Jak zlozyc wypowiedzenie o prace???

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc!
Mam pytanie do osob zaznajomionych z tematem.Jak zlozyc wypowiedzenie o prace?
Pracuje od 2,5 miesiaca na umowe o prace na czas okreslony na podstawie CCNL metalmecchanico i teraz wkraczam w 3ci miesiac pracy.W umowie mam napisane ze przez pierwszych 30 dni roboczych obie ze stron moga rozwiazac umowe dobrowolnie i bez zadnych konsekwencji, a w pozostalych przypadkach musze postapic wg zasad CCNL.Czy ktos wie ile wynosi okres wypowiedzenia i jakies inne tam pierdoly....?Wiem jak to w Polsce wyglada, ale tu jeszcze tego nie robilam....
http://forumtgmonline.futuregamer.it/vb/showthread.php?t=50698
wg opini samych Wlochow.. licenziamenti facili...zwolnienia sa w Itali łatwe :D
tam jest zaleznosc od livello..
poniewaz krotko pracujesz to 2 tyg
Dobrowolne zwolnienie z pracy
Czy nie zdażyło się wam nigdy podpisać kartek in bianco w momencie zatrudniania się? Wyobraźcie sobie, że może chodzić o podpisanie dobrowolnego zwolnienia z pracy, dzięki któremu wasz pracodawca może zmusić was w każdej chwili do opuszczenia jej!

Zgodnie z obowiązującą normatywą, zwolnienie nie może zostać ustalone, ponieważ reprezentuje ono jenostronną chęć z którego może skorzystać wasz pracodawca by rozwiązać z wami umowę o pracę.
Dlatego też, aby zapobiec nadużyciom zostały wprowadzone nowe normy dotyczące dobrowolnego zwolnienia z pracy.
Zgodnie z ustawą z 17 października 2007 n. 188, podanie o dobrowolne zwolnienie z pracy, oznacza chęć pracownika do rozwiązania umowy o pracę, i musi zostać złożona przez niego na specjalnie przygotowanych wnioskach wprowadzonych przez dekret z 21 stycznia 2008 (opublilkoweany we włoskim Dzienniku Ustaw n. 42 z 19 lutego 2007) i który wszedł w życie 5 marca 2008.

Do kogo skierowana jest nowa normatywa?
Nowa ustawa skierowana jest do wszystkich pracowników, którzy chcą dobrowolnie zwolnić się z pracy, a którzy podpisali:
- umowy stałe niezależnie od charakterystyki i okresu trwania;
- umowy tzw. contratti di collaborazione coordinata e continuativa i progetto;
- umowy na pracę okazjonalną;
- umowy tzw. contratti di associazione in partecipazione;
- umowy o pracę tzw. contratti di lavoro instaurati dalle cooperative con i propri soci.
Postępowanie
Pracownik, który zamierza dobrowolnie zrezygnować z pracy musi najpierw zgłosić się do tzw. organów pośredniczących, czyli:
- Comune;
- Centro per l’impiego;
- Direzione Provinciale del Lavoro;
- Direzione Regionale del lavoro (już niedługo będą mogły tego dokonywać także związki zawodowe i ptaronaty).
Pośrednicy łączą się z systemem informacyjnym Ministerstwa Pracy i Zakładem Ubezpieczeń Społecznych i wprowadzają dane dotyczące dobrowolnego zwolnienia z pracy. Pracownik otrzyma zaświadczenie dotyczące zwolnienia, które następnie musi przedłożyć pracodawcy.
Pracownik może również ściągnąć z internetu specjalny formularz, rejestrując się na stronie www.lavoro.gov.it , i wypełnić go. Po wypełnieniu należy zanieść wniosek do organów pośredniczących w celu potwierdzenia ważności wniosku.
Korzystanie z nowych wniosków jest obowiązkowe, zważywszy na to, że legislator przewidział unieważnienie dobrowolnego zwolnienia, jeżeli to nie jest przedstawione na ww. formularzach. Jeżeli pracownik przedstawi podanie o dobrowolne zwolnienie w innej formie, pracodawca musi powiadomić go o obowiązujących teraz nowych zasadach.
Nowe formularze zawierają specjalne kody identyfikacyjne, data wydania oraz specjalne rubryki, które pracodawca będzie musiał wypełnić zaznaczając dane swoje i pracodawcy oraz rodzaj kontraktu.opracowała Teresa Olivadese www.stranieriinitalia.it
witam. moze i weszla nowa ustawa, ale mysle, ze raczej nie jest przestrzegana. przynajmniej w moim przypadku.. 15 sierpnia dalam wypowiedzenie ustne z pracy (umowa na czas nieoreslony) a 17 wybralam sie do ragioniere mojego pracodawcy, gdzie to po sprawdzeniu jaki okres wypowiedzenia wchodzi w gre zlozylam dimissini na papierze kròtko i zwiezle. pracodawca podpisal kopie i szczerze mòwiac nikt mnie nie poinformowal, ze nalezy postapic inaczej. dopytywalam gdyz slyszalam cos o nowej ustawie, ale powiedziano mi, ze to wystarczy. z przepisami ròznie bywa we wloszech jak widac...
przepraszam, gdyz wkradlo mi sie kilka bledòw do tekstu..
Ja tez mam pytanko.. mam umowe na czas okreslony(part time), i 28 dni prova, i powiedzili mi ze w ciagu tych 28 dni moga mnie zwolnic oni z dnia na dzien, i ja tak samo bez preavviso. Te 28 dni konczy mi sie 28 sierpnia.. Pozniej juz mam 20 dni wypowiedzenia, a kontrak mam do konca wrzesnia na razie.. Tylko, ze jak znajde prace full time po 28 sierpnia, a beda potrzebowac od zaraz to czy jak odejde nie dajac tych 20 dni preavviso bede miec jakas kare do placenia? Moge zawsze zmyslic ze musze wracac do Polski. Prosze czekam na wasz pomoc...
Nikt nie potrafi mi odpowiedziec na moje pytanie???
Chcesz miec pewnosc, zapytaj w tzw. patronato. Znaja sie na tym.
W umowie masz napisane, ze po 28 sierpnia musisz dąć 20-dniowe wypowiedzenie? Skoro podpisałaś umowę z takim zapisem, to w przypadku Twojego odejścia bez zachowania tego wypowiedzenia pracodawca może potrącić Ci odpowiednia część wynagrodzenia (i raczej na pewno to zrobi). Zazwyczaj jednak nowy pracodawca, zatrudniając osobę pracującą i chcącą zmienić prace, zdaje sobie sprawę, ze osoba ta musi dać odpowiednie wypowiedzenie, wiec rzadko się zdarza, by nalegano na natychmiastowe rozpoczęcie pracy (niektóre firmy, którym pracownik potrzebny jest od zaraz i chcą koniecznie te a nie inna osobę, płacą poprzedniej firmie za dni wypowiedzenia, których pracownik nie zachował).
Dee nie mam napisane, ze po 28 sierpnia mam dac 20 dni preavviso, pewnie oni maja to w regolamento, w umowie mam napisane ze mam 28 giorni d prova ze kontrakt moze byc rozwiazany bez preavviso.
To zapytaj, na mocy czego jest regulowany okres wypowiedzenie po okresie próbnym, wtedy będziesz mogla sobie to sprawdzić.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe