codice fiscale

Temat przeniesiony do archwium.
codice fiscale to w polsce PESEL czy NIP ??
Fiscale - fiskalny, skarbowy, podatkowy

więc na pewno NIP
Ani PESEL, ani NIP... raczej dwa w jednym.;-)
Bardzo proste jest załatwienie Codice fiscale, wystarczy udać sie do Agenzia delle entrate z paszportem i nadają tam nr codice fiscale. Dostajemy Certificato di attribuzione del numero di codice fiscale, ale chyba zmieniły się przepisy bo plastikową kartę dostajemy dopiero gdy mamy już kartę pobytu. Tak powiedziała mi miesiąc temu urzędniczka.
to pewnie ta urzedniczka nie zdarzyla sie doinformowac, ze my nie musimy juz miec karty pobytu;D
...a wrecz NIE MOZEMY miec karty pobytu... :-D
Dziękuję za informację, we Loszech ogólnie to urzędnicy zazwycczaj nic nie wiedzą. Może posiadasz jakieś włoskie strony dotyczące przepisów dla Polaków bo rezydencji też mi nie wpisały w Comune ponieważ 3 m-ce można być bez Rezydencji dopiero meldują jak się ma kontrakt od pracodawcy, lub zdeponuje się w banku ponad 5tys. Euro takie zabezpieczenie. Nie wiem gdzie szukać takich informacji , bo w biurach tam nic nie wiedzą. proszę o pomoc.
Wszystkie informacje znajdziesz w ponizszym watku:

http://www.wloski.ang.pl/Od110407_zniesiona_bedzie_CDS_20223.html
plastikowa karte dostajemy po wyrobieniu sobie rezydencji, dodam tylko ze mozna wyrobic kod fiskalny z dowodem osobistym (rowniez tym starym, byle byl by wazny).
czesc wam, wlasnie wyrobilam sobie codice fiscale poprzez strone www.comuni.it , czy ktos mi potrafi powiedziec czy jest to rownoznaczne z rejestracja w urzedzie? i czy wczesniejsze zameldowanie nie jest konieczne? prosze o pomoc, chcialabym sie upewnic czy moge juz teraz uzywac codice fiscale bez stawiania sie w urzedzie
Przez internet mozesz sobie tylko "wyliczyc" codice fiscale, ale nie jest to rownoznaczne z jego wyrobieniem! Musisz udac sie do najblizszej Agenzia delle Entrate, gdzie dostaniesz zaswiadczenie o przyznaniu ci CF. Nie musisz sie wczesniej meldowac.
ok, dzieki. ale na stronie www.comuni.it nie wylicza sie cf, mozna sobie wydrukowac dichiarazione sostitutiva della certificazione del possesso e nr del codice fiscale. rzeczywiscie jest to chyba tylko deklaracja o otrzymanym w agencji numerze, a nie wyrobienie cf. dziekuje i pozdrawiam
Nie zmienia to faktu, ze na "oficjalnym" zaswiadczeniu musisz miec pieczatke i podpis AdE, wiec wydruk z internetu jest dokumentem niejako zastepczym.
hej. czy zeby wyrobic codice fiscale trzeba miec dochody,jakies zarobki i byc zameldowym, zarejestrowany w jakiejs comunita'?
CF jest potrzebny do zapisu na studia, ale cjcialabym wiedziec,czy jesli nie mam jeszcze adresu wloskiego zamieszkania, to czy moge wyrobic CF?
Pozdrawiam serdecznie
Wloski adres jest potrzebny, aby Agenzia delle Entrate mogla wyslac Ci to, co niegdys bylo plastikowa karta z CF, a obecnie zastapione zostalo przez tessera sanitaria (europejska karta zdrowia, format karty kredytowej). Jakis adres podac musisz.

Poza tym potrzebujesz tylko dokumentu tozsamosci.
Hej! Ja wyrobilam sobie codice fiscale (wydaja je od reki). Aby moc wybrac sobie lekarza potrzebna jest residence, ale aby otrzymac residence trzeba udac sie do Comune z umowa o prace i codice fiscale. Gdy ma sie residence mozna dopiero wtedy wybrac sobie lekarza. Mowie o przypadku osoby ktora we Wloszech podjela prace. Jestem na bierzaco bo teraz zalatwiam te wszystkie sprawy. Pozdrawiam!
sluchajcie ludki. Czy do wyrobienia Codice Fiscale wystarczy dowod osobisty? bo jestem juz we Wloszech, nie mam paszportu i teraz sie modle zeby dowod wystarczyl..
wystarczy
Chcialam sie pochwalic ze wyrobienie cf zajelo mi 8 a w zasadzie pani urzedniczce) 5 min ok. Troche sie naczytalam kwiatkow na temat swiadomosci urzednikow ale tutaj przynajmniej (Lombardia) poszlo gladko bez problemow. Pani chciala tylko paszport i domicilio...i po bolu :)
Na szczęście w przypadku codice fiscale raczej nie ma problemów, gdyż nie ma co do niego żadnych szczególnych wymagań, a każdemu przysługuje.:-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę