do kinia12:Rzeczywiscie limit 79500 limitow dotyczy calej Italii i nastepnie dzielony jest na prowincje, np. Bergamo 567 osob. Trudno mi powiedziec jak jest w rejonie w ktorym chcesz pracowac, musisz po prostu zadzwonic do Direzione Provinciale del Lavoro i spytac czy w danej prowincji nie zostaly wyczerpane limity dla neocomunitari( czyli polakow, czechow, wegrow itp)Mysle ze nie. Mam dane z wczoraj ze z 79500 limitow wykorzystano dla nas zaledwie 18 tysiecy z czego 11 tysiecy praca sezonowa.Tak wiec caly czas mozna jeszcze wysylac listy. Pierwszym krokiem jest znalezienie pracodawcy wloskiego lub ze starej UE, ktory wysle Twoj kontrakt do regionalnego DPL(Direzione Provinciale del Lavoro). Oczywiscie wielu wlochow nie chce sobie jeszcze komplikowac sprawy i na Twoje miejsce wezmie wlocha lub zaproponuje Ci prace na czarno.
Jakkolwiek bez kontraktu, a pozniej informacji ze zmiescilas sie w limitach NIE OTRZYMASZ PERMESSO. To DPL decyduje a dopiero pozniej udajesz sie na questure po odbior permesso( wiele osob mysli blednie ze pierwszy krok to questura). Musisz przekonac pracodawce wloskiego( jest to trudne niektorzy nie wiedza nawet ze Polska jest juz w Unii wiem to z doswiadczenia) ze w ten sposob to funkcjonuje i ze nie ma blokady zeby zrobic kontrakt(jesli nie wierza zawsze moga zadzwonic do DPL i tam wszystko wyjasnia ze to prawda)Nic nie zalatwiamy w Polsce wszystko w Italii.
A cokolwiek zrobic bez permesso w Italii jest niemal niemozliwe( jak chocby wynajac mieszkanie...)