sesto san giovanni (MI)

Temat przeniesiony do archwium.
szukam osob, ktore mieszkaja lub mieszkaly w sesto san giovanni kolo mediolanu, jak tam sie zyje? jesli sie ktos znajdzie, prosze o odzew.
ciaooo:)
ja mieszkam w sesto:)!od wakacji...nie wiem co malabym ci napisac na temat tego jak tu sie mieszka bo moj kontakt z sesto ogranicza sie do zakupow w coop wyjscia z psem lub do biblioteki, albo kolacji w tesoro...dojazd jest bardzo wygodny bo metro praktycznie pod nosem(sa 2 stacje metra w tej zon'ie)
jednyny problem choc moze nie dla wszystkich to wzrastajaca obecnosc extracomunitari-takze potworzyly sie nawet ulice na ktorch mieszkaja marokanczycy albo sklepy naleza do albanczykow arabow itd..
ale sesto wydaje mi sie poki co spokojne..

buzka
polvanilla! dzieki, ze sie odezwalas (jestes dziewczyna, parwda?). ja mieszkam w Rzymie i wlasnie szukam alternatywy, cos malego, blisko duzej metropolii, no i Sesto wydaje sie dobrym wyjsciem, przynajmniej teoretycznie z wielu powodoow, kjtorych nie bede tu teraz wymieniac. a jakie tam jest centrum? mozna jezdzic na rowerze? jest gdzie wyjsc? kradna? jacy sa ludzie? jest basen? mieszkasz tam od wakacji, wiec pewnie o pogodzie duzo mi nie powiesz... moj facet jedzie tam na zwiady w przyszlym tygodniu i jesli bedzie ok, pomieszkamy tam sobie z tydzien, zeby zobaczyc, czy warto. szukam czegos spokojnego, z dala od korkow i halasu, ale tez nie za bardzo odizolowanego od reszty swiata.
jesli cos jeszcze Ci przyjdzie do glowy albo moze masz jakies zdjecie centrum (w Internecie nic nie znajduje), daj znac na email: [email]
dzieki!
polvanilla, sorry, juz widze, ze na pewno jestes dziewczyna skoro piszesz w rodzju zenskim, przeoczylam... sorry
zobacz moze inne miejsca obok mediolanu np. Cernusco sul Naviglio jest tam metro, szpial, blisco duze centra handlowe, ikea, multiplex i 30km drog dla rowerzystow,
Niestety jest to jedyna miejscowosc w Lombardii gdzie ostanie wybory samorzadowe wygrali komunisci;) mieszkam tu od roku, jezeli szukasz spokoju to naprawde warto o tym pomyslec.
http://www.comune.cernuscosulnaviglio.mi.it
Dawid
do dawid77 witam:) mieszkamy z moim chlopakiem na poludniu wloch ale myslimy o przeniesieniu sie gdzies wyzej, tak wiec jezeli moglbys napisac cos wiecej o tej miejscowosci i jak wyglada tam mozliwosc zarobku mieszkania itp., bylabym bardzo wdzieczna.
Jezeli chodzi o mieszkanie to Cernusco nie jest moze najbardziej atrakcyjne, a mieszkam w samym centrum, mam kawalerke i place 450€ + gas,prad,woda. Praktycznie wszystkie umowy wynajmu sa legalne z czasem trwania 4+4 lata. Jest tam linia zielona metra ktora dojedziesz bezposrednio do centrum. Jezeli chodzi o prace to wszystko zlezy jakiej pracy szukasz ale jestem przekonany ze dla chcacego nic trudngo, ile sie zarabia? to zalezy, moj przypadek jest pewnie bardzo nietypowy ze wzgledu na moj zawod,wiec moze nie bede podawal go jako przyklad, z tego co wiem od moich znajomych ktorzy pracuja na budowach i roznych innchtego typu miescach to mniej niz 6€ nie placa (to wsumie nie duzo) ale naprawde wszystko zalezy, znam albanczykow ktorzy biora za dzien 80 do 100 euro pracujac nawet po 6 dni w tygodniu. Jezeli chodzi o samo cernusco to ja osobiscie lubie to miejsce naprawde ladne centrum cale odnowione, blisko obwodnicy jest tam wszystko co potrzebne jest do zycia. w razie pytan [gg]
Dawid
czesc dawid, dzieki za informacje, jesli sesto sie nam nie spodoba, zobaczymy inne miesjcowosci blisko. potrzebny jest dobry dojazd do mediolanu metrem, wiec ok. poszukamy, zobaczymy. o samorzadach i polityce nie bedziemy sie rozwodzic. naprawde dziekuje za rady! pozdr
caz..napisalam taki ladny liscik i mi wcielo:(
wracajac do sesto..ciezko mi jest odpowiedziec na twoje pytania typu jacy sa tu ludzie i czy kradna?bo tak naprawde bywa roznie ludzie sa rozni i mysle ze nie ma jednoznacznej odpowiedzi-kwestia przypadku albo osoby z jaka ma sie do czynienia:(
co do centrum to dziwna sprawa bo moj paolo mowi ze to plac przy bilbiotece ale prwade mowiac ja tam placu nie widzialam..nie taki zeby miejsce mozna bylo centrum nazwac..cmq metro dzieli sesto na 2 czesci-moze w tamtej zonie cos jest..sa na pewno bary sklepy i roznosci ale wszystko we wladaniu marocchini albanesi rom i innych extracomunitari!
prawda tez jest taka ze my najczesciej w weekandy spotykamy sie na kolacji lub aperitivo z przyjaciomi wlasnie w centrum milano!!!jedyne miejsce ktore znam dobrze i gdzie jest superrr misto freddo pesce to tesoro cucina cinese:)
ale jest tez centro commerciale sarca-mozna zjesc zrobic zakupy pojsc do kina...
dojazd wygodny bo jest metro, jest park wydaje mi sie ze rowerem spokojnie mozesz smigac(jedny problem to te wszedobylskie samochody parkowane na ulicach ale skoros z rzymu to pewnie nie sa ci obce ulice pelne samochodow z lewej i prawej a wlasciwie gdzie popadnie.)
widzisz..ty chcesz sie przeniesc gdzies niedaleko metropolii ale zeby byl wygodny dojazd a my myslimy o przeprowadze dalej wlasnie tam gdzie metro nie dociera:)bo tam gdzie jest metro tam mieszka tutto il mondo(czytaj:extracomuintari)a moj paolo woli moze i dalej ale spokojniej i bezpieczniej..owszem na tyle blisko milano zeby moc bez wiekszych problemow dojechac albo samochodem albo pociagiem!
pewnie wydaje cie sie rasista moj paolo ale troche go rozumiem..bo co to za italia w ktorej wloch nie czuje sie jak w domu?
ale to un altro discorso..
reasumujac!bar sklep centrum handlowe park wszystko znajdziesz, ludzienp z mojego condominio mili usmiechaja sie(moze do mnie moze do psa:)
w kazdym razie jesli mowia ciao buonasera buongiorno to na pweno do ciebie heheh

buzka**
dawid 77, dziki za wskazowke! cernusco jest ok, jeszcz nie widzialam go na zywo, ale moj chlopak tak. szukamy wiec monolocale lub bilocale do wynajecia. jesli masz jakies namiary, daj znac, prosze. jestesmy w rzymie, wiec tych ogloszen spisanych na ulicy itp. nie zdobedziemy. w Internecie niewiel sie znajduje, zreszta zawsze lepiej uruchomic wszystkie sposoby poszukiwania. chodzi nam o cos na kilka miesiecy, zeby zobaczyc, jak sie tam zyje.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia