Wybory

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69
troche sie wyglupilam, ale ciesze sie, ze PO
Ciesz się, ciesz...ja schodzę do podziemia.:D
no chcialabym zobaczyc teraz ten cud obiecany przez partie Tuska.niecierpliwie czekam i wypatruje ;-))
ani mi sie waż (rz). Stracilam glowe. Zaczekam do pelnej euforii do wtorku.
to, ze wygraja wszystko bylo pewne ;) ja przynajmniej nie mialam cienia watpliwosci..no i bosheee jak cudownie, ze nie ma Giertycha i Leppera :D cuuudownie.. :D
No i podobno Rydzyk niedługo zniknie
hmmm..pewnie lepiej wiecznie siedziec w pajeczych sieciach i psycho-maniakalnymi natrectwami Jarusia :P
Ależ Julcio wydarzy się cud ;-))
No tak - uczciwość i zasady w świecie polityki może być uważane za manię...

Panie Donaldzie - wygrał Pan i ma Pan szanse przed sobą...

Tylko jedno zdanie w pierwszym komentarzu po wynikach mnie zmierzwiło...
"Żeby Polacy poczuli się w swojej Ojczyźnie lepiej niż do tej pory"

Co za obłuda... Sami sączyli jad przez wszystkie możliwe tuby medialne przez dwa lata - dołując Naród a zagranicą Polskę jako zacofaną wiochę przedstawiali...

Jedno jest pewne... koniec z "nacjonalistami" i "populistami"
Te dwa wyrażenia za bardzo "przykleiły" sie do Polski...
Samoobrona (1,4%), LPR (1,5%)

Ciekawe czy PO zależy na poprawieniu IMAGE Polski i jakie "znajomości" mają...
Jeśli o IMAGE Polski chodzi to mogliby sie z LiD połączyć - to i włodarze RAI-u może by coś pozytywnego o Kraju "puścili" w TV wreszcie...
Ciekawy i krótki wpis z OnetBlog:

"Czarny dzień w dziejach Polski" - pisze Grzegorz 88: "Dzisiaj upadła IV RP. Wróciliśmy spowrotem do III RP. Naprawa państwa została przerwana. Czekają nas najprawdopodobniej 4 lata, w których wszystkie złe zwyczaje lat 1989-2005 wrócą. Musimy przygotować się na zawłaszczanie państwa, fatalnie funkcjonujący wymiar sprawiedliwości i powrót szeroko rozumianej korupcji".

"Polska to jednak dziwny naród. Jestem Polakiem ale nie rozumiem zachowania moich rodaków. Bardzo mi sie podobały dyskusje przedwyborcze. Ponad 80% moich rozmówców twierdziła, że jak będą wybory to trzeba głosować za PO. Zapytani - dlaczego?? odpowiadali - żeby kaczki skończyły swoje śmieszne rządy. I tylko dlatego. Nie mieli innych argumentów. To jest przykre, że tak wielu ludzi nie ma swojego zdania na ten temat i ida na wybory tylko po to aby:
- nie czepiał się ich nikt;
- oraz po to aby zagłosować na inną partię w myśl zasady - Obecna partia sie nie sprawdziła, to trzeba zagłosować na ich przeciwników" -
Tak tak - Dużo zaczęło sie wstydzić, dobrze nie wiedzieli czego ale media im podpowiadały codziennie > KACZKI !!! ziemniaki, mohery - co ma wspólnego z PiS z "moherami? nie wiem ale dla wielu: moher + kaczka = obciach
No to poszli na te wybory - wielu pierwszy raz w życiu lub młode pokolenie...

Teraz już się nie będą wstydzić - teraz będą mieli "druga Irlandię" -
- Czego Wszystkim Życzę tak na marginesie...
Ja nie rozumialam moich rodakow 2 lata temu..no, ale wiadomo jaki elektorat mial PIS :\ IV Rzeczpospolita ? Boshesz ty moj....moze opuscmy zaslone milczenia i szybko zapomnijmy.
Jaki elektorat miał PiS??? naprawdę, czekam na odpowiedź ...

Bo jaki ma PO (w części i których już opisałem wyżej) to już widzę: "Boshesz ty moj"
Odrzuca mnie jak widzę ten styl pisania :/
Ja rowniez milej nocy zycze. Pozdrawiam serdecznie.
Nawzajem i Pozdrawiam jeszcze Serdeczniej.
oj.. ale mnie rozmowa ominęła.. nic to następnym razem dam radę..
... zawsze rozmowę można reaktywować... nic nie stoi na przeszkodzie.
Dziwne, że tak mało osób komentuje rzeczy fundamentalne dla Polski ... nawet Genio do defensywy przeszedł i jest zadowolony z "wysokiej" wygranej PO...
.... elektorat PiSu jest taki jak jego przywódcy: biedny, zawistny, mściwy, złośliwy, małostkowy, tendencyjny, fałszywy, nietolerancyjny, zaściankowy, niedouczony, niekulturalny, nieetyczny, nieudolny, podstępny....cwaniactwo i msciwosc jest dla nich cnotą...to ludzie wyrzucający śmiecie w lesie, przywiązujący psy do drzew przed wakacjami, panowie w smutnych nylonowych garniturach i krawatach z poprzedniej epoki...oni nigdy nie posiadali i posiadać nie zamierzają, ale dołożą wszelkiego wysiłku aby równierz nie mieli ci wykształceni i przedsiębiorczy.
Dobranoc i pozdrawiam serdecznie :)
:D
Jestem elektoratem PiS-u
I nie pasuje do mnie tylko:
"panowie w smutnych nylonowych garniturach i krawatach z
>poprzedniej epoki..."

Ostatni raz założyłem garnitur... hmmm - nie pamiętam o_O

Jeśli się rozmowa dalej rozwinie pozwolę sobie zaraz wkleić wymianę z postów z młodymi ludźmi mieszkąjacymi w Polsce i głosującymi za PO (zamknięte forum pewnej gry online)
To ja jeszcze uzupełnię co by cors@ir miał pełen pogląd na elektorat PiS-u: osoby starsze słuchające populistycznego Radia Maryja, przeciwnicy Unii Europejskiej, osoby chcące skłócić wszystkich ze wszystkimi!!
Całe szczęście, że potrafiliśmy się zjednoczyć i skończyć wreszcie te idiotyczne rządy PiS-u, który oprócz bajzlu, nie zrobił dla Polski NIC!!
O'K - więc poszperam / retusz i wklejam ... ;)
do pół godziny proszę poczekać ;)
*jest jednak kilka wyjatkow, bo zaraz oczywiscie kogos obraze ;)
*ale jak oni mogli dac sie tak omamic? :D
** z reguły obrażają się ci, których to dotyczy...
*moze Jarek zna jakies super tajne metody psychomanipulacji?! ;)
***swieta racja ;)
Po prostu nie ma sensu tego samego pisać w tej formie drugi raz ...
Ci co lubia czytać i cos przeanalizować...
specjalnie to "wkleję" pod temat, co by "szerzej" było
To co miałbym tytaj napisać jest poniżej:

jest anonimowa ale miło byłoby jakby ktoś napisał jakiś koment Smile
_________
D napisał
---
Na kogo byście nie zagłosowali to i tak sie nic nie zmieni. Dajmy na to, że wygra PO. I co? Może nawet i dobre pomysły by mieli ale i tak PiS będzie ciągle rzucał im kłody pod nogi. Tak jak do tej pory PiSowi robiło PO. Oni wszyscy są chorzy. Mają złe priorytety. Nie zależy im na tym by było lepiej, tzn bardziej im zależy na tym by być u władzy i skompromitować obóz przeciwny.
Obłuda, kłamstwa, immunitety, przekręty, ustawiane ustawy, diety - to jest polityka!

Badania dowodzą że 3 na 10 polaków jest nieszczęśliwych. Reszta mieszka w Anglii.
po drugie: na WP.PL jest taki test, wypełnia się 20 pytań i wychodzi wam do jakiej partii wam najbliżej a do jakiej najdalej.

może wstyd się przyznać ale mi wyszło że w 75% jestem zgodny z Samoobroną, no cóż. faktycznie mają dobry program wyborczy.
wychodzi też że z PO zgadzam się tylko w 35%.

oczywiście na wybory idę. nie wybiorę Samoobrony ponieważ wiem dobrze że mimo swojego programu który mi odpowiada nie są w stanie zrobić wszystkiego tak jak napisali w tym programie. dorwą się do koryta to zapomną o programie.

zagłosuję na PO. czemu?? na kogo innego mam głosować??
- LiD - prezydent Kwaśniewski ostatnio przegina z tą jego chorobą filipińską. brał bym ich pod uwagę gdyby Olek potrafił się przyznać że najebał się jak szpak kilka razy, przeprosił by za to i tyle. przecież jaj nie można robić. jak ja się nawale jak worek ziemniaków też tak mówię jak on, i wyglądam podobnie.
- LPR - Giertych tak bardzo mącił jako minister oświaty że moja studniówka będzie wyglądać tak: muszę iść w czarnym garniturze, koszula musi być biała, krawat ciemny, nie jaskrawy, moja partnerka musi mieć suknię czarną lub granatową, bez dodatków, bez dekoltu, bez gołych pleców itp, a jeżeli nie na moim świadectwie maturalnym będę miał naganne zachowanie. ok - dziękuje za zmiany oświaty panie ministrze.
- Samoobrona - może kiedyś, 8-9 lat temu była partią przyszłości. gdy Lepper nie miał władzy do mnie przemawiał i popierałbym go dzisiaj gdyby się nie zmienił, gdyby blokował w gumiakach drogi, gdyby popierał rolników tak jak kiedyś, a że jestem ze wsi to dla mnie ważne. niestety zmienił się, dostał się do władzy, i dba o rolników tylko teoretycznie
- PiS - nie będę opisywał mojego stosunku do nich, napisze kilka sytuacji: Irasiad, Z ziemi włoskiej do wolski, spieprzaj dziadu, prezydent nie umiejący się przywitać z panią sekretarz Niemiec, Kaczmarek zatrzymany przez ABW, małpa w czerwonym.
- PSL - nie mówią nic konkretnego, w mojej gminie wójt jest z PSLu, chyba 3 kadencje już, i uwierzcie, nie robi nic... w mojej gminie nie ma żadnego zakładu pracy dla ludzi, jest zakład pracy dla niepełnosprawnych w którym zarabia się 4,50 na godzinę, i koniec. placówki urzędowe i oświaty obstawione są znajomymi znajomych znajomego jakiegoś urzędasa. partia odpada

dlatego wybieram mniejsze zło. a poza tym pamiętam jak Donald Tusk był kiedyś gościem Kuby Wojewódzkiego, po wyborach prezydenckich. naprawdę szkoda że nie został prezydentem. jako jedyny polityk tak naprawdę wie o czym mówi. nie wygląda jak kartofel, nie chleje jak Filipińczyk, nie chodzi na solarium, no i nie chce radykalnie zmieniać szkolnictwa tak aby przekształcić je w zakony dla młodzieży:/ i przemówił do mnie jeden spot w którym Tusk mówi o tym że chcę zrobić Polskę jako drugą Irlandię. mi to pasuje bo mam znajomych w Irlandii - nie idą na wybory, i nie wracają do Polski...

także ja jestem za PO! a wy??
Poza tym nieważne jest to kto głosuje ważne kto głosy liczy
PISUAR odpada bo niezły kocioł się przez nich zrobił, LPR odpada bo nie lubię nazistowskich fanatyków religijnych. Cudzoobrona też mi nie pasuje bo lepper już dawno stał się showmenem po solarium Lidla nie znam PSLer te odpada bo też ich nie znam więc zostają mi tylko Platformersi (PO)
witam widze że zapanowała gorączka wyborcza żyje na tym swiecie troche bo mam 41 latek i widziałem wiele każda władza jest autokratyczna widziałem komune stałem w kolejkach potem dostawałem baty w szczecinie od ZOMOWCÓW siedziałem w komisjii wyborczej w 89 roku i co mnie spotkało muszę siedzieć w jakiejs anglii żebym mógł spokojnie żyć więc sami odpowiedzcie sobie na pytanie czy władzy zależy na ludziach po wyborach z tego co widzę to dobrobyt w polsce można włorzyć między bajki może za 15 lat gdy wejdzie nowe pokolenie ideowców które nie przsiąkło tym szambem tak ja to widze pozdrawiam
Masz G*** rację. Ale niestety to pokolenie, które dojdzie do władzy za 15 lat uczy się już teraz od starszych kolegów. (np młodzieżówka LPR tzw wszechpolacy). Może jeszcze szambem nie przesiąkli ale nieuchronnie ich to czeka. A gdy śmierdzące gówna zaczną robić szambo w naszym kraju to MY będziemy musieli w tym szambie pływać a czasami nawet nurkować. Jedynym rozwiązaniem to kupić sobie szczelny akwalung (immunitet poselski) albo jakiś batyskaf (immunitet senatorski) i razem z innymi srać! Można też wyjechać za granicę i tam spokojnie żyć.
No cóż - więc ja tez sie wypowiem - postanowiłem sobie kiedyś, ze wypowiedzi na tematy polityki i innych tematów zostawię sobie na fora do tego stworzone a gry online, klany będą służyć tylko rozrywce...
Nigdy nie mów nigdy...

Ja również mieszkam zagranicą a na wybory nie pójdę (z innych względów)
Szczerze mówiąc nigdy nie głosowałem w wyborach - spowodowane to było raczej moim podejściem do polityki jako takiej - zgadzam sie z wypowiedziami wyżej.
Jednak teraz - może to szokujące dla niektórych hehe - wybrałbym PiS
Ja rozumiem poniekąd innych - atak w mediach na ta partie jest permamentny, żarty, ośmieszanie, posądzanie o ksenofobię i inne.

Jeśli dla niektórych patriotyzm jest obciachem i ksenofobią niech właśnie wyjada za granicę... na własnej skórze przekonają sie, jakie poglądy w większości maja obywatele dawnej 15-ki UE.

UE to tylko dodatek do państwa - narodowego właśnie - tak jest wszędzie, politycy tych krajów (niezależnie od frakcji: lewica/prawica/centrum) zawsze stawiają interes narodowy na pierwszym miejscu czy to w polityce zagranicznej czy też w Parlamencie Europejskim.
Kiedy zaczyna to robić Polska - szok! gdzie ta biedota się pcha i "wymachuje szabelką". Zaczynają sie negatywne komentarze, manipulacje medialne (np. Havel i komentatorzy OBWE w momencie gdy PiS wyprzedzał w sondażach PO) - ośmieszanie itd.
Nasze media to z upodobaniem powtarzają hmmmmm "nasze media"... i robią ludziom "wizerunek rządu" w głowach - dużo osób zaczyna sie wstydzić, zaczyna mieć niska samoocenę dotyczącą narodowości itp.
Jednym słowem idealny materiał na pracownika, który wyjedzie pracować do innego kraju - z tym ze jego kwalfikacje i edukacja b. często stoją na wyższym poziomie od tamtejszych a zapłaciła za nią właśnie Polska.
O wszechobecnych zagranicznych marketach i zrobienia z ludzi konsumentów i pracowników zagranicznych korporacji nawet szkoda gadać.
Jeśli pojawia sie ktoś - kto mówi NIE temu wszystkiemu czyt. Kaczki - jest w szybkim tempie ośmieszony/podane są pod watpliwość jego kompetencje itd. wszystko poprzez środki masowego przekazu.
Jeśli Kaczki probuja zrobić porządek pod tym względem w teliwizji publicznej (i maja prawo do tego) zawsze są rotacje na stanowiskach po zmianach rządu. Został podniesiony wrzask na cały świat!
Totalitaryzm, zamach na demokrację ble ble ble
Będąc za granicą w mediach słysze i czytam tylko od dwóch lat dwa przymiotniki dotyczące rządu polskiego: populistyczny i nacjonalistyczny.

Czy PiS ma te "przywary"??? czy moze chodziło właśnie o tych idiotów z LPR i Samoobrony z którymi PiS... MUSIAŁ zawiązać koalicję?
PO ze swoim ambitnym i przebiegłym liderem nie pozostawiła PiSowi innej alternatywy.
Następnie PiS zaczął być utożsamiany z "moherami" dzięki sprytnej manipulacji w mediach i ośmieszany.
Wypowiedzi/poglądy tych dwóch baranów czyt,. Giertych / Leper zostały nagłaśniane i utozsamiane z PiS. Zastanówcie się nad tym - jaki Wy - codziennie mimowolnie atakowani przez media w Polsce macie wizerunek tej partii w głowach.
Sondaże mówią że Polacy nie byli nigdy tak zadowoleni z siebie i swego samopoczucia - Wy podajecie przykład odwrócony (ilu jest niezadowolonych)
Statystyki - mówia o najwiekszym wzroście gospodarczym w Polsce - Wy podajecie za przykład mżonke przedwyborcza Tuska o drugiej Irlandii
To wszystko media robią - przez ciągłe przedstawianie sytuacji w Polsce jako negatywnej.
Czytając niektóre krzykliwe tytuły w portalach a później treść artykułu - śmiech mną wstrząsa nad prymitywizmem i żałosną manipulacją tych "rodzimych" pismaków.
W jaki sposób sukces przekuwają na porażkę dzięki tytułowi lub jednemu ciętemu/dwuznacznemu zdaniu wtrąconym w odpowiednim miejscu. Tylko ze większość tytuły tylko czyta a tylko co niektórzy umieją oddzielić ziarno od plew w tych paszkwilach.

Powtarzam PiS jest jedynym wyborem dla mnie w tej chwili - obiektywnie z oddalenia oceniając Polskę i dzisiejszą mentalność Polaków.
Co do problemu:
- wyjazdów Polaków za granice ten problem istniał wcześniej i nic sie nie dało zrobić w dwa lata
- podsłuchów - bardzo dobrze!!! nikt sie nie może czuć bezkarny jeśli bagno robi za społeczeństwa pieniądze - w przypadku, gdy PO dojdzie do władzy nie będzie sie może słyszało o podsłuchach - wszystko będzie załatwione "pod stołem" na wysokich szczeblach gospodarki wszystkie kontrakty pójdą "legalnie" w ręce korporacji - to będzie ten cud Tuska.
Założenie małej i prowadzenie średniej firmy będzie graniczyło z cudem.
No chyba że jako podwykonawcy dla koncernów/sieci supermarketów/korporacji - za minimalny zysk będą produkować produkty z markami tych wielkich firm i zmuszenie oszczędzać na pracownikach.
Ale to nic... PKB sztuczny będzie rósł ... podobnie jak w USA (co nie znaczy, ze tam się szaraczkom dobrze żyje > szkolnictwo/opieka zdrowotna etc. etc.) z tą różnicą co do USA że pieniądzę z PKB będa jeszcze większą falą odchodzić za granicę. Polacy zostaną tylko wszechobecnymi / uniwersalnymi pracownikami z możliwością awansu.

To jest problem - w państwach byłej 15 jest inne podejście do sektoru małych/średnich przedsiębiorców - tam gdzie ja mieszkam w każdym prawie budynku mieszkalnym na parterze są sklepy / bary / usługi "maluczkich".
Oni mieli na to czas przez kilkadziesiąt lat - by rozwinąć się i skutecznie stawic czoło korporacjom z ich wielkimi centrami handlowymi - po za tym rzady w tych krajach musza się liczyc z ich zdaniem i blokują ekspansję zagranicy. Również ze "Wspólnej UE"
Kaczki cokolwiek robią by bronić interesy rodaków?
Ksenofoby / mohery bleee
Otwórzcie oczy Panowie - te dwa lata wcale nie były takie złe... były strajki???
Tam gdzie ja mieszkam są dwa strajki/głodówki na tydzień - pod obecnym rządem jak i poprzednim - ale mimo niewątpliwej siły medialnej jednej ze stron takiego nagłośnienia/ narzekania/ osądów z jakimi sie spotkałem w polskiej TV, internecie i prasie tutaj nawet w 25% sie nie spotkałem.

Jeszcze jedno: Rydzyk, Radjo Maryja, Leper, Giertych, fartuszki, sexafery - to wszystko było zło konieczne dla PiS - po nieudanej próbie nawiązania koalicji z PO.
Z winy PO zresztą wg. mnie...
PO dojdzie do władzy....? Strach mnie ogarnia - Polacy z debilnym samozadowoleniem na twarzy bo "jest dobrze" - "wszystkie media tak dzisiaj mówiły..."
A pieniądze i ludzie nam wyciekają z kraju nadal...

- wywlekanie starych spraw zamiast zajęcie się przyszłością. dobrze że walczą z korupcją, ale źle że ciągle wywlekają komuś przeszłość. "nikt nie może się czuć bezkarny" - zgadzam się z tym, ale czemu wywlekanie brudów jest ważniejsze od spraw ważnych dla mnie? nie jest dla mnie ważne że jakiś tam człowiek donosił 30 lat temu na kogoś innego. jest dla mnie ważne żeby w przyszłości nie było trzeba donosić na nikogo. legalne podsłuchy mnie przerażają

- druga sprawa która mnie rani tak bardzo. jest rok 2007, demokracja jako taka jest od 1989. w 2005 wszedł rząd. czyli 16 lat po odzyskaniu demokracji. dlaczego w takim razie panowie Kaczyńscy przekreślają cały ten okres?? był aż taki zły?? przecież to o takie czasy walczyli w Solidarności u boku Wałęsy. wreszcie cywilizacja Polska zaczęła się rozwijać. wreszcie można się otworzyć na świat. to że jeden z drugim kradł nie oznacza że cały okres 16 lat był zły, i nie oznacza to też dla mnie że można przekreślić całkowicie III RP.

- a trzecia sprawa: jeżeli panowie Kaczyńscy mówią że komuna była chujowa, III RP nie powinna istnieć bo było straszne bezprawie, to dlaczego w swoich rządach mieli takich ludzi wokół siebie?? pod spodem zamieszczam link do listy z artykułem na ten temat, nazwiska, obecne posady w rządzie i działalność dawniej

http://www.prawica.net/node/8022
1. wywlekanie starych spraw jest jak najbardziej uzasadnione, ludzie, którzy robili machlojki polityczne/finansowe itd. powinni zostać napiętnowani i już nigdy nie powinni zajmować stanowisk publicznych.

Sprawę można było załatwić "po cichu" ale media za którymi stali ci czy inni robili "straszaka" z IPN. Z normalnej instytucji, która wreszcie przeprowadziła lustrację zrobili potwora. Na lustrację (prawdziwą) trzeba było czekać kilkanaście lat. Wprawdzie sie słyszało o niej - nawet była chyba przeprowadzona raz czy dwa... ehh

2. Nikt nic nie przekreśla - Ze sloganu przedwyborczego, który miał oznaczać zamknięcie wreszcie pewnego okresu również zrobiono straszaka z upodobaniem używanym w kontekście ironicznym.

3. Jeśli ktoś kiedyś należał do PZPR nie musi oznaczać od razu "czerwonego szatana" - ludzie przystępowali w celu zrobienia kariera w jakiejkolwiek dziedzinie - innego wyjścia nie było...
Ważne co człowiek tam robił a nie tylko przynależność.
W tym widzę plus dla PiS-u - nie patrzą sie w przeszłość i barwy partyjne dawniej. Jeśli ktoś jest kompetentny - przynależność do jakieś jedynej z możliwych partii grzechem nie jest...

Ja Wam powiem tak... Róbta co chceta Smile
Pozdrawiam i Życzę Nam Silnej Rzeczpospolitej - nie ważne czy III / IV czy też V Wink
Cisza Wyborcza z mojej strony... Wink
D napisał
Corsair, mam prośbę, wróć do kraju na 2 lata, pomieszkaj trochę a sam zobaczysz jaki PiS jest z*** (cała reszta polityków zresztą też) .

Media robiły, robią i robić będą kiełbie we łbie tym, którzy mediom wierzą. Niektórych faktów media nie zmienią, ubarwią trochę ale nie zmienia. Oto przykłady:

W spotach przedwyborczych Jaro mówi, że dzięki rządom PiSu spadło bezrobocie. I wiecie co? Jaro nie kłamie. Bezrobocie spadło, ale nie przez wzrost gospodarczy, ale dlatego że bezrobotni wyjechali pracować za granicę!

W spotach przedwyborczych np. w TVP1 Jaro mówi: zwiększyliśmy nakłady na służbę zdrowia. A w tym samym czasie w TVP2 w panorami mówią: pielęgniarki już od miesiąca mieszkają w namiotach pod kancelaria premiera a ten nic sobie z tego nie robi. Po chwili mówią też: Szpital Matki Polki zostanie zamknięty, to jest najlepiej wyposażony szpital specjalistyczny w Polsce...

Jaro mówił: Tanie państwo. A w ramach taniego państwa zakłada nowe agencje, które pochłaniają kupę kasy. No fakt, CBA może i będzie w porządku, ale jeśli dalej będzie wykorzystywane tak jak w sprawie Leppera to przepraszam bardzo, ale pachnie mi to policją polityczna.
A Leszek w ramach taniego państwa przemeblowuje sobie pałacyk prezydencki, zrywa sobie marmurowe podłogi...

Kilka najlepszych polskich uczelni miało dostać kasę z uni. Jakieś 15 mln euro (a może pln, nie jestem pewien). Kasę dostały takie uczelnie jak: Politechnika Gdańska, Uniwersytet Warszawski i ... Szkoła Tadeusza Rydzyka... Tak nie przesłyszeliście się. W Polsce jest około 70 prywatnych uczelni a szkoła rydzyka jest na 65 pozycji.

To tylko kilka faktów.

Co do spraw IPN. hmmm macie obaj rację. Ważne kto kim był, ale ważne też jest to co jest teraz i co będzie w przyszłości. Co to za władza państwa, która więcej się zastanawia nad tym co było 30 lat temu, zamiast nad tym co będzie za rok?
W Niemczech akta IPN (przynajmniej ich odpowiednik) zostały odtajnione zaraz po upadku muru berlińskiego. Prali swoje brudy póki były jeszcze świeże. A u nas? Po 16 latach, gdy wszystko mogło być pozmieniane. teczki dodane i teczki spalone (nawet w filmie psy pada tekst: Co wy tam palicie stobczyk? - A takie tam...akta.)

Według mnie mamy w kraju większe problemy niż to czy prof miodek doniósł czy nie doniósł.

Na kogo głosować?

Z przykrością stwierdzam że nie ma na kogo zagłosować. Ale trzeba. Trzeba zagłosować by nie zwyciężyło jakieś gówienko jak LPR czy SO.
Co do Twoich przykładów:
Bezrobocie spadło, ale nie przez wzrost gospodarczy, ale dlatego że bezrobotni wyjechali pracować za granicę!
Oczywiście... zostały otwarte granicę do UE jeszcze przed PiS-em.
Ale za to wzrost gospodarczy jest FAKTEM - w miejsce Polaków przyjeżdżają np. Ukraińcy więc nie ma zastoju.

zwiększyliśmy nakłady na służbę zdrowia. A w tym samym czasie w TVP2 w panorami mówią: pielęgniarki już od miesiąca mieszkają w namiotach pod kancelaria premiera
Kłamał? Nie. Zostały zwiększone nakłady (w miare możliwości) odkad pamiętam "budżetówka" pod każdym rządem strajkowała.
Aha... Panorama to chyba tv publiczna a tutaj mi w mediach wygadują, ze CENZURA jest w Polsce w mediach.

Tanie państwo. A w ramach taniego państwa zakłada nowe agencje, które pochłaniają kupę kasy. No fakt, CBA może i będzie w porządku, ale jeśli dalej będzie wykorzystywane tak jak w sprawie Leppera to przepraszam bardzo, ale pachnie mi to policją polityczna.
Czym??? Mieli podejrzenia co do osoby zajmującej jedną z najbardziej prestiżowych funkcji w kraju. Nie załatwili tego "po cichu" wchodzić w układziki "highpolityki"- postawili sprawę jasno i UCZCIWIE, użyli do tego niezbędnych środków - sami sobie "strzelili w kolano" doprowadzając do rozwiązania koalicji. Może lepiej mieć w rządzie wicepremiera zamieszanego w korupcję.
Jak widać i tutaj media "nagrały" sprawę ludziom w odpowiednim kontekście - "policją polityczna" ehhh

A Leszek w ramach taniego państwa przemeblowuje sobie pałacyk prezydencki, zrywa sobie marmurowe podłogi...
nie wchodźmy w demagogię... każda głowa państwa zmienia wystrój w nowo zajętej siedzibie.
Jeszcze właśnie zależy jak media to "opiszą" :/

Na koniec IPN i
... Według mnie mamy w kraju większe problemy niż to czy prof miodek doniósł czy nie doniósł
Oczywiście, ze mamy - tymi problemami zajmuje sie stosunkowo garstka urzędników i gdyby rząd miał media po swojej stronie pojawiały by sie krótkie artkuliki/informację oznajmiające o postępowaniu spraw.

Ale media właśnie farsę robią z tego i nadmiernie rozdmuchują by ośmieszać każde posunięcie "Kaczek" -
- pisałem już (?) :
Czytając niektóre krzykliwe tytuły w portalach a później treść artykułu - śmiech mną wstrząsa nad prymitywizmem i żałosną manipulacją tych "rodzimych" pismaków.
W jaki sposób sukces przekuwają na porażkę dzięki tytułowi lub jednemu ciętemu/dwuznacznemu zdaniu wtrąconym w odpowiednim miejscu. Tylko ze większość tytuły tylko czyta a tylko co niektórzy umieją oddzielić ziarno od plew w tych paszkwilach.
-_-

Dwa lata tylko - ogólnie sukcesy mimo ciągłych ataków, szkalowania, naśmiewania mimo użeraniu sie z "koalicjantami"...
Ale co media polskojęzyczne zrobiły z tego... ehhh

Chciałem na końcu zaznaczyć, moje ideały są bliższe raczej lewicy (władza i gospodarka nie tylko dla "elit"), jestem ateistą, kosmopolitą byłem kiedyś (po spotkaniu sie z podejściem do mnie jako Polaka obywateli UE dałem sobie spokój z mrzonkami) - b. daleko mi od nacjonalizmu / anarchizmu czy innych skrajnych ideologii jeśli już to po prostu jestem Polakiem. Koniec.

Chyba tylko ta ostatnia rzecz pasuje do "ciemnogrodu" i moherów które będą głosować na PiS.
Bo taki elektorat kojarzy się z PiS... po dwóch latach ataków na ekranie, papierze...

Jedno wiem przebywając właśnie zagranica Polacy zatracają tożsamość, przyjeżdżają tutaj od razu narzekając chcą sie na siłę upodabniać do "tubylców" bo mają zakodowane w głowach ,ze Polakiem być to obciach i wstyd. Widać na odległość poczucie niższości... OMG - wobec kogo??? HAHA
Dziękujemy Wam "nasze" media
Szczerze mówiąc nie przeczytałem jeszcze wszystkich postów. Skończyłem w połowie pierwszego postu corsair'a i powiem tylko jedno i za to pare osób może na mnie spojżeć inaczej niż dotąd. To prawda w tej chwili nie ma partii idealnej. PO też może okazać sie miną, ale dla mnie ci którzy nie głosują, uciekają od wyboru i obowiązku obywatelskiego, po wyborach nie mają prawa komentować i wrzucać na władze. Postawa taka że, i tak nie będzie dobrze, a mój głos nic nie zmieni mnie wkurza. Najlepiej jak wszyscy uciekną za granice i zostaną sami emeryci... I gdzie tu kurwa patriotyzm?
Powiem Ci tak ... nie ... nie powiem tutaj - powiem Ci przez komunikator.
Jedno tylko:

Nie wysuwaj sądów na temat osoby której prawie nie znasz

I nie zaperzaj się czytając argumenty, które burzą Twój światek wykreowany przez speców od public relations / socjotechniki itd. poprzez środki masowego przekazu.
To oni są Twoim prawdziwym wrogiem - nie ja.

Dużo jeszcze czasu minie zanim zaczniesz rozróżniać pewne rzeczy tylko żebyś przedtem nie wpadł w jakieś kręgi czy doktryny, które mogą zacząć kształtować Twój światopogląd.

Wszechstronny OBIEKTYWIZM - samodzielne wyciąganie wniosków i niezależne poglądy - m.in. te rzeczy są najważniejsze w kroczeniu przez życie z podniesiona głową... i tego Ci też życzę...
Ten światopogląd posiada też wielu ludzi z którym mam albo miałem do czynienia, nie zawsze w realu. Od rodziców nauczyłem sie że trzeba iść na wybory. Bo to twój obowizek. Od nich też tak myśle że nabrałem swoistego patriotyzmu. Od innych osób które nauczyłem sie że jak nie zrobisz czegoś sam to inni zrobią to za ciebie i nie koniecznie będzie to lepsze niż to co zrobiłbyś sam. Jestem jeszcze młody, nie mam doświadczenia ale narazie ta droga którą ide mi odpowiada..
"..Ten światopogląd posiada też wielu ludzi z którym mam albo miałem do czynienia, nie zawsze w realu."
Jaki światopogląd? może taki > "TO WINA PiS-u"

Czyli na poziomie komentarzy w portalach czy r***84 z C****?

"ssss co za pedryle... wyksztalciuchy sie znalazly hehe Smile buractwo co glosowalo na PiS Smile "
"A teraz idź i posłuchaj swojego radyjka, tego z Torunia, do którego musiałeś dokupić bateryjkę. "

No koleś jak po nicku widać ma już prawo do głosowania i wyrobiony światopogląd.
Tylko, że nadaje sie do jakiegoś egzorcysty chyba... bełkota jak opętany - powtarza "ukute" wyrażenia mylnie je przypisując ale wróg jest oczywisty dla niego
- oto przykład jak media działają na "mniej opornych".

Było dalej ... jeszcze... nieważne ... dla mnie dobrym doświadczeniem ta gadka była... chyba się starzeję nie wierząc w Irlandię ...
ojej alez sie z Ciebie zołć wylewa...Na szczescie zyjemy w panstwie demokratycznym w ktorym kazdy czlowiek moze sobie wybrac partie ktora mu odpowiada. Jednak odnosze wrazenie ze dla Ciebie ktos kto ma inne zdanie niz TY nie ma go wcale. Masz monopol na prawde? Zaglosowalas.Okej.Ja tez mialam prawo wyborcze i skorzystalam z niego ale nie mam zamiaru wpychac Cie w jakies ramki bo myslisz inaczej niz ja...
Obalam Twoje mity. Nie jestem ani niekulturalna ani zawistna ani zlosliwa. Gdybym byla pewnie odpowiedzialabym Ci w tym samym tonie ;-) Dalej tez sie nie zgadza.Mam skonczone swietne studia i mam fajna prace. Aha i posiadam jeszcze psa (ze schroniska) i dwa koty.
W przeciwienstwie do Ciebie...jednak nie wierze w cuda.Ani nawet w jeden cud.Wiem,ze irlandzkie zbawienie nie nadejdzie bez podniesienia podatkow a przeciez mamy je obnizac (z programu PO) Czy oprocz wymyslania bzdur o krawatach i garnituarach zadalas sobie chociaz troszke trudu zeby porownac programy? Nie sadze...zreszta Twoj post na to wskazuje.Polecam lekture zobowiazan PO w typie "przyspieszymy wzrost gospodarczy" (fajnie przyspieszac juz pedzacy pociag) czy "podejmiemy rzeczywista walke z korupcja" Puste, nic nieznaczace slogany. Zamiast powtarzac jakies frazesy niepoparte niczym przypomij sobie (albo poczytaj bo nie wiem ile masz lat) o KLD i obaleniu rzadu Olszewskiego i zobaczymy kto tak NAPRAWDE byl przeciw kierunkowi europejskiemu...!
Ktos wyzej napisal ze elektorat pis-u jest przeciw Unii. Bujda na resorach. To raczej pewne postulaty Tuska i spolki w sprawie UE sa nie do przyjecia typu euro w 2012 roku. Nie stac nas na to. Zreszta kto mieszkal np we Wloszech w okresie przejscia z jednej waluty do drugiej to wie o czym mowie.Warunki akcesyjne wynegocjowane przez Polske sa beznadziejne. Dno totalne.Wystarczy spojrzec np na szkolnictwo i zaglebic sie w warunki uznawania dyplomow w poszczegolnych panstwach. Czy tez porownac ile moga we Wloszch pielegniarki z Estonii a ile z Polski. UE to nie nieboszczka o ktorej albo dobrze albo wcale. Dyskusja jest potrzebna!
No ale najlatwiej jest wykrzykiwac puste frazesy.To nic nie kosztuje.A myslenie juz troszke tak.
Julie
Julio myślałem ze znasz się na ironii ;)
o matuluuu.. :D Jaka zlosc ? Wylewa sie ? Oj chyba cierpimy na nadmiar wyobrazni ?! :D
* a niee, to zolc byla, jeszcze lepiej :D Ok, przyznaj - wylewa sie ze mnie zolc :D juhuuuuuuuu
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 69

« 

Programy do nauki języków