Meldunek

Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna
.....nie ma tak ze ty powiesz ze konkubent cie utrzymuje..loskie przepisy stanowia ,ze KAZDY cudzoziemiec, który przebywa we Włoszech od ponad trzech miesięcy musi ZAROBIC minimalnie 417,30 euro na miesiąc..................................................................................................................................................jesli chodzi o cene tych zarobkow itd ...to nie wiem jak to ogolnie wobecnej chwili wyglada...ale wiem ze konkubent napewno moze w komunie zlozyc deklaracje ze cie utrzymuje ...wystarczy ze zglosi wczesniej konkubinat w urzedzie....
...z reszta ludzie uwierzcie nikt nie musi w zadnym urzedzie skladac wnioskow o utrzymawaniu ani nic z tych rzeczy by sie zameldowac...do meldunku wymagane sa jedynie kod fiskalny dowod osobisty umowa o wynajem lub zgoda osoby u ktorej przebywamy...oczywiscie tylko w przypadku gdy dana osoba jest pelnoprawnym najemca lub wlasciceielem...
Cytat: SettediNove
ok :D chcialam dopisac ale nie zrobilam tego ze prosze DEE by sprostowala w razie czego jak cos bedzie nie tak..:D

No to całe szczęście, że mam chwilowo więcej czasu, by wejśc na forum i mogę prostowac.;)
Cytat: izydora30
coz za bzdura sory d.d....zastanow sie nad tym zdaniem co napisalas......otworz oczy...

Ja nie muszę otwierac oczu ani zastanawiac się nad zdaniami, które piszę, głównie dlatego, że piszę tylko to, czego jestem pewna.

owszem to ty sie meldujesz a nie ciebie melduja..ok...ale bez zgody osob trzecich u ktorych zamieszkujesz niestety to niemozliwe...jedynie majac dokument najmu z twoim nazwiskiem....tylko to pozwala ci sie samodzielnie zameldowac....przeciez np..osoba u ktorej przebywasz wcale nie chce cie meldowac...przebywasz jako gosc...takie ma prawo...az tak dobrze to nie mamy

Powtarzam, osoby trzecie mogą sprzeciwic się zameldowaniu tylko i wyłącznie w przypadku, gdy oświadczenie meldującej się osoby jest nieprawdziwe, tj. nie mieszka w danym lokalu lub zajmuje go bezprawnie (co trzeba udowodnic). Widzisz, włoskie przepisy są takie, że osoba, do której należy mieszkanie nie ma prawa "nie chciec", żeby lokator się w nim zameldował, bo zameldowanie to... obowiązek prawny, a nie jakieś widzimisię.
Izydra30 ale naplatalas niestety nie znasz sie kobito i wygadujesz bzdury i do tego klucisz sie z deelaylah, ktora jest naszym forumowym guru i pomogla juz wielu osobom. Jesli z twojego doswiadczenia wynika, ze do zameldowania potrzebna jest umowa najmu to ktos jakis niedouczony urzednik zrobi cie w konia. Ja wiele razy zmienialam miejsce zamieszkania czasami umowa najmu byla na moje nazwisko i nikt, powtarzam nikt nigdy sie o nia nie zapytal. Ostatnim razem mialam problem, bo akurat zwolnilam sie z jednego miejsca i jeszcze nie podpisalam nowej umowy o prace wiec przez miesiac bylam bezrobotna i wtedy nie chcieli mnie zameldowac w nowej gminie do czasu, az nie okaze nowej umowy o prace. dostalam kontrakt do reki i tego samego dnia zlozylam wniosek o zameldowanie. Nigdy tez nie zadano odemnie zadnych deklaracji od wlasciciela mieszkania.
Przestan dyskutowac ze wszystkimi, nawet jesli czytajac to z czym sie nie zgadzasz, bo tak wynika to z twoich doswiadczen, wsciekasz sie przed swoim komputerkiem zaciskasz piesci i kipisz ze zlosci to mozesz miec pretensje tylko do tych niedouczonych ludzi, ktorzy nawciskali ci tych glupot a ty im uwiezylas, bo przyzyczajona jestes ze urzednikom trzeba wierzyc. Ja jak mam takie watpliwosci to po prostu udaje sie po rade do konsulatu polskiego albo tam dzwonie. Tak wlasnie zrobilam w sprawie warunkow zameldowania i potwierdzili dokladnie to samo co mowila deelaylah. Pani mi dala nawet rade bym pozyczyczyla sobie od kogos pieniadze na tydzien wplacila na moje konto i tym samym udowodnila ze mam na moje utrzymanie w ten sposob spelnilabym jeden z warunkow do meldunku i nie musialabym juz okazywac umowy o prace.
a wlasnie niestety jest na odwrot nawet jesli przepisy mowia inaczej....

To akurat jest zdanie, którego szczerze mówiąc nie zrozumiem nigdy. To tak, jakbym wróciła do czasów pozwolenia na pobyt, kiedy to poszłam na kwesturę, policjant spojrzał na moją umowę o pracę, stwierdził, że pozwolenie mi się nie należy, a gdy podsunęłam mu odpowiednie przepisy, przeczytał i poinformował mnie, że a tak, rzeczywiście, mam rację, ale on tej normy nie napisał i pozwolenia mi nie da. Chyba nie muszę dodawac, że po trzech godzinach dyskusji z przełożonymi, naprędce zwołanej naradzie "na górze" itepe pozwolenie dostałam.

tylko meldunek jest podstawa do przymusowego kontraktu..

To może proponuję, byś następnym razem, jeśli będziesz w tego typu sytuacji życiowej, że zmuszona będziesz do wynajmowania mieszkania na czarno, zadzwoniła sobie do Guardia di Finanza i zgłosiła ten fakt - nikt Cię o zameldowanie pytac nie będzie, a umowę 4+4 dostaniesz z prędkością światła, i to ze śmiesznie niskim czynszem. Jeśli natomiast chodzi o contratto transitorio, podczas ewentualnej rozprawy sędzie prawie zawsze decyduje o przekształceniu go w 4+4, jeśli udowodnisz, że Twój pobyt w nim wcale nie jest przejściowy (w umowie osoba wynajmująca musi dokładnie napisac, dlaczego podpisuje contratto transitorio i gdy udowodnisz, że to nieprawda, masz 4+4).

[/quote]w momencie wymeldowania sie z jednej komuny musisz zdeklarowac zameldowanie w innej...mozesz oczywiscie zostac w tej samej komunie ale pod innym adresem..lub zdeklarowac powrot do kraju w przypadku obcokrajowcow[/quote]

Kolejna luka w znajomości przepisów (co mnie nie dziwi, skoro uważasz, że przepisy nie są ważne). Istnieje coś takiego jak "cancellazione per irreperibilità", która polega na tym, że urząd meldunkowy, najczęściej na wniosek właściciela, otwiera postępowanie mające na celu ustalenie, czy dana osoba nadal mieszka pod wskazanym adresem. Jeśli kontrole straży miejskiej potwierdzą, że tej osoby już tam nie ma, choc nadal jest tam zameldowana, urząd wysyła do niej zawiadomienie, że jeśli w ciągu 10 dni nie złoży odwołania i nie udowodni, że nadal lokal nadal jest jej miejscem stałego zamieszkania, zostaje wykreślona ze spisu osób zameldowanych w danej gminie. W tym przypadku osoba ta przestaje byc zameldowana na terytorium Włoch, również w przypadku obywateli włoskich, dopóki na nowo się gdzieś nie zamelduje.

prawo zmienia sie co chwile pamietaj o tym...

Nie musisz mi o tym przypominac, Izydoro, bo akurat każde najmniejsze zmiany w prawie dotyczącym obywateli UE, zameldowania, prawa podatkowego, prawa pracy itp. śledzę na bieżąco i zapewniam cię, że jeśli mam jakieś luki, to są one minimalne.

owszem moze zlozyc taki wniosek w urzedzie ze chce cie wymeldowac poniewaz nie posiadasz juz waznej umowy...ale niestety to i tak ty decydujesz czy sie wymeldowujesz czy nie czyli wystarczy z twojej strony deklaracja w urzedzie i podpis ze nadal zajmujesz wskazany lokal i nikt nie ma cie prawa stamtad wyrzucic...

Patrz wyżej, to samo napisałam: jeśli kontrola wykaże, że nadal tam mieszkasz, to nie możesz zostac wymeldowana, ale są sytuacje, w których osoba nie mieszkająca już w danym lokalu nie chce się wymeldowac (dla wygody, bo poczta tam przychodzi, bo podatki niższe płaci, bo w nowym mieszkaniu ma problemy z zameldowaniem itd.) - wtedy może zostac bez problemu wymeldowana "z urzędu".

...z reszta ludzie uwierzcie nikt nie musi w zadnym urzedzie skladac wnioskow o utrzymawaniu ani nic z tych rzeczy by sie zameldowac...do meldunku wymagane sa jedynie kod fiskalny dowod osobisty umowa o wynajem lub zgoda osoby u ktorej przebywamy...oczywiscie tylko w przypadku gdy dana osoba jest pelnoprawnym najemca lub wlasciceielem...

Trudno jest dyskutowac z kimś, kto uważa prawo za nieistotny detal, bo dyskusja w pewnym momencie staje się jałowa. Mam tylko nadzieję, że osoby czytające to forum i szukające porad będą potrafiły jakoś się odszukac wśród tych wszystkich wpisów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością i znaleźc potrzebne im, zgodne z obowiązującymi przepisami, informacje. Zdaję sobie sprawę, że włoskie przepisy i biurokracja to prawdziwe pole walki, dlatego zawsze staram się podawac wiarygodne informacje, co niestety nie jest normą wśród forumowiczów.
deelayah ja tylko ci odpowiedzialam ,niegdy nie chcialam cie atakowac to ty mi napisalas ze ja nie wiem nic o zameldowaniu ......
Cytat: renatamaria22
wiesz co deelaylah wiem dobrze jak wyglad kwestia zameldowania teraz napewno nie trzeba miec na koncie 7000 euro i ubezpieczenie zdrowotne ,jak masz umowe o prace
Cytat: deelaylah
ma kto ci takie glupoty opowiadal o zameldowaniu we woszech

Jesli mieszkasz we Wloszech od 15 lat (jak piszesz w innym watku), to moze nie zdajesz sobie sprawy, ze w 2007 r. zmienily sie przepisy i tak wlasnie wyglada obecnie kwestia zameldowania obywateli UE.
deelayah ja tylko ci odpowiedzialam ,niegdy nie chcialam cie atakowac to ty mi napisalas ze ja nie wiem nic o zameldowaniu

Napisałam jedynie, że jeśli meldowałaś się przed 2007 r., to może nie zdajesz sobie sprawy, że zmieniły się przepisy (i to drastycznie). Nie było w tym złośliwości, tylko domniemanie, biorąc pod uwagę Twoje komentarze.
zaczekaj deelaylah...nie rozpedzaj sie tak z tymi informacjami ...masz racje...napisalas praktycznie to co i ja..ale nie do konca..prawda jest ze jesli chcesz sie zameldowac bez niczyjej pomocy musisz miec kontrakt o mieszkanie na swoje nazwisko to nieuniknione...jesli chodzi o contratto transitorio to nie powiedzialabym ze jest az taki niekorzystny sa gorsze...ten kontrakt umozliwia ci przedluzenie co rok i meldunek..po 4rech latach contratto transitorio musza przejsc na kontrakt 4x4 wiem bo ostatnio mialam sprawe miedzy adwokatami o ten kontrakt...wlasciciele nie chcieli...ale sprawe wygralam...wiec jesli chodzi o ten typu kontrakt to wiem wystarczajaco duzo...wracajac do meldunku...owszem malaczarna91 twoj chlopak moze cie zameldowac,(czyli to co napisalam...jesli nie masz kontraktu na wlasne nazwisko..potrzebujesz do meldunku innych osob..wloskich lub zameldowanych we wloszech...)ale i on musi przeciez gdzies mieszkac...czyli posiadac kontrakt najmu...wtedy nie ma problemu...jezeli przebywa u kogos w domu jak to powiedzialas deelaylah...np za darmo...i jest tam zameldowany to i tak bez glownego najemcy lub wlasciciela zameldowac cie nie moze...musi to zrobic najemca lub wlasciciel...taka jest prawda..proste jak sa jakies perspektywy...sorki malaczarna91 to skoro twoj chlopak jest tu legalnie i zameldowany to czemu on ci nie wytlumaczy...czy nie bedzie prosciej?a tak wogle to skoro on ma mieszkanie bo skoro tu mieszka i pracuje na legalu to po co szukasz mieszkania do wynajecia(widzialam post)niech cie zamelduje tam gdzie obecnie mieszka...
Szukamy innego mieszkania zeby zyc sami bez nikogo a tam gdzie jest zameldowany to mieszkanie meza jego mamy wiec my jako młodzi chcielibyśmy sie usamodzielnic i mnieszkać na swoim temu szukałam jakiegos malego mieszkanka niedrogiego i chcialam wiedziec co z meldunkiem teraz juz wyjasniłam wszystko izydora30??
edytowany przez malaczarna91: 01 maj 2012
przypominam ze mimo wszystko kod fiskalny posiadac musisz....bez tego ani rusz...nigdzie..

Wiecie ja sie na tym nieznam a ten kod fiskalny czy dowod wloski to na jakich zasadach mozna uzyskac we wloszech ??
wpisz w nasza wyszukiwarke slowa kluczowe potrzebne do uzyskania niezbednego info..Fioletowa czyli nasz wyszukiwarka to ten prostokat na prawo u gory,obok jest slow SZUKAJ..wiec wpisz ro co chcesz znalezc np codice fiscale czy carta identita..to wszystko juz bylo kilka razy omawiane i jest tu na forum :D

Jak wyrobic dowòd osobisty (Carta d’Identità)?

Carta d’identità (Dowód osobisty) jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby i jest wydawany od ukończenia 15 roku życia. Carta d’identità jest ważna przez pięć lat, po czym należy ją odnowić. Złożenie wniosku o wydanie dowodu osobistego oraz jego odbiór wymaga osobistego stawiennictwa sie wnioskodawcy. Wniosek należy złożyć we właściwym (w zależności od miejsca zameldowania) Urzędzie Ewidencji Ludności (Ufficio dell’anagrafe).

Potrzebne dokumenty:

1) 3 jednakowe i aktualne fotografie o wymiarach 35x45mm, bez nakrycia głowy z widocznym lewym uchem.

2) pozwolenie na pobyt (Permesso di soggiorno lub Carta di soggiorno);

3) wypełniony wniosek o wydanie dowodu osobistego (modulo di richiesta);

Dla Nieletnich dowód osobisty może być wydany dzień po ukończeniu 15 roku życia. Nieletni składają wniosek w obecności jednego z rodziców (rodzic powinien posiadać dokument tożsamości i pozwolenie na pobyt) w Ufficio dell’anagrafe wraz z w/w dokumentami. Jaki jest koszt dowodu osobistego? Dowód osobisty jest bezpłatny.
Kiedy należy odnowić dowód osobisty?

* na 180 dni przed upływem terminu ważności;

* z powodu zmiany stanu cywilnego lub miejsca zamieszkania;

* jeżeli dokument został skradziony lub zagubiony;

* z powodu zmiany następujących danych: imienia, nazwiska, otrzymania obywatelstwa włoskiego;

* z powodu zniszczenia: należy podpisać odpowiednie oświadczenie przygotowane przez Anagrafe;

Ważne! Jeżeli stan zdrowia wnioskodawcy uniemożliwia osobiste złożenie wniosku w Ufficio dell’anagrafe, może on skorzystać z usługi „Servizi Anagrafici a Domicilio”. Osoba trzecia (pełnoletnia) składa wypełniony wniosek i podpisuje dokument wydany przez Ufficio dell’anagrafe, w którym poświadcza problemy zdrowotne wnioskodawcy. Następnie pracownik Anagrafe osobiście przekazuje wnioskodawcy dowód osobisty w miejscu zamieszkania wskazanym we wniosku.
Jak wyrobic Codice Fiscale (Numer Pesel)? CODICE FISCALE (numer identyfikacji podatkowej)

Codice fiscale jest odpowiednikiem polskiego Numeru Identyfikacji Podatkowej. W odróżnieniu do Polski służy on nie tylko do identyfikacji podmiotów w celach podatkowych, ale także Codice Fiscale jest wymagany w sytuacjach tj.
- jest niezbędny dla zarejestrowania się w Narodowym Funduszu Zdrowia;
- jest warunkiem zatrudnienia jako pracownika;
- jest warunkiem zawarcia jakiejkolwiek umowy (wynajem, sprzedaż)em rozpoczęcia samodzielnej działalności gospodarczej (lavoro autonomo);
- jest niezbędny przy otwieraniu konta bankowego.

W celu uzyskania Codice fiscale należy zgłosić się do jednego z biur Urzędu Skarbowego (Agenzia delle Entrate) i wypełnić oy otwieraniu konta bankowego.
Przyznanie numeru Codice fiscale może także nastąpić w Urzędzie Miasta (Il Comune) w przypadku niemowląt. Rodzice powinni zgłosić się (w ciągu 60 dni) z aktem urodzenia w celu uzyskania codice fiscale dla dziecka. dpowiedni formularz. Należy posiadać ze sobą ważny dokument stwierdzający tożsamość osoby starającej się o numer. Procedura jest darmowa i automatyczna – numer zostaje wydany od razu. Na adres domowy zostanie przesłana karta z indywidualnym numerem.

Uwaga! Mozna w łatwy sposób samemu wyliczyc własny Numer Identyfikacyjny *Codice Fiscale.
Idź na strone> wpisz swoje dane i gotowe! http://www.paginainizio.com/service/codicefiscale.htm
SettediNove, wielkie dzięki za cenne informacje
SettediNove wielkie dzięki zaraz wezme sie za czytanie
Szukamy innego mieszkania zeby zyc sami bez nikogo a tam gdzie jest zameldowany to mieszkanie meza jego mamy wiec my jako młodzi chcielibyśmy sie usamodzielnic i mnieszkać na swoim temu szukałam jakiegos malego mieszkanka niedrogiego i chcialam wiedziec co z meldunkiem teraz juz wyjasniłam wszystko izydora30?? ..........................................................................hmmm malaczarna wiec sie nie przejmuj jak tylko wynajmiesz z chlopakiem mieszkanie to raczej nie bedzie problemow z meldunkiem...a poki co to mozesz sie zawsze zameldowac u meza mamy chlopaka...w takiej sytuacji to zaden problem...pzdr.jesli chodzi o kod fiskalny...widzialam ze mieszkasz w seravezzy...wiec podam ci adres biura gdzie sie zglosic po kod fiskalny...
no ok to podaj a ja zaczne szukac jakiegos niedrogiego mieszkanka :)Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-49 z 49
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka