tłumaczenie-jedno słowo

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o przetłumaczenie słowa bomboniere.Szukałam w słowniku,ale nie znalazłam.Wiem,że to dot. czegoś ze ślubem.
to takie symboliczne prezenty od mlodych dla gosci...na pamiatke (najczesciej jakies duperele, bibeloty;)
u nas tego nie ma
bomboniera to faktycznie upominek od pary mlodej dla gosci weselnych - podziekowanie za uczestnictwo oraz prezent.
Z reguly jest to jakis maly dekoracyjny woreczek z trzema albo piecioma cukierkami nazywanymi confetti (z reguly z migdalem w srodku).
Do tego jest dolaczony czesto maly upominek w zaleznosci od pary mlodej - my na przyklad zdecydowalismy sie na ramke srebrna na zdjecie.
można się tym cholerstwem udławić lub zęby na tym połamać, lepiej w ogóle nie jeść tego
to zalezy jakie kupisz - sa confetti ktore kosztuja 8 Euro i sa te co kosztuja 18. Mnie na przyklad bardzo smakuja.
Confetti sa pyszne ! To sa migdaly oblane masa i lukrem. Przed chwila dostalam bomboniere od kolezanki z pracy i juz schrupalam jednego...
To jest tradycja z pd. Wloch. Tam nawet zamiast ryzu obrzuca sie pare mloda confetti, ktore pozniej dzieciaki zbieraja i zjadaja. Confetti maja rozne kolory zaleznie od okazji: czerwone - obrona magisterki, biale - slub, srebrne, zlote - srebrne i zlote gody.
a wiecie jak "fajnie"jest oberwac takimi confetti po glowie po wyjsciu z kosciola??pomyslcie o setce malych kamykow lecacych prosto na was......grrr
a wiecie jak "fajnie"jest oberwac takimi confetti po glowie po wyjsciu z kosciola??pomyslcie o setce malych kamykow lecacych prosto na was......grrr
a co powiesz na tak nachalne obrzucanie ryzem, ze z kosciola pan mlody odjezdza na pogotowie bo ma ucho wewnatrz pelne ryzu ?!
ojoj..naprawde nie wiem co wybrac?=D
PS.MAM NADZIEJE,ZE PAN MLODY CZUJE SIE DOBRZE...ale pech
ja mowilam o tych "kamykach"gdyz siostra mojego meza az sie poplakala na wlasnym slubie...wszyscy w tej samej chwili rzucili confetti i masz babo placek...guzy na glowie....
Daja je nie tylko na slubie ale terz na chrzcinach komuni bierzmowaniu i takich tam imprezach.
Tez:)))))sorki
Confetti i bomboniere to dwie rozne rzeczy: confetti to wlasnie migdalowe cukierki, a bomboniere to maly bibelocik "trwaly" np. cos srebrnego czy inny artystyczny (albo pseudo artystyczny) wyrob, dawany niekoniecznie wszystkim gossciom, ale zawsze tym, ktorzy sa na przyjeciu (czyli daja prezent)......
Temat przeniesiony do archwium.