Polskojezyczny notariusz

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,
mieszkam we Florencji i pilnie potrzebuje spisac pelnomocnictwo notarialne mojej mamie, ktora jest w Polsce.. Czy ktos zna w okolicach Florencji wlasnie polskojezycznego notariusza..? Wiem, ze to moze byc niedorzeczne pytanie, ale.. kto wie, moze taki istnieje...

Dziekuje z gory
Albo napisz w języku włoskim (poświadczy notariusz włoski), a potem mama to przetłumaczy w Polsce (u tłumacza przysięgłego).
edytowany przez To_ja: 10 lis 2010
Cytat: To_ja
Albo napisz w języku włoskim (poświadczy notariusz włoski), a potem mama to przetłumaczy w Polsce (u tłumacza przysięgłego).

To najprostsza i na ogol stosowana zasada.
Dziekuje za sugestie! Myslalam o uniknieciu tej opcji ze wzgledu na koniecznosc tlumaczenia przysieglego (dodatkowy czas i koszty).. Poza tym czytalam cos o klauzuli Apostille i wydalo mi sie to jakies skomplikowane.. No nic, bede musiala sie nad tym wkrotce zakrecic..
Pozdrawiam
W zeszlym roku moja kuzynka upowazniala swojego brata do jakis tam czynnosci i zrobila to wlasnie w ten sposob: spisala upowaznienie u notariusza we Wloszech, a w Polsce dokument ten zostal przetlumaczony przez tlumacza przysieglego i juz. To byly 2 strony wiec koszt byl okolo 70 zl o ile dobrze pamietam.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka