Matura - terminy ustnych?

Temat przeniesiony do archwium.
Kiedy macie ustny z włoskiego, w jakim mieście i jaki poziom :)?

Ja mam 12.V.2007. - rozszerzony. Poznań.

pozdrawiam
Ja też 12.V. rozszerzony w Poznaniu,nie znam tylko godziny.
ja tez 12:) widocznie cala polska tak bedzie miala:)
Ja dopiero 29V i to jeszcze nie w swoim mieście tylko w Wodzisławiu Śląskim na godz. 9.00. Zdaje podstawe.
bianconera !! podasz swoje namiary :D? w sensie GG albo coś :) Miło byłoby wymienić wrażenia na miesiąc przed maturką, tymbardziej, że zdajemy w tym samym miejscu tego samego dnia hehe. :)

Pozdrawiam
Fredomirek-podam Ci to "albo coś",czyli mój adres:) [email]
Pozdrawiam
Ciao!!! ja też zdaję rozszerzony ustny włoski :) w Poznaniu 12 maja... chętnie podzielę sie z Wami wrażeniami... dobrze, że jest nas więcej :) zawsze lepiej się wspierać! moje [gg] .
Saluti!
ja zdaje 21.05 w Krakowie. O 8:00 poczatek, a wchodze chyba jako 2...poziom rozszerzony O_O
hej:) gdyby ktos mial ochote pogadac po wlosku troche przed ustnym to jestem chetna (na skypie lub gg) moje gg: 1[tel]:)
może pójdziemy na cappucino? ;)
faccia Ty też zdajesz mature teraz!? :p chyba nie? chociaż nie wiem, to jest czyte pytanie ;)
chyba nie zdaje...chociaz kto go wie :P
hej, ja mam 24 w katowicach, jestem z gliwic, jest tu moze ktos z okolic?? rozszerz zdaje
heeeejjjj jest tu ktos z gliwic czy okolic?
23 ; Zamosc
ja zdaje rozszerzony 12.V i to bedzie moja poprawa egzaminu bo w zeszłym roku zdawałam jedynie podstawę
ustny podstawowy mam 18 maja o 8:30 :] - kraków
yy ja zdaję 22 maja - kielce.
no ja tez kraków ale nie wiem dokaldnie jeszcze, chyba 24 bo zdaje w innej szkole;/ musze sie jturo dowiedziec:P
a w ktorym liceum? moze 13ste?:)
mial juz ktos ustny rozszerzony??? jak tak to moze by sie ktos podzielil swoimi pytaniami i obrazkami jakie mial do opisania :))???
No więc ja miałem w sobotę, piszę dopiero teraz ale lepsze chyba niż nic :p

I. Prezentacja materiału stymulującego.
- zestaw obrazków dotyczących niepełnosprawnych
- 1. obrazek rysunkowy chłopca na wózku w szkole i dwóch, którzy go wyśmiewają
- 2. dwa wózki inwalidzkie i napis bodajże, że są inni ale chcą być tacy jak inni
- 3. zdjęcie z dziećmi niepełnosprawnymi uprawijącymi sporty (basen, na koniu i coś jeszcze) i napis, że można uprawiać sport nawet jeśli się jest niepełnosprawnym
- 4. zdjęcie znaku pakingowego "Sei sicuro che puoi parcheggiare qui?"
- 4. zdjęcie z lekcji - nauczycielka + 3/4 dzieci niepełnosprawne
- 5. "Cavalcando l'handicap" - ogłoszenie o terapii jeżdząc konno

Pytania:
1. Zaprezentuj materiał nawiązując do tematu głównego.
2. Jakie przeszkody napotykają niepełnosprawni w swoim życiu obecnie?
3. Jakie są stereotypy, które powinny zostać zburzone odnośnie takich osób? (albo jak zniszczyć takie stereotypy, nie pamiętam)
4. Co znaczy dla Ciebie ten nagłówek "Cavalcando l'handicap"?
(to wszystko, albo jedno więcej, którego nie mogę sobie przypomnieć)

II. Prezentacja tematu i dyskusja.
1. Wiadomo, że sporty ekstremalne stały się bardzo popularne ostatnimi czasy. Jak myślisz, jakie są powody, że ludzie próbują takich sportów? (mniej wiecej)
2. - niestety nie pamiętam, bo jak zobaczyłem 1. to tego drugiego nawet nie przeczytałem :p - coś o reklamie i jej wpływie chyba.

Pytania do 1. tematu:
- Powiedziałeś, że jednym z powodów jest 'caccia di emozioni', w jakich sytuacjach i sportach konkretnie zaspokaja się taką potrzebę?
- Co sądzisz o l'alpinismo?
- Mężczyźni czy kobiety - kto częściej próbuje takich sportów i dlaczego?
- Czy chciałbyś kiedyś spróbować jakiegoś sportu ekstremalnego, jeśli tak to którego i dlaczego?

To by było na tyle :) Mam nadzieję, że komuś się to przyda :) Mi się udało zdobyć 20/20pkt. ^^ Tego samego życzę wszystkim innym!

Pozdrawiam i trzymam kciuki!
rozszerzone jakie byly u nas

tematy prezentacji:
- Ostatnimi czasy zanotowano kryzys malzenstw. Co o tym myslisz, jakie sa tego przyczyny i skutki? (Pytania: czy twoi rowiesnicy sa za czy przeciw malezenstwom, innych nie pamietam)
- Internet - jego wplyw na ludzi, wady,zalety
- Jak radzic sobie ze stresem

obrazki:
- Internet, kafejka, dziewczynka przed kompem, slogan Il mondo in rete, o wadach i zaletach, niebezpieczesntwach internetu
- po przyjazni
- o zwierzakach (wiem,ze byl krolik i kon na obrazkach)
- o starzeniu sie
a kto miał już podstawę z ustnego??
ale Ci fajnie Fredomirek!!! ja o 20 nawet nie marze...powiedz mi jesli mozesz iloma zdaniami mniej wiecej trzeba odpowiedziec na 1 pytanie egzaminatora?
dostales max za jezyk-czego np uzywales co mogloby byc punktowane...duzo condizionale, congiuntivo...? jakies idiomy znales? sorki za ten nawal pytan, pewnie na tym sie nie skonczy...ja zdaje w poniedzialek.

aaa jeszcze jedno wazne-napisales sobie swoja prezentacje w trakcie przygotowania czy mowiles z glowy? czy egz. trzymaja sie tych 3 minut?
Fredomirek, bywasz tu jeszcze? :)
pliz...niech ktos odpisze kto sie na tym poznal...jutro mam ustnyyy
Widze ze monologi uprawiam...no trudno...tak czy siak napisze Wam jakie mialam pytania moze Wam sie przyda:

material stymulujacy o problemach ekologicznych-4 zdjecia(zasypana smieciami plaza, pozar kolo fabryki, mlodziez zbierajaca smieci w lesie, sciety pien drzewa a na nim stos rowno sprasowanego drewna-boh..)

pytania-1. co zawiera material? 2. odnies sie do zdjec w kontekscie problemu 3.jak kazdy z nas moze zapobiegac problemom ekologicznym, 4.zinterpretuj obrazek nr 4(najgorszy).

tematy do wyboru:1. la piena parita tra l'uomo e la donna....czy jest to mozliwe podczas gdy kazda plec ma do wypelnienia swoje zadania w zyciu. wypowiedz sie na ten temat.
2. nie pamietam, cos o problemach domowych...

dostalam 17/20...mysle, ze za jezyk mi odjeto, bo mowilam strasznie prosto...az sie balam ze wynik bedzie duzo gorszy. Pouciekaly mi wszystkie slowa, wyszukane konstrukacje heh...no ale ustna i tak jest na nic:]

Jakby ktos mial jakies pytania to chetnie udziele odp :)
prezentacja NIE MUSI byc dluga, chodzi o zamieszczenie jakichs tresci odpowiadajacych na pytanie...ja nie wiem ile mowilam, ale niedlugo. Na pytania tez krotko odpowiadalam a komisja wcale nie domagala sie wiecej, raczej szybko przechodzili do nastepnych pytan.
Hej 'zauroczona'!

Sorki, że nie odpisywałem ale akurat w weekend nie siedziałem w ogóle w kompie :( Ale widzę, że sobie poradziłaś bardzo dobrze! :) Gratuluje! :) A tematu łatwego nie miałaś.. hehe, ekologia... ble :p Ja też nie używałem żadnych idiomów, pare razy congiuntivo, condizionale też było ale nic takiego super specjalnego. :)

Pozdrawiam!
ciao ja też mam 29.V włoski w Wodzisławiu tak jak ty:) ja mam w szkole ZSE im Oskara Langego a Ty??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia