Sudia w Rzymie czy Bolonii?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Gdzie polecacie studiować języki obce? Na universita di bologna czy na la sapienza? Szczerze mówiąc, na stronie uni di Bologna dowiedziałem się praktycznie wszystkiego, a z tą rzymską mam duży problem. Nie wiem jakie tam języki oferują, jedyne jakie znalazłem to angielski, francuski i hiszpański, a nie wierze, że to już wszystkie! Poza samą nauką, jak oceniacie samo życie w tych miastach? Czytałem, że i tu i tu jest brudno itd., ale jak już byście musieli wybierać, to które byście wybrali?
Studiowac jezyki obce we Wloszech to chyba pomylka. Przynajmniej sadzac po umiejetnosciach nauczycieli jezykow obcych...
Bardzo możliwe, ale i tak wole studiować języki tam niż tutaj, w Polsce. No to co byście mi polecali? Bolonię czy Rzym? : ) Mam jeszcze opcję - Paryż, ale nie wiem czy zdążę zdać certyfikat B2 z francuskiego. :(
To wszystko zalezy co lubisz.
Rzym jest miastem ogromnym, dla mnie osobiscie na dluzsza mete, przytlaczajacym. Korki, duzo ludzi, turystow, stranieri.. Piekne miasto do zwiedzania, ale czy do zycia? Bolonia jest bardziej przyjazna, ponoc studiuje sie tam swietnie, mam kolezanke studiujaca tam i jest bardzo zadowolona z samych studiow jak i z zycia w Bolonii (takze tego zycia nocnego:)
Co do samych studiow, nie potrafie ci odpowiedziec bo nie wiem, gdzie lepiej studiowac jezyki obce. Z tego co wiem we Wloszech poziom nauczania jezykow obcych nie jest zbyt dobry, jak juz ci powiedzial ktos wczesniej. Moze Paryz bylby lepszym wyborem?
Powodzenia!
ja jade na studia do Rzymu ale takze mi doradzali mi ten kierunek w tym miescie, podobno w Napoli L'orientale ma wysoki poziom języków jak i Ca Foscari w Wenecji. co do życia w Rzymie to ja uwielbiam to miasto i nie wyobrazam zyc soebie w innym, choc myslalam tez o Napoli. ale naprawde studiujac jezyki w Rzymie grozi to uwstecznieniem w rozwoju, napewno nie nauczysz sie przez te studia wiecej co znasz teraz np. podchodzac do matury rozsz. z ang (mowie z tego co slyszalam) pozdrawiam.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka