Ja na szczescie z INPS jak na razie mialam do czynienia tylko raz, ale zapewne nie bylo to ostatnie spotkanie z tamtejszymi urzednikami.:) Poszlam zapisac sie do gestione separata, pani w okienku, ze nie ma sprawy, poprosila o umowe... Wtedy mimochodem dodalam, ze nie jestem zameldowana we Wloszech.:D Spojrzala na mnie z panika w oczach, no ale jak to, w takim razie nie mozna pani zapisac, gdzie pani ma residenze, w Polsce? Musi pani absolutnie zameldowac sie we Wloszech! Na to uprzejmie odpowiedzialam, ze otoz nie, rowniez osoby niezameldowane we Wloszech maja prawo do zapisania sie do INPS, w koncu gdzies skladki trzeba oplacac, skoro sie tu pracuje, prawda? Panika w oczach urzedniczki rosla z kazdym moim slowem.:D W koncu przeprosila i stwierdzila, ze koniecznie musi z szefem porozmawiac. Chwycila drzaca reka za sluchawke i mowi: "Jest tu taka pani z Polski, chce sie zapisac do gestione separata, ale ona ma nadal zameldowanie w Polsce, a tu ma tylko domicilio... aha... tak?... dziwne... no dobra..." :)
Zapisalam sie.;)