POMOCY- borsa di studio krok po kroku!

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 327
miu_miu jesteś wielka!
widzisz ja nawet nie pomyślałam żeby wejść na stronę ministerstwa sprawiedliwości...a na stronie ambasady się pogubilam...qrcze tyle na głowie że masakra...
Jeśli chodzi o to kuratorium to czy ja muszę iść do tego warszawskiego, czy mogę to załatwić w swoim mieście?? i myślisz że mogę iść z odpisem?? bo mój orginal jeszcze leży na uczelni polskiej i dostanę go dopiero po obronie we wrześniu...

w ogóle mam już po dziurki uszu tego, a nawet sama tego nie załatwiam...i to najgorsze, bo wiem jak moja mama nie lubi chodzić po tych wszystkich urzędach i użerać się w kolejkach heh :/

i jak tu nie kochać tego wszystkiego :>
hej! a jak to jest z nowa matura?? Tez najpierw trzeba zatwierdzic w kuratorium i dopiero pozniej do tlumacza?? i na koncu MSZ?? Juz sie gubie w tym wszystkim..
ja miałam bardzo podobna sytuację ze świadectwem, które leżało sobie spokojnie na uczelni. Musialam mieć orginał! Sugeruję przejść się do pań w sekretariacie i wybłagać, zeby ci je wypożyczyli:) ja zostawiłam w zamian odpis i obiecalam, ze przyniosę po tygodniu.
Co do kuratorium to chyba chodzi o oddzial wojewódzki, więc jeśli mieszkasz w miesćie wojewódzkim to chyba nie ma problemu.

P.S. Co do nowej matury to chyba procedury sa podobne: kuratorium>tłumacz>msz (apostilla)>ambasada.

pzdr
ok no więc fakt muszę mieć oryginal!! shit!! najprawdopodobniej pójdę za twoją radą miu_miu i wyślę koleżankę po wybłaganie go od miłych pań w dziekanacie...mam nadzieję, że sie uda.
Jak nie to dowiedziałam się od dziewczyny która to już robiła, że może być również duplikat, który wystawia Ci twoja szkola średnia od ręki...więc to też jakieś rozwiazanie :>
Przynajmniej nie tracę nadzieji!

Głowy do góry!! Pozdrawiam!
słuchaj lepiej pójdz sama, ladnie się usmiechnij...ja co prawda musiałam błagać prawie na kolanach, ale udało się.
Powodzonka:)
jeszcze jedna watpliowsc:
czy pobieracie jakis zaswiadzczenie z banku o stanie konta bankowego? z tego co wiem to tez jest potrzebne?
i czy by udac sie do CAFu w celu uzyskania zaswiadczenia ISEE nalezy najpierw umowic sie telefonicznie?
dziekuje
o tak, to jest dobre pytanie i tez czekam na odp.

a z tym caf'em do kiedy w ogóle trzeba sie kontakwoać, st onie załatwia się przez ESU???
Dziewczyny, skoro potrzebne, to róbcie. Lepiej załatwić teraz, niż potem się stresować :) Za moich czasów :) też to było potrzebne. Zrobiłam, zaniosłam, i do widzenia.
Chociaż nie pamiętam czy to było potrzebne do stypendium, czy tylko do permesso di soggiorno... hmm pamięć już nie ta ;)
ilecka, a to przeparaszm, też do tłumacza i do msz trzeba zanieść. Sorry za głupie pytanie, ale nie wiem po prostu.
Dzieks
Nie pamiętam :/ ale na 90% trzeba tłumaczyć.
no ale moze byc np. taka sytuacja ze nie posiadam konta bankowego ani moi rodzice tez..a przeciez nie dostane zaswiadczeenia na cos, czego nie ma...nie wiem jak rozstrzygnac ten temat
dowiedzialam sie ze najlepiej sobie zarezerwowac spotkanie W CAFie
pozdrawiam upalnie;-)
miu miu zebu dostac ten ceryfikat ISEE musisz udac sie do CAF tak mi sie wydaje przynajmniej a potem z tym swistkien\m starasz sie o stypendium
Tusinka, ja pamiętam, jak jeszcze w czasach extra - UE w instytucie włoskim kazali zakładać konto w banku PEKAO, na dodatek tylko w danej filii, w Warszawie! Co było totalną bzdurą. Ja oczywiście, za radą taty, założyłam tam gdzie mi odpowiadało. Wyrobiłam zaświadczenie i wsio.
Jesteś pewna, że nie chcesz go założyć? To wielkie ułatwienie. Wyobraź sobie, że potrzebujesz pieniędzy, i co, Twoi rodzice będą Ci za każdym razem przesyłać Western Union? Oczywiście nie bierz tego jako jakiś wyrzut w Twoją stronę :) tylko staram Ci się dać Ci przykład, kiedy konto może okazać się potrzebne :)
Poza tym, ja do wyrobienia CdS od lat już podaję jako zaświadczenie o zabezpieczeniu finansowym - kopię ksero mojej karty bankomatowej, bo taką honorują u mnie na questurze(na dodatek obojętnie jaką! z polskiego, czy włoskiego konta, nie gra roli, ważne żeby było napisane imię i nazwisko, a nie tak jak w przypadku PostePay - gdzie nie ma nazwiska właściciela na karcie). Nie wyobrażam sobie iść za każdym razem do banku po zaświadczenie ! :D
no, ok dziewczyny, dziękuję za info:)
Co do CAFu to zaarz wystosuje tam amila, a jak nie to zadzwonię.
Zastanawiam się jak oni mają przerwę wakacyjną, bo ja lece do Italii 30.VII na dwa tygodnie, to moze się akurat wbiję w termin:)
Pozdrawiam
P.S> Konto już amm, tzn tylko zaswiadczenie o jego posiadaniu...aaaaaa i czy to też konsulat włoski zatwierdza czy nie?
wiem wiem ilecka ja mam konto (w polskim banku)tylko wlasnie nie wiem co zrobic z tym zaswiadczeniem ,czy wymagaja cos takiego jak stan mojego onta albo moich rodzicow, bo to juz jest przesada lekka, ...
ja mam tylko zaswiadczenie o posiadanym koncie w banku, przetłumaczone przez tłumacza, zatwierdznoe w msz i tyle.
dziewczyny, dla wszystkich jeszcze raz powtórka z potrzebnych dokumentów do ISSE, znalazłam na stronie CAFu.AAaa, poprosili mnie, zeby dzien wczesniej przed przyjsciem zadzoenić i sie umówić na odpowiednią godzinę.Niektórych rzeczy jako studenti starnieri po porstu nie mamy, wiec proszę się nie stresować:)

Il cittadino che richiede l’assistenza alla compilazione della dichiarazione sostitutiva unica al Caf è tenuto a produrre per sé e per tutti i componenti il nucleo familiare, LA SEGUENTE DOCUMENTAZIONE:

documento di identità proprio

stato di famiglia

carta di soggiorno per i cittadini extracomunitari

codice fiscale

certificazione attestante il grado di invalidità, qualora ne ricorra il caso

dichiarazione dei redditi (730, UNICO) o modello CUD

dichiarazione IRAP per gli imprenditori agricoli titolari di partitaIva

certificazione relativa ai redditi di lavoro prestato nelle zone di frontiera o altri paesi limitrofi

contratto registrato dell’abitazione per coloro che risiedono in locazione

certificazione del patrimonio mobiliare posseduto alla data del 31 dicembre dell’anno precedente la presentazione della dichiarazione (depositi e c/c postali e bancari, titoli di Stato, obbligazioni, partecipazioni, azioni, contratti di assicurazione mista sulla vita e di capitalizzazione) con i codici degli intermediari o gestori di tale patrimonio (es.: codici ABI e CAB della banca)

certificazione attestante i redditi degli immobili (terreni e fabbricati) posseduti al 31 dicembre dell’anno precedente la presentazione della dichiarazione

ricevute mutui da cui risulti la quota di capitale residuo alla data del 31 dicembre dell’anno precedente la presentazione della di-chiarazione per eventuali mutui contratti per l’acquisto o la costruzione degli immobili dichiarati.

Ja ide w przyszłym tygodniu, dam znać co i jak. Moze sie komuś moja wiedza przyda:)
Tusinka, ja pamiętam, że zaświadczenie z banku musiało przedstawiać stan konta. Normalnie idziesz do banku i prosisz o to zaświadczenie, gdzie jest podane saldo, wyrabiają od ręki.
Nie sądzę, aby zaświadczenie o samym posiadaniu konta mogło wystarczyć. Ale to tylko moje zdanie.

PS. To nie jest lekka przesada :) oni też chcą się zabezpieczyć, chcą wiedzieć, czy masz się za co utrzymać :)
NO to fajnie....w moim banku mi powiedzieli, ze nikomu, nigdy takiego zaśiwadczenia nie wydają...i co ja powiem we Włoszech????
ja raczej odpuszcze sobie to zaswiadczenie z banku..juz mma za duzo tych dokumentow a pozatym moge przeciez nie miec konta w banku...
Hmm, miumiu, moim zdaniem po prostu CHRZANIĄ. Albo powiedziała Ci to jakaś niekompetentna osoba. To jest bardzo prosty dokument! W PEKAO SA wydali już mnóstwo takich zaświadczeń mi i mojej siostrze. I na pewno nie nam jedynym. Jak chcesz mogę Ci przesłać takie zaświadczenie i może pokażesz w banku o co chodzi.
niestety nie mam juz jak poprosić o to zaswiadcznie, w poniedziałek jestem we włoszech a w czwartek ide do cafu.
Trudno, jakos to bedzie.
miu miu i jak Ci poszlo ???
!!!
Strasznie chyba mi duzo tego pisania wyjdzie, ale postaram sie jak najkrocej wam wszystko strescic. w poniedzialek doszedl do domu list z info ze zaliczaja mi 60 kredytow (caly pierwszy rok), wiec juz nie musialam sie martiwc o odpowiedz.
Na uniwerku zrobili specjalna aule dla sudenti strenieri wiec poszlo gladko. najpierw zapisalam sie juz tam na miejscu online, wygenerowali mi codice fiscale, korego nadal nie mam tak na prawde:), potem odeslali mnie do sekretariatu lettere i tam kazali zapisac. Zapisalam sie, wplacilam wpisowe 518€...i poszlam dzis rano zeby zostawic w depozycie wszystkie dokumenty, ktore potem mi niby maja zwrocic...niestety okazalo sie, ze nie mam jednego dokumentu, ktory zostawilam u chlopaka w domu i jutro znow musze dralowac 40 km do PD.
No ale to juz formalnosc tylko.
W nastepnej auli zrobili biuro CAAFu i od razu wyliczyli mi ISEE...jak sie okazalo, sama oczywiscie zle go liczylam i wyszlo mi o wiele mniej niz myslalam, wiec szansa na stypendium jest i to duza:)))) nastepnie wypelnilam online (wszystko w tym samym miejscu) podanie o borse i akademik.
na chwiel obecna jedyne co mi zostaje to dowiesc dokumenty i czekac na info dot.zakwaterowania i stypndium.

Tusinka a co u ciebie?
Na jakim jestes etapie?
aaaaa, co do banku to nic nie musialam dawac...dziewczyna wziela od mnie tylko te dokumnety na ktorych byla wyraznie napisane zarobki, czy jakiekolwiek przychody.
m2 mieszkania licza tak jak to juz bylo wczesniej powiedziane m2 razy 500€
hello
no to super..gratuluje..
ja w poniedzialek wylatuje do Wloch ..wiec tez pewnie wszystko na miejscu sie okaze jak bedzie
a z dokumentami bylo wszystko ok?
tak z dokumentami ok, dzis jeszcze donioslam jedno tlumaczenie. wszystkie tlumaczenia wloskie, zatwierdzone przez msz i tez (lub nie) przez ambasade musialam zostawic, polskie pokazalam tylko dla porownania:)

TUSINKA POWODZENIA! DAJ ZNAC jak ci poszlo!
TRZYMAM KCIUKI:)
kochani, podobnie jak Wy biegam za potrzenymi dokumentami i głowię się nad 1 sprawą- il valore del patrimonio mobiliare disponibile all'estero (czyli w naszej Polonii:) al 31 dic. 2006 per ciascun membro del nucleo famigliare... jak Wy rozwiązujecie ten problem związ z wartością mieszk??? sadzicie ze mozna obyc sie bez przedstawienia wart, zostawiajac jedynie zaswiadcz o metrazu???
uwaga!
immobiliare = mieszkanie czy dom,

mobiliare = inne dobra w postaci np. akcje, obligacje, obligacje skarbu państwa, biżuteria (tego oczywiscie nikt nie skontroluje), również stan kont bankowych i wszyskie inne dobra jakie się posiada.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 327

« 

Studia językowe

»

Życie, praca, nauka