Codice Fiscale

Temat przeniesiony do archwium.
Hey,
zaraz przeczytam, ze dlaczego nie kozystam z przegladarki bo takie watki juz byly!!! ;) Ale tyle sie naczytałem, ze jestem jeszcze głupszy!!!
Chodzi mi o to, ze w sierpniu 2007 wyrobilem sobie "Codice fiscale" (w Sondrio)!
Otrzymałem to wtedy na kartce A4 i nic wiecej juz potem nie przyszło ani na adres gdzie mieszkalem we Włoszech ani na adres polski (szczerze mowiec to ja już nie pamietam nawet, ktory adres oni tam wymagli przy wyrabianiu tego!).
Teraz moje pytanie jest takie, czy ja mam wszedzie sie poslugiwac ta kartka A4 czy mam gdzies "wydreptac" sobie jakis plastik??!!
Obecnie planuje pojechac do Włoch na pare miesiecy, pomieszkac, pouczyc sie jezyka i moze poszukac pracy!! Dlatego mam jeszcze inne pytanie typu: czy ja mam obowiazek od razu po przyjezdzie gdziesz sie zglosic badz zameldowac?? Przeciez oni i tak nie beda wiedzili kiedy ja przyjechalem, a przeciez 3 miesiace moge sobie tam spacerowac tylko majac paszport w reku i nie majac zameldowania!! (wiec moge zawsze powtarzac, ze przyjechalem wczoraj):D
...czy sie myle??
pzdr.
..z tego co zauwazylam../juz 2 lata temu /to tym co przyjezdzaja 'na troche' nie daja tessery na plastiku.. a daje te wlasnie kartki..tessere daja raczej tym co maja residenze/staly meldunek/ tzn wysylaja im na adres residenzy. Co do chodzenia sobie tylko z paszportem..to od czerwca 2008 roku..imigrnat jet zobowiazany do przechowywania biletu na ktory wjechal do Wloch..i okazania sie nim w razie kontroli..gdyz inczej wladze moga uznac ,ze juz minal 3 mies termin jego pobytu i zazadac opuszczenia przez niego terytorium Wloch../bylo o tym na forum/..wiec lepiej nie spacerowac tam gdzie carramba 'ma oko'.. 'oko' na dillerow, oko na puby..czy inne lokale ..i wieczorami,noca ..na ulicy legitymuja...Meldowac sie nie muszisz w pierwszych 3 mies..o zameldowaniu poczytaj sobie z wyszukiwarki, nie ma sensu dublowac wypowiedzi..by miec staly medldunek powinnas sie wykazac spora,bo kwota 5.200 eu na 1 roczne utrzymanie..no chyba ze bedziesz nie tylko spacerowac ale i pracowac :D
wpiszdo fioletowej wyszukiwarki zameldowanie i czytaj..czytaj bardzo uwaznie co pisze Deelayah..wszelkie przepisy ona ma w malym palcu..albo napisz do niej maila :D..tylko wowczas jej nie poganiaj..odczekaj pare dni:D
ile sie czeka na codice fiscale?
Sette, orientujesz się jak jest, gdy ma się własnie wyrobione Codice, ale tylko w tej wersji papierowej, potem po jakims czasie wraca się do Włoch i mozna zlozyc wniosek o tessere? bo chyba nie musialabym jechac po to koniecznie do tego miesca,gdzie wyrabialam Codice piertwotnie?
tak jesli masz stala residence..chyba ze cos sie zmienilo to Deelayach powinna wiedziec.Wiem ze tym co przyjezdzaja na troche, do pracy sezonowej to nie chca wydawac plastiku
tak jesli masz stala residence..chyba ze cos sie zmienilo to Deelayach powinna wiedziec.Wiem ze tym co przyjezdzaja na troche, do pracy sezonowej to nie chca wydawac plastiku
Ok, dzięki :) własnie będąc rok zastanawiałam się czemu mi jeszcze nie przysłali tej karty i wszystko załatwialam na podstawie tego dokumentu, w banku itd.
kurcze ja w Polsce co jakis czas robie karte/przymusowo/ kibica swej druzyny pilkarskiej i klub tylko sobie zmienia tych co im te karty produkuja..za kazdym razem karta ma inna szate graficzna i kaza za to mi placic!.. ze oni wydali zarzadzenie o wymianie kart kibica..i juz 4 x musialam im placic..Ludzie takie karty to kosztuja nie malo..Wiec Wlosi zaoszczedza sobie troche kasy na plastikach i wydaja na kartce,kartke trzeba zachowac..tak samo jak w kraju gdy nadaja ci pierwszy raz NIP..muszisz przechowywac ta kartke ..bo czasem zadaja od ciebie oryginalu i Urzad Skarbowy nie chce wydawac duplikatu.Dokument to dokument..trzeba miec poszanowanie dla niego i przechowywac z nalezyta dbaloscia
1. Codice fiscale jest wydawany na miejscu, a jeśli nie masz prawa do tessera sanitaria (bo np. nie pracujesz we Wloszech), to MOŻE przyślą Ci taka zielona kartę z CF (wygląda jak TS, tylko jest zielona i ma mniej danych.

2. Jeśli nie spełnia się warunków ustawy 30/2007 (o zasadach pobytu obywateli UE) i nie ma się prawa do opieki zdrowotnej we Wloszech, to nie można otrzymać tessera sanitaria. TS zostaje wysłana przez Agenzia delle Entrate na podstawie wniosku przesłanego systemowo przez ASL, gdzie zostało się zarejestrowanym - jeśli TS nie przychodzi, warto wybrać się do ASL i upewnić się, ze nie było błędu w transmisji danych.
Codice Fiscale jest odpowiednikiem polskiego NIPu i składa sie z 16 cyfr i liter. Pierwsze 15 zawiera informacje dotyczące imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia, a 16 znak, to litera kontrolująca, wybrana na zasadzie algorytmu z pierwszych 15 znaków.
Włoski Numer Identyfikacji Podatkowej wyrabia się w jednym z biur Urzędu Skarbowego (Agenzia delle Entrate), wypełniając odpowiedni formularz. Procedura jest bezpłatna, a numer zostaje nadany automatycznie i od ręki. Po dokonaniu tych formalności, na początku wydawany jest papierowy numer, następnie pocztą zostanie przesłana nam plastikowa kartę z naszym indywidualnym codice fiscale. Do uzyskania numeru potrzebny jest jedynie ważny dowód osobisty.
Przyznanie numeru Codice fiscale może także nastąpić w Urzędzie Miasta (Il Comune) w przypadku niemowląt. Rodzice powinni zgłosić się (w ciągu 60 dni) z aktem urodzenia w celu uzyskania codice fiscale dla dziecka.
Codice Fiscale niezbędne jest do zarejestrowania się we włoskiej, Publicznej Służbie Zdrowia, podjęcia pracy jako pracownik najemny. Bez niego nie będziemy w stanie zawrzeć żadnej umowy, założyć konta bankowego czy własnej działalności gospodarczej.
Jest to zatem jedna z podstawowych formalności, jakiej należy dokonać po przyjeździe.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia