Studia Północ - Padwa?

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
chciałabym prosić was o pomoc, od dłuższego czasu myślę nad studiowaniem we włoszech na zasadzie studiowania a nie erasmusa. ostatnio zdecydowałam że naprawdę bym tego chciała. od tygodnia ślęcze nad stronami włoskich uniwersytetów i mało z tego rozumiem.:(

Czy ktoś z was studiował niedawno na północy? Słyszałam o Trento i Padwie, znacie jakieś inne dobre uczelnie?
I przede wszystkim, na jakiej podstawie oni na studia przyjmują???
W Trento znalazłam informacje tylko o opłatach a zasad przyjmowania brak, w Padwie piszą o egzaminach wstępnych, czy ludzi zza granicy też to obejmuje? Bo jak tak to nie mam szans ;/ test z łaciny. i właśnie, czy podobnie jak w szkołach średnich na uniwersytetach łacina jest obowiązkowa?
dodam jeszcze że interesuje mnie studiowanie na kierunkach podobnych do: 'Lettere', 'Lingue, letterature e culture moderne','Sociologia'

i proszę nie podsyłajcie mi linków do innych tematów na forum bo przewertowałam wszystkie tagi jakie wpadły mi do głowy i niestety informacje w większości są niekompletne i z okresu 2[tel]a pewnie wiele się zmieniło...

pozdrawiam!
na większości kierunków, zwłaszcza tych humanistycznych, nie ma egzaminów wstępnych. Dokładnych informacji musisz jednak szukać na stronach poszczególnych wydziałów.
czy jest na forum ktoś kto studiuje teraz we Włoszech?
bardzo proszę napiszcie jeśli możecie, te informacje na pewno się przydadzą nie tylko mnie!
Ja studiuję we Włoszech. O naborze na studia w Trento informacje znajdziesz tutaj http://portale.unitn.it/lettere/portalpage.do?channelId=-49656&channel2Id=-49987&content_OID=241552&page=/jsp/editorial/editorial.jsp&programId=241558
Z drugiej strony wydaje mi się, że jeśli wybierasz się na studia do Wloch powinnaś sama bardziej się zaangażować w wyszukiwanie potrzebnych Ci informacji w internecie (które naprawdę nie są jakoś specjalnie ukryte) bo bez tego rodzaju "samozaparcia" przy zetknięciu się z włoską biurokracją "zginiesz". Pozdrawiam.
staram się znaleźć informacje, ale no właśnie, piszą że wstęp wolny tzn że kto pierwszy ten lepszy? A może alfabetem?
przecież na jakiejś zasadzie muszą dokonać selekcji kandydatów! Poza tym czy wiesz coś może o tej uczelni? O Trento usłyszałam ot tak i wcale nie wiem czy właśnie tam chciałabym studiować. Czy jest jakiś uniwersytet, który byś poleciła? Bo jeśli mam wybór zostać na uj albo wyjechać tam na denną uczelnie, to zostanę na uj, ale jeśli mogę dostać się tam na uczelnie na poziomie [ nie mówię żeby od razu ujotowskim, bo jednak zdaję sobie sprawę, że ze średnim poziomem języka to na La Sapienze lepiej się nie wybierać]to wolę wyjechać i no właśnie podszkolić język, nawet jeśli bym miała po roku wylecieć albo sama zdecydować że wracam i zacząć studia w Polsce z jakby rocznym opóźnieniem. nie znalazłam żadnego rankingu uniwersytetów, na stronie 'studiuj w Italii' która gdzieś na forum była podana jest ich z kolei tyle, że odechciewa się sprawdzać każdą mieścine z uniwersytetem. Dlatego liczyłam na pomoc i mam nadzieję, że takową dostanę.
Pozdrawiam!
"Wstęp wolny" oznacza, że naprawde przyjmują wszystkich, jak leci. Wystarczy zapisać się w terminie i opłacić pierwszą ratę czesnego. Tak to tu wygląda. Co do "klasyfikacji uniwersytetów"- wydaje mi się, że wygląda to trochę inaczej niż w Polsce: w Polsce wiesz, że UW czy UJ to prestiż, we Włoszech raczej z takimi klasyfikacjami się nie spotkałam (chociaż czasem się mówi, że taki czy inny KIERUNEK jest niezły na takim czy innym uniwersytecie).
Co do samych uczelni- ja studiuję w Bolonii i jeśli chodzi o sam uniwersytet- generalnie jest dobrze zorganizowany. Ale Bolonii jako miejsca do studiowania nie polecam (=>poprzednie wpisy o Bolonii).
ah, i jeszcze jedno- we włoszech raczej nie "wylecisz" z uniwersytetu, najwyżej postudiujesz (=popłacisz) trochę dłużej.
aha to mnie zaskoczyłaś...
trudno pojąć że ot tak się zapisujesz na studia! ;)
dziękuję Ci bardzo za informację!!!
pozdrawiam :)
19 września 2009 roku w Padwie, z inicjatywy AIPP - Associazione Italo-Polacca Padova, (Związek Polsko-Włoski w Padwie), odbędzie się Dzień Polski. Impreza rozpocznie się od licznych wystąpień, poświęconych Polsce w kontekście historycznym, jak i relacjom polsko-włoskim i europejskim..... http://polonia.wp.pl/country,3,title,Wielka-impreza-dla-Polakow,wid,11474436,pogodzinach.html
Temat przeniesiony do archwium.