czesc,
ja korzystalam z programu sokrates-erasmus i w ten sposob pojechalam na studia do Perugii. Jesli chodzi o wymagana znajomosc jezyka i spelnienie innych kryteriow aby moc wyjechac z sokratesa to kazdy uniwersytet ma w tym zakresie inne wymagania. Wszystko tez zalezy od liczby chetnych na wyjazd do danego kraju. Ja jestem ex-wroclawianka i studiowalam na uniwersytecie wroclawskim. U "mnie" wymagana byla znajomosc wloskiego w stopniu komunikacyjnym, byla zorganizowana rozmowa kwalifikacyjna gdzie trzeba bylo w jezyku wloskim przedstawic sie i krotko powiedziec dlaczego akurat wybralo sie wlochy, troche tez powiedziec o sobie, ewntualnych planach na przyszlosc. co do sredniej nie bylo duzych wymogow, trzeba bylo jedynie miec zdane wszystkie egzaminy. Zaznaczam ze kiedy wyjezdzalam ja nie bylo bardzo wielu chetnych. Rok pozniej kiedy wzrosla liczba kandydatow podniesiono tez wymogi.
Co do organizacji i jak sie tam mieszka no to juz ci musza opowiedziec osoby ktore studiowaly lub studiuja w Bari czy Genui. W moim przypadku akademikow nie bylo przewidzianych dla erasmusowcow, byla zas mozliwosc wynajecia pokoi.
Dla erasmusowcow sa tez prowadzone kursy na universita per stranieri, byla juz o nich mowa na tym forum.
pozdrawiam aga
jak masz jakies pytania o to moje [gg]