ile czasu zajmuje zalatwienie dokumentow?

Temat przeniesiony do archwium.
Zakładając, że znajdę (w Rzymie) pracodawcę gotowego podpisać ze mną umowę, ile czasu zajmuje załatwienie tych wszystkich papierów potrzebnych do rozpoczęcia legalnej pracy? I jakie moje dokumenty są do tego potrzebne? Czy wystarczy dowód osobisty czy musi być paszport? Czytam i czytam na stronach tych róznych włoskich ministerstw ale albo informacje się wzajemnie wykluczają albo ja jestem głupia (raczej to drugie:P) Czy jest tu ktoś poinformowany?:) Z góry dzięki:)
Witaj
W włoskim bałaganie wszystko jest mozliwe.Można to załatwic w jeden dzień albo czekać rok i dłuzej.Nie ma reguły.Ja załatwiłem w jeden dzień.Ale znajomy czeka juz 6 mc.Powodzenia
oops.. ja jak na razie jade tylko na wakacje,wiec przyadaloby mi sie to szybko zalatwic,ale te wloskie urzedy:| w takim razie,czekajac na papiery mozna by sie bylo gdzies zaczepic bez nich? czy Włosi niechetnie zatrudniaja 'na czarno'... Bo juz sama nie wiem czy wiecej na tym wyjezdzie zyskam czy strace:D
ja już też nie czaję o co chodzi w tych włoskich urzędach,mojemu przyszłemu pracodawcy powiedziano,że wszytko przyjdzie mi pocztą do domu,no i czekałam jak taka głupia,dziś rano się w końcu dodzwoniłam na informację i co mi powiedziano??że właściwie to już powinnam przyjechać na miejsce i mi od razu wyrobią carte di soggiorno i tutto bene,no po prostu przegięcie,bym sobie czekała do końca sezonu :/

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia