witam wszystkich i zachecam do lektury, chcialabym nadmienic, ze moje przyklady sa tylko i wylacznie na uzytek i dobro innych osob polakow, ktorzy przyjezdzaja do Wloch z uczuciem, ze sa gorsi.
podobnie bylo ze mna, kiedy przyjechalam tu 6 lat temu czulam sie podobnie, ale to za sprawa kilku dziwnych kontaktow z tymi ludzmi, ich bezposrednim czasami wrecz bezczelnym sposobem bycia, interesowaniem sie skad pochodze i szuflatkowaniem mnie :'' nastepna dziwka z polski, pewnie chce sie chajtnac z jakims pieknym i wyksztalconym wlochem i zostac tu na zawsze.''
co tu duzo mowic wielu wyksztalconych nie poznalam a w miasteczku ktorym mieszkam 3/4 mieszkancow nie ma skonczonej szkoly podstawowej, a sa w wieku moich dziadkow, u nas tez byla wojna i do tego komunizm ale moi dziadkowie i moich znajomych sa po liceach a co wielu po studiach, ok ok nie mozna sie nasmiewac to system wloski tak rojnuje ludzi,
ciekawa jestem czy wlosi to wiedza,
dlaczego np z 750 osob na koniec roku szkolnego 150 przechodzi z dwiema niedostatecznymi ( nadmienie ze w polsce z jedna niedostateczna nie mozna przejsc do kolejnej klasy) a we wloszech z trzema sie uda i nawet z 8 niedostatecznymi,
co sie dzieje? otoz 600 osob ktore ma powyzej 3 niedostatecznych ma szanse przejsc (to juz 2 szanse) tylko w okresie wakacyjnym musi zdac egzamin, z czego z 600 zdarza sie ze 1 dwie nie zostaje przepuszczona, moi drodzy nie sprawdzalam tylko jedna szkole sprawdzilam ich kilka od licemu ekonomicznego po informatyczne, czy tu ktos z ministerstwa edukacji nie chce zawyzac statystyk na tle UE? i pozwala przechodzic wszystkim nawet tym ktorzy nie wiedza ze wlochy leza nad morzem tyrrenskim a niemcy granicza z austria? skomentuje to w ten sposob: poziom wloskich szkol jest jakims wielkim nieporozumieniem, nie wspominajac juz o relacjach miedzy uczniami i profesorem gdzie oficjalnie zwracaja sie do siebie na ty, nie wspominajac ze jeszcze 10 lat temu nauczyciele palili papierosy wewnatrz klas, a uczniowie siedzieli bez przerw w dymie i pewnie z bolem glowy bo nauczyciel nie umial odroznic pracy od fotela w domu, a przeciez NAUCZY- CIELE to ktos kto to ciele ma nauczyc, prawda? nie bede tez zaglebiac sie w temat ubioru nauczycielek po 50 albo i wyzej ktore ubieraja miniowke i maja kolczyk w nosie albo piekna wytatulowana gwiazde na reku, po prostu cudowna! (non comment), a gdzie sa ogrzewania a farba na umalowanie obdrapanych scian a szatnia? normalne ze w obdrapanych klasach z kurtkami zawieszonymi na scianie nikt sie nie skupi...
porozmawiajmy na temta sytemu bankowego we wloszech, wiem ze wlochy slynna z wielu przpieknych antycznych budowli ale banki moglyby zrobic jakas renowacje, poczty zreszta tez, wiele razy zdarzylo mi sie ze byc w banku na poczcie, a to komputer nie dziala a to program sie zawiesil, nie wiem czy inne kraje UE zauwazyly ze we wloszech przelew idzie od 3 do 7 dni, nie mowiac juz o czekach ktore wystawia bank a w jego filli nie mozna go wyplacic bo nie maja polaczenia, a wiec po co to czeki?
paradkos jest taki ze jesli ty jestes z rzymu a ktos z boloni zaplaci ci czekiem i ma tam bank to zebys mogl wziasc pieniadze musisz jechac do tego banku, oczywiscie nie wszystkie banki ale wiekszosc;) niech zyje optymizm,
nie wiem czy wspominac cos na temat instytucji urzedow miasta szpitali ktore do dzis nie znaja panstw ktore wchodza w sklad UE, nawet jesli zajmuja sie wypelnianem danych do tessera sanitaria, wiec maja staly kontakt z ludzmi z roznych panstw, to tak jak sprzedawac chleb i nie wiedziec ile kosztuje hehehe.
telewizja! co za koszmar, skaczace zabki, trans ktorego kocha cala italia, biegajace kaczuszki i laleczki ktore maja za zadanie pokazac jak najwiecej uda, nie wiem co to za technika i czemu ma sluzyc, wie tylko, ze nawet reklamy maja ten watek ''erotycny'' np sprzedajemy plytki i na zdjeciu obok jest piekna blondyna w szlafroku ktora pokazuje skrawek piersi, jest reklama lozek albo zyrandoli musi byc seksowna brunetka ktora delikatnie paluszkiem przejedzie po sliskiej powierzchni lozka lub szkle ktory zwisa z zyrandola, moze to ma dzialac tylko na facetow, bo na kobiety dziala rozwscieczajaco sa one zazdrosne i obrazone na meza ze patrzy na plakat i kobiete ktorej nigdy nie bedzie mial, po za tym w dzienniku wiele razy spotkalam sie z klamstwem np ostatnie prognozy na temat inflacji, w tv polskiej pokazujemy statystyki porownania np pil w UE oszacowano na -1,1 jedynym krajem w UE na plusie jest polska a wlochy stoja gorzej od niemiec bo maja -5,8 ale co pokazuja we wloskiej tv, oczywiscie o polsce sie nie mowi, ale co pisza pil w ue -1.1 ale wlochy stoja lepiej od innych krajow, panowie i panie a gdzie argumenty!!!!
PRAWDA JEST JEDNA WE WLOSZECH NIE MA ARGUMENTOW, TAK JEST I KONIEC I LUDZIE TO KUPUJA...
a potem slysze komentarze od wlochow, francuzi to same geje i brudasy, anglicy sa glupi w rosji i calej europie wschodniej sa same prostytutki, maja kwadratowe samochody i nie maja pewnie telewizora,maja jeszcze troche respektu do niemca i amerykana ale to dla tego ze polowa z nich byla na ich lasce w czasie wojny, basta ze usysza ja ja ja i staja na bacznosc
(kiedys mi sie zdarzylo nawet pytanie czy w polsce mamy grzyby i czy u nas drzewa maja taki sam ksztalt a i czy my wogole mamy samochody, spytalam mnie kiedys wozna pewnej szkoly)
spytajcie wloch i ich godlo ja spytalam ponad 20 osob i tylko jedna byla mi w stanie je opisac a ja moje godlo znam z przedszkola,
kto ty jestes? polak maly!
jaki znak twoj?....
jeden pan ktory uczy jezyka wloskiego zapytany o godlo odpowiedzial mi ze to krzyz na ktorym jest ukrzyzowany jezus, tak naprawde sporo osob mi na to pytanie tak odpowiedzialo!
kiedys od 22 studentki uslyszalam pytanie co to jest AIDS i czy mozna na to umrzec, od studentki farmacologii nie moglam sie dowiedziec jak nazywaja sie po wlosku pol kule mozgowe, pewnie musi skonczyc jeszcze doktorat zeby sie dowiedziec jak sie nazywaja, drugi 27 letni chlopak zapytany o jezyk glucho-niemych odpowiedzial mi ze to alfabet morsea,wiele osob nie wie jakie odglosy wydaja poszczegolne zwierzeta, nie znaja wyrazow jak szum,szelest itp,
nie wiem ile mam podac argumentow, zeby powiedziec a nawet wykrzyczec JESTEM DUMNA ZE URODZILAM SIE POLKA I ZE WYCHOWALAM SIE W POLSCE!!!!
kiedy przyjechalam do wloch wydawalo mi sie przez chwile ze jestem gorsza, ale dzis chodze z podniesiona glowa wiele zobaczylam wiele moge powiedzic tez na temat higieny, nawet tych pieknych wypacykowanych lalun ktorym pekaja zylaki w nowych butach channel albo pieknej bluzce DOLCE GABBIANO!!!!;) wystarczy spojrzec na ich piety albo miec szanse byc kosmetyczka i zobaczyc ich wspaniala higiene, ale coz jak ktos sie myje po poludniu i wieczorem przed pojsciem spac uwaza ze jest czysty? do tego wielu z nich uzywa wspolny recznik tak tak tata wyciera sobie zadek a potem mlodsza corka twarz a potem mam zagrzybiale stopy i tak dzien w dzien >:) co by tu jeszcze powiedziec? hmm na temat jedzenia i tradycji jedzenia? troche mnie deneruje jak w encyklopediach turysty jest tak zachecajaco opisana to jak wlosi lacza sie rodzina, jak robia korki o 13 na ulicach zeby zdarzyc na jedzenie, a potem zasiadaja i co? gdzie jest ta wspaniala rodzina? ja nie mowie ze maja dyskutowac o filozofia ale przynajmnie przelykac dobrze makaron, bo prawda jest taka ze potem latwo o niestrawnosc itp, wszystkie ale to wszystkie znajomosci i wyjscia ze znajomymi koncza sie jedzieniem w knajpie i kiedy nadchodzi jedzienie temat sie urywa
to nie jedzenie jest dodatkiem do naszej ''przyjazni'' ale ja jestem dodatkiem do jedzenia:) mile?
czemu nie mozna zrobic czegos wspolnie bez wydawania pieniedzy i jedzenia? jakis wypad pod namiot do lasu nad rzeke?
no ale jak ktos ostatnia ksiazke przeczytal w 1 klasie szkoly podstawowej skladajacej sie z 10 linnijek normalne ze nie ma co czym rozmawiac (attenzione mowie tylko o wlasnych doswiadczeniach, srodkowe wlochy reg. lazio)
apropo wyjasnijcie dobrze wlochom ze polska lezy w europie srodkowej a nie wschodniej.
chcemy pogadac o zdradach?
jestem na etapie badan: interesuje mnie brak skromnosci u samcow i odwaga, podam przyklad
w polsce zyjac 20 lat nie mialam przypadku zeby 60 letni DZIADEK uwierzyl ze ma u mnie szanse i zaczynal do mnie konskie zaloty, a we wloszech moze stac jeden 1,50 wzrostu smierdzacy potem w roboczych ubraniach oparty o l'ape z bula w reka ktora smierdzi mortadela i usmiecha sie do mnie ochoczo majac nadzieje ze moze sie uda? to jakas smiertelna pomylka, u nas paszkwile sie tego wstydza a ty bezzebni mysla ze sa belmondo, wiele razy zdarzylo mi sie otrzymac telefon od mezow moich kolezanek, od nieznajnomych mezczyzn dziadkow i jestem bardzo ciekawa skad sie u nich bierze ta odwaga, a moze jest cos nie tak z kobietami, moze one lubia takie dziecinne podchody???
kobiety tez niegrzesza wyczuciem gustu, wychodza z bebnami na wierzchu obcisnietymi skapymi bluzeczkami, ze stanikami na wierzchu bo maja swietny wzorek z motylkiem no i tej maty z napisem uomo, boze co za paskudstwo aha i zauwazylam ze chlopak niewiele sie rozni od dziewczyny rozowa bluzeczka serduszko z cekinow, brakuje jeszcze zeby faceci przyklejali sobie sztuczne rzesy:) nice:)
a co do wychowania dzieci tez mam zastrzezenie, po pierwsze nie traktuja je slodko, typu tititi dziadzius zaprowadzi cie to sadu i pokaze ci ladne jabuska;) tylko sie slyszy utne ci siusiaka, o jaki piekny siusiak, moja corka bedzie niezla zdzira (powiedzial ojciec jednej malej dziewczynki do znajomego) i tysiace innych komentarzy ojcow dziadkow typu zobacz jaki wujek jest brzydki, zobacz dziadek jakie ma odstajace uszy, szybko sie tez ucza bluznierstw bo do poznej godziny przesiaduja ze starszymi a potem mamy rozwydrzonego dzieciaka co nie umie powiedzic dzien dobry podziekowac i rzuca papierek od loda na ulice a rodzice nie reaguja!! cudownie prawda...
slyszalam prawdziwa rozmowe rodzica i dziecka na polnocy wloch, tam byl prawdziwy dialog, pytanie odpowiedz, w srodkowej czesci wloch slysze tylko badz juz cicho ,che palle e che palle,jest tez dosc czesto slyszec za plecami w miejscu publicznym takiego plaskacza odwarasz sie a tam mamusia z synkiem do ktorego przemawia :ti schiaffo al muro'' che carino:) vero?
pozdrawiam glowa do gory cieszmy sie ze w nas plynie polska krew i ze nauczyli nas ze krowa muczy, morze szumi i ze nasze godlo to orzel bialy:)