Mam kilka problemow dotyczacych dokumentow i podwojnego obywatelstwa.
1.
wiem, ze w Polsce nie mozna okazywac sie obcym paszportem, dowodem osobistym itp bedac nadal obywatelem polskim. Na terenie RP jest wciaz traktowany wylacznie jako obywatel polski. Czy takie samo prawo obowiazuje we Wloszech? Czy mozna, majac podwojne obywatelstwo, wjezdzac i wyjezdzac z Wloch na polskich dokumentach? Jedna sprawa dotyczy mojej corki, ktora ma polski paszport i polski dowod osobisty tymczasowy, gdyz jest nieletnia. Nie moge na razie wyrobic jej wloskiego paszportu, gdyz musi byc podpis obojga rodzicow, a jej ojciec mieszka w Polsce, a my we Wloszech. Dowod osobisty wloski juz ma, ale bez prawa przekraczania granicy, bo do tego rowniez potrzebna zgoda obojgu rodzicow.
2.
Ja mam polskie dokumenty na inne nazwisko, a wloskie na inne, gdyz przywrocili mi wraz z wloskim obywatelstwem nazwisko panienskie. Posiadam prawo jazdy unijne wydane w Polsce na poprzednie nazwisko. Czy we Wloszech wraz z prawem jazdy musze okazywac rowniez dowod osobisty lub paszport, a jezeli tak to czy beda respektowac rowniez polskie dokumenty chociaz jestem dla nich teraz obywatelka wloska?
Pytalam na policji czy majac podwojne dokumenty mozna ich uzywac zamiennie i potwierdzili, ale jakos im nie dowierzam, bo czytalam rozne wpisy w internecie, ze np. na granicy czesto robia problemy osobom z podwojnym obywatelstwem i roznymi dokumentami. Jesli ktos z Was moglby mi udzielic odpowiedzi opierajac sie na przepisach, a nie wlasnych odczuciach to bylabym bardzo wdzieczna.