hmm..:D Pierogi i bigos - to dwie narodowe potrawy polskie, które Włosi odkryli podczas Euro 2012. Zjadacze makaronu lubią dobrą kuchnię. Chętnie i często rozmawiają o jedzeniu oraz z ciekawością wypytują o nasze przysmaki. Choć w swoich wyborach kulinarnych są bardzo konserwatywni i zachowawczy, niektórzy z nich polubili już ogórki kiszone, barszczyk czerwony, a nawet czerninę......
Włoski dziennik "Corriere della sera" poświęcił w ubiegłym tygodniu naszym zwyczajom kulinarnym dość osobliwy artykuł pod tytułem: "Pierogi e bigos ai crauti quei piatti dell'Europeo" (Pierogi i bigos z kapusty potrawy Euro), z którego można się dowiedzieć, że to nasze narodowe dania. Wysłannikowi gazety Roberto Perrone przypadła do gustu również zupa grzybowa w restauracji "Szara" w Krakowie, golonka w "Starym domu" i kaczka "U Kucharzy" w Warszawie, a przede wszystkim delikatna wykwintność kuchni Wojciecha Modesta Amaro w jego stołecznym "Atelier Amaro". Pomimo szczerych chęci poznania polskiej egzotyki kulinarnej, włoski dziennikarz nie wytrzymał i wskoczył na spaghetti do "Vincenta" we Wrocławiu.
......We Włoszech, ze względu na klimat, jest bardzo trudno przeprowadzić proces fermentacji, tak jak można zrobić to w Polsce. Wszystko się od razu psuje lub gnije. Nie ma zsiadłego mleka, kefiru, ogórków i kapusty kiszonej.
Naprawdę trudno opisać wyraz zniesmaczenia, który maluje się na twarzy każdego Włocha, gdy tłumaczy mu się, co to są ogórki kiszone i jak się je robi. Wykrzywione usta, strach w oczach, niektórym nawet zbiera się na wymioty. Wielu z naszych przysmaków, Włosi nie wzięliby nigdy do ust ze względu na wygląd. Później jednak się do nich przekonują. ....calosc artykulu http://polonia.wp.pl/title,Wlosi-odkrywaja-polska-kuchnie-bigos-kiszonki-i-barszczyki,wid,14772019,wiadomosc.html?ticaid=1ed61&_ticrsn=5