Cytat: izydora30
a wlasnie niestety jest na odwrot nawet jesli przepisy mowia inaczej....
To akurat jest zdanie, którego szczerze mówiąc nie zrozumiem nigdy. To tak, jakbym wróciła do czasów pozwolenia na pobyt, kiedy to poszłam na kwesturę, policjant spojrzał na moją umowę o pracę, stwierdził, że pozwolenie mi się nie należy, a gdy podsunęłam mu odpowiednie przepisy, przeczytał i poinformował mnie, że a tak, rzeczywiście, mam rację, ale on tej normy nie napisał i pozwolenia mi nie da. Chyba nie muszę dodawac, że po trzech godzinach dyskusji z przełożonymi, naprędce zwołanej naradzie "na górze" itepe pozwolenie dostałam.
tylko meldunek jest podstawa do przymusowego kontraktu..
To może proponuję, byś następnym razem, jeśli będziesz w tego typu sytuacji życiowej, że zmuszona będziesz do wynajmowania mieszkania na czarno, zadzwoniła sobie do Guardia di Finanza i zgłosiła ten fakt - nikt Cię o zameldowanie pytac nie będzie, a umowę 4+4 dostaniesz z prędkością światła, i to ze śmiesznie niskim czynszem. Jeśli natomiast chodzi o contratto transitorio, podczas ewentualnej rozprawy sędzie prawie zawsze decyduje o przekształceniu go w 4+4, jeśli udowodnisz, że Twój pobyt w nim wcale nie jest przejściowy (w umowie osoba wynajmująca musi dokładnie napisac, dlaczego podpisuje contratto transitorio i gdy udowodnisz, że to nieprawda, masz 4+4).
[/quote]w momencie wymeldowania sie z jednej komuny musisz zdeklarowac zameldowanie w innej...mozesz oczywiscie zostac w tej samej komunie ale pod innym adresem..lub zdeklarowac powrot do kraju w przypadku obcokrajowcow[/quote]
Kolejna luka w znajomości przepisów (co mnie nie dziwi, skoro uważasz, że przepisy nie są ważne). Istnieje coś takiego jak "cancellazione per irreperibilità", która polega na tym, że urząd meldunkowy, najczęściej na wniosek właściciela, otwiera postępowanie mające na celu ustalenie, czy dana osoba nadal mieszka pod wskazanym adresem. Jeśli kontrole straży miejskiej potwierdzą, że tej osoby już tam nie ma, choc nadal jest tam zameldowana, urząd wysyła do niej zawiadomienie, że jeśli w ciągu 10 dni nie złoży odwołania i nie udowodni, że nadal lokal nadal jest jej miejscem stałego zamieszkania, zostaje wykreślona ze spisu osób zameldowanych w danej gminie. W tym przypadku osoba ta przestaje byc zameldowana na terytorium Włoch, również w przypadku obywateli włoskich, dopóki na nowo się gdzieś nie zamelduje.
prawo zmienia sie co chwile pamietaj o tym...
Nie musisz mi o tym przypominac, Izydoro, bo akurat każde najmniejsze zmiany w prawie dotyczącym obywateli UE, zameldowania, prawa podatkowego, prawa pracy itp. śledzę na bieżąco i zapewniam cię, że jeśli mam jakieś luki, to są one minimalne.
owszem moze zlozyc taki wniosek w urzedzie ze chce cie wymeldowac poniewaz nie posiadasz juz waznej umowy...ale niestety to i tak ty decydujesz czy sie wymeldowujesz czy nie czyli wystarczy z twojej strony deklaracja w urzedzie i podpis ze nadal zajmujesz wskazany lokal i nikt nie ma cie prawa stamtad wyrzucic...
Patrz wyżej, to samo napisałam: jeśli kontrola wykaże, że nadal tam mieszkasz, to nie możesz zostac wymeldowana, ale są sytuacje, w których osoba nie mieszkająca już w danym lokalu nie chce się wymeldowac (dla wygody, bo poczta tam przychodzi, bo podatki niższe płaci, bo w nowym mieszkaniu ma problemy z zameldowaniem itd.) - wtedy może zostac bez problemu wymeldowana "z urzędu".