Jak szukać pracy na odległość...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie. Obecnie mieszkam w Monachium, jednak planuję przenieść się do Turynu. Proszę o kilka rad, w jaki spsób szukać sobie pracy i lokum, będąc jeszcze w niemczech. Hmm... niestety nie mówię po włosku. Czy angielski lub niemiecki jest powszechny?
Jesli przeczytasz inne tematy dotyczace pracy, to znajdziesz odpowiedz na swoje pytania.

W jakim sektorze pracujesz?
To bardzo istotne pytanie.
Obecnie pracuję w fabryce BMW w Monachium, w dziale logistyki części, obsługa różnych wozkow podnośnikowych. Posiadam trzy certyfikaty z NL i jeden z DE, oraz kilkuletnie doświadczenie. Praca z sytemami magazynowymi takimi jak SAP.
posiadam tez doświadczenie z zakresu obsługi urządzen CNC (laser i woda) jednak juz trochę wypadłem z obiegu :)
Z pewnoscia nie jest to moja branza i nie wiem jak duze zapotrzebowanie jest na pracownikow z takimi kwalifikacjami.
Ale moze ktos na forum zna sie lepiej.

Jesli moge zapytac, to dlaczego chcesz przeniesc sie z kraju, ktory pod wzgledem ekonomicznym, jest aktualnie oceniany o wiele lepiej od Italii?
Zapoznales sie z prognozami ekonomicznymi?
wybacz... ale nie zawsze ekonomia musi decydować... Bawaria juz mi się nie podoba. Teraz chcę do Turynu :) i jest ku temu powód, jednak nie powiem jaki, bo osobisty.
Oczywiscie, ze nie zawsze. Ale jednak z czegos trzeba sie utrzymac:)

Po prostu zdziwilo mnie, ze ryzykujesz wszystko i chcesz zmienic miejsce pracy i zamieszkania, bez znajomosci jezyka i realiow wloskiego zycia. Mam znajomych w Monachium i sa zadowoleni z warunkow pracy i zycia. Dlatego tak po prostu zapytalam:)
popatrzyłem sobie na stronki ADECCO w turynie, jest sporo ofert w interesujących mnie zawodach. I sobie tam przedzwonię jutro, z nadzieją, ze ktos mówi po angielsku. Pociąg do Turynu to tez nie wielki wydatek. Jednak mam jeszcze pytanie. Czy agencje włoskie mają w zwyczaju pomagać z mieszkaniem?
Przede wszystkim radzilabym sie nauczyc wloskiego - przynajmniej podstaw by moc sie dogadac. Nie znam Turynu, ale generalnie we Wloszech jezyk angielski kuleje. Niemieckim to chyba sie posluguja jedynie w okolicach Bolzano.
Szukanie na odleglosc jest nieco ciezkie bo potencjalny pracodawca oczekuje zwykle natychmiastowej dyspozycyjnosci - przynajmniej tak bylo, jak ja szukalam pracy, ze rozmowy odbywaly sie zazwyczaj na drugi dzien lub po dwoch dniach od telefonu.
Szukaj przez portale np. www.jobrapido.it, zapisz sie przez neta do wloskich agencji pracy np. adecco, manpower, obiettivo lavoro i sledz oferty - a noz sie uda:))
Ja nie spotkalam sie z tym zeby jakas agencja zalatwiala mieszkanie, ja sama poprzez agencje znalazlam mieszkanie w innym regionie i sama musialam szukac mieszkania.
Popatrz na adresy: www.umana.it www. adecco.it www.manpower.it www.metis.it www.obiettivolavoro.it - sa to adresy wloskich agencji pracy tymczasowej
Jesli chcesz moge ci pomoc przygotowac cv i list mtywacyjny po wlosku.
z góry dziękuję. Jesteś naprawdę uczynna. Zredaguję CV i dam znać.
i znowu nowy język :D
Jesli nauczyles sie niemieckiego i angielskiego, to wloski nie bedzie dla Ciebie problemem.
A znajomosc jezyka znacznie zwiekszy Twoje szasne na znalezienie pracy.
Pracujesz w fabryce BMW ,czy mógłbyś poradzić mi w jaki sposób dostać tam pracę na produkcji i czy jest tam praca dla Polaków ?Znam język w stopniu komunikatywnym.
radzilabym sie dobrze zastanowic bo wloski rynek pracy to niestety jedno wielkie bagno :/ a z zewnatrz wcale tak nie wyglada i wielu ludziom wydaje sie ze przeciez we Wloszech, jednym z krajow starej Unii, nie moze byc tak zle. wg mnie ktos sie decyduje tu sprowadzic musi rzeczywiscie stawiac ten inny osobisty powod ponad wszystko, bo inaczej moze byc trudno
...mozna tez próbować w Agencjach Doradztwa Personalnego ..Luk wiecej zarobisz w Monachium niz w Turynie..
Ja bym probowala na infojobs.it ...jednak nie mialabym wielkich nadziei... Jezeli chodzi o Twoje doswiadczenie i to co Ciebie by interesowalo, to moim zdaniem najlepsza strona. Osobiscie nie szukalam pracy, ale moi znajomi Wlosi (ktorzy czasami miesiacami szukaja pracy) korzystaja z tej strony.
Nie spotkalam sie jeszcze z tym, zeby agencje pomagaly w szukaniu mieszkania. We Wloszech po 3 miesiacach musisz miec adres zameldowania ...i wcale nie tak latwo znalesc kogos, kto Cie zamelduje....
Powodzenia!
po znajomosci..po znajomosci..sie szuka pracy w IT i po lini opcji pati politycznej i po lini kibicowania klubowi pilkarskiemu,ktoremu kibicuje capo..czyli jak Turyn to JUVE!
partii politycz. mialo byc :D
...troche tak jest ...ale wszystko jest mozliwe ...sa tez wyjatki ...ktore potwierdzaja regule ;-)
ja propnuje tez strone www. monster. it oraz jobrapido.it
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka