uznawalnosc dyplomu

Temat przeniesiony do archwium.
Hej
czy ktos wie jak mozna starac sie o uznanie polskiego dyplomu uniwersyteckiego we Wloszech?Czy ktos z was juz staral sie o to?
Polecam strone wloskiego instytutu kultury, tam 'z grubsza' opisana jest cala procedura i potrzebne dokumenty ale o szczegoly lepiej zawsze pytac konkretny uniwersytet na ktorym chcesz nostryfikowac dyplom. Oto linki http://www.iic.pl/menu.php http://www.iic.pl/menu.php, pozdrawiam :) a tak juz z czystej ciekawosci to jaki dyplom chcesz nostryfkowac?
Niestety, jest to dlugotrwale, uznanie przeprowadza sie na wybranym uniwersytecie we Wloszech (jakimkolwiek, ktory ma Twoj kierunek). Nie patrzylam na strony instytutu, ale na pewno jest tam wszystko jak to zrobic z Polski. Poszukaj tez na stronach wloskiego Ministero della Università e Ricerca (www.miur.it), tylko dlugo sie tam szuka, zanim sie znajdzie (niestety, linku do wlasciwych info nie zachowalam).
Ze wzgledu na dlugosc (na ogol) trwania wszystkiego, koniecznosc zdawania wyznaczonych przez uniwerek egzaminow i na ogol koniecznosc pisania nowej pracy mgr na razie zdecydowalam przeprowadzic jedynie uznanie dyplomu maturalnego...
Pozdrawiam.
Moja kolezanka z roku, a studiowalysmy filologie wloska, jest wlasnie w trakcie nostryfikacji dyplomu w Viterbo, kolo Rzymu, i ze wszytkich zdanych egzaminow w Polsce, uznali jej tylko 8 i dali ja na 2 rok studiow,musi zdac jeszcze ok 12 egzaminow i napisac jeszcze jedna prace mag, jesli chodzi o nostryfikacje we Wloszech to trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo w dziekanatach nie czekaja z otwartymi ramionami, trzeba miec przetlumaczony plan studiow i wykaz punktow za egzaminy, czepiaja sie o kazdy dokument, wiec zycze powodzenia i wytrwalosci!
aha i jeszcze ciekawe jest zdobycie pozwolenia na nauke, zeby je zdobyc w tzw Kwesturze wymagaja zapis na studia przez Uniwersytet, ale zeby sie zapisac na studia w dziekanacie wymagaja pozwolenia na pobyt, i tu kolo sie zamyka, wedlug mnie to musza troche zreformowac swoje szkolnictwo.........!!!!!

Ciao!
Podobno Polska nie ratyfikowala konwencji lizbonskiej, ktorej jedna ze stron sa Wlochy; jak to kiedys zrobi, wowczas procedura uznania dyplomu mgr bedzie mniej praco- i czasochlonna... Oby.

« 

Życie, praca, nauka