Kupno i ubezpieczenie auta we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Chcialbym kupic samochod we Wloszech. Chce jezdzic na wloskich tablicach.Posiadam prawojazdy polskie 10-letnie bez znaczka unijnego,bezterminowe. Mozecie mi napisac procedure co trzeba robic w czasie zakupu i koszta zwiazane z tym.ubezpieczenie,dokumenty,umowy i gdzie mam sie udac.
skorzystaj z naszej fioletowej wyszukiwarki to ten prostokat na prawo te tematy juz byly,,wrzucaj slow kluczowe ,cos konkretnego w koncu wyskoczy..droga losowania odpowiedniego slowa :D
poza passaggio di proprietario,ktore moze kosztowac do 500euro nic nie znalazlem na forum albo nie umiem szukac.Jest ktos kto moze mi pomoc??
zalezy gdzie kupujesz, jesli u dealera, to oni sie wszystkim zajmuja, czyli passaggio di proprieta', oczywiscie odplatnie (tak jak widziales ok 500 euro), ubezpieczenie zalezy od pojemnosci silnika, od regionu, w ktorym ubezpieczasz (np.campania jest niz toscana), od wieku, plci. Oprocz tego musisz zaplacic bollo , ktore zalezy rowniez od pojemnosci( lub mocy, nie pamietam) i powiedzmy kosztuje od 90 euro rocznie za samochod typu fiat 500, ponadto, jesli samochod nie jest nowy, bedziesz musial zrobic przeglad (jesli ostatni sie skonczyl) i to tez zalezy od samochodu.
mialam na mysli, ze dealer sie zajmuje passaggio , reszta ty, jesli zas kupujesz od prywatnego, najpierw pojdziecie do komuny, gdzie podpiszecie paprier, w ktorym jeden sie zobowiazuje do sprzedazy auta drugiemu, i ktory ten drugi ma obowiazek do 6 miesiecy( jesli sie nie myle) przedstawic odpowiedniej agencji wraz z dowodem rejestracyjnym. Nie wiem jak na polskie prawo jazdy bedzie sie zapatrywac agancja ubezpieczen.
Mua mua dala Ci juz odpowiedz ale ja dorzuce swoje 3 grosze.
Jesli kupujesz samochod bezposrednio od wlasciciela, najlepiej udac sie do ACI (Automobile Club D'Italia). Tam od reki i w miare szybko zalatwisz wszystko, za oplata oczywiscie. Jak juz pisala mua mua, oplata zalezy od kilku czynnikow. Z doswiadczenia wiem, ze w roznych biurach ACI oplaty sie roznia. Zadzwon do kilku i dowiedz sie o wysokosc oplat bo sa roznice nawet 200 euro.
Ja za zaplacilam 360 euro ale w innym biurze ACI zadano 450 euro.

Od reki dostajesz zastepcze Certyficato di Proprietà, po jakims czasie , to wlasciwe. Tak wiec po kilku minutach pobytu w ACI jestes juz wlascicielem samochodu. Wygodne ale kosztowne. Mozesz tez pominac wizyte w ACI i zalatwiac sama w Comune ale to droga przez meke. Zaoszczedzisz kase ale kosztowac Cie to bedzie duzo nerwow i traconego czasu.
O ubezpieczenie samochodu tez dowiedz sie w kilku roznych firmach ubezpieczeniowych. Roznice jakie mi podano to od 330 euro za rok do 1100 euro! Warto wiec zasiegnac infomacji wczesniej.
z ubezpieczeniem najlepiej jest zrobic nastepujacy manewr: isc do jednego, zrobic kosztorys, pojsc do drugiego, zrobic drugi, po czym pokazac mu pierwszy i z reguly ten drugi mieknie i daje ubezpieczenie tansze od poprzedniego swojego i konkurencji. Nalezy sie jednak upewnic, czy w drugim roku nie bedzie kosztowac duzo wiecej.
Witam ponownie. Samochód już kupiłem. Passaggio di proprieta załatwiłem w PRA 360euro (z byłym właścicielem po połowie zapłaciliśmy), w ACI 420euro chcieli. Ubezpieczenie najtańsze i w miarę pełnym pakietem kupiłem przez internet przez stronkę http://www.assicurazioni.it .
Mam jeszcze pytanko: po jakim czasie otrzymam właściwe Certyficato di Proprietà?
Mam się do nich udać czy mnie powiadomią? I jeszcze jedno po jakim czasie otrzymam dowód rejestracyjny samochodu?
Na Certificato czekalam ponad miesiac. Na tym zastepczym masz termin waznosci. Mialam sie dowiadywac po ok miesiacu. Zadzwonilam i okazalo sie, ze jeszcze nie jest gotowe. Przystawiono mi wiec pieczatke, przedluzajac termin waznosci na tym zastepczym.Znowu musialam sie dowiadywac telefonicznie i tak uplynely dwa tygodnie. W koncu odebralam cetifikato i libretto (dowod rejestracyny).
To jednak nie byl koniec. We Wloszech nie wyrabia sie nowego libretto, tyko na starym przykleja sie karteczke z danymi nowego wlasciciela. Kiedy wydano mi w koncu to libretto, spojrzalam tylko na ta przyklejona karteczke i sprawdzilam czy zgadzaja sie moje dane. Zgadzaly sie. Schowalam wiec dokumenty i myslam, ze wszystko w porzadku. Minelo kilka miesiecy, przypomnialam sobie, ze musze zrobic przeglad techniczny. Pojechalam do mechanika, podalam libretto a mechanik mowi, ze cos mu sie nie zgadza. Okazalo sie, ze w ACI wydano mi dowod rejestracyjny innego samochodu z przyklejona karteczka z moimi danymi.Jeszcze nie slyszalam, zeby wloski urzednik tak przepraszal klienta, jak mnie przepraszano :). Po dwoch dniach odebralam prawidlowy dowod rejestracyjny.
Sprawdz wiec dokladnie dokumenty po odebraniu:)
Jak to wyglada w rzeczywistosci? Teraz chce jechac do Polski ale nie wiem jak na to zareaguje polska policja, bo nie mam wbitego przegladu, wloska policja nie robi problemu bo tutaj dwuletnie auto nie musi miec przegladu, a jak zajade do Polski to bede mial problemy?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie