Hej Dee, mieszasz i mieszasz...;-) ...mialam kupe smiechu jak sobie wyobrazilam Ciebie, takie niepozorne kobieciatko z wielka warzachwia;-)
A tak na serio...tak przypuszczalam, ze "panoramica" to okreslenie potoczne, wypowiedz Kasi z M. i Twoja obecna potwierdzalaby tez fakt, ze to wyrazenie takze regionalne, gdyz ja tez nie spotkalam sie z nim a pytane przeze mnie osoby, nie daly mi potwierdzenia.
Moge to wciagnac do slownika z zaznaczeniem pot. czyli potoczne, moze komus sie przyda...
Co do "fiction" ...slowniki , w ktorych ja grzebalam podawaly tak:
fiction:
ingl., in it. s. f. inv., opera letteraria, cinematografica o televisiva, in cui personaggi e situazioni sono inventati dall'autore e non sono riferibili a eventi reali ma hanno carattere di verosimiglianza
est. genere a cui una tale opera appartiene. (www.sapere.it)
i jeszcze Garzanti:
s. f. invar. genere letterario (o cinematografico, televisivo) fondato sull'invenzione narrativa, contrapposto ai generi basati sulla realtà (storia, documentazione, saggistica ecc.).
czyli jak widzisz, zero nawiazania do "serialowosci"...no a ja sama nie spotkalam sie z tym wyrazeniem pewnie z tego powodu, ze po prostu nie ogladam telewizji...:-)...i co teraz ? wpisac czy nie?
pzdr:-)