paszport polski we Wloszech,a podwojne obywatelstw

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 63
poprzednia |
Mam kilka problemow dotyczacych dokumentow i podwojnego obywatelstwa.
1.
wiem, ze w Polsce nie mozna okazywac sie obcym paszportem, dowodem osobistym itp bedac nadal obywatelem polskim. Na terenie RP jest wciaz traktowany wylacznie jako obywatel polski. Czy takie samo prawo obowiazuje we Wloszech? Czy mozna, majac podwojne obywatelstwo, wjezdzac i wyjezdzac z Wloch na polskich dokumentach? Jedna sprawa dotyczy mojej corki, ktora ma polski paszport i polski dowod osobisty tymczasowy, gdyz jest nieletnia. Nie moge na razie wyrobic jej wloskiego paszportu, gdyz musi byc podpis obojga rodzicow, a jej ojciec mieszka w Polsce, a my we Wloszech. Dowod osobisty wloski juz ma, ale bez prawa przekraczania granicy, bo do tego rowniez potrzebna zgoda obojgu rodzicow.
2.
Ja mam polskie dokumenty na inne nazwisko, a wloskie na inne, gdyz przywrocili mi wraz z wloskim obywatelstwem nazwisko panienskie. Posiadam prawo jazdy unijne wydane w Polsce na poprzednie nazwisko. Czy we Wloszech wraz z prawem jazdy musze okazywac rowniez dowod osobisty lub paszport, a jezeli tak to czy beda respektowac rowniez polskie dokumenty chociaz jestem dla nich teraz obywatelka wloska?
Pytalam na policji czy majac podwojne dokumenty mozna ich uzywac zamiennie i potwierdzili, ale jakos im nie dowierzam, bo czytalam rozne wpisy w internecie, ze np. na granicy czesto robia problemy osobom z podwojnym obywatelstwem i roznymi dokumentami. Jesli ktos z Was moglby mi udzielic odpowiedzi opierajac sie na przepisach, a nie wlasnych odczuciach to bylabym bardzo wdzieczna.
i to jest wlasnie przestroga dla dziewczyn ktore mieszkajac we wloszech po slubie na sile zmieniaja nazwisko na 'wloskobrzmiace'.. potem sa tylko problemy.
ja pamietam ze nawet w tej sprawie poklocilam sie z pania w USC bo wpisalam ze po slubie nie zmieniam nazwiska a ona do mnie ze w PL prawie 99% zmienia. pewnie ze chcialabym sie nazywac 'po mezu' ale zdazylam sie zorientowac jak to funkcjonuje w IT i po prostu zeby nie miec calego tego zamieszkania zostalam przy nazwisku panienskim.
pudlo!!! nie zmienialam nazwiska na wloskobrzmiace, gdzy posiadalam po prostu nazwisko mojego ex-meza Polaka. Czasem sie wyciaga pochopne wnioski nieprawdaz? Wolalabym dostac odpowiedz na pytania, a nie dywagacje na inny temat czyli zmiany nazwiska.
a jakie masz nazwisko w codice fiscale i kiedy było wydane?
teraz mam wydane niedawno nowe codice fiscale z nazwiskiem panienskim i dokumenty wloskie na to samo nazwisko, a polskie na poprzednie
pomoge tyle co wiem ....
a zacznę od:
córki-rozumiem że ma obywatelstwo polskie?

jeżeli tak to jeżlei małoznek się nie zgadza na wyjazd/wydanie dokumentu sprawę kiesrujesz do własciwego sądu w PL (czyli opisujesz co i dlaczego) i to oni zadecydują o całej reszcie.
aaa pzrepraszam ,
corka ma paszport Polski a włoskiego brak
corka ma tez podwojne obywatelstwo i mieszkamy we Wloszech i miala zgode ojca na wyjazd do wloch i na polski paszport tez. Problem w tym, ze wyjezdza na swieta do Polski i obawiam sie, ze bedzie miala klopoty na granicy jezeli do wyjazdu czy wjazdu do Italii potrzebne bylyby wloskie dokumenty. Boje sie, ze moga jej np nie pozwoilic wrocic do Itali lub nie wypuscic wcale na polskich dokumentach jezeli juz jest dla nich Wloszka.
Słuchaj
jeżeli chodzi o wyjazdy wew Unii nie bedzie miala problemu.
może się posługiwać i jednymi i drugimi (ale wew unii)
prawvo jazdy poczytaj sobie- posty "patente" tam znajdziesz wszystkie informacje gdzie iść,jakie dkumenty zanieść był juz poruszany wielokrotnie
a co do Twoich dokumentów to chyba należy je jakoś usystematyzowąc :)
bo zagmatwane to troszkę,ale proponuje o poradę spytać jak najszybciej to zrobic we Włoszech koleżanki z forum deelaylah.
Napisz do niej prywatnego @.
Bo nie chiałą bym Ci podac błednych inforamcji a co do poszczególnych przepisów wloskich kol dee będzie się dobrze znała.
[email]
znam adres Dee i nawet zastanawaialm sie czy pisac to wszytsko na forum czy do niej czasem nie napisac prywatnie, ale w sprawach prawnych nioceniona na forum jest Ota i licze, ze sie odezwie, a poza tym moze ktos ma tez te informacje, a znow innym tez sie moze przydadza. Dee pewnie jutro zajrzy na forum to moze sie tez odezwie:)
wiesz co,ale na forum jest wiele osób co mają wiedze bo przechodziły już perypetie z takimi sparwami min ja,ale dziewczyny Ci konketnie powiedzą podpierając się przepisami.
Ja doradzm uderzyć bezpośrednio,to są poważne tematy i takie gad gadu to raczej nic nie da.
o prawie jazdy na formu wszytrsko czytalam i wiem, ze nie trzeba go wymieniac, ze mozna zrobic riconoscimento, ale tylko w ciagu roku od dnia residenza(jak dla mnie juz za pozno),ale to wszytko sa inne informacje niz ja potrzebuje. Wiem, ze polskie prawko jest wazne tylko co jak mam to nieszczesne podwojne obywatelstwo? Jak mnie potraktuja z polskim prawkiem i w dodatku z innym nazwiskiem niz funkcjonuje jako wloszka tutaj?
a propos poruszania sie po Unii tez wiem, ze mozna swobodnie, ale do Polski nie wjade i nie wyjade na wloskich dokumentach, bo jestem tam Polka. Interwsuje mnie czy na polskich moge wyjechac i wjechac teraz do Italii majac podwojne czyli juz tez wloskie obywatelstwo. Czy nie traktuja tego na tej samej zasadzie i nie bede mogla okazywac tutaj juz polskich dokumentow. Obawiam sie, ze tak jest wlasnie, widzac co pisza ludzie na wloskich forach. Kupilam juz bilet corce na wyjazd do Polski i teraz boje sie czy bedzie mogla wrocic do Wloch w razie kontroli dokumentow. Moze jej sie udac przejechac bez kontroli, bo jedzie autobusem, ale ryzyko istnieje...
wiesz co, powiem Ci ze niezła zagadka, jak dla mnie,
zadała to pytanie znajomemu i czekam na odp,nie chciała bym bzdur pisać.
Cześć Wiolka,

nie mam teraz zbyt dużo czasu, wiec napisze ci tylko, ze we Włoszech rzeczywiście istnieje ta sama zasada, co w Polsce: tu jesteś Włoszką i Twoja córka tez. Wprawdzie nie sadze, ze ktoś na lotnisku we Włoszech, na widok polskiego paszportu, pytałby ja, czy przypadkiem nie ma tez obywatelstwa włoskiego, a na 99% przy powrocie do Włoch nikt nie będzie jest tu sprawdzał dokumenty (tylko przy odprawie w Polsce), ale rozumiem Twoje obawy. Moze skontaktowałabyś się z konsulem i zapytała, czy groza w tym wypadku jakieś komplikacje? Ja myślę, ze nie, ale najlepiej zapytać kogoś, kto na pewno nieraz miał do czynienia z takimi przypadkami.

Problem z nazwiskiem mogłabyś rozwiązać, powracając również w Polsce do nazwiska panieńskiego, wtedy wszystkie dokumenty by się zgadzały i ewentualnie mogłabyś się "podpierać" w razie konieczności polskim dowodem/paszportem. W przeciwnym razie przeciętnemu karabinierowi czy urzędnikowi nie udowodnisz, ze jesteś jedna i ta sama osoba, a na słowo raczej ci nie uwierzą.;) Wiem, ze polski konsulat wydaje coś takiego jak potwierdzenie tożsamości, ale masz racje, w tych sprawach lepiej orientuje się Ota.

Ściskam,
Dee
ok dzieki, wiem, ze zagmatwana dosc sytuacja grrr
Tu jest link: przewaza obywatelstwo wloskie / jesli sa dwa: wloskie i inne /.
http://www.trentininelmondo.it/cittadinanza/doppia_cittadinanza.asp
To, czy sie dopatrza, to juz inny problem.
Posluchaj, ja tez mam 2 obywatelstwa i poruszam sie za granice w zaleznosci od potrzeby, albo z jednym paszportem albo z drugim. Czy na prawde myslisz, ze ktos sprawdzajac twoje dokumenty np. wloskie zapyta Cie czy masz tez obywatelstwo polskie czy tez innego kraju i w zwiazku z tym inne dokumenty?? Jesli wykupisz bilet na nazwisko ktorego uzywasz w jednym dokumencie to z tym dokumentem jedziesz i odwrotnie...
Jesli chodzi o Warszawe, takie sprawy zalatwia Urzad Stanu Cywilnego na Andersa 5. Sama bylam swiadkiem jak osoba, ktora zmienila imiona w Norwegii, na te nowe imiona zmienila swoje stare.
ooo widzę ze już jest kol Dee,
ja otrzyamałam odp iż poleca tylko i wyłacznie konsula w tym przypadku i załatwienia wszystkich dokumentów droga służbowa przy ich pomocy.
A jesli chodzi o prawo jazdy to we Wloszech policja prosi na ogol tylko o prawo jazdy i nie pyta o dowod sobisty, paszport itp. Przynajmniej mnie sie nigdy nie trafilo..A tez jezdze na polskim prawie jazdy..Pozdrawiam
dzieki Ola za odzew:) Mam zamiar tak wlasnie zrobic, tzn. powrocic w Pl do panienskiego nazwiska, ale na to potrzeba sporo czasu i nie wiem czy bede mogla tak dlugo byc w PL. Najpierw czas oczekiwania na decyzje w sprawie zmiany nazwiska, a potem czas oczekiwania na wyrobienie nowych dokumentow. Nie wspomne o powiadomieniu potem po zmianie wszystkich innych instytucji w PL jak np. bank, administracja budynkow, elektrownia, gazownia, fundusz emerytalny ranyyyyyyyyy To wszystko mnie powstrzymuje troche od zmiany nazwiska w PL, a do tego dochodza jeszcze dodatkowe koszty.
dokument o tej samej tozsamosci wydawany przez konsulat jest wazny tylko okreslony czas co utrudnia sprawe i nie mozna cale zycie sie nim poslugiwac. Jest prawdopodobnie tak jak sie obawialam czyli, ze dla Wlochow, majac obywatelstwo wloskie jestem Wloszka i winnam poslugiwac sie tu wloskimi dokumentami. Pewnie, ze mozna liczyc na szczescie, ze sie nikt nie dopatrzy np. na lotnisku, ale znam niestety przypadki, ze sie dopatruja bardzo szybko, jeden klik i robia straszne historie np. przepuszczqajac rodzicow, a dzieci nie. Nie interesuje mnie takie ryzyko, biorac pod uwage dosc czeste podroze pomiedzy Polska i Italia. Szczegolnie nie chce narazac podrozujacej samotnie nieletniej jeszcze corki na tego typu perypetie.
Rozumiem Cie, te wszystkie biurokratyczne "atrakcje" są niestety czasochłonne i niestety za oplata. Ale później przynajmniej nie będziesz narażona na różne dziwne sytuacje, zarówno w Polsce, jak we Włoszech.

Co do podróży Twojej córki do Polski, to naprawdę nie powinno być problemów, zgadzam się z ksalus.:)
no myśle ze jak Ty nie zrobisz z tym pożadku to i za Twoja córką bedzie się to ciągneło ...
tym bardziej ze autokarem to raczej nie ma kontoli
kasalus, a swoja droga wprowadziles mi jeszcze wiekszy metlik w glowie haha, bo majac dwa nazwiska w podwojnych dokumentach to na jakie wykupic bilet, zeby bylo OK? Jak nie w PL to w Italii sie zawsze moga przyczepic. Czytalam, ze w Polsce grozila nawet kara pieniezna (nie wiem czy nadal tak jest) za poslugiwanie sie dokumentami innego kraju bedac zarazem obywatelem polskim.
tez mam nadzieje taka, ale co kilka dni slysze, ze zatrzymano Polakow co papierosy przemycali w autokarze, wiec widac zatrzymuja na kontrole te autokary co jakis czas :(
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 63
poprzednia |

« 

Solo italiano

»

Solo italiano