slub z wlochem

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
hej! jestem mezatka od maja i bym chciala dowiedziec sie jakie zmiany zachodza po slubie z wlochem,oprócz tego ze mam przyznanego lekarza rodzinnego,wielkie dzieki
a jakie zmiany powinny zajsc?
wybor lekarza nie zalezy od slubu, chyba ze jestes swiezynka i po slubie dopiero sie przeprowadzilas do Wloch, wtedy to troche inna sprawa.
zmiany w sensie urzędowym czy zmiany np. skórne ?
zmiany skorne. heheheh...to od maja powinna juz jej porzadnie sciemniec skora..no i moze kubki smakowe powinny sie juz dostosowac do wloskiego 'koryta' heheheheeehe..czy wlosy jej wychodza naturalnie czy maz jej wydziera to tego nie wiemy..ale jakies zmiany musza byc..bo po prostu nic nie jest wieczne..nic dwa razy sie nie zdarzy..zyje sie tylko raz..podobno zycie zaczyna sie po 40 stce..wiec do tych zmian po malzenstwie majowym/a te podobno sa wyjatkowo nieudane/muszisz jescze troche dotrwac/wytrwac na posterunku.. a czemu pytasz?..zamierzasz o separacje wystapic? :D..PS zmiany?..to jeszcze moze ciąza byc z tych' zmian malzenskich' co znam.. hehehe a teraz juz serio:'Zaciążyłaś'?
chodzilo mi o zmiany w aktach polskich, rejestracja slubu w polsce, i czy moge miec tez tam zameldowanie na stale? skoro i tu jestem zameldowana na stale. i po jakim czasie moge starac sie o obywatelstwo wloskie? wyczytalam, ze po 2 latach slubu. A w sumie jestem juz tu prawie 7 lat i ok 5lat mam ubespieczenie ciaglosc pracy. wiem ze po 5 latach pracy mozna skladac o pobyt staly, ale bardzo dlugo sie czeka na odpowiedz. waszym zdaniem jkie moglo by byc rozwiazanie, dzieki
zmiany urzedowe oczywiscie
a co do ciazy to planuje,
REJESTRACJA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO

Informacja

Związek małżeński zawarty przez obywatela polskiego za granicą należy zarejestrować w polskich księgach stanu cywilnego. Czynności tej można dokonać za pośrednictwem tutejszego Wydziału Konsularnego, bądź osobiście w USC właściwym dla ostatniego miejsca zameldowania w Polsce.

I. Osoby zamierzające zarejestrować w Polsce - za pośrednictwem tutejszego Wydziału Konsularnego - związek małżeński zawarty za granicą, winny złożyć w oryginałach następujące dokumenty:

1) wniosek o zarejestrowanie związku małżeńskiego do USC ostatniego miejsca stałego zameldowania w Polsce (załącznik Nr 1); wniosek o uzupełnienie danych w akcie małżeństwa (załącznik Nr 2), oświadczenie o nazwisku (załącznik Nr 3);

2) odpis zupełny aktu małżeństwa ( copia integrale dell'atto di matrimonio), lub odpis skrócony aktu małżeństwa na druku wielojęzycznym wydanym zgodnie z Konwencją Wiedeńską z dnia 8 września 1976r.( estratto di matrimonio - plurilingue, rilasciato secondo la Convenzione di Vienna del 8 settembre 1976);

3) tłumaczenie na język polski odpisu zupełnego aktu małżeństwa;

4) odpis skrócony aktu urodzenia współmałżonka nie będącego obywatelem polskim (estratto per riasunto degli atti di nascita, con paternita e maternita); najlepiej na formularzu wielojęzycznym, wydanym zdodnie z Konwencją Wiedeńską z 8 września 1976r.

5) tłumaczenie na język polski wymienionego w punkcie 4 dokumentu, o ile podlega tłumaczeniu;

Osoba składająca wniosek o rejestrację związku małżeńskiego winna legitymować się ważnym polskim dokumentem tożsamości to jest paszportem lub dowodem osobistym.

Opłata konsularna za rejestrację związku małżeńskiego wynosi 48,00 Euro.

II. Rejestracji związku małżeńskiego można dokonać osobiście (tj. bez pośrednictwa Wydziału Konsularnego) w USC w Polsce. W tym celu niezbędne jest uprzednie poświadczenie w tutejszym Urzędzie tłumaczeń dokumentów wymienionych w punkcie 2 i 4. W takiej sytuacji tłumaczenie może być również sporządzone w Polsce, bez konieczności ich poświadczania w tutejszym Urzędzie lub w tutejszym Wydziale Konsularnym. Opłata konsularna za poświadczenie lub sporządzenie tłumaczenia wynosi 30,00 Euro.

ze strony ambasady RP w Rzymie...
Nie można być zameldowanym w dwóch miejscach...w takim razie gdzie płacisz podatki? albo ich nie płacisz wcale...i ups wsypałam cię? Generalnie w UE podwójne zameldowanie, podwójne ubezpieczenie i podwójne opodatkowanie jest zakazane. Więc jeśli chcesz zostać we Włoszech wymelduj się w Polsce.
wiem wiem ale tekst ktorym rzucilas:jakie zmiany zachodza po slubie z wlochem...jest 'zajebisty'..poturlałam sie ze smiechu ..hehehe i jak sama widzisz dwuznaczny :D
wymeldowywac wcale sie nie trzeba. co do placenia podwojnych podatkow to zeby tego uniknac w PL skladasz oswiadczenie w III US W warszawie na druku NIP ze twoj glowny osrodek zycia jest w IT i masz spokoj.
Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych
Art. 5.
1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu
stałego.
2. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego.

Art. 15.
1. Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad
3 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze
względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia
tego miejsca.

3. Osoba, która wyjeżdża za granicę na okres dłuższy niż 3 miesiące, jest obowiązana
zgłosić swój wyjazd oraz powrót właściwemu ze względu na miejsce pobytu
stałego organowi wymienionemu w ust. 1. Zgłoszenia wyjazdu dokonuje się
najpóźniej w dniu opuszczenia dotychczasowego miejsca pobytu, a zgłoszenia
powrotu – najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia powrotu"

Więc generalnie nie można mieć 2 miejsc zameldowania...Wiem, że wiele osób przebywających za granicą tak robi..co nie jest zupełnie zgodne z prawem...Z kolei nie chce mi się wierzyć, że urzędy meldunkowe czy w Polsce czy we Włoszech są w stanie takie podwójne zameldowania wyłapać..Szydło z worka wychodzi dopiero jak kogoś zabijesz czy zgwałcisz i zacznie cię poszukiwać policja...Czy ktoś tu na forum kogoś zabił posiadając podwójne zameldowanie i podzieli się z nami swoimi doświadczeniami?:D
zresztą...po co się powtarzać http://www.wloski.ang.pl/zameldowanie_w_Polsce_i_we_Wloszech_37516.html
ciesze sie, ze mialas ubaw.
wielkie dzieki, kazdy mowi co innego dzieki tej stronie mozna dowiedziec sie duzo i jest bardzo przydatne pozdrawiam
w sumie to od prawie 7 lat jestem i ciagle mam zameldowanie w polsce, musze o tym pomyslec dzieki
jezeli wymeldujesz sie w Polsce to co z dowodem osobistym?wloski dowod dla obcokrajowcow nie moze byc uzywany poza terytorium wloch,w Polsce nie wydadza nowego dowodu bo jestes wymeldowana?
luci wydzadza wydzad dowod osobisty i t tam gdzie masz np tylko zaledowanie czasowe..wowczas nie bedzie wrubryce wpis adrest pobytu stalego tylko polski adres pobytu tymczasowego..np na 1 rok..a dziewczyna majac meza it. nie bedzie rok tkwila przy matce..wystarczy jej np byc w domu pare dni tygodni..mozna miec i czasowe na 6 mies i przedluzac,przedluzac..dlaczego wszyscy tak sie boja wymeldowac? Co to jest?..Dlaczego maja obiekcje przed utrzymywaniem w Polsce tymczasowego zameldowania???...To troche nienormalne i wbrew PRAWU..prawo jest prawem,trzeba je respektowac i stosowac. Przyjezdza sie do mamy do Polski i prawo mowi ,ze po 48 godz nalezy sie zalmdowac na pobyt staly..hehehe do glowy mi przyszlo dlaczego po 48 godz? ..heheh zaraz sie rozesmiejecie :Bp nasz krajowa policja ma prawo aresztowac obywatela tylko na 48h, a potem to juz musza go puscic..bo by inczej musieli go na Komendzie zaledowac!!! hehehe i taki chodzilby im po pokojach i szperal po szafach ..heheheh Ale wymysilam,co ?:D
Mi sono sentita ferita quando ho perso la persona al quale mi sentivolegata oggi sono convinta che non si perdere nessuno visto che non si possiede nessuno
. questa è l'autentica esperienza della libertà: avere la cosa piu importante del mondo senza possederla.
Czesc,

Pytanie do tych ktorzy brali slub z Wlochem:

Moj chlopak ma dostarczyc zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do malzenstwa- co to znaczy?,co to za dokument i skad taki ma we Wloszech wziac?

Ja nie mieszkam w Polsce i zupelnie o czyms takim nie slyszalam.
Dziekuje i Pozdrawiam
ktorzy brali slub z Wlochem? Czyli geje tez moga odpowiadac?:D
teoretycznie tak.

Konkretne odpowiedzi prosze, konkretne..:)
http://www.wien.polemb.net/index.php?document=52
wpisz w nasza fioletowa wyszukiwarke slowa nulla osta i czytaj
allora il nulla osta lo ottieni presso il comune di residenza
Czesc! dziekuje. Przeczytalam caly watek,ale i tak nie znalazlam odpowiedzi. Pisza tam cos o konsulacie i innych sprawach. A co to ma wogole do rzeczy? Ja dzwonilam do urzedu stanu cywilnego w Polsce bo tam bedzie slub i kazali mi przyniesc taki dokument wraz z aktem urodzenia i dokumentem tozsamosci. i tyle...
Dzieki za linka sette di nove,ale to tez nie odpowiada na moje pytanie bo tam wymieniane sa zaswiadczenia dla obywatela POLSKIEGO. Mnie potrzebne dla obywatela Wloskiego....
na moja logike ale oczywiscie jestem ignorantem w sprawach malzenstwa to chodzi o potwierdzenie ,ze nigdy nie byl zonaty a jezeli byl to ,ze juz jest roziwedziony i takie zaswiadczenie powinien wziac z comune . niech idzie do siebie do comune i niech sie sam spyta ....
http://www.nozzeitalia.com/guida/documenti.htm http://www.iusreporter.it/Testi/matrimonioestero.htm http://www.ilgiramondo.net/forum/argomenti-generici-sui-viaggi/7254-sposarsi-allestero-informazioni-consigli-esperienze.html http://www.burocraziaconsolare.com/matrimonio-all-estero-f5/cittadini-italiani-che-vorrebbero-sposarsi-all-estero-con-rito-civile-t272.htm http://www.sposipersempre.it/documenti/documenti.htm http://www.saperlo.it/guida/come-organizzare-un-matrimonio-civile-allestero-36329/
Lenka, Fu musi iść do gminy i poprosić o NULLA OSTA AL MATRIMONIO - weźcie pod uwagę, ze najpierw muszą być wywieszone w jego gminie "le pubblicazioni", po czym zostanie mu wydane zaświadczenie, którego potrzebuje.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka