No więc ja miałem w sobotę, piszę dopiero teraz ale lepsze chyba niż nic :p
I. Prezentacja materiału stymulującego.
- zestaw obrazków dotyczących niepełnosprawnych
- 1. obrazek rysunkowy chłopca na wózku w szkole i dwóch, którzy go wyśmiewają
- 2. dwa wózki inwalidzkie i napis bodajże, że są inni ale chcą być tacy jak inni
- 3. zdjęcie z dziećmi niepełnosprawnymi uprawijącymi sporty (basen, na koniu i coś jeszcze) i napis, że można uprawiać sport nawet jeśli się jest niepełnosprawnym
- 4. zdjęcie znaku pakingowego "Sei sicuro che puoi parcheggiare qui?"
- 4. zdjęcie z lekcji - nauczycielka + 3/4 dzieci niepełnosprawne
- 5. "Cavalcando l'handicap" - ogłoszenie o terapii jeżdząc konno
Pytania:
1. Zaprezentuj materiał nawiązując do tematu głównego.
2. Jakie przeszkody napotykają niepełnosprawni w swoim życiu obecnie?
3. Jakie są stereotypy, które powinny zostać zburzone odnośnie takich osób? (albo jak zniszczyć takie stereotypy, nie pamiętam)
4. Co znaczy dla Ciebie ten nagłówek "Cavalcando l'handicap"?
(to wszystko, albo jedno więcej, którego nie mogę sobie przypomnieć)
II. Prezentacja tematu i dyskusja.
1. Wiadomo, że sporty ekstremalne stały się bardzo popularne ostatnimi czasy. Jak myślisz, jakie są powody, że ludzie próbują takich sportów? (mniej wiecej)
2. - niestety nie pamiętam, bo jak zobaczyłem 1. to tego drugiego nawet nie przeczytałem :p - coś o reklamie i jej wpływie chyba.
Pytania do 1. tematu:
- Powiedziałeś, że jednym z powodów jest 'caccia di emozioni', w jakich sytuacjach i sportach konkretnie zaspokaja się taką potrzebę?
- Co sądzisz o l'alpinismo?
- Mężczyźni czy kobiety - kto częściej próbuje takich sportów i dlaczego?
- Czy chciałbyś kiedyś spróbować jakiegoś sportu ekstremalnego, jeśli tak to którego i dlaczego?
To by było na tyle :) Mam nadzieję, że komuś się to przyda :) Mi się udało zdobyć 20/20pkt. ^^ Tego samego życzę wszystkim innym!
Pozdrawiam i trzymam kciuki!