jak teraz załatwić permesso? pilne

Temat przeniesiony do archwium.
ciao :-)
czy ktos mógłby napisac jak w najprostszy sposób załatwic sobie permesso( obecnie carta di soggiorno).dostaje już szału .chce dołaczyc do moich znajomych mieszkajacych w reggio emiliia.chce tam pracowac i mieszkac...potrzebne mi dokumenty...ale to jest jakies kółko zamknięte....pracy jest duzo ale wszyscy pytaja sie czy mam papiery .wiem ze pracodawca powinien zgłosic to na qesture ....tylko jak ich do tego zachecic?Im sie nie chce tego robic .wola zatrudnic juz kogos z papierami.mówią mi ze musze miec wynajete miueszkanie ale nie chca wynajac bo nie mam papierów....to takie kołko zamknięte :-( od czego wogóle zaczac?jak ma sie papiery to droga otwarta lecz ich brak blokuje wszystko...bardzo prosze o pomoc to bardzo pilne
mój nr [gg]
do kinia12: wszystko opisałam w temacie praca we Wloszech. To co mowisz jest prawda dokladnie tak to funkcjonuje. Musisz znalezc pracodawce wloskiego ktory wysle Twoj kontrakt do Urzedu Pracy czy zmiescilas sie w limitach. Jesli tak Urzad wysyla na questure dokumenty, musisz takze Ty sie tam udac i w zaleznosci od tego na ile masz kontrakt na tyle otrzymasz permesso. A z permesso mozesz legalnie wynajac mieszkanie, zmienic prace na inna, otworzyc konto w banku, miec dostep do publicznej sluzby zdrowia itp. Po prostu latwiej zyc z permesso w Italii. In bocca al lupo!
margeritha mam jeszcze pytanie :-)
czy kontyngent jest [podzielony na regiony we włoszech?....ktos mi powiedział ze np w reggio kontyngent został juz wyczerpany ale w innym regionie moze jeszcze byc....czy to prawda? wydaje mi sie sie ze kontyngent dotyczy całej italii.......pilne
a jak zachecic pracodawce włoskiego zeby chciało mu si ezłozyc takie dokumenty...oni ida na łatwizne i wola juz kogos z paierami....a od czegos trzeba zaczac
mój nr [gg]
do kinia12:Rzeczywiscie limit 79500 limitow dotyczy calej Italii i nastepnie dzielony jest na prowincje, np. Bergamo 567 osob. Trudno mi powiedziec jak jest w rejonie w ktorym chcesz pracowac, musisz po prostu zadzwonic do Direzione Provinciale del Lavoro i spytac czy w danej prowincji nie zostaly wyczerpane limity dla neocomunitari( czyli polakow, czechow, wegrow itp)Mysle ze nie. Mam dane z wczoraj ze z 79500 limitow wykorzystano dla nas zaledwie 18 tysiecy z czego 11 tysiecy praca sezonowa.Tak wiec caly czas mozna jeszcze wysylac listy. Pierwszym krokiem jest znalezienie pracodawcy wloskiego lub ze starej UE, ktory wysle Twoj kontrakt do regionalnego DPL(Direzione Provinciale del Lavoro). Oczywiscie wielu wlochow nie chce sobie jeszcze komplikowac sprawy i na Twoje miejsce wezmie wlocha lub zaproponuje Ci prace na czarno.
Jakkolwiek bez kontraktu, a pozniej informacji ze zmiescilas sie w limitach NIE OTRZYMASZ PERMESSO. To DPL decyduje a dopiero pozniej udajesz sie na questure po odbior permesso( wiele osob mysli blednie ze pierwszy krok to questura). Musisz przekonac pracodawce wloskiego( jest to trudne niektorzy nie wiedza nawet ze Polska jest juz w Unii wiem to z doswiadczenia) ze w ten sposob to funkcjonuje i ze nie ma blokady zeby zrobic kontrakt(jesli nie wierza zawsze moga zadzwonic do DPL i tam wszystko wyjasnia ze to prawda)Nic nie zalatwiamy w Polsce wszystko w Italii.
A cokolwiek zrobic bez permesso w Italii jest niemal niemozliwe( jak chocby wynajac mieszkanie...)
oki dzięki ci bardzo :-) a nie wiesz jak to jest z dziećmi? czy zeby zapisac dziecko do szkoły trzeba miec permesso?chętnie pogadałabym z toba na gg (4721161) moze zaklikasz?a tak wogóle to w jakim regionie mieszkasz?jezeli chodzi o prace to mam nawet kilka tylko bardzo mi zalezy na carcie di soggiorno....a czy jezeli bede miała kontrakt bezterminowy to moje permesso bedzie bezterminowe czy czasowe?
i jeszcze coś:-)
długo si eczeka na odpowiedz z DPL?skąd mam wiedziec ze np zakwalifikowałam sie na limity?przysyłaja odpowiedz czy amemu trzeba latac?.....mozna kładac na kilka zawodów?
do kinia12:Niestety nie wiem jak to jest z dziecmi. Jesli masz kontrakt bezterminowy prawdopodobnie takze i permesso masz bezterminowe. Moim zdaniem wystarczy juz na rok poniewaz od przyszlego maja nie ma limitow dla nowych krajow UE(wiec z podjeciem pracy bedzie podobnie jak w Anglii). Twoj pracodawca wysyla kontrakt do DPL i to oni po rozpatrzeniu czy zmiescilas sie w limitach odsylaja list do Twojego pracodawcy z odpowiedzia, wiec nie musisz osobiscie sie tam udac.Pozniej pracodawca udaje sie do DPL po autorizzazione( ma na to 7 dni) i z tym pozniej na questure. Mieszkam w Lombardii. Jutro wyjezdzam po wlasnie dostalam permesso:) wiec wszystko co Ci opisalam znam na wlasnej skorze.Moj [email]
wiec z reguly permesso zalatwia rodzina u ktorej sie pracuje.lub idz na questure i powiedz ze chcesz dostac pozwolenie na prace,najlepiej gdybys poszla z wlochem i ile bedzie trwalo zalatwienie tego.to mozna zalatwic samemu ale to bedzie troche trwalo.i pozniej co jakis czas musisz to permesso przedluzac bo jesli nie zrobisz tego w odpowiednim czasie to straci waznosc.to moj email [email] i powodzenia zycze
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka