Dichiarazione di valore

Temat przeniesiony do archwium.
a czy przy odbiorze tego dokumentu (Dichiarazione di valore) w Wa-wie wplaca im sie jeszcze jakas kase?
Nie, jesli oswiadczyles/las, ze potrzebne Ci ono do kontynuacji studiow, a nie do pracy.
Mam pytanie, czy dichiarazione di valore, wydaja od reki w ambasadzie? Jesli nie, to ile trzeba czekac?
dichiarazione di valore nie wydaje ambasada.
Ok, to wiem, ze Konsulat Ambasady Włoskiej w Warszawie. Mnie interesuje czas w jakim otrzymuje sie ten dokument od momentu zlozenia wszystkich potrzebnych papierow.
krotko, jakis tydzien jesli dobrze pamietam.
Dziekuje za odpowiedz:)
strzel im ladny liscik do czego ci potrzebne dichiarazione i wyslij im wsyztskie dokumenty poczta za potwierdzeniem odbioru zeby ci po drodze gdzies nie wcielo. ja tak zrobilam. w ciagu tygodnia dostalam odpowiedz. kasy nie wzieli bo napisalam ze mi jest potrzebne do dalszego studiowania.
Udalo mi sie to zalatwic w 3 dni, bo poprosilam o przyspieszenie. Niestety musialam zaplacic za dichiarazione di valore. Powiedzialam, ze chce kontynuowac nauke we Wloszech, to babeczka odpowiedziala, ze jak sie nie dostane na studia, to i tak musze zaplacic, a jak sie dostane, to musze wyslac do konsulatu papiery ze szkoly, gdzie zostalam przyjeta. Dlatego juz nie kombinowalam i zaplacilam, bo mi to bylo potrzebne do pracy. Juz sie nie obejdzie tej oplaty:/.
Trwało, aż 3 dni ? Mógłbym się dowiedzieć ile to kosztowało ?
Ja się będę zmagał niedługo z całą procedurą, ale mam trochę utrudnione zadanie bo mieszkam już we Włoszech..
Czy wysyłając do nich list z prośbą o ten dokument oni odsyłają Ci go do domu bez żadnych problemów??

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi ;)
a masz juz cala niezbedna dokumentacje?
Całą dokumentację w sensie przetłumaczone świadectwo maturalne i ukończenia szkoły ?? Nie mam jeszcze apostile z msz-tu, ale z tym podobno nie ma większego problemu ..
Jeżeli wiesz coś więcej byłbym wdzięczny gdybyś napisała jakie dokumenty są jeszcze wymagane i w jakiej kolejności mniej więcej bo jest wiele różnych wersji ...
Z góry dziękuję
przy swiadectwie maturalnym to, jesli dobrze pamietam, swiadectwo musi byc zalegalizowane w kuratorium, po czym tlumaczone, po czym do msz i tyle. Zreszta bardzo ladnie jest to opisane na stronie ambasady wloskiej.
Chciałbym się dowiedzieć czy podanie o dichiarazione można ściągnąć z jakiejkolwiek strony internetowej i czy jest jakiś wzór tego podania ..
dziękuję za odpowiedzi
Nie ma czegos takiego, bo dichiarazione di valore otrzymujesz, to jest dokument, a nie podanie.
Gdzie znajdę numer konta na który mogę przelać pieniądze i ile to naprawdę kosztuje?
"W celu uzyskania dichiarazione di valore do świadectw szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły średniej i ponad średniej (policealnej) należy:
1.potwierdzić świadectwo w Wojewódzkim Kuratorium Oświaty właściwym dla miejsca wydania świadectwa. Uwaga! Świadecwa maturalne nowego typu (matura testowa) potwierdza Ministerstwo Edukacji Narodowej w Warszawie."

czy ktoś wie, czy w Warszawie mogę potwierdzić tez świadectwo ukończenia szkoły średniej, czy tylko świadectwo maturalne? czy moge tez potwierdzic świadectwo ukończenia szkoły średniej w Krakowie?
Czy do tego dichiarazione trzeba swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej, czy swiadectwa z wynikami z matury (maturalnego)? Czy oba? Nadmienie, ze mam polska tegoroczna mature testowa. Na logike, z tego co pisze Konsulat czy MSZ, to wystarczy tylko swiadectwo maturalne (czyli z ocenami z matury, a nie to ukonczenia szkoly sredniej). Czy ktos ma dichiarazione i wie, ktore trzeba dac?
Swiadectwa ukonczenia szkoly sredniej NIE TRZEBA legalizowac w Kuratorium ani tlumaczyc. Swiadectwo maturalne legalizuje sie w MEN-ie, robia od reki. Wiecej info tutaj: http://www.wloski.ang.pl/forumw.php?IDt=40580 :)
Ja mam sytuacje odwrotna, bo potrzebuje zatwierdzic moje polskie swiadectwo zebym mogla zdac mature we Wloszech. Czy dokument, ktory potrzebuja to dichiarazione di valore czy moze cos innego? Jakie dokumenty mam zawiesc do Warszawy?
Problem mam rowniez w tym, ze skonczylam w Polsce 1 rok gimnazjum, a reszte (gim i lic) we Wloszech. Czy dobrze zrozumialam, ze musze przetlumaczyc ostatnie swiadectwo uzyskane przeze mnie w Polsce, nastepnie zatwierdzic je w Kuratiorum Oswiaty, a potem z tym wszystkim udac sie do Warszawy? Dziekuje za szybka odpowiedz.
Pozdrawiam
Tak. :) Musisz zrobic tak jak osoby, ktore chca studiowac/uczyc sie we Wloszech. Skoro aby moc zdawac mature we Wloszech wymagaja od Ciebie swiadectwa z Polski, to tak zrob. Najpierw (ewentualnie) potwierdzenie w MEN-ie (lub Kuratorium, bo jakie swiadectwo chcesz potwierdzac? Jesli ukonczenia szkoly to w Kuratorium), pozniej apostille w MSZ, pozniej dichiarazione w Ambasadzie Wloskiej, to powinno Wlochom wystarczyc.
Ojej, potrzebuje tego apotille z Wawy? Myslalam, ze to potrzeba tylko wtedy gdy ktos juz zdawal mautre w Polsce i teraz chce dostac sie na studia we Wloszech... ;(((
Musisz, bez tego nie zrobia Ci apostille ani nie zapiszesz sie na studia, bo dopiero po apostille dokument zdobywa waznosc za granica.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia