Witam, jestem poczatkujacym uzytkownikiem języka włoskiego, nie radze sobie za dobrze z tłumaczeniem moich mysli. Musze napisać list do kolegi, sam coś wyskrobałem lecz nie wydaje mi sie zeby to było dobrze i dlatego chce to porównać z listem przetłumaczonym przez kogoś bieglejszego we włoskim. Niżej zamieszczam ten list po polsku, Szczeże prosze u przetłumaczenie, nie musi być dokładnie tak jak jest po polsku, trudne zwroty napewno da sie zastapić czymś łatwiejszym na co nie wpadłem, z góry serdecznie dziękuję,
Drogi xyz
Przepraszam że tak długo nie pisałem, przygotowywałem sie do matury, dlatego nie miałem za dużo wolnego czasu. pisze ten list gdyż dowiedziałem się że z dobrym wynikiem skończyłeś juz studia, szczerze gratuluje. Ja obecnie dużo się ucze gdyż mam nadzieję dostac sie na dobre studia. Co teraz zamierzasz robić, we włoszech pewnie jest dużo dobrze płatnych posad pracy. Masz zamiar znaleść pracę w zawodzie lekarza? niestyty w polsce jest dużo gorzej, wynagrozdenia sa niskie, a praca ciężka. Duzo ludzi wyjeżdża zagranice, w poszukiwaniu lepszego bytu. Może w tym roku przyjedziesz do nas na wakacje, poznasz nasza kulturę, jeśli ci to nie pasuje, to może uda mi się przyjechać do ciebie. Co o tym myslisz, czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam zyx