Domicilio - trzeba do polizia locale?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |
Czy aby miec domicilio musze to gdzies rejestrowac, na przyklad u vigili? I trzeba cos placic? Czy po prostu domicilio to wybrany przeze mnie adres, tam gdzie mieszkam i nie musze nigdzie tego rejestrowac?
Domicilio to jest czyli centrum Twoich interesów życiowych, coś abstrakcyjnego, co nie ma odzwierciedlenia z rejestrach administracyjnych. Krotko mówiąc - domicilio nie można nigdzie zgłosić ani zarejestrować. To, co się "zgłasza" i rejestruje, to zameldowanie (residenza), obowiązkowe zarówno w przypadku Włochów, jak i obcokrajowców. Jako obywatelka UE, jeśli przebywasz we Wloszech przez okres przekraczający 90 dni, musisz się zameldować, przedstawiając dokumenty wymagane ustawa nr 30/2007 (dochody [praca, emerytura itp.] lub posiadanie trochę ponad 5000 euro rocznie i polisy ubezpieczeniowej).
Dzieki wielkie za odpowiedz, ta sprawa spedza mi sen z powiek. Chodzi o to, ze ja tutaj nie mam dochodow, nie pracuje, po prostu zapisalam sie na studia i podczas rejestracji kazali mi podac residenze (czyli w Polsce) i domicilio (podalam adres, pod ktorym tu mieszkam we Wloszech, adres mojego chlopaka). On twierdzi, ze musze to gdzies zarejestrowac, ze tutaj mieszkam, u polizia locale i to nazywa sie chyba Certificato di ospitalita. Czy on ma racje? Moze ten certificato di ospitalita jest tylko dla extracomunitari?

Czyli jesli nie mam dochodow 5000 rocznie, ani emerytury, ani nic, to po 90 dniach pobytu we Wloszech nadal musze sie meldowac? I jak? Jest cos takiego jak czasowe zameldowanie?
Nie masz dochodow..ale kazdej chwili mozesz podjac prace jako studentka na pol etatu ,nie masz tez konta wbanku zkwota do okzazania zejestes w stanie sie samodzielnie utrzymac 5.349,89.eu mozliwe ze do zameldowania wystrcza ci Certificato d'iscrizione presso il proprio Istituto
oraz Documento comprovante il proprio status di studente Erasmus o di International Exchange Student..bo zapewne masz jakies stypendium.Wlosi to upierdliwy narod robi inaczej niz Bruksela zaleca vide:http://www.wloski.ang.pl/Nowy_dekret_pozwalajacy_26996.html Polecam http://www.wloski.ang.pl/zameldowanie_w_Polsce_i_we_Wloszech_37516.html http://www.wloski.ang.pl/Zameldowanie_Dee_pomozesz_35576.html Tu masz wyjasnione co to residenza angrafica http://www.wloski.ang.pl/zameldowanie_35463.html Idac sie meldoewac do Anagrafu ty nie idziesz PROSIC o zameldowanie ty idziesz ZGLOSIC stan faktyczny ,ze tam mieszkasz/ Il cittadino non va in anagrafe a chiedere la Residenza, il cittadino va a rendere noto lo stato di fatto, e semplicemente chiede che gli archivi del comune vengano uniformati alla situazione di fatto reale/ W Itali zameldowanie /residenza to zupelnie inny rodzaj zameldowania,nie daje ci on praw do mieszkania jako lokalu/w kazdej chwili mozesz miec przez wlasciciela walizki wystawione za drzwi, tu prawo wlsnosci jest inne niz u nas i wlasciciel moze isc sam do anagrafu/Comune i cie wymeldowac..wcale nie potrzeba klopotliwej sprawy sadowej o eksmisje jak u nas Co jest potrzebne w obecnym roku do zameldowania dla studenta?
Studenti:

1. certificazione di iscrizione al corso presso un istituto riconosciuto e durata dello stesso;
2. polizza di assicurazione sanitaria della durata di un anno - o pari alla durata del corso se inferiore all'anno - che copra tutti i rischi oppure altro titolo idoneo (es. modelli E106, E120, E121, E33, E109, E37). La tessera sanitaria europea (TEAM) non sostituisce la polizza sanitaria;
3. documentazione attestante la disponibilità di risorse economiche. Questo requisito può essere dichiarato, l'autocertificazione deve comunque indicare la fonte di reddito dichiarato e ogni altro elemento utile a poter effettuare le verifiche (es. i dati del conto corrente postale e/o bancario). Le risorse economiche possono essere elargite da terzi.

Per la quantificazione delle risorse economiche sufficienti si utilizza il parametro dell’importo dell’assegno sociale.
Il solo dichiarante deve disporre di una somma pari all’importo annuo dell’assegno sociale; per ogni familiare va aggiunta la metà dell’importo annuo dell’assegno sociale; per il dichiarante con due o più figli a carico di età inferiore a 14 anni si calcola il doppio dell’importo annuo dell’assegno sociale. Per l’anno 2010 l’importo dell’assegno sociale è di euro 5.349,89.

ATTENZIONE gli studenti possono richiedere invece dell'iscrizione anagrafica, l'iscrizione allo schedario della popolazione temporanea http://urp.comune.bologna.it/WebCity/WebCity.nsf/269bf1d56e54ab4cc125669f0058bcbc/1e65b0fe727d13ebc125737700381a92?OpenDocument
Skoro jesteś studentka, musisz się zameldować, wykazując, ze rzeczywiście się tu uczysz, ze posiadasz te 5.349.89 euro na swoje utrzymanie oraz ze masz ubezpieczenie zdrowotne (w przypadku studentów EKUZ powinna być honorowana, teoretycznie - patrz okólnik nr 18 z dnia 21/07/2009).

Na komisariacie natomiast musi zgłosić Twój pobyt Twój chłopak, nie ty - to obowiązek osoby goszczącej/wynajmującej mieszkanie, Ty nie masz z tym nic wspólnego. Jeśli zamierzasz przebywać u niego dłużej niż miesiąc, musi on to zgłosić policji za pomocą formularza "Cessione di fabbricato" (do kupienia w Buffetti). Jeśli tego nie zrobi, grozi mu grzywna (powtarzam: jemu, nie Tobie!).
Sette, nie chce podejmowac zadnej pracy narazie, nie jestem studentka z Erasmusa i chce pozostac residente all'estero... Czy nie moge po prostu zameldowac sie czasowo? Jesli tak, to jak?
Dee, mowiac, ze musze sie zameldowac masz na mysli zrobienie residenzy? Czy to naprawde konieczne, jesli nie pracuje i narazie nie chce pracowac, nie mam dochodow, a za studia beda placic mi rodzice z Polski?

Gdzie mozna znalezc to Buffetti? Nigdy o tym nie slyszalam... Moj ragazzo mowil cos, ze musi zrobic certificato di ospitalita - ale jak rozumiem, jest w bledzie?

Czyli na 100% nie musze nigdzie rejestrowac domicilio? :)
Jeśli masz zamiar przebywać tu przez okres dłuższy niż 90 dni, to tak, MUSISZ się zameldować (zameldowanie = residenza). Jeśli tego nie zrobisz, to Twój pobyt nie będzie pobytem legalnym, bo takie są przepisy dotyczące obywateli UE. Wcale pracować nie musisz, wystarczy, ze wykażesz, ze masz środki na utrzymanie, o których pisałam wyżej (możesz przecież wykazać, ze rodzice przesyłają Ci na konto te pieniądze, pokazując wyciąg z polskiego konta rodziców na przykład), wiec to nie jest tak, ze musisz mieć prace. Jakos musisz się we Wloszech utrzymać, a w całych tych przepisach chodzi o to, ze możesz sobie tu mieszkać, ale masz nie obciążać systemu socjalnego.

Buffetti to coś w rodzaju sklepu papierniczego, Twój chłopak na pewno będzie wiedział, o co chodzi. Ten formularz "cessione di fabbricato" to rodzaj dichiarazione di ospitalità, choć niezupełnie - obowiązek zgłaszania gości i lokatorów został wprowadzony w ramach walki z terroryzmem, wiec służy on temu, by policja wiedziała, kto gdzie przebywa.

Domicilio NIE MOŻESZ nigdzie zarejestrować.:) Ale musisz się zameldować.
gosiu to sa WLOSKIE przepisy..wloskie prawo,trzeba je respektowac..jesli cie zatrzymaj na ulicy i wylegitymuja okzae sie ze nie masz meldunku..uznają cie TENDENCYJNIE od razu za osobe KTOREJ JUZ MINELO 3 MIES POBYTU..Tak Wlosi sobie ulatwiaja prace..noooo... na premie tez trzeba jakos zapracowac .statystyke sobie podciagnac :D..nos przy sobie kopie biletu wjazdowego na teren Itali..bilet lotn. /autobus.Albo melduj sie biegusiem to nie przelewki..sprawdza cie komputerowo ..i jaki wstyd jak deportuja!
a swoja droga to czemu nie chcesz podjac pracy?..chyba jestes pierwsza ktora tak to wprost powiedziala na naszym forum..wszyscy inni szukaja prace!
Biletu wjazdowego? Przeciez to Unia! Latam samolotem co miesiac do Polski, wszystko jest w porzadku...

Residenze robi sie w Comune, tak? A czy jest cos takiego jak pobyt czasowy?
Wiesz, chce najpierw troche postudiowac, a pozniej, jak podszkole wloski (bo teraz moj poziom to moze B1), moze podjac jakas prace, ale to pewnie za dluzej niz rok. Wolalabym byc residente all'estero, ale z tego, co widze tu http://urp.comune.bologna.it/WebCity/WebCity.nsf/ea684be21238bb0ac125669f0058bcc4/226e484c6506c543c125765[tel]?OpenDocument to moge miec czasowe zameldowanie..

Procz innych dokumentow, ktore mam, musze miec tez to:
documentazione attestante la disponibilità di risorse economiche. Questo requisito può essere dichiarato, l'autocertificazione deve comunque indicare la fonte di reddito dichiarato e ogni altro elemento utile a poter effettuare le verifiche (es. i dati del conto corrente postale e/o bancario). Le risorse economiche possono essere elargite da terzi.
Per la quantificazione delle risorse economiche sufficienti si utilizza il parametro dell’importo dell’assegno sociale.
Per l’anno 2010 l’importo dell’assegno sociale è di euro 5.349,89.

Jesli utrzymuja mnie rodzice, to jak moga wykazac, ze to robia? Maslo maslane... :P Potrzebne jest jakies pismo od nich, ze zobowiazuja sie wysylac mi tyle i tyle, czy po prostu potrzebne zaswiadczenie o ich dochodach? Czy co?

Bede miec modello ISSEU, potrzebne do obliczenia tassa universitaria, liczona na podstawie dochodow rodzicow w Polsce, moze to wystarczy?
Spokojnie... Sette, przestań dziewczynę denerwować. :-P

Moze po kolei:

"Wolalabym byc residente all'estero..."

A co Ci to daje, Gosiu?

"z tego, co widze tu http://urp.comune.bologna.it/WebCity/WebCity.nsf/ea684be21238bb0ac1256
69f0058bcc4/226e484c6506c543c125765[tel]?OpenDocument
to moge miec czasowe zameldowanie.."

Tak, studenci mogą być zarejestrowani w spisie ludności przebywającej we Wloszech tymczasowo (zostało to wprowadzone tym samym okólnikiem z lipca 2009 r., o którym pisałam wcześniej), ale to nie zmienia faktu, ze musisz przedstawić dokumentacje, która jest potrzebna do "normalnego" zameldowania (oprócz polisy ubezpieczeniowej - wówczas wystarczy EKUZ). We Wloszech zameldowanie tymczasowe praktycznie nie istnieje, a i to, o czym teraz mowie, zostało "wskrzeszone" naprędce, właśnie dla studentów i pracowników sezonowych z UE, żeby można im uznawać karty zdrowia z ich krajów. Generalnie pamiętaj, ze jeśli zarejestrujesz się w tym rejestrze "tymczasowym", nie będziesz mogla dostać żadnego zaświadczenia z gminy.

"Jesli utrzymuja mnie rodzice, to jak moga wykazac, ze to robia? Maslo maslane... :P Potrzebne jest jakies pismo od nich, ze zobowiazuja sie wysylac mi tyle i tyle, czy po prostu potrzebne zaswiadczenie o ich dochodach? Czy co?"

Najlepiej zapytaj bezpośrednio u siebie w biurze meldunkowym, bo mogą wymagać tego typu deklaracji, wyciągu z konta rodziców (z którego będzie wynikać, ze maja wystarczająco dużo pieniędzy, żeby cie utrzymać), dowodów przelewów na Twoje konto itp. Najlepiej napisz sobie tzw. autodichiarazione (niech Twój chłopak Ci pomoże), gdzie zadeklarujesz, ze Twoi rodzice płacą za Twoje studia i utrzymanie we Wloszech, przesyłając Ci co miesiąc ileś tam euro (co najmniej 445,83 euro), podając numery kont bankowych rodziców i swojego.

"Bede miec modello ISSEU, potrzebne do obliczenia tassa universitaria, liczona na podstawie dochodow rodzicow w Polsce, moze to wystarczy?"

To nie ma z tym nic wspólnego, niestety.

"Biletu wjazdowego? Przeciez to Unia! Latam samolotem co miesiac do Polski, wszystko jest w porzadku..."

Sette chodzi o to, ze TEORETYCZNIE obywatel UE powinien dla własnego dobra (choć nie jest to obowiązek) zgłosić się na komisariacie w ciągu 8 dni od przyjazdu, by w jakiś sposób zaświadczyć, ze nie przebywa tu dłużej niż 90 dni, bo w razie kontroli i braku takiego zgłoszenia przyjmuje się automatycznie, ze te 90 dni przekroczyłaś. Ale spokojnie, bo jeśli spełniasz wymagania ustawy 30/2007 (czyli studiujesz, masz środki na utrzymanie i ubezpieczenie zdrowotne), to jedyne, co mogą Ci zrobić, to... "zachęcić" do zameldowania się (i wtedy będziesz musiała to zrobić).:)

"Residenze robi sie w Comune, tak?"

Tak, w Ufficio Anagrafe.

"A czy jest cos takiego jak pobyt czasowy?"

Patrz wyżej.:)
Dzieki Ci wielkie Dee, jestes wielka! Pokaze te informacje mojemu chlopakowi, i cos na pewno wymyslimy. Jak narazie mieszkam tutaj przez mniej niz 90 dni, wiec narazie chyba nie ma sie czym martwic. Slyszalam, ze osoba residente all'estero jest inaczej traktowana, nie wymaga sie od niej tylu dokumentow, na przyklad z tym ISSEU - majac residenze w Polsce musialam tylko pokazac zaswiadczenie o zameldowaniu i zaswiadczenia o dochodach wszystkich osob zameldowanych, a majac residenze we Wloszech musialabym pokazac tez dochody i codice fiscale mojego chlopaka i jego brata, bo sa tutaj zameldowani, i pewnie placilabym najwyzsza tasse na uni ;) Wiec dlatego wzbraniam sie narazie z residenza we Wloszech dopoki nie dostane tego ISSEU.

Dzieki wielkie i odezwe sie niedlugo :)
Gosiu, to nie tak - jeśli oświadczysz, ze nie łączą cie z Twoim chłopakiem i jego bratem żadne więzi (rodzinne czy uczuciowe - a tych drugich przecież nikt ci nie udowodni ;)), to zostanie dla ciebie stworzona osobna "scheda anagrafica", i wtedy wasze dochody nie będą się sumować. Wierz mi, osoby zameldowane za granica wcale nie są lepiej traktowane (a raczej jest odwrotnie) - a zresztą nie ma co się nad tym rozwodzić, bo zameldować i tak się musisz.;)
..wlasnie prasa wloska az huczy by wylapywac tych i odsylac do domu co nie maj owych 5.350 na koncie sens jest wlasnie taki choc nie pisza o tym az tak jasno..wiadomo, ze pisza o neocomunitari..czyli Bulgarii i Rumunii..ale wystarczy w dzisiejsza prase zerknac..az pieja z zachwytu nad pomyslem Francji..odnosnie neocomunitari i chca skonstruowac tak prawo by moc tych BEZ KASY NA KONCIE odsylac do domu..wybory ida wiec by zyskac glosy obywateli obiecuja im, ze wezma sie za nie tylko extracomunitari ale i communitari.. :D..jakis' paszet wymodzą' napewno...
Z tymze ja do Wloszech nie przyjechalam do pracy i przez najblizsze pare lat na koncie nie bede miala 5 tys euro. Przyjechalam tu na studia i za studia i za pobyt we Wloszech placa mi rodzice z Polski. Poza tym nie mam nawet wloskiego konta i nie musze go miec...

Wiec? Co miesiac latam do Polsk na pare dni, moze po prostu wystarczy jesli bede miec ze soba bilet wjazdowy? Wtedy moj pobyt nie bedzie przekraczal 90 dni...
Cytat: gosiaBG
Z tymze ja do Wloszech nie przyjechalam do pracy i przez najblizsze pare lat na koncie nie bede miala 5 tys euro. Przyjechalam tu na studia i za studia i za pobyt we Wloszech placa mi rodzice z Polski.

No i dobrze, złożysz w urzędzie meldunkowym oświadczenie (autodichiarazione), ze rodzice przysyłają Ci pieniądze i załączysz wyciąg z konta (może być polskie), na którym taki przelew jest. To nie zmienia jednak faktu, ze musisz zadeklarować, ze rodzice dadzą Ci łącznie 5.349,89 €, bo takie jest prawo i bez tego zameldowania nie dostaniesz (= nie będziesz we Wloszech legalnie).

Wiec? Co miesiac latam do Polsk na pare dni, moze po prostu wystarczy jesli bede miec ze soba bilet wjazdowy? Wtedy moj pobyt nie bedzie przekraczal 90 dni...

A jaki to ma sens, skoro jesteś zapisana na studia, które najprawdopodobniej odbywają się w trybie ciągłym, a nie raz na tydzień? To oczywiste, ze we Wloszech mieszkasz i ze zgodnie z prawem powinnaś się zameldować.
gosiaBG...poinformuj się w Ambasadzie RP,lub Konsulacie .Uzyskasz wiarygodną odpowiedz.Wnioskuję z Twojego wpisu,że Twój chłopak jest odpowiedzialną osobą.Powodzenia.
Dee, ale jesli sie zamelduje we Wloszech, to utrace zameldowanie w Polsce, prawda?
Moj chlopak jest przy okazji extracomunitari. Czy to cos zmienia jesli chodzi o warunki mojego zameldowania w jego mieszkaniu?
Ze strony Ambasady RP we Wloszech:

"Pobyt powyżej 3 miesięcy wymaga wystąpienia do Kwestury właściwej dla miejsca pobytu o wydanie karty pobytu (carta di soggiorno). Aby uzyskać kartę pobytu, należy udowodnić posiadanie środków umożliwiających pobyt na terenie Włoch bez konieczności korzystania z pomocy opieki społecznej. Wymagane jest też posiadanie ubezpieczenia zapewniającego pokrycie kosztów leczenia i hospitalizacji. Szczegółowych informacji na temat procedur wydawania karty pobytu udzielają Kwestury."

No to mam ubezpieczenie, wykupione prywatnie oraz EKUZ, ale nie mam tu dochodow ani konta w banku, rodzice daja mi pieniadze co miesiac jak jestem w Polsce... Sytuacja bez wyjscia?
Przyjechalam tu tylko na studia, a oni robia jakies problemy... Moze wystarczyloby wyciag z konta rodzicow oraz zaswiadczenie od notariusza, ze co miesiac daja mi tyle i tyle euro, co razem daje rocznie kwote wieksza niz ta podstawowa 5 tys euro cos tam?
gosiaBG...wejdz na stronę;www.eurodesk.pl.Znajdziesz wyczerpujące informacje nt.Studia we Włoszech w tym interesujący Cię podpunkt.
Dzieki, zaraz poczytam :)
Dee, ale jesli sie zamelduje we Wloszech, to utrace zameldowanie w Polsce, prawda?

W Polsce powinnaś się, zgodnie z prawem, wymeldować, ale tak naprawdę mało kto to robi i większość emigrantów ma zameldowanie również w Polsce, wiec nie masz czym się przejmować.

Moj chlopak jest przy okazji extracomunitari. Czy to cos zmienia jesli chodzi o warunki mojego zameldowania w jego mieszkaniu?

Nie, jeśli mieszka tam legalnie, to nie ma absolutnie żadnego problemu.
Ze strony Ambasady RP we Wloszech:

"Pobyt powyżej 3 miesięcy wymaga wystąpienia do Kwestury właściwej dla miejsca pobytu o wydanie karty pobytu (carta di soggiorno). Aby uzyskać kartę pobytu, należy udowodnić posiadanie środków umożliwiających pobyt na terenie Włoch bez konieczności korzystania z pomocy opieki społecznej. Wymagane jest też posiadanie ubezpieczenia zapewniającego pokrycie kosztów leczenia i hospitalizacji. Szczegółowych informacji na temat procedur wydawania karty pobytu udzielają Kwestury."

I tyle na temat wiarygodnych informacji z konsulatu... ;) Karta pobytu została zniesiona ponad 3 lata temu i zastąpiono ja zameldowaniem.

No to mam ubezpieczenie, wykupione prywatnie oraz EKUZ, ale nie mam tu dochodow ani konta w banku, rodzice daja mi pieniadze co miesiac jak jestem w Polsce... Sytuacja bez wyjscia?

A rodzice nie mogą Ci pieniędzy wpłacać na konto, zamiast dawać Ci je do reki? Nie rozumiem, w czym problem...

Przyjechalam tu tylko na studia, a oni robia jakies problemy...

:-) Nie robią problemów, tylko aby legalnie przebywać we Wloszech trzeba spełnić pewne warunki formalne, czyli zameldować się. Włosi w Polsce tez nie mogą sobie studiować bez dopełnienia formalności urzędowych.

Moze wystarczyloby wyciag z konta rodzicow oraz zaswiadczenie od notariusza, ze co miesiac daja mi tyle i tyle euro, co razem daje rocznie kwote wieksza niz ta podstawowa 5 tys euro cos tam?

Moze - napisz oświadczenie, ze rodzice Cie utrzymują, załącz wyciąg z ich konta i zobacz, czy gminie to wystarczy (z tym poświadczeniem notarialnym daj sobie spokój). Nadal jednak uważam, ze prościej byłoby, gdyby rodzice przekazywali ci te pieniądze przelewem.
Dee, moglabys mi pomoc z tym oswiadczeniem? Co mam dokladnie napisac? To ma byc typu autocertificazione?...

Typu:
Ja, nizej podpisana ble ble oswiadczam, ze moi rodzice co miesiac wysylaja mi tyle i tyle euro ?
Czy to wystarczy, czy musze cos jeszcze uwzglednic? I czy to ma byc w formie listu?
A jeszcze mam pytanie. Czy comune/polizia moze odmowic mi zameldowania u mojego extracominutari? Mieszka oczywiscie legalnie, ale w jego domu zameldowana jest cala jego rodzina, ktora juz wyjechala do rodzinnego kraju i kiedy chcial zameldowac u siebie kolege, dostal odmowe, bo wlasnie powiedziano mu, ze w jego domu ma residenze zbyt wiele osob...

Oczywiscie wystapil juz z prosba o wykreslenie ich z listy domownikow, ale to podobno zajmuje rok. Musza czekac do stycznia. Czy ja tez musze czekac?
Dee, moglabys mi pomoc z tym oswiadczeniem? Co mam dokladnie napisac? To ma byc typu autocertificazione?...

To ma być autocertificazione, cos w stylu:

"La sottoscritta [imie i nazwisko], nata a [miejsce urodzenia] in data [data urodzenia], carta d'identità n. [numer dowodu osobistego], codice fiscale ..................., consapevole delle sanzioni penali nel caso di dichiarazioni non veritiere, di formazione o uso di atti falsi, richiamate dall’art. 76 del D.P.R. n. 445/2000, dichiara di essere a carico dei genitori e di ricevere ogni mese una somma sufficiente per non diventare un onere a carico dell'assistenza sociale italiana (art. 7 D. Lgs. 30/2007)."
Czy comune/polizia moze odmowic mi zameldowania u mojego extracominutari? Mieszka oczywiscie legalnie, ale w jego domu zameldowana jest cala jego rodzina, ktora juz wyjechala do rodzinnego kraju i kiedy chcial zameldowac u siebie kolege, dostal odmowe, bo wlasnie powiedziano mu, ze w jego domu ma residenze zbyt wiele osob...

Oczywiscie wystapil juz z prosba o wykreslenie ich z listy domownikow, ale to podobno zajmuje rok. Musza czekac do stycznia. Czy ja tez musze czekac?

Problem z obywatelami państw nie należących do UE jest taki, ze lokale przez nich zajmowane muszą spełniać pewne minimalne normy (ostatnio dotyczy to tez nas oraz Włochów, ale nas nikt w zasadzie nie sprawdza). Jeśli jednak Twój chłopak zgłosił już fakt, ze osoby zameldowane w mieszkaniu już tam nie mieszkają i czeka tylko na ich wymeldowanie, to nie widzę powodu, dla którego gmina miałaby odmówić Ci zameldowania. Straż miejska ma za zadanie sprawdzić jedynie, czy rzeczywiście tam mieszkasz, a w razie problemów w liczba zameldowanych osób odwołajcie się do wcześniejszego zgłoszenia, ze te osoby się wyprowadziły.
Grazie mille Dee :* I dziekuje za autocertificazione. :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 44
poprzednia |