Zwiazek polek we wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Sa rozne organizacje polek we wloszech, ale z tego co wiem ich dzialnosc jest raczej nastawiona na wydawnictwa, czy na imprezy kulturalne. Nie znam takiego zwiazku polek, ktory by mial dzialanosc bardziej dostepna i nie opieralby sie na proponowonowaniu uslug profesjonalnych za zaplata.
Generalnie, polki maja we wloszech trudne zycie i taki zwiazek solidarnosciowy moglbybyc pewnym oparciem socjalnym. Moznaby zorganizowac rozne inicjatywy wedlug sektorow, opierac sie na profesjonistach polskich lub z innych grup imigracyjnych jak i tych wloskich zaufanych.
Moznaby zoorganizowac sie przy istniejacej juz organizacji kobiet imigrowanych do Wloch z siedziba centralna w Rzymie.
Moja propozycja chce wyjsc na przeciw sytuacjom najtrudniejszym polek ktore mieszkaja we wloszech na stale ale byc tez otwartym na eventualne problematyki polek czasowo tu przebywajacych ktore znajduja sie w ciezkiej sytuacji.
>

A konkretniej?
Moje propozycje: informacje i eventualna pomoc w sprawach biurokratycznych, pomoc legalna, pomoc psychologiczna fachowa indywidualna i grupowa, gruppi auto-aiuto, spotkania tematyczne i "da cosa nasce cosa".
Jest juz stowarzyszenie "Polka Roma":
http://www.polkaroma.info/index.php?page=napisali_o_nas
Z ekonomicznego punktu to nie ma sensu w kraju gdzie wzrost gospodarczy wyniesie w tym roku 0,3% co jest najniższym wskaźnikiem w Unii. Jeśli chodzi o dług państwowy, Włochy są unijnym rekordzistą – 104 proc. PKB. Kosztuje to każdego Włocha w odsetkach ponad 1200 euro rocznie. I według metodologi jakiej używa Eurostatu po raz pierwszy w kwietniu Polska miała mniej bezrobocie niż Włochy. Na razie trochę więcej zarabiają niż Polacy ale to jest kwestia czasu jak to się zmieni na nie korzyść Włochów. I najważniejszy czynnik Włosi są kiepsko wykształconym narodem
P. Chcę, abyś mi coś potwierdził lub zaprzeczył. Zapewniam cie, ze nie bede miala do ciebie pretensji za odpowiedz. Chce tylko znać twoja odpowiedz.
Inf, a co ma piernik do wiatraka??
Nawet jesli masz calkowita i absolutna racje to i tak kazdy traktuje cie tu poblazliwie i z przymruzeniem oka. Bo nudzisz i marudzisz, z zacietoscia maniaka obscesyjnego:)))
Ja to jestem pod wrazeniem ze ile Ty masz do powiedzenia samemu sobie:)))
Pozdrawiam i zycze luzu.....
A co mnie interesuje co inni myślą. Nie jestem przewrażliwiony na swoim punkcie . No i mam niezły ubaw z kilku osób na tym forum]
Mowiac szczerze to ja mam tez dobry ubaw z poprzedniego doswiadczenia. Ale i to zapowiada sie interesujace...
Margherita-psy jak z uwagą przeczytałaś te 2 linki co wczoraj Ci wkleiłem to powinnaś dojść do wniosku z jakim typem dziewczyn masz do czynienia .Tyle ma w tym temacie do dodania
Magdalen@ nie uważam tez siebie za świnie bo ja nic złego nie zrobiłem. Pozdrawiam
Cię ]
Polka Roma wyglada bardziej na organizacje representacyjna i daje obraz sielankowy na co sie wcinaja polskie marzycielki... ktore po szczesliwym wyladowaniu miedzy palmy i sklep z butami z wyprzedazy nawet nie maja odwagi sie przyznac ze zamiast awansu spolecznego zostaly zdolowane.
Potem tez robia takie zdiecia "szczesliwych" do pozazdroszczenia w kraju.
Wlasnie sami wlosi sie zastanawiaja czego te dziewczyny ze wschodu tu szukaja a potem narzekaja i... nie wyjezdzaja. To przekonuje wlochow ze ich kraj, a zwlaszcza samce wloskie sa najlepsi na swiecie.... no i tego nikt im z glowy nie wyjmie, urodzonym narcyzystom, ktorzy ciagle maja nowy narybek mlodych i starszych dziewczyn gotowych na wszystko z duzym haosem w glowie.
tak, widzialam te linki. pytaja sie dlaczego tak cie eksytuje ten temat, nie znam ciebie ale mam tez moja interpretacje.
Moja rada, wloszkom podobaja sie porzadni polacy,wloszki lepiej zarabiaja od polek i maja rodzine co im pomaga. Podobno sa to bardzo udane malzentwa.
Ty, Ty :) A gdzie ja napisalam zes wac pan swinia??
Raz jedyny to napisalam, ale miales wtedy inny nik i co za tym idzie chyba tez inna osobowasc:)))
Inf, Ty mnie znasz juz troche i wiesz dobrze jakie mam zdanie na temat poludniowcow. Ale ja sie staram byc obiektywna i nie rzucam grochem o sciane...
A Ty jak dziad do obrazu a obraz ani razu.
Jak wiadomo z definicji sprawy milosne nie da sie racjonalnie rozpatrywac, gdyz te dwie dziedziny sie wzajemnie wykluczaja. Jesli dziewczyny sa zakochane po uszy to z zalozenia NIE moga byc obiektywne, nie dopuszcza zadnego argumentu.
I dobrze, bo na tym polega chyba tez ekstaza milosci....
Ale euforia nie trwa wiecznie:)
Same sie przekonaja jak zatesknia do dzentelmenow calujacych w reke, jak sie zmecza szybko glupimi komplementami....
Szybko dowiedza sie ze ich miejsce to pod miotla:))
Jako matematyk dodam ze na wlasnej skorze poczuja temperament wloski bo statystyki nie oszukuja...choc jednostek nie dotycza.
Narazie wasze rozmowy z zakochanymi wygladaja jakby rozmowa histeryka z edypalnym porzadnisiem:))
Pozdrawiam wszystkie swinie i nie swinie:)))))
oj, Magdalen@ Pany to mi tylko poprawiają humor
>>>>Jako matematyk dodam ze na wlasnej skorze poczuja temperament wloski bo statystyki nie oszukuja...choc jednostek nie dotycza
Niestety musze teraz szybko napisac, ale wieczorkiem dam upust mym mysla. Przeleje je slowem stukanym na klawiaturze:)
Gieniu, kobiety mysla sugestywnie dlatego czesto zajmuja sie matematyka dyskretna (termin matematyczny!), by nie wpasc w pulapki logiki.
Ja krytyke przyjmuje, masz nawet sporo racji, ale....
ALE Ty sam, moj drogi przeciwniku ciagle w takie pulapik wpadasz w twych politycznych postach. Czesto sledze sobie Twe dysputy z Rahma(czy jakos tak) i widze ze czesto obydwoje macie racje ale zle zalozenia. Przy zlych zalozeniach dochodzisz do prawidlowych wnioskow, wiec uwazasz ze zalozenia byly sluszne.
Ja tez tak wlasnie zrobilam:))
Matematycznie stwierdzam ze nie ma zerowego prawdopodobienstwa, wiec dziewczyna a noz widelec moze sie udac:)))
I przedewszystkim spraw uczuciowych NIE DA sie rostrzygac racjonalnie.
Spiesze sie ale mam nadzieje ze glupot nie napisalam.
Jesli tak to prosze krytyke w mily sposob ujac:))
Dzieki:)
... prosze krytyke w mily sposob ujac..
*).. >>dam upust mym mysla> wiec dziewczyna a noz widelec może się udać
LoL, nareszcie :P
To nie taka zla jestem:))
Myslalam ze duzo wiecej bledow narobie.
Widze ze sie bardzo poprawilam.
Zycze Wam zebyscie tak w innych jezykach pisaly jak ja po polsku.
Pozdrawiam
P.S. Zlote me mysli napisze pozniej:)
Magdalen@ nie mogę się doczekać tych złotych myśli.D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia