polskie ubezpieczenie samochodu uzywanego w italii

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie w sprawie samochodu na numerach polskich uzywanego we wloszech. Jak w praktyce wyglada kwestia ubezpieczenia, ktore w samochodach wloskich przykleja sie na przednia szybe? Zapewne wg przepisow nie jest to obowiazkowe dla aut z rejestracja zagraniczna, ale praktycznie znajac przechodzaca policje czy straz miejska - wiem ze z automatu moga dac mandat bo tak..bo kwitka nie ma.... Moze dla swietego spokoju wywiesic ubezpieczenie polskie? co radzicie i z jakimi praktykami sie spotkaliscie w zyciu?
Witaj ! Nigdy nie mialam problemu z brakiem kwitka a jezdzilam we Wloszech na polskiej rejestracji przez kilka lat. Niedawno byl na onecie atrykul na temat wyposazenia samochodow za granica. Zasada jest taka : wyposazenie samochodu ma byc zgodne z przepisami kraju w ktorym zarejestrowany jest samochod . W Polsce nie ma obowiazku umieszczania ubezpieczenia na przedniej szybie wiec nie musisz go miec we Wloszech ale jesli to uspokoi Twoje obawy, zrob ksero kwitka i przyklej kopertke na szybie.
Odbiegajac nieco od zadanego pytania, nie musisz miec tez kompletu zarowek ( tak jak np na Slowacji), alkomatu ( jak we Francji) czy innego wyposazenia , wymaganego w innych krajach. Plecam jednak miec kamizelke odblaskowa umieszczona w widocznym miejscu w samochodzie ( wymagana we Wloszech), tak dla swietego spokoju. Jesli mieszkasz na terenie, gdzie w zimie obowiazuja opony zimowe lub lancuchy, lepiej je miec. W tym roku posypaly sie mandaty za brak lancuchow.
dzieki emiliape...kamizelke mam, masz racje skupie sie na obowiazkowym wyposazeniu samochodu.... z tymi zarowkami to jest jakis obled, bo na przyklad w moim aucie za chiny ludowe nie da sie zmienic takiej zarowki samemu na drodze (trzeba zdemontowac chlodnice czy cos tam), wiec i tak musze jechac do warsztatu i zarowki wrzucone do auta byly tylko przeterminowana atrapa :)... o francuskim alkomacie nie slyszalam, dobre hehehe
edytowany przez pecora_nera: 20 sie 2012

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka