Proszę o szczerą odpowiedz

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich i ponownie mam prośbe do wszystkich którzy są w temacie , mam pytanie ile powinien dostać na ręke netto ( Kucharz 2 ) jeśli pracuje 280 godzin miesięcznie ,w tym spanie i wyżywienie od firmy ,poprostu chciałbym poznać normalna płace- (realną) Pozdrawiam i z góry Bardzo Dziękuje .
to zalezy od LIVELLO cuoco..zalezy w jakiej czesci kraju pracuje i w jakigo typu kuchni..lokalu ..hotelu ,jakie dania przygotowywuje jak szkole skonczyl ..wszystko w sumie zalezy od tego ale pomiedzy..srednia placa powinna wynosci od ok 2 tys eu do 3 tys.Niestety gotowanie ma to do siebie ze jest czasochlonne..i w tym fachu nie placa chyba za godziny..tylko stala umowiaona pensje..wymagajc przy tym by przygotowywanie dan nie bylo tylko fachem wyuczonym ale rowniez pasja ..hobby ..od switu do poznej nocy
Witam dziekuje za odpowiedz .Jestem w regionie Alpy Włoskie, miejscowość Bolzano 280 g/h czasami taki zapieprz ze zapominam jak sie nazywam spanie i wyzywienie i na koniec roku wyprawka ,ale kwota która przeczytałem to szok jestem poprostu robiony w D jak duże bambuko.
szef kucni na pewno zasluguje na 3 tys eu/srednia placa roczna ok 40 tys eu/ drugi kucharz na ok 50 proc mniej..:D..zart ale prawdziwy...pooglądaj programy kulinarne w Tv ..o ile masz czas .... te transmitowane z restauracji...jak jest traktowany drugi kucharz..bardzo lubie tego typu programy..ogladam od lat, mam kilku znajomych kucharzy w It..w tym Polakow.wyzsze place maja kucharze pracujacy dla wojska marynarki..ok 70 tys eu rocznie.W zwyklej kuchni /dipende dal ristorante... pomocnik kucharza/ aiuto cuoco zarabia srednio ok 1200 eu , szef kuchni ok 2 tys.Dobrze zarabia sie na costa crociera,na statkach wycieczkowych,szef kuchni wyciaga nawet 6 tys/mies
Tylko że rozumiem, że Sette podała te stawiki bez spania i wyżywienia od firmy, więc sobie od tych sum z połowę odejmij...
:D
Robert jesli mozesz..a jestes tu calkiem anonimowy to moze bys podal ile ci placa mies.za te 280 godzin..Moze dajesz sie wykorzystywac ?..w jakich godzinach pracujesz?..od ..do..napisz prosze...twoj przyklad moze sie okazac potem pomocny dla innych..czego robic a czego nie robic ..:D
Ja zima pracowalam jako barmanka (pierwsz doswiadczeniew tym zawodzie wiec dostawalam mniejsza stawke) w domolitach. Razem z noclegiem i wyrzywieniem dostawalam 1300€, teraz na lato mam oferte 1600€ (w mniejszym wymiarze godzin)
Paulinka 1128 bierz te prace i sie nie zastanawiaj. Moim zdaniem swietna propozycja. Oczywiscie nie wiem w jakim wymiarze czasu pracowalas, ale we Wloszech ludzie zarabiaja po 11[tel]euro i musza sami sie utrzymac i jeszcze do tej pracy dojechac...pominawszy fakt, ze problem wogole te prace dostac...
ja sie nie zastanawiam tylko napisalam aby autor watku mogl zobaczyc ile zarbiaja osoby w gastronomii w pobliskim regionie :)
..Dolomitach..Dolomiti Tka paulinka bardzo dobry zarobek..jak na kobiete w tych czasach..najwiecej barmanki dostaja w lokalach otwartych od popoludnia..wlasciwie od wieczora od 18..do 4..5 rano typu dyskoteka, piano bar.... moga liczyc na 10 czy 12 eu za godzine..praca jest mordercza w morderczym tempie :D jak zwala ci sie tlum rozwrzeszczanych Wlochow czy jakas grupa innej nacji i wszyscy naraz gwaltownie chca drinki
Cytat: paulinka1128
ja sie nie zastanawiam tylko napisalam aby autor watku mogl zobaczyc ile zarbiaja osoby w gastronomii w pobliskim regionie :)
Istniej tak zwane contratti nazionali di lavoro od tego powinien zaczac Riccardo..najpierw przeczytac swoj..porownac do innych,do swego kontrktu..mysle zenie masz swego livello wyzszego niz livello 3..tak sadze po prostu z twego opisu.Wg contratto nazionale pracownik powinien przepracowywac miesiecznie 172 godziny plus 16 godzin straordinario..ktore wsystemie pracy dziennej powinny byc zrekompensowane 30 proc za stawke godzinowa, praca w nocy o 60 proc/praca nocna jest liczona od polnocy do 6 rano
LAVORO STRAORDINARIO

Articolo 202.

1) Il lavoro straordinario diurno è compensato con la retribuzione ragguagliata ad ore maggiorata di 30%.

2) Il lavoro straordinario notturno è compensato con la retribuzione ragguagliata ad ore maggiorata di 60%.

3) Per lavoro straordinario notturno s'intende quello prestato tra le ore 24 e le 6.

4) La maggiorazione per il lavoro straordinario notturno non è cumulabile con la maggiorazione per il lavoro ordinario notturno e la maggiore assorbe la minore.

5) Non è considerato lavoro straordinario quello effettuato di notte nel normale orario di lavoro da parte del personale adibito a servizi notturni.

6) Dovrà essere escluso dal lavoro straordinario notturno il personale alberghiero di servizio al mattino seguente.

RIPARTIZIONE ORARIO DI LAVORO GIORNALIERO

Articolo 198.

1) Il lavoro giornaliero si svolge in 1 o 2 turni. Diversi e più funzionali criteri di distribuzione dell'orario di lavoro giornaliero
reclamati dalla peculiare natura dell'attività ricettiva potranno essere negoziati dalle parti a livello aziendale.

2) Salve le condizioni di miglior favore comunque conseguite, il nastro orario è di 14 ore per il personale di sala, ricevimento e portineria, e di 12 ore per il restante personale.

LAVORO NOTTURNO

Articolo 199.

1) Le ore di lavoro notturno svolto dalle ore 24 alle 6 verranno retribuite con la retribuzione oraria maggiorata di 25%, fatte salve le condizioni di miglior favore.

2) A decorrere dall'1.6.90, al personale con qualifica notturna la maggiorazione di cui sopra compete nella misura di 12% in quanto della specificità delle loro prestazioni si è già tenuto conto ai fini dell'inquadramento e dei relativi livelli retributivi.

3) Al personale che, peraltro, sostituisca quello con qualifica notturna, assente per riposo settimanale o per altra causa, compete la normale maggiorazione di 25%.

Capo VI - FESTIVITA'

Articolo 203.

1) Al personale che presta la propria opera nelle festività di cui all'art. 107 è dovuta, oltre alla normale retribuzione, quella per le ore di servizio effettivamente prestate, con la maggiorazione di 20% per lavoro festivo. http://www.aipn.it/contratto_collettivo_alberghi.htm
w gorach w turystyce nikt sie nie bawi w takie rozlicanie godzin pracy, sa turysci to sie zasowa 10 godzin dziennie czy ile jest porzeba.
Zazwyczaj placa dniowke lub na godzine. Zarobki sa bardzo dobre ale praca ciezka.
Czesto pracuje sie bez dnia wolnego ale potem na koniec sezonu ma sie miesiac wolnego wiec nie jest zle. Zalezy czy komus odpowada taki system pracy.
zasuwka/ oraz skuwka,wsuwka..3 wyjatki.. z I klasy :D
ahhhh wiem, ze moja gramatyka polska kuleje. W pracy mam spory kontakt z polakami ale niestety jedynie slowny a pisanie coraz bardzej mi sie pogarsza az wsyd!
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi więc tak może będzie prościej stanowisko ( kucharz 2 ) oczywiście na papierku ,zakres o wiele -wiele większy w realu i za to ..... 1550 eu. za 280 h /1 dzień wolnego w tygodniu , plus 13 i 14 i wyprawka na koniec roku do tego płatny urlop .
ty patrz na ilosc godzin wypisane na busta paga..dam sobie reke uciac ze robia cie w balona i nie pisza wszystkich godzin..patrz na buste ..na prawo u gory..tam masz wypisana liczbe godzin..i za TE godziny ci placa 155oeu ..a nie za twe wypracowane ale za TE WYPISANE na busta paga
tu sa Wlochy ,bracie Polaku..tu sa Wlochy..tu sie bierze ludzi pod chxx ..prendi in giro
na papierku mam 176 h wpisane z tego netto 1200 plus do reki 350 = 1550 eu
oczywiście wszystkie soboty, niedziele i wszystkie święta jakie są przez cały rok bez odczuwalnego plusa max 100 eu za cały rok
Witam SettediNove ,można wiedzieć co to znaczy prendi in giro ? bo ja w rejonie niemiecko jezycznym ,dziekuje .
prendere qualcuno in giro - żartować z kogoś, nabierać kogoś, nabijać się z kogoś

prendere - brać, wziąć
prendi - (2 os. tryb oznajmujący) - (ty) bierzesz (prendi in giro - żartujesz... żartujesz?)
prendi - (2 os. tryb rozkazujacy) - bierz!, łap! ( prendi in giro! - żartuj! nabijaj się!)

...bez kontekstu trudno jednoznacznie...
:)
Srodkowe wlochy w restauracji gdzie ja pracowalam kucharz 2 za 4-5 godzin dziennie..tylko kolacje... niedziele 8 godzin bral 1500 euro na reke .....
1500 na czarne? jak tak, malo.
na reke tzn. takze "na czysto",czyli op odjeciu podatku...czyli moim zdaniem to tak akurat ....
Witam ponownie Wszystkich i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi które daja do zrozumienia ze jednak auslander to biały murzyn skoro wychodzi na to że 1550 eu to norma za 280 h = 1h/ 5,54 eu netto pozdrawiam Wszystkich i Życze szczęścia i zdrowia ,Roberto.
Na czysto pracowal kucharz
Cytat: robertoclub
na papierku mam 176 h wpisane z tego netto 1200 plus do reki 350 = 1550 eu
widzisz ze mialam racje wg contratto nazionale czloweik moze pracowac 40 godzin na tydzien..miesiac ma 4 i pol tygodnia..wpisali ci 160 godzin czasu normalnej pracy normalnego czlowieka..plus 16 godzin straordinario/nadliczbowych Wg busta paga wszystko jest ok..Pozostaje tylko udac sie ze skarga do sindacato ..CGIL /zwiazku zawodowego..kase odzyskasz ..zwiazki ci potraca 10 proc od calej uzyskanej sumy..... 5 eu na godzine?..powinni ci placic 8 czy 10 eu za godzine..wez buste paga i idz do szefa pokaz mu terubryki ..z godzinami..i spytaj sie co to jest.....okradzino cie na 100 godzin pracy po 10 za godzine....jesli zazadasz kasy..lub pojdziesz do zwiazkow//tp napwena stracisz ta prace..i za toba pojdzie zla fama takiego co sie zwrocil do zwiazkow ..co smial sie odzwac o swoje...to bedzie taki wilczy bilet..Uwazam ze..albo sie bedziesz dal wykorzystywac..albo po 8 godzinach pracy..sciagniesz swoj gajerak..upackany po calym dniu..i tebczarne spodnie w krateczke i rzucisz to w kat i pojdziesz wypoczywac....szef ci nie daruje..zwolni cie albo ci da kase 'pod stolem..'..uzywaj argumentu: contrastto nazionale....ale ty chyba nie znasz wloskiego i nie zrozumiales tego linku ktory ci wkleilam..:D To tak w ogolnym zarysie..
sorry literowka :contratto nazionale/kontratto nacjonale..tak sie wymawia:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka