jaka to była strona?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Słuchajcie chce sie uczyc włskiego od podstaw, znam na dobrym poziomie angielski i kiedys wlasnie mialam taka stronke to byla chyba jakiegos amerykanskiego uniwersytetu z nauka wlaskiego. Polegalo to na tym ze trzeba bylo znac angielski bo slowka wloskie gramatyka tlumaczone byly na angielski itd. Niestety strona mi sie zagubila i nie moge jej odnalezc, moze wy wiecie o jaka mi chodzi? A jak nie to polecajcie inne zaznaczam tylko - jestem kompletnie poczatkujaca :P I jeszcze jedno pytanie czy włoska garmatyka jest trudna? Czy to jezyk ciezki do nauczenia?
W moim odczuciu prosta...i jak dla mnie fajniejsza niż angielska, mniej odbiega od polskiej, więc wydaje się naturalniejsza :) Wiele rzeczy można prosto, dosłownie, słowo w słowo przetłumaczyć z polskiego, co zaś rzadko się zdarza w ang. Pewnie przede wszystkim dlatego, że nie ma żadnych szyków przestawnych, kolejność w zdaniu jest zwykle taka jak u nas, no i wszystkie 3 typy zdań-przeczące, pytające i twierdzące różnią się zazwyczaj tylko intonacja :) (pomijając oczywiście to, że w przeczących trzeba użyć negacji :D ale to tak jak w polskim)
No to tyle moich wywodów, podkreślam, że to subiektywna ocena :)
może ktoś mi zarzuci, że jakbym głębiej poznała ten język to bym zmieniła zdanie...póki co, po roku myślę jak myślę... I polecam nauke tego języka. Saluti :)
Moze chodzi Ci o "Oggi e domani"
(dla początkujących, po angielsku)

http://academic.brooklyn.cuny.edu/modlang/carasi/site/pageone.html
Być moze nie pamietam nazwy tej strony wiec chodzi mi o linki podawajcie linki. No i co z ta gramatyka? ;P Pozdrawiam
Ojj nie zauwazyłam sorry za niepozrozumienie :P
Kolejny post ;P Tak, to dokladnie ta stronka, wielkie dzieki. A co wy o niej sadzicie? Dobra jak na podstawy dla kogos kto nie mial wczesniej kontaktu z jezykiem? I mam jeszcze pytanie a włoski wpigułce dla poczatkujacych oczywiscie warto czy nie bardzo? Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia