Ja mieszkam we Wloszech powiedzmy rok ...wiec nie znam 'zycia we Wloszech' super dobrze... ale chetnie napisze co mi sie podoba a co nie :-)
Po pierwsze ...podoba/nie podoba zalezy troche z czym porownac... Ja wczesniej mieszkalam w Irlandii, wiec chcac niechcac porownuje troche z Irlandia...
Zdecydowanie finansowo jest o wiele gorzej we Wloszech niz w irlandii. ...i nie chodzi tylko o to, ze mi osobiscie jest finansowo trudniej ...bo mimo wszystko jakos sobie radze... ale generalnie jest gorzej ...i moim zdaniem widac to. Choc pieniadze szczecia nie daja ...ale troche spokoju tak;-) ...i troche brak tego spokoju i poczucia bezpiepieczenstwa ...mozna wyczuc 'miedzy wierszami'...., tak na ulicy...
Moim zdaniem we Wloszech stereotypy o Europie Wschodniej sa bardzo zywe ...i nie chodzi mi o niechec do Europy Wschodniej ...ale 'wiare' w stereotypy, szufladkowanie ludzi. ...choc nie przecze, ze stereotypy nie wziely sie z nikad... Jednak szufladkowanie tylko z powodu pochodzenia ...to nie cos co sie zdarza rzadko... I niechec do cudzoziemcow tez raczej jest silna.
Nie znosze poprostu biurokracji wloskiej... Moim zdaniem ten kraj chce pobic rekord jak skomplikowac zycie swoim obywatelom ...ale to, to jeszcze moze mozna jakos przyjac do wiadomosci, ze zycie 'musi' byc skomplikowane ....jednak niekompetentnosc urzednikow ...mnie zalamuje czesto....
Korupcja ...ktora czesto Wlosi przyjmuja jako cos normalnego ...nie przychodzi im do glowy, ze mogloby jej nie byc...
Nie znosze rzymskich korkow... ale to nie jest do konca wloskie, a bardziej jest to problem wiekszych miast. Jednak w Rzymie to sie wydaje problem kompletnie nie do rozwiazania ....niestety. Wlochy z punktu widzenia kierowcy ...to tez jest swego rodzaju 'przygoda' ;-)
Nie lubie tego, ze trzeba sie tu meldowac... a nie zawsze kazdy jest super chetny pozwolic na zameldowanie. Nie podoba mi sie to, ze wynajecie mieszkania 'musi' byc na 4 lata. ...pisze musi, bo slyszalam, ze kazda umowa o wynajem legalna, nawet jak nie jest na 4 lata ...staje sie automatycznie na 4 lata plus 4 lata. ...jednak mozna ja rozwiazac ...ale z wypowiedzeniem na 6 miesiecy ...i to podobno tez pochodzi z prawa i nie mozna z tym dyskutowac... 6 miesiecy wypowiedznia ...to strasznie duzo i to mi sie bardzo nie podoba... A wlasnie wynajmuje kawalerke i nie podoba mi sie to bardzo :-(
Nie lubie braku punktualnosci.
Lubie.... kuchnie wloska, jedzenie w restauracjach, ...wino ;-) Lubie Wlochy jako kraj pelen historii, zabytkow, sztuki ....nigdy chyba sie tym nie znudze i mysle, ze ten kraj mozna odkrywac latami... lubie lokalny patriotyzm Wlochow, lubie cieszenie sie jedzeniem.
Podoba mi sie, ze jest cieplo, choc sierpniowe upaly troche mnie wymeczyly ;-)
Lubie jezyk wloski...
Lubie wiele rzeczy, ktore daje mi Rzym ...ale to nie do konca 'wloskie rzeczy' a wielkomiejskie ;-)