Czy we Włoszech istnieje "polonia"?

Temat przeniesiony do archwium.
Chodzi mi o taką zorganizowaną emigrację, jak choćby w Wielkiej Brytanii, USA, Brazylii, czy Niemczech. Oczywiście emigracja włoska nie ma takich tradycji, ale czy tworzą się przynajmniej jakieś zalążki organizacji polonijnych, jakichś inicjatyw kulturalnych?
Co prawda, zwracając uwagę na zakresy tematyczne większości dyskusji na "fiolecie" i ich poziom jestem pełen obaw, czy coś powyżej "La Strady" ma rację bytu, ale może jednak.
Wlasnie we Wloszech polonia działa dość prężnie. Pamiętaj,że w latach 80tych ludzie wyjeżdżali masowo do Włoch "na pielgrzymkę" po czym prosili o azyl. Dla niektórych oczywiście Włochy były krajem przejściowym w drodze do Kanady czy USA, jednakże wielu zostało na stałe. Podaję Ci stronkę http://www.polonia-wloska.org/
dziękuję
Jesli chodzi o polonie w sensie zorganizowanym to ja niestety mam odmienne zdanie. Moze stowarzyszenie Polakow we Wloszech funkcjonuje w Rzymie albo w innej czesci Wloch, ale na pewno nie w Lombardii, z pewnoscia nie w Mediolanie. Chyba ze w charakterze zamknietym...Ja wielokrotnie probowalam kontaktowac sie z Associazione dei Polacchi a Milano i nigdy nikt nie odpowiedzial ani na mail ani na fax..(bo kontakt telefoniczny wogole nie istnial)...A moze komus z Was udalo sie skontaktowac z ta organizacja??? Pozdrawiam wszystkich Polakow, a szczegolnie tych z regionu Lombardii..
Ja mieszkam w Aoste i tez niestety nie napotkalam na slady Polonii. Szukalam troche na internecie czy moze cos znajdzie sie blisko, ale niestyty NIC. Wiem, ze jest organizacja zrzeszajaca Polakow w Turynie, ale nie dziala chyba zbyt preznie...
a szkoda...

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia