w sierpniu z dzieckiem do italii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
wybieram sie wkoncu w sierpniu z 5 letnia coreczka na tydzien , do italii. obawiam sie czy wytrzyma uplay, zmiana klimatu, woda, zywnosc. w jakim regionie jest w tym okresie najchlodniej? czy potrzebne ubezpieczenie czy wystarczy polskie z nfz ?
Witaj
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to polecam wyprawę do oddziału NFZ w swoim województwie i tam w odpowiednim dziale poproszenie o wydanie Europejskiej karty ubezpieczenie zdrowotnego...wydają bezpłatnie (napewno dla małej-Ty jeśli pracujesz też pewnie nic nie zapłacisz-wogóle nie wie wiem czy ktoś ubezpieczony musi za to płacić. Jeśli dobrze się przygotujesz możesz załatwić to wzasadzie w przysłowiowe 5 minut....zajrzyj na stronę NFZ i poczytaj o dokumentach jakie są wymagane...napewno książeczka ubezpieczeniowa w której wyraźnie będzie zaznaczone że mała ubezpieczona jest pod Ciebie, z tego co pamiętam nie wiele więcej trzeba było...oczywiście jeszcze formularz który dostaniesz albo na miejscu albo ściągniesz z ich strony...takie ubezpieczenie oczywiście jest na czas określony który zresztą sama ustalisz...ja jak wyrabiałam naprawdę załątwiłam to błyskawicznie no ale musiałam odstać "chwile" w kolejce bo teraz sezon na takie "wakacyjne" kolejki więc podejrzewam, że i Ciebie to czeka...
miłych wakacji
prawnie wygląda to tak:
Zgodnie z Decyzją Komisji Administracyjnej Nr 197 z dnia 23 marca 2004 r. w sprawie okresów przejściowych wdrażania Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego oraz zgodnie z art. 5 Decyzji Nr 191, Zaświadczenia o uprawnieniu do świadczeń rzeczowych podczas pobytu w innym państwie - formularze E 111 obowiązywały do 31 grudnia 2005 r. Od 1 stycznia 2006 r. we wszystkich państwach członkowskich UE/EOG i Szwajcarii papierowe formularze E 111 zostały zastąpione plastikową Europejską Kartą Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ).

Gdy osoba wnioskująca będzie przebywać w innym państwie członkowskim WE/EOG/Szwajcarii od grudnia 2005 do pierwszych miesięcy 2006 roku zostaną wydane dwa dokumenty:

formularz E 111 - na okres od wnioskowanego dnia grudnia 2005 r. ważny do dnia 31 grudnia 2005 r.-, oraz
Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego - na pozostały okres pobytu w 2006 r.
W celu uzyskania tych dokumentów należy we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania oddziale wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia złożyć Wniosek o wydanie formularza E 106, E109 i E 111 (w starej wersji) oraz dokument potwierdzający ubezpieczenie zdrowotne.
Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego jest dokumentem uprawniającym do korzystania ze świadczeń zdrowotnych podczas pobytu w innych państwach członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Szwajcarii.

EKUZ została wprowadzona 1.06.2004 r. w niektórych państwach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Szwajcarii, zastępując formularze: E 110, E 111, E 119 i E 128.
W pozostałych państwach, w tym Polsce, EKUZ wydawana jest z data ważności od 01.01.2006 r.

Od 1 stycznia 2006 r. można posługiwać się wyłącznie EKUZ, gdyż dotychczas wydane formularze E 111 straciły ważność.

Uwaga: EKUZ nie jest dowodem ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia uprawniającym do świadczeń zdrowotnych na terytorium Polski. Oznacza to, że osoba ubezpieczona w NFZ może posługiwać się EKUZ wyłącznie w innych państwach członkowskich.

Jakie dane znajdują się na Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego?

Na EKUZ znajdują się następujące informacje:

imię;
nazwisko;
data urodzenia;
PESEL;
numer identyfikacyjny instytucji, która wydała Kartę;
numer identyfikacyjny Karty;
data ważności Karty.
Są to jedyne dane zawarte na Karcie. Każde państwo członkowskie wydaje Kartę we własnym języku urzędowym, zawierającą ten sam zestaw danych.
Przed wyjazdem do jednego z krajów Unii Europejskiej, Islandii, Liechtensteinu, Norwegii lub Szwajcarii, osoba ubezpieczona w Narodowym Funduszu Zdrowia powinna zaopatrzyć się w odpowiedni dokument - Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego lub formularz z serii E 100.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego lub formularz jest dowodem, że dana osoba jest uprawniona do świadczeń zdrowotnych w ramach systemu zabezpieczenia społecznego w swoim kraju, a w przypadku Karty, stanowi ona także dowód zgody ubezpieczyciela na pokrycie kosztów niezbędnego z przyczyn medycznych leczenia, w trakcie pobytu za granicą.

Jeśli wyjeżdżający nie uzyska przed wyjazdem odpowiednich dokumentów, nie pozbawia go to możliwości skorzystania z omawianych unormowań prawnych. Konieczne w takiej sytuacji będzie jednak nawiązanie odpowiedniej korespondencji między instytucją w kraju wyjazdu a instytucją w kraju macierzystym.

Brak odpowiedniego dokumentu może skutkować koniecznością pokrycia kosztów leczenia bezpośrednio z kieszeni pacjenta. Z wnioskiem o zwrot poniesionych wydatków można wystąpić bezpośrednio do instytucji ubezpieczenia zdrowotnego w państwie, w którym świadczenia były udzielone, o ile jest to możliwe ze względu na zaplanowany czas pobytu zainteresowanego w tym państwie. Powinien on jednak pamiętać o tym, że podstawą dokonania zwrotu przez instytucję zagraniczną będą nie tylko okazane przez niego dowody zapłaty za udzielone mu w tym państwie świadczenia zdrowotne, ale również ważny w okresie udzielania świadczeń odpowiedni formularz serii E lub Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydana przez oddział wojewódzki NFZ właściwy ze względu na jego miejsce zamieszkania w Polsce.

W przypadku czasowych pobytów poza Polską, jeżeli uzyskanie zwrotu poniesionych kosztów nie było możliwe w trakcie pobytu w państwie, w którym świadczenia zostały udzielone, zainteresowany powinien zwrócić się o ich refundację do swojej instytucji właściwej, którą w stosunku do polskich ubezpieczonych jest właściwy oddział wojewódzki NFZ.
czy w nfz potrzebna jest zgoda biologicznego ojca o wydanie karty nfz, dziecko ma jego nazwisko, ja mam inne. ma paszport.
trochę bezsensu to wklejam...zwyczajnie na stronie NFZ w swoim województwie znajdziesz te inf.
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=4
tu możesz pobrać wnioski... są identyczne w całym naszym kraju... więc
ja jestem pełnoletnią osobą więc nikt ode mnie tego nie wymagał :)...z doświadczenia wiem, że lepiej o takie sprawy zadbać bo dowiedzieć się o takiej konieczności na 5 minut przed wyjazdem to ...
podejrzewam, że na wydanie samej karty nie ale na wyjazd pewnie tak...wiesz jak to jest nikt Cie może ot o nie spytać a Ty polecisz i wrócisz ale może też być tak że ktoś będzie tego wymagał i może zacząć się niezły bałagan..prawnie jak wygląda to wszystko nie mam pojęcia...
masz racje, tym bardziej ze ojciec biologiczny dziecka nie zgadza sie na zaden jej wyjazd, nawet w polskie gory.ale zarezykuje i pojade do wloch spelnic swoje marzenie.moje 5 -letnie dziecko nie moze byc niewolnikiem swojego biologicznego ojca, tym bardziej ogranicza to i mi plany urlopowe.
skoro ojciec biologiczny się na ten wyjazd nie zgadza to ja gdybym była na Twoim miejscu dowiedziałabym się dokładnie jak to działa...jakie mam prawa i co mi grozi...powiem tak -pojęcia nie mam bo to nie moja dziedzina ani sama nie mam takich doświadczeń ale tak mi się wydaje,że lepiej zasięgnąć porady w odpowiednim miejscu bo sytuacja może potem niemiło Cię zaskoczyć...a takie uda się nie uda źle może wypaść...zasięgnij porady i będziesz wiedziała na czym stoisz i wówczas świadomie zaplanujesz wyjazd
No, chyba ze ojciec biologiczny nie ma praw rodzicielskich, wowczas nie ma powodow do niepokoju.
niestety ojciec biologiczny ma prawa rodzicielskie, chociaz wogole nie sprawuje opieki, nie uczestniczy w wychowaniu dziecka.
Co do wody,to raczej córka może mieć problemy jak wróci do Polski,niestety nasza woda płynąca w kranach nie jest najlepszej jakości.

Pozdrawiam
marzena..lepiej nie rozglaszaj wszem i wobec ze,jedziesz z corka poza kraj...bo ojciec twej corki moze ci zablokowac wyjazd rzeczywiscie..zatrzymaja cie cie gdzies ..i po co to...?????By dziecko moglo swobodnie z matka podrozowac lub wyjechac na zagraniczna szkolna wycieczke potrzebna by ci byla zgoda Sadu Rodzinnego z Wydzialu dla Nieletnich...ale zalozenie takiej sprawy i otrzymanie orzeczenia Sadu Rodzinnego/ojciec dziecka bylyby wezwany na sprawe,ale wyrok moze byc tez zaoczny tzn bez jego obecnosci..wowczas on sie odwoluje od owego wyroku zaocznego jaki zapdl podczas jego nieobecnosci na sali sadowej...i przeciaga ci sprawe/ wiec mysle ,ze teraz jak sie wakacje/sezon urlopowy sedziow/ zaczynaja :D...to potrwa ok 2 mies....w sumie skoro ojciec dziecka jest zlosliwy to pozywtywny wyrok na zgode na wyjazdzagraniczny dziecka bez zgody ojca ..mozesz ty poczekac do ok 4 mies..wiec siedz cicho i nie zapeszaj..postraj sie o EKUZ dla siebie i malej..i cicho sza/jak to sie mowi: morda w kubel :D/Uda ci sie!
dziekuje, tez tak mysle, nasze prawo w polsce jest bardzo ograniczone. jak mozna wogole decydowac o losach dziecka, zakazywa gdziekolwiek jechac. poprostu nikomu nic nie powiem w jakie miejsce jade i wezme dziecko ze soba. to ja ja wychowuje, on rzuci 200 zl i zabiera sie i jedzie, nawet sie z nia nie pobawi.
ON moze wszystko, ogranicza mi zycie i dziecku przyszlosc.
trancetto dziecku chyba najlepiej mineralna wode podawac, jak u was nie jest najlepszej jakosci.tak myslalam ze moga byc problemy z woda.
http://www.powroty.gov.pl/powrotnik/rodzina/dzieci/wyjazd_dziecka_za_granice_zgoda_rodzica http://e-prawnik.pl/forum/prawo-rodzinne/rodzice-a-dzieci/pozwolenie-na-wyjazd_7907,0,, a tu znajdziesz nowe informacje ktore sa wazne dla ciebie http://biznes.interia.pl/prasa/gazeta-prawna/news/nie-bedzie-mozna-uzn
ac-cudzego-dziecka,1318551,3411 o tym pisalam tu http://www.wloski.ang.pl/WYROK_O_POBYT_DZIECKA_Z_MATKA_WE_WLOSZECH_33100.html Wchodzi w zycie 13 czerwca br. nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekuńczego
powinnas na kilka miesiecy przed wyjazdem do cudnej itali còrke przestawic na kuchnie wloska, sprowadzic z wloch wode butelkowana ròwniez bardzo wazne bylo by sprowadzenie wloskiego powietrza w butli (sprezone) pod wysokim cisnieniem by wystarczylo na adaptacje przed ta wyprawa na marsa,maske na buzie.Co Was nie zabilo w Polsce napewno nie zabije w wloszech :).Poprostu jedz na wakacje bez zbednego komplikowania sobie zycia. Chyba ze masz jakiegos plana
A tak na powaznie,ze wzgledu na wysokie temperatury(przegrzanie organizmu) ludzie z naszej strefy klimatycznej dostaja czesto cos w rodzaju grypy o ostrym przebiegu.podobne objawy.
Reszta to spoko.Bardziej spocony i ospaly, czasami zmeczony .Wlochy to nie inna planeta.przezyjez :).A jezeli plan na dluzej to tylko kwestia aklimatyzacji
Dlaczego wszystko sprowadzilo sie tylko do kwesti prawnej w tym temacie a nie na dobru dziecka ,opròcz wody ?
A to bylo nadrzedne pytanie :)
hehee..dobro dziecka?..wiesz jaky to byl maj czy wrzesien to moznaby uoczo sklamc ojcu dziecka ,ze malej jest niezwlocznie potrzebny JOD..wloski jod, ktory sie wydziela wlasnie najwiecej w maju i wrzesniu i leczy choroby tarczycowe...mozna by mu wcisnac kit ...ze tenze jod jest tez w czerwcu i lipcu..heheh ale bedzie niedobrze jak frajer sprawdzi sobie w googlch i dowie sie ze jest inaczej..:D..ta dobro dziecka...A ty mamo nie spuszczaj dziecka z oka ani na moment..ani na moment..ani nie zostawiaj jej idac z nowo poznanymi do baru wieczorem czy na kolacje z kims nowo zaprzyjznionym ,,ty mamo pamietaj historie malej Madeleine McCann z 2007 r..bo jesli te wakacje maja byc dla dobra dziecka to niech dobro dziecka ma zawsze pierwszenstwo.Wlochy maja tak skonstruowane prawo, ze jesli dziecku sie cos przytrafi to w pierwszej kolejnosci rodzice sa pociagani do niezwykle surowej odpowiedzialnosci, lacznie z dlugoletnim wiezieniem..prawo wloskie ..prawo karne wrecz mnie zatrwaza malym humanitaryzmem,jest bezlitosne..Nasze to bagatelka w porownaniu z tym co jest tu. ..Udanego wypoczynku
..mialo byc..to mozna by uroczo sklamac ojcu..
Ciekawe podejscie: pilnowac dziecka z obawy przed odpowiedzialnoscia prawna, a nie dlatego, ze cos mu sie moze stac.
zaskoczyla mnie opinia o wloszech w sprawie dzieci- nie rozumie, to wrazie czego obywatel polski i polskie dziecko moga byc ukarani przez wlochow? z jednej strony to dobre podejscie a nawet bardzo dobre, bo chroni dzieci nawet obcokrajowcow.
patrzac na polske to jak zauwazylam nikt nie interesuje sie dziecmi rumunskimi lub blugarskimi ktore prosza o datki... ostatnio blugarskiej dziewczynce kupilam i dalam czekolade i napoj.
heheee rzad wloski by zbankrutowal jakby kazdego rumunskiego rodzica chcial pociagnac do odpowiedzialnosci za brak wlasciwej opieki na dzieckiem....wiesz od razu daja adwokata, a adwokat kosztuje, jesli sie okazesz ,ze masz maly roczny dochod to caly proces i koszt adwokata pokrywa panstwo..krotko mowiac 'kolomyja'.. tu nie jestes obywatelem polskim tu jestes obywatelem Eu czyli na rowni z Wlochami jestes traktowana..tzn i 'prawnie' tez!.... aaa.. chcialam ci cos jeszcze napisac..tu dzieci pozno chodza spac..czasem takie male to widuje sie do 23ej...wiec to znaczy ze...WIESZ CO!:D
Nic dziwnego nie ma: jesli zostawisz dziecko bez opieki, dostajesz paragraf. Szczegolnie jesli cos sie stanie: masowych kontroli nie ma, ale opieka nad dzieckiem / szczegolnie malym / nie jest wymyslem Wlochow.
to faktycznie dzieci wloskie bardzo pozno ida spac, moja coreczka juz o 21 w lozeczku sobie lezy.
..jak panna 5 lat..bo to juz panna..znajdzie fajne towarzystwo to napewno nie pojdzie do lozka..zreszta sama pieciolataka tam nie idzie tylko ty ja szykujesz,myjesz przebierasz w piżamke..normalny rytual ..wiec od razu wez poprawke na to by cie wloskie mamuski dzwienie koso nie 'obcinaly'...".gdzie to jej sie tak spieszy ,ze dzieciaka juz ululala?"..rozumiesz?
Ja to bym przede wszystkim zmienila date wyjazdu. Wszyscy Wlosi jezdza na urlopy w sierpniu, bo najczesciej firmy zamykaja po prostu na kilka tygodni i nie ma innego wyjscia. W zwiazku z tym wszystko jest w sierpniu o wiele drozsze niz w innym okresie (mam na mysli hotele, kwatery, itp.), a plaze przepelnione. Jezeli masz mozliwosc, to jedz albo wczesniej, albo pozniej, np. ostatni tydzien sierpnia, albo poczatek wrzesnia.
Koniec sierpnia to juz jest raczej po urlopach. A od polowy wrzesnia moze byc juz deszczow: warto sie zmiescic w srodku.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano