pracowac jako stewardessa?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam polonie wloska!
Mieszkam w Rzymie. Czy w okolicach mieszkaja inne dziewczyny ktore marza o tym aby zostac stewardessa albo juz pracuja w tym zawodzie? Prosze o kontakt.
pozdrawiam!
ja mam miec colloquio 19 listopada (na malpensa)i szczerze mowiac nie mam pojecia jak ono bedzie wygladalo.wiem ,ze jest test z angielskiego,psychologiczny i z plywania.ale tego sie dowiedzialam dzis wieczorem z forum ....
cv wyslalam ot tak bez nadzieji na odpowiedz a tu niespodzianka :)zadzwonili i od razu na rozmowe sie umowilismy.wpisz w wyszukiwarke assistente di volo i poczytaj.
Dziekuje ci bardzo za odpowiedz. Dla jakich lini lotniczych bedziesz miala rozmowe? Juz od jakiegos czasu zbieram wszelkie informacje i jedyne co mnie przeraza to znajomosc jezyka angielskiego (jestem na poziomie szkolnym) tak wiec chyba to nie wystarczy. Mam tez 26 lat... czy to za pozno na takie sny???
Mimo wszystko zycze Tobie powodzenia!!!
Nie wiem, w jakiej lini ubiegacie sie o prace, ale ja ponad rok temu mialam rozmowe w Air One.
Najpierw w trzy osoby weszlismy do sali (ja i jeszcze dwoch kandydatow - chlopakow, z ktorych jeden podczas rozmowy na korytarzu powiedzial mi, ze po ang. potrafi powiedziec jedynie "Would you go to my room with me?" ;) ).
Babka objasnila nam, ze jest to pierwszy etap rozmowy, jesli go przejdziemy, to bedzie potem test a ang., testy psychologiczne chyba tez (choc tego nie jestem pewna), i test z plywania. Powiedziala tez, ze szukaja ludzi tylko do bazy w Mediolanie i Turynie (rozmowa miala miejsce w Rzymie).
Potem wchodzilismy tam pojedynczo, kazala mi zdjac buty i zmierzyla mnie. :) Potem zadawala pytania: dlaczego zdecydowalam sie na te prace, jakie sa moje dwie najwieksze zalety a jakie dwie najgorsze wady. To byla rozmowa po wlosku.
Wiecej pytan nie pamietam. :) Chyba jeszcze spytala, co jest najwazniejsze w pracy w grupie, mniej wiecej tak to szlo. ;)
Mam nadzieje, ze jakos Wam to naswietlilam. :)
A, 26 lat to nie za pozny wiek. Stewardessa to nie modelka. :)
Spiaggia italiana wielkie dzieki!
No ta rozmowa nie wyglada tak strasznie na poczatku ;-)
Mam nadzieje ze uda mi sie osiagnac ten cel. Myslalam nawet o wyjezdzie do Angli aby podszkolic troche jezyk...
szczerze mowiac nie wime dla jakich linii lotniczych pani przedstawiala sie i powiedziala z jakich ale ja podczas tej rozmowy bylam akurat w szpitalu na pronto soccorso z dzieckiem mojej kolezanki wiec nie za bardzo moglam z nia rozmawiac i nie zapamietalam skad dzwonila wiec ci nie moge powiedziec. to ,ze bedzie test z angielskiego to mi zdarzyla ze bedzie egzamin z plywania tez i to wszystko.ja jestem dobrej mysli poprzegladaj strony linii lotniczych i powysylaj cv.

http://forum.studenti.it/mio-lavoro-ideale/433795-come-diventare-hostess-volo.html
poczytaj tutaj troche o assistente di volo i poszukaj innych info na google
Ewelina,kliknij słowo stewardessa w wyszukiwarke i wyskoczy ci kilka tematów o tym,sa dobrze rozbudowane
dzieki za porade ale jezeli chodzi o stewardessy to sie juz dowiedzialam wszystko co tylko mozna z internetu (wszystkie linie lotnicze, wymagania, ceny szkolenia itp.) chcialam po prostu poznac kogos kto juz pracuje ( z naszych polskich rodakow ;) ) albo kto jescze jak ja jest na etapie marzen i stara sie aby byly one rzeczywistoscia...
:-)
wejdź na www.pracuj.pl, wybierz w wyszukiwarce zagranica i tam wyświetlą Ci się oferty pracy, a wśród nich oferta stewardess/a w krajach :Włochy, Anglia, Irlandia itd... wyślij CV i jak im się spodobasz to Cię zaproszą na rozmowę.. powodzenia:)
kiedys naprawde chcialam byc stewardessa....ale potem sie dowiedzialam ze nie mozna byc krotkowidzem (ja jestem) i trzeba miec przynajmniej 1,65 m ....a ja mam 1,55 m! czy naprawde jestem za niska? a moze to zalezy od samolotu lub lotu?
Mozna natomiast miec wasy, ktore widac z 20 metrow. Fakt autentyczny sprzed 6 lat, stewardessa Alitalii oczywiscie.
mieszkaja, mieszkaja :) np w Anguillarze, niedaleko Rzymu. Odnosnie tematu, rowniez zastanawiam sie nad byciem stewardessa. Przyjechalam do Italii jakies 2-3 msc temu z zamiarem studiowania. Jednakze nie znam na tyle dobrze wloskiego bym mogla je podjac w tym roku, totez zapisalam sie na kurs. Ostatnio dosc powaznie mysle o zawodzie stewardessy. Widze, ze to dosc swiezy temat i wypowiadajace sie byly/sa o krok od rozpoczecia tej pracy i jestem okrutnie ciekawa jak to wszystko przebigalo. Bylabym wdzieczna gybyscie uchylily rabka tajemnicy.
Jesli o mnie chodzi wloski znam na poziomie A2-B1, angielski dosc dobrze, ale nie perfekcyjnie, czy widzicie w tym jakies szanse czy moze narazie skupic sie na nauce dopiero pozniej startowac ;>
Pozdrawiam goroaco :))))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia