Slub cywilny

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Wiem ze te tematy byly bardzo czesto poruszane i byc moze gdzies to jest,ale nie znalazlam nic a tego duuuzo...
Tak wiec moje pytanko jest takie, czy we wloszech tez trzeba cos mowic? jakas przysiega czy cos takiego? Jesli tak to prosze napiszcie mi co i kto pierwszy pan mlody czy panna mloda... W czwartek biore slub i sie stresuje ze cos "palne" albo nie zrozumiem... Aiuto!!!
Cześć! Na ślubie cywilnym wszystko czyta osoba, która udziela wam ślubu a Ty musisz tylko odpowiedzieć "si" w odpowiednich momentach. Na końcu będziecie musieli podpisać jakiś dokument i to tyle. Chyba że osoba udzielająca ślubu coś wam tam jeszcze powie, np. złoży życzenia itp. To wtedy powiesz "grazie"... I to tyle :)Ja też byłam bardzo zestresowana ale jakoś poszło :) Życzę powodzenia! Pozdrawiam!
Dziekuje... :-)
hihi, to widze, ze ladnie przygotowana jestes;)
a mam pytanie odnoscie slubu cywilnego. Jak wyglada przysiega, taka sama jak polska, moze ktos napisze ja po wlosku?:)
a mam pytanie odnoscie slubu cywilnego. Jak wyglada przysiega, taka sama jak polska, moze ktos napisze ja po wlosku?:)
niestety znam tylko przysiege koscielna;(
Znowu ja... :-) Moj slub przelozylam na wtorek bo cos tam tesciowka stekala. Tak wiec jutro slubuje :-) Mam nastepne pytanko! chcialabym zmienic nazwisko. I co? Co ja mam zrobic? Zmienia mi jutro gdy bede w urzedzie? Czy wydadza mi akt z nowym nazwiskiem? Czy co?
Wiem wiem obudzilam sie w nie odpowiednim czasie,ale jakos teraz mi to przyszlo do glowy!
Prosze o pomoc.
Nic nie mozesz zrobic, bo wedlug prawa wloskiego nie mozesz zmienic nazwiska..Obywatelstwo dostaniesz na nazwisko panienskie...Gdybys miala slub cywilny w Polsce to moglabys zmienic nazwisko i we Wloszech poslugiwac sie nim do czasu uzyskania obywatelstwa..bo potem obywatelstwo i tak dadza ci na twoje panienskie...
Witajcie,
Jak wyglada sprawa zalatwienia dokumentow po slubie cywilnym?
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka