Internet na 4 miesiace

Temat przeniesiony do archwium.
Wiem, ze tematow o internecie jest juz mnostwo. Od razu zaznaczam, ze wszystkie je przeczytalem, ale nie odpowiadaja tak naprawde na moj problem.

Wyjezdzam za kilka dni do Wloch na 4 miesiace.
Zabieram swoj laptop.

Bede potrzebowal internet na 4 miesiace.

Czy jest mozliwosc zainstalowania w laptopie bezprzewodowego internetu na okres 4 miesiace w jakiejs telefonii komorkowej i ile to kosztuje?
nie odpowiem dzis bo nie wiem.. bo nie wiem...ale moze tam gdzie jedziesz jest w miescie system wi fi..idzie sie do comune albo biura obslugi turystow,u mnie to jest razem.. /daja ci bezplatnie haslo /wypelnisz druk,dane z paszportu..i masz bezplatnie
jest taka możliwość. Napiszę na swoim przykładzie. Mam telefon w sieni TIM, co miesiąc opłacam 25€ i przez miesiąc mogę korzystać z internetu.Wpłacając te 25€ musisz zaznaczyć że wykupujesz internet a nie robisz ricarice bo to dwie różne sprawy. Jeśłi omyłkowo załadowałbyś konto a nie opłacił net wtedy trzeba zadzwonić do konsultanta i aktywować net. Za 25€ masz internet przez miesić, możesz ściągać 9giga, jedyna niedogodność to to, iż możesz korzystać z netu od 17 do 9 rano w dni powszednie oraz cały dzień w weekendy oraz wszystkie "czerwone" dni w kalendarzu. Mam nadzieję że pomogłam, jakby co to pytaj śmiało, jakbym czegoś ja nie wiedziała to mam kogo zapytać. Info na temat netu z TIM-a masz na 100% pewne gdyż sama z tego korzystam od miesięcy.
Pozdrawiam
Dziekuje Wam za odpowiedzi.

Bardzo ciekawa jest ta opcja w TIM, o ktorej napisalas Marzenko i jest to juz jakas mozliwosc. Szkoda tylko, ze w dni powszedznie mozna korzystac z internetu jedynie w godzinach 17-9. A powiedz mi czy potrzebne jest do tego jakies specjalne wyposazenie laptopa? Jednym slowem: jak to dziala?:)

Ja w tym czasie poszeperam strone www TIM, moze uda mi sie znalezc jakas lepsza oferte.
jeśli zależy Ci na łączeniu przez cały dzień to jest opcja za 20 € ale transfer cieniutki ..chyba 500mega...poszukaj na stronce TIM, tam jest opisane wszystko. Co do laptopa-- kupiłam telefon z UMTS (ponoć to ważne),jest to SonyEriccson K610i , podłączam go do kompa za pomocą kabla USB (jest w zestawie z telefonem)..i to wszystko
To wszystko sa pakiety Maxxi Alice. Juz znalazlem:)

Faktycznie 500mb kosztuje 20euro i mozna korzystac w dowolnym momencie.
Transfer kiepski, ale mozna w kazdej chwili doladowac od nowa i nie trzeba czekac do konca miesiaca. Jak bede na miejscu to skorzystam z tej oferty i zobacze jak to bedzie funkcjonowalo. Jesli 3 doladowania w miesiacu wystarcza moim potrzebom (1,5gb transferu to juz chyba nie jest tak malo jesli bym nie sciagam plikow) to mi to va:) 60 euro miesiecznie jeszcze jakos przeboleje.

Bardzo Ci dziekuje za pomoc Marzenko. Naprawde bardzo mi pomoglas.
Serdecznie pozdrawiam.
Laziale jest opcja w Vodafonie tak sama jak w TIM ale uwaga! oni oferuja bloki 15 min/ukryta perfidna sztuczka/jak sie przekroczy limit to oplata podwojna,jest 100 godzin mies,oplata tak jak w TIM
nazywa sie MAxxi Tim ale to tylko tak na marginesie. Dopytaj sie dobrze, bo jesli sie nie myle to mozna zrobic tylko dwa doladowania promocji na miesiac. Ja sama mam maxxi tim za 20 euro. Powiem tak: internet mam wlaczony prawie 24h, doladowanie musze robic srednio co dwa tygodnie, a konczy mi sie szybciej przez aktualizowanie antywirusa.
Ok a teraz sprawy techniczne.
Kupilem juz sobie telefon z UMTS, ktory bedzie mi sluzyl jako modem. Mam tez kabelek USB wiec nie bedzie problemow z komunikacja.

Wjezdzam na teren Italii i co teraz?

Gdzie moge kupic ta karte i jak sie ja realizuje?

Marzenka napisala, ze trzeba zaznaczyc, ze to na internet a nie ricarica.
A gdzie to sie zaznacza? A jesli chce w TIM korzystac zarowno z uslug telefonicznych (ricarica) i z internetu?

Jestem po prostu ciekaw jak to wyglada od strony praktycznej:
a) kupno
b) aktywacja
c) uzytkowanie

PS. Marzenko chcialem do Ciebie napisac na maila, ale go nie mam. Mam nadzieje, ze wejdzie w ten temat. Jesli tak sie stanie to podaj mi od razu swoj adres e-mail. Jestes moja pomocna reka w kwestii internetu w Italii:)
jak wspominałam mam pakiet Maxxi TIM Web Time więc za moment musze juz zmykać z netu bo dochodzi 9. Podaję Ci mojego maila [email] . Na priw podam Ci potem mój numer komórki.
Nie napisałeś czy posiadasz tel w sieci TIM.
Jeślitak to kupno karty sim mamy z głowy.
Aby aktywować net są dwa sposoby -- idziesz do sklepu TIM (nie do tabakiery!!) i tam mówisz że chcesz aktywować internet, płacisz 25 € i od razu masz aktywny. Te pieniądze nie ładują Ci konta tel.
Drugi sposób,ale tu już trzeba dość dobrze się dogadywać po włosku) to zadzwonić do konsultanta i powiedzieć że chce się aktywować net. Karta sim musi być na Ciebie (ew. musisz znać dane właściela) bo pytają o to. Mnie np. za każdym razem. Ten drugi sposób jest wygodniejszy.
Z telefonu normalnie korzystasz do rozmów, ładujesz sobie konto i gadasz. Musisz pamiętać aby w czasie gdy masz włączony net ustawić tel "Tryb telefonu" bo inaczej nikt się nie dodzwoni
To narazie tyle .... jakby co to pytaj śmiało.
Kiedy przyjeżdżasz do Italii i w jakim rejonie będziesz?
Sprawdzę czy tam jest copertura, bo w tym rejonie gdzie ja mieszkam niestety nie wszędzie jest.
Pozdrawiam
mozesz tez kupis pen drive w ktorejs sieci komurkowej ktory sluzy za modem adsm.
ja mam taki w sieci TRE.kosztuje ok 50 euro,potem abonament miesieczny to 19 euro za 5G i mozesz kozystac caly dzien z internetu.
Jest tez 3 sposob, doladowujesz normalnie konto, dzwonisz do automatycznego biura obslugi 4916 i aktywujesz, z reszta wszystko jest na stronie
z tima tez jest 24h, bo sa dwie oferty - jedna ta o ktorej mowi marzena i kosztuje 25 euro, a druga jest za 20 euro i dziala 24/24 h
ten pakiet za 20 euro, działający całą dobę jest dobry jeśli korzysta się mniej z netu. Ja miesięcznie "zużywam" ok 4 giga więc jak łatwo obliczyć nie opłacałoby mi się aktywować tego za 20 € który oferuje tylko 500 mega.Zresztą w dzień (między 9-17) kiedy nie mam netu jestem zajęta więc w zasadzie nie zauważam jego braku.
Abonament? To znaczy, ze podpisujemy umowe i placimy abonament? Jesli tak, to odpada, bo umowa pewnie jest na 12-24 miesiace, a ja jade do Bari na miesiecy 5.
wez sobie wVodafone za 30 eu eu mies na karte sim do dolaladowywania,zobacz na srtronie www.190.it taryfa Internet Facile/latwy internet masz 3.6 Megaszybkosc
O to Ci chodzi?
http://www.areaprivati.190.it/190/trilogy/jsp/programView.do?contentKey=32292&pageTypeId=9609&channelId=-8671&programId=9390&tk=9609%2Cc&ty_key=tariffe_per_navigare_internet+_dettagli
widze ze znalazles,ja tego nie uzywam bo mam ADSL,wiec sie nie znam,ale moge pojsc do punktu Vodafonu i sie dowiedziec szczegolow jesli ty po wlosku tej strony nie rozumiesz,wiem ze nakatrede doladowywujaca jak nasz Simplus mozna miec internet za 30 eu mies..
dowiem sie jutro,na swiezo to ci wpisze przed wieczorem a) kupno
b) aktywacja
c) uzytkowanie
o to jest to Carta Internet Ricaricabile al Secondo,wejdz w opcje z boku po lewej str.Carte Ricaricabili
Carta Internet Ricaricabile al Secondo ti consente di navigare in Internet con il tuo cellulare o con Connect Card e Internet Box per inviare e ricevere e-mail, SMS, file e fax utilizzando l'accesso via GSM, GPRS o UMTS .

Non ha canone, non ha bolletta e nessun costo fisso.
Come funziona

Carta Internet Ricaricabile al Secondo è abilitata esclusivamente al traffico Dati e Fax.

E' possibile connettersi a Internet:
- utilizzando la Vodafone Mobile Connect Card
- utilizzando Vodafone Internet Box
- collegando il telefono cellulare predisposto al servizio Dati e Fax e/o GPRS ad un PC o palmtop
- utilizzando un sistema integrato in grado di svolgere la funzione di telefono cellulare e di supportare un programma per la navigazione in Internet (come ad esempio Nokia 9110 Communicator).

Quanto costa

La Carta Internet Ricaricabile al Secondo costa 40 euro (IVA Inclusa) già comprensive di 35 euro (IVA Inclusa) di unità di traffico.
widzisz ta karta kosztuje 40 eu,potem placisz 30 eu za 100 godzin miesiecznie albo 15 eu za za 15 godzin mies./jest tez oferta 5 eu za 1 dzien,czasem ktos potrzebuje tylko 1 dzien/
a nie mozna poprostu kupic karty starter i doladowac telefon na 30 euro i przedzwonic ze chce uzywac internet,czy to musi byc specjalna karta?ja tez wyjazd mam zaplanowany i biore laptop a jezyk tak sobie,moze moglby ktos z forum dowiedziec sie na 100% jak to jest.dziekuje/
tak mozna ale najpierw i tak muszisz kupic starter sim card wybrac u nich taryfe/polecam One Nation ma wyjatkowo tanie dzwonienie do Polski bo po 19 centow,w innych opcjach jest po 50 centow/a potem ,sama wszystko robisz winternecie wchodzisz na ich strone rejestrujesz sie/ale uwaga wazne,musicie miec numer fiscalny! bez tego nic sie nie da zrobic,jesli ktos jest tylko na troche w Itali to mowi w punkcie Vodafoonu ze jest pierwszy raz nie ma codice fiscale i okazuje sie paszportem,doprawdy nie wiem jakby potraktowali nowy dowod osobisty..nie wiem.. oni chca paszport/jak juz zarejestrujesz sie internecie na stronie www.190.it daja ci haslo/username jedno na numer tel wloskiego ,drugie na maila .. i dzialasz sam placisz karta kredytowa za ta usluge o ktorej mowimy .. ,wiec chyba lepiej aby to zrobic w punkcie Vodafone?Mysle ze tak prosciej
chcialam sie zarejstrowac na timie i niestety wyskakuje mi blad w codice fiskale pisze ze jest niepoprawny a przeciez wpisuje dobrze,w takim razie jak mam sie zalogowac,przez telefon sie nie dogadam nie umiem na tyle,moze by mi ktos pomogl.karte mam z tima ja jestem w polsce natomiast maz jest w italii teraz wiec numer jest aktywny.
witam, stare posty ale lajcik :D

neta tego za 25 euro można zamówić mając 28 euro na karcie wysyłając SMSa o treści:
PRO TIME

na numer 4916,

internet tez zależy od użytkowania modemu czy jakiegoś telefonu, wcześniej używałem tego 9GB za 25 euro bo i tak pracuje w dzień, wiec miałem go, aż do zmiany modemu z możliwością korzystania HSDPA przerzuciłem sie na ilość użytkowania wg. godzin a nie transferu, ściągam ile wlezie :D obecnie mozna zamówić 100h (24h/7) 150h (od 17:00 do 9:00) pomijając weekendy kiedy soe chce i kalendarzowe święta. obecnie używam internetu MAXI ALICE UNLIMITED : 400h do wykorzystania w miesiąc, pierwsza aktywacja 40 euro, później co miesiąc 35 euro przed padnięciem ważności neta :P

jak coś to mój [gg] , e-mail: [email]
( przedstawiać sie, bo inaczej ignoruje :P )
pozdro e ciao tutti :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka