Wyrobienie nowego paszportu

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
Mam male pytanko ,moze ktos sie orientuje , niedlugo konczy mi sie waznosc paszportu ( w marcu ), musze wyrobic nowy ,niestety nie bede mogla wrocic do Polski ,zeby to zrobic ze wzgledow zawodowych , czy moze wie ktos ,czy jest mozliwosc wyrobienia nowego paszportu czy tez przedluzenia jego waznosci w Ambasadzie polskiej ?

niestety nie posiadam polskiego dowodu osobistego ( co za wstyd :( ) ,poniewaz jestem w Italii odkad ukonczylam osiemnascie lat i nie wyrobilam go przez wyjazdem ... :-/ tak wiec jedymym moim polskim dokumentem tozsamosci jest paszport ....
Oczywiście, ze można. Swojego czasu wysłałam pytanie do ambasady w tej kwestii, poniżej wklejam ci odpowiedz. Pamiętaj o zdjęciach! Nie wiem, czy we Włoszech ktoś będzie w stanie zrobić Ci zdjęcie nadające się do polskiego paszportu biometrycznego, a weź pod uwagę, ze moja znajoma 4 razy musiała robić zdjęcia (w Polsce), bo urząd za każdym razem je odrzucał (a to za mała odległość czubka głowy od brzegu zdjęcia, a to czoło niedostatecznie odkryte itp.).

"W odpowiedzi na Pani zapytanie z dnia 10 stycznia 2008 r., Wydział Konsularny Ambasady RP w Rzymie przesyła w załączeniu szczegółową informację na temat wymaganych dokumentów, opłat i czasu oczekiwania na paszport w Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Rzymie. W przypadku, jeśli zamieszkuje Pani na terytorium, który należy do kompetencji Konsulatu Generalnego RP w Mediolanie (Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Trentino Alto Adige, Veneto), prosimy o kontakt z powyższym Urzędem (tel.: 02/48018978, 02/48019084, fax: 02/48020345, e-mail [email] Jeżeli natomiast zamieszkuje Pani na terytorium Sycylii lub Kalabrii, prosimy o kontakt z Konulatem Generalnym RP w Katanii (nr tel. 0957/460501).

Ponadto informujemy, iż opłaty za czynności paszportowe pobierane są wg Tabeli Opłat Konsularnych, ustalanej na podstawie Rozporządzenia Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 14 sierpnia 2003 r. z późniejszymi zmianami w sprawie opłat konsularnych.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny z działem paszportowym naszego Urzędu, tel. [tel]/ 337.

Jednocześnie informujemy, że godziny przyjęć w naszym urzędzie są następujące: poniedziałek, wtorek, środa, piątek 9.00 – 14.00, czwartek 13.00 – 17.00.

Z poważaniem,

Jadwiga Pietrasik
I Sekretarz Ambasady RP w Rzymie"

ZAŁĄCZNIK:
"Wydział Konsularny Ambasady RP w Rzymie, informuje, e w związku z wejsciem w
życie w dniu 28.08.2006 roku ustawy z dnia 13.07.2006 roku o dokumentach paszportowych (Dziennik Ustaw Nr 143 z dnia 10.08.2006 roku poz. 1027) wprowadzone zostają następujące zmiany:
1. Złozenie wniosku o wydanie dokumentu paszportowego oraz odbiór dokumentu
paszportowego następuje osobiście. W przypadku składania wniosku o paszport dla
dziecka, niezbędna jest obecność obojga rodziców (którzy muszą przedstawić wazne
dokumenty tozsamosci – paszport albo dowód osobisty, w przypadku obywateli
polskich, musza byc to polskie dokumenty tozsamosci) i obecnosc dziecka, natomiast odbiór paszportu dla dziecka moze nastapic przez jednego z rodziców, wraz z dzieckiem, jezeli dziecko ukonczyło 13 lat.
2. Małoletniemu, do ukonczenia 5 roku zycia wydaje sie paszport tymczasowy wany
rok czasu. Na zadanie rodziców złoone na pismie, mona przed ukonczeniem 5 roku
zycia wydac małoletniemu paszport wazny 5 lat.
3. Małoletniemu który ukonczył 5 lat a nie ukonczył 13 lat, wydaje sie paszport z
piecioletnim terminem waznosci.
4. Paszporty z waznoscia na 10 lat wydaje sie małoletniemu po ukonczeniu 13 roku
zycia.
5. Nie przewiduje sie mozliwosci wpisu dziecka do paszportu rodzica.
6. Istnieje mozliwosc otrzymania paszportu tymczasowego z okresem waznosci 12
miesiecy od daty jego wydania.
2
Paszporty dziesiecioletnie i piecioletnie drukowane sa w Polsce, natomiast paszporty
tymczasowe drukuja urzedy konsularne. Okres oczekiwania na paszport 10 i 5 – letni
wynosi około 6 miesiecy, natomiast na paszport tymczasowy około 2 tygodni.
W załaczeniu przesyłamy dokładna informacje na temat dokumentacji wymaganej do
wyrobienia nowego paszportu, obowiazujacych opłat paszportowych, a take sposobu
wykonania zdjec.
DOKUMENTY POTRZEBNE DO UZYSKANIA PASZPORTU
KSIAECZKOWEGO
OSOBY DOROSŁE
PASZPORT 10 -LETNI
1. Dwa egzemplarze podania – kwestionariusza paszportowego, czytelnie
wypełnione w jezyku polskim.
2. Dotychczas posiadany paszport lub dowód osobisty polski, a w przypadku jego
utraty zgłoszenie z policji (tzw. denuncia)
3. Trzy aktualne fotografie (zrobione w ciagu ostatnich 6 miesiecy) o wymiarach 35
mm szerokosc i 45 mm wysokosc. Obraz na zdjeciu musi pokazywac cała głowe i
górna czesc szyi, prawa i lewa strona twarzy musi byc dobrze widoczna.
Wysokosc głowy musi zajmowac 70-80% zdjecia. Przy duej objetosciowo ilosci
włosów naley zwrócic uwage, aby głowa była w pełni odwzorowana. Przy
załoeniu, e wymiar twarzy nie bedzie pomniejszony, czesc fryzury moe znalezc
sie poza kadrem. Wysokosc twarzy nie moe byc mniejsza ni 31 mm. Oczy
powinny znajdowac sie na wysokosci 20-30 mm od dolnej krawedzi zdjecia, w
przypadku dzieci do 11 roku ycia dolna granica moe zostac przesunieta do 15
mm. Twarz musi znajdowac sie w osi pionowej zdjecia i ukazywac naturalny
wyraz twarzy (bez usmiechu). Tło powinno byc jasne i jednolite, oswietlenie
równomierne, zdjecie ostre i o własciwym kontarscie.
4. Jeeli osoba wnioskujaca o wydanie paszportu nie ma lub nie jest pewna czy
posiada numer ewidencyjny PESEL, powinna wypełnic wniosek o nadanie
numeru PESEL i do wniosku dołaczyc odpis polskiego aktu urodzenia, a w
przypadku osób, które po zawarciu zwiazku małenskiego zmieniły nazwisko,
równie akt małenstwa.
3
5. Osoby ubiegajace sie o paszport na nazwisko zmienione w stosunku do poprzednio
posiadanego, składaja oryginały stosownych dokumentów polskich (akt zawarcia
zwiazku małenskiego, wyrok rozwodowy z adnotacja o powrocie do nazwiska
rodowego, decyzja Kierownika Urzedu Stanu Cywilnego o zmianie nazwiska).
6. W kadym przypadku pomocnym bedzie dostarczenie polskiego aktu urodzenia.
PASZPORTY TYMCZASOWE NA ROK CZASU
1. Dwa egzemplarze podania – kwestionariusza paszportowego, czytelnie
wypełnione w jezyku polskim.
2. Dotychczas posiadany paszport lub dowód osobisty polski, a w przypadku jego
utraty, zgłoszenie z policji (tzw. denuncia).
3. Trzy aktualne fotografie jak wyej.
4. Jeeli osoba wnioskujaca o wydanie paszportu nie ma lub nie jest pewna czy
posiada numer ewidencyjny PESEL, powinna wypełnic wniosek o nadanie
numeru PESEL i do wniosku dołaczyc odpis polskiego aktu urodzenia, a w
przypadku osób, które po zawarciu zwiazku małenskiego zmieniły nazwisko,
równie akt małenstwa.
5. Osoby ubiegajace sie o paszport na nazwisko zmienione w stosunku do poprzednio
posiadanego, składaja oryginały stosownych dokumentów polskich (akt zawarcia
zwiazku małenskiego, wyrok rozwodowy z adnotacja o powrocie do nazwiska
rodowego, decyzja Kierownika Urzedu Stanu Cywilnego o zmianie nazwiska).
6. W kadym przypadku pomocnym bedzie dostarczenie polskiego aktu urodzenia.
UWAGI DODATKOWE:
Ulga w opłacie za wydanie paszportu przysługuje:
- emerytom, rencistom, osobom niepełnosprawnym, kombatantom, osobom
przebywajacym w domach pomocy społecznej oraz współmałonkom tych
osób, pozostajacym na ich wyłacznym utrzymaniu,
- uczniom i studentom.
Nie pobiera sie opłaty za wydanie paszportu od:
- osób, które w dniu złoenia wniosku o wydanie paszportu maja ukonczone
70 lat,
- emerytów, rencistów i osób niepełnosprawnych jeeli ich wyjazd za
granice nastepuje w celu długotrwałego leczenia lub w zwiazku z
koniecznoscia poddania sie operacji,
- osób, które złoyły wniosek o wymiane paszportu z powodu jego wady
technicznej,
- ołnierzy wyznaczonych do pełnienia słuby poza granicami panstwa z
wyjatkiem ołnierzy zawodowych.
OPŁATY PASZPORTOWE
- Oplata za wydanie paszportu 10-letniego (wymiana) 106,00 Euro
- Opłata za wydanie paszportu 10-letniego (utrata) 188,00 Euro
- Opłata za wydanie paszportu 5-letniego dla dziecka 36,00 Euro
- Opłata za paszport tymczasowy roczny dla osoby
dorosłej 39,00 Euro
- Opłata za paszport tymczasowy roczny dla dziecka
do 5 lat 17,00 Euro
- Opłata za paszport tymczasowy roczny dla dziecka
od 5 do 16 lat 27,00 Euro
- Opłata za paszport tymczasowy roczny w oczekiwaniu
na paszport długookresowy dla osób powyej 5 lat 15,00 Euro
- Opłata za paszport tymczasowy roczny w oczekiwaniu
na paszport długookresowy dla osób do 5 lat 5,00 Euro
Osoby zgłaszajace sie po odbiór gotowych paszportów 10, 5-letnich i tymczasowych,
zobowiazane sa przedstawic poprzedni paszport lub paszport tymczasowy, a w
przypadku jego braku, zgłaszaja sie do urzedu z innym wanym dokumentem
tosamosci ze zdjeciem.
W przypadku jakichkolwiek watpliwosci prosimy o wczesniejszy kontakt telefoniczny
z działem paszportowym tel. [tel]/ 337
Jednoczesnie informujemy, e godziny przyjec w naszym urzedzie sa nastepujace:
poniedziałek, wtorek, sroda, piatek 9.00 – 14.00, czwartek 13.00 – 17.00.
Dziekuje Ci bardzo Deelaylah ,

o boze ! az 6 miesiecy trzeba czekac O_O , to znaczy me musze sobie wyrobic paszport tymczasowy ?

chyba musze poczytac to dokladniej , nie tak pobieznie :-P
Mam jeszcze jedno pytanko , czy musze zaplacic za paszport przy skladaniu wniosku czy przy odbiorze ?
Nie wiem, czy we Włoszech ktoś będzie w stanie zrobić Ci zdjęcie nadające się do polskiego paszportu biometrycznego, a weź pod uwagę, ze moja znajoma 4 razy musiała robić zdjęcia (w Polsce), bo urząd za każdym razem je odrzucał (a to za mała odległość czubka głowy od brzegu zdjęcia, a to czoło niedostatecznie odkryte itp.).

O_O

ja sie chyba powiesze :)
robie zdjec to dla mnie tortura ,a tu jeszcze taki klops :-/
przy skladaniu wniosku
grrr .... :)
Romanaccia, ja w końcu zrezygnowałam z wyrabiania paszportu przez konsulat, zarówno ze względu na czas oczekiwania, jak i na koszty. W Polsce zapłaciłam 140 zł, a na paszport czeka się miesiąc. Co prawda odbiorę go dopiero na święta (wniosek złożyłam 9 września), bo wtedy będę w Polsce, no ale ja mam polski dowód, wiec paszport w sumie nie jest mi zbytnio potrzebny.
Niedaleko ambasady włoskiej jest fotograf który robi zdjęcia dla pobliskich ambasad, w tym dla polskiej. Sprawdzone w kwietniu tego roku :)
To jest bardzo blisko od przystanka.
Tzn. miałam na myśli zdjęcia do paszportów, of kors.
Ja niestety dlugo do Polski nie wroce , wiec nie mam wyjscia :(
ale zdziery w tym konsulacie 105 Euro ..... mogliby juz sobie te 5 podarowac ;-)

Mam jeszcze jedno pytanko , jak ktos wie ...
czy istnieje taka mozliwosc ,aby ktos odebral za mnie paszport lub dowod osobisty ,gdybym ( nie wiem jakim cudem :-P ) zlozyla o niego wniosek w polsce ?
czy jest mozliwosc upowaznienia kogos o odebranie takiego dokumentu ?
lub przeslania ich przez ambasade/konsulat do Wloch ?
.."czy istnieje taka mozliwosc ,aby ktos odebral za mnie paszport lub dowod osobisty ,gdybym ( nie wiem jakim cudem :-P ) zlozyla o niego wniosek w polsce ?"..wg prawa nie ma..absolutnie niemozliwe...ale wg znjomosci..bardzo dobrych znajomosci to tak ,tak ci przyklad..wyrabialam paszport..kierownikiem wydzialu byl serdeczny szkolny kolega mego wuja..i to on pilotowal cala sprawe odebral od kierownika/swego kolegi/ moj paszport i wyslal mi poczta..i wszystko pozostalo tajemnica poliszynela...licza sie glownie wzgledy zaufania rozumiesz?//nikt nie chce stracic dobrej posady robiac jedno glupstwo..kazdy sie dobrze zastanowi zanim komus pojdzie na reke..Zlotko kup bilet tanich lini lotniczych i skocz do Polski...noooo chyba, ze w wiezieniu siedzisz to naprawde nie mozesz! :D
"wyslal mi poczta..i wszystko pozostalo tajemnica poliszynela"

znaczy co ???? wiedzial o tym caly powiat ?
Recz w tym w ,ze , jak pisalam juz wyzej , nie mam absolutnie zadnej mozliwosci powrotu do polski ,ze wzgledow zawodowych i nie tylko .... :(

musze wiec wyrabiac paszport w konsulacie i zaplacis te cholerne 105 euro zdziercom ... ^_^
po co ci paszport ?????skoro we Wloszech wystarczy polski dowod osobisty,zarowno na podrozowanie jak i na okazywanie sie dokumentem.Paszport nie jest ci juz do niczego potrzebny w Uni..jedynie do podrozowania do tych panstw ktore sa poza Unia..ale do dawnej Jugoslawi sie nie wybierasz do Stanow tez nie ,skoro wyjazd do Polski odpada to i chyba Ameryke poludn moze zemy skreslic..wiec nie rozumiem po co sie stresujesz.Masz nowy dowod osobisty?..szykuj sie pomalu do wyrobu biometrycznego..zaraz bedziemy je zaczynac wyrabiac.Dlaczego ci ten paszport siedzi wglowie,nic nie rozumiem...na twym miejscu wcale bym go nie wyrabiala i nie dala zdziercom zarobic.. he he
Wymiana na dowod biometryczny nie bedzie obowiazkowa. Na razie nic nie mowia o rozpoczeciu 'produkcji' takich dowodow.
>po co ci paszport ?????skoro we Wloszech wystarczy polski dowod
>osobisty,zarowno na podrozowanie jak i na okazywanie sie
>dokumentem.Paszport nie jest ci juz do niczego potrzebny w
>Uni..jedynie do podrozowania do tych panstw ktore sa poza Unia..ale do
>dawnej Jugoslawi sie nie wybierasz do Stanow tez nie ,skoro wyjazd do
>Polski odpada to i chyba Ameryke poludn moze zemy skreslic..wiec nie
>rozumiem po co sie stresujesz.Masz nowy dowod osobisty?..szykuj sie
>pomalu do wyrobu biometrycznego..zaraz bedziemy je zaczynac
>wyrabiac.Dlaczego ci ten paszport siedzi wglowie,nic nie rozumiem...na
>twym miejscu wcale bym go nie wyrabiala i nie dala zdziercom zarobic..
>he he

Lubię takie teksty. Dowód dowodem, a jak zginie lepiej mieć paszport przy sobie. Jakiś dokument musi zawsze być w zapasie. A to że nie wybiera się do Polski nie znaczy że gdzie indziej sie nie wybiera. Jakaś ty dociekliwa.
JA NIE MA POLSKIEGO DOWODU OSOBISTEGO !

pisalam to juz kilka razy wyzej :) ,dlatego potrzeby mi paszport....
pozatym czesto podrozuje takze jest mi potrzeby jak najbardziej :)
Ameryki poludniowa nie mozemy skreslic bo za 9 miesiesy jade na pol roku do Venezueli :D
i musze go wyrobic w polskim konsulacie w Italii bo z powodu pracy nie moge wrocic do polski ...

i musze zdzierca zaplacic 105 euro :)

:-/
eeee, a ja juz myslalam, ze kolezanka na gazie gdzies w parku pod ławką przespała nasze wejście do uni :D
ale klops.. buuuuu...ale to na twe wlasne zyczenie..zaniedbanie sie msci..trzeba becelowac,jak mus to mus....chociaz taniej by ci wyszedl dowod odobisty za 30 zl he he..ten drugi biometryczny mam byc bezplatny..
Oczywiscie masz racje , za glupote trzeba placic w moin wypadku doslownie i w przenosci ! ;-)
Boze , dlaczego ciagle mi sie te cholerne literowki wkradaja ,chyba bede musiala do okulisty pojsc ... :-/
Mogę Ci polecić świetnego optyka-optometrystę w Rzymie. ;)
a prosze ! przyda mi sie .... powaznie :-/

Deelaylah , moge zapytac z jakiej dzielnicy jestes ? , jesli to nie tajemnica :P
Zadzwoń do optyka Lisi&Bartolomei (centrum handlowe Torresina, tel. [tel]) i zapytaj o doktora Paolo Balzamo. Jest fenomenalny, nikt tylu dokładnych badan nie robi, co on, ma super podejście.:)

A ja mieszkam w okolicy via Boccea.:)
oooo na koncu swiata :D

dziekuje :)
;)
odswiezamy :D..bo sa problemiki
odswiezam
19lutego2010roku weszla w zycie nowelizacja ustawy o paszportach,dlatego polecam strone Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracji...Paszportowy Portal Informacyjny.Znajdziecie odpowiedzi na wszystkie wasze pytania,wystarczy uwaznie czytac.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego