych problemów, organizacji życia i.t.p. i.t.d. Nie tylko język jest wyróżnikiem narodowości. A że wszystko (i wszyscy) swoje plusy i minusy- to fakt oczywisty.
witam ponownie, powiem wam tak, napisalam to wszystko dla tych ktorzy przyjezdzaja w nowe miejsce i nieczuja sie pewnie, ja nie uwazam sie za najmadrzejsza idealna i piekna, jestem zwykla dziewczyna pelna optymizmu, mam wiele ciepla do zaooferowania innym i jestem otwarta na nowosci, niestety z MOICH DOSWIADCZEN we wloszech nalezy miec twarda dupe, bo nawet stara wloska babcia poleciec sobie moze ze mna z tak grubej rury, ze jakbym przetlumaczyla to mojej babci to chyba dostala by zawaly, byc moze przede wszystkim ze wstydu, nie chce mi sie tlumaczyc calej historii ale napisalam to przede wszystkim dla dziewczyn kobiet ktore nie maja szansy zauwazyc pewnych kwestii bo sa stlamszone z roznych powodow, mam powody zeby to pisac byc moze dlatego, ze poznalam mnostwo polek ktore juz wrocily do kraju a ktore zostaly we wloszech i sa bardzo krzywdzone, nie dlatego ze sa ciemne ale dlatego ze sa delikatne i skromne a zeby wam jeszcze dosadnie powiedziec o co tu chodzi (wtedy moze niektorzy zamilkna) to wam powiem ze uczestniczylam przez dlugi okres pobytu we wloszech przy jednej dziewczynie z polski ktora przyplacila zyciem, zycie tu w tym zacofanym i zadufanym kraju, prosze wiec czytajcie ale darujcie sobie krytykowanie mojej osobie bo nie macie pojecia co widzialam.

p.s co do programu telewizyjnego zgadzam sie ze kazdy odpowiada za siebie i jesli jest niedouczony nie mozna winic calego narodu, niestety poznalam mase ludzi ktora nie ma podstawowych informaji o swiecie, co do bledu ortograficznego w wyrazie reportaz dziekuje za zwrocenie mi uwagi,jak ktos nie pisze dlugo to zapomina ortografie poza tym pisalam rowniez pozna noca,no ale...

powtarzam moj list kieruje do tych ktorzy nie sa silni psychicznie i moga sie zatracic we wloskiej rzeczywistosci.
No a jak do Polski przyjadą Rumunki czy Ukrainki to Polacy nie mówią ze to kurwy ? Tak naprawdę to się niczym od Włochów nie różnimy . W ogóle ludzie wszędzie są tacy cami jak się lepiej zastanowić .
Może ty to mówisz i tobie podobni..
przepraszam ze sie wtrace odp.dla Grega.Jak gdzies przeczytam(sama kiedys tak napisalam o ile pamietam;) )ze polki to k...,albo cos takiego-to nie mysle ani sie obrazac ze ja tez jestem taka bo polka.Jakos nigdy nie slyszalam zeby jakas wloszka(z moich znajomych)cos takiego o sobie pomyslala,lub byla wrecz oburzona. Kazdy kraj ma swoje wady i zalety-grunt to zyc tak zeby nam i (innym) bylo dobrze
sorki ale nie zrozumialem twojej odpowiedzi . :-)
Wczesniej napisales"ze na calym swiecie znane sa historie o latwych polkach" Ja tez jestem Polka i jak slysze takie rzeczy to zazwyczaj komentuje ze na calym swiecie tak jest.Zawsze byly,sa i zawsze bede rozne k... i puszczalskie.Uwierz mi potrafie tez sie odgryzc:)
due polacche-ja znam w Polsce "dziadka"wujka moich kolezanek,ktory teraz pewnie ma cos ok.70 On probuje z kazda,ale to z kazda nie wazne mloda,starsza czy prawie jeszcze dziecko,i to w dosc ordynarny sposob:/Lapanie za posladki czy proba obmacywania za biust.A to ze tutaj jakis "dziadek"powie nam pare slow typu:ciao bella,come ti chiami-no coz moze poprostu nie warto zwracac na to uwagi.chyba kazdy facet chce wierzyc(a nawet wierzy)ze nadal "dziala na kobiety pomimo swego wieku.
Basienko kochana, to prosze odszukaj jeszcze raz ten watek i przeczytaj go jeszcze raz , nie jestem tego typu facetem ktory osadza kogokolwiek , lub generalizuje , fajne jest to ze chyba jako jedyny facet stanolem w obronie kobiet ( polek ) i nadodatek dostalo mi sie za to . Basiu przeczytaj to jeszcze raz i zrozumiesz ze ja mialem calkiem cos innego na mysli,
Pozdrawiam.
Wiem o co ci chodzi-moze poprostu zle sie zrozumielismy.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 111
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę