WEBA,mam mnóstwo wypróbowanych przepisów.Przedstawię kilka prostych propozycji,które nie są pracochłonne i przygotowanie tych potraw zajmuje mało czasu z wyjątkim bigosu,ale wszystko zależy od Twoich kulinarnych zdolności, czasu i chęci.Wybrałam kilka nieskomplikowanych przepisów.
Pomysł z zupą pomidorową nie jest wcale zły:Oto moja propozycja:
ZUPA POMIDOROWO - MARCHWIOWA
SKŁADNIKI:
1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki,
50 dag marchewek,
1 cebula,
8 dag wędzonego boczku,
1 szklanka rosołu
1/2 (10 dag) pojemnika kwaśnej śmietany,
2 łyzki wódki,
1 listek laurowy
kilka gałązek bazylii (może być suszona)
sól, pieprz, trochę cukru
1.Marchewki obrać,umyć.Jedną pokroić w cienkie plasterki, pozostałe na kawałki.
Cebulę obrac, pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę, wysmażyć w garku na chrupko (bez dodatkowego tłuszczu) zdjąc z patelni.
Pokrojoną marchewkę i cebulke podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu.Pomidory rozdrobnić w puszcze, wlać razem z sokiem do garka. dodać listek laurowy. Całość dobrze wymieszać, dusić przez 20 min. W drugim garku zagotować rosół. Wrzucić plasterki marchewki, krótko gotować.
2.Usunąć listek laurowy z zupy, całość zmiksować. Dodać rosół, z plasterkami marchewki, wrzucic boczek. Zupę doprawić do smaku wódką ,solą, pieprzem i cukrem. Przelać do talerzy, wlać porcje śmietany.Listki bazyli pokroić w cienkie paseczki, posypać zupę(może być suszona)
Czas przygotowania - 35 min
inne proponowane zupy: rosół z kluseczkami lanymi, żurek staropolski z wędzonką,zupa krem z zielonego groszku,zupa krem z brokułów,zupa koperkowa z kluseczkami lanymi,zupa grzybowa.
Pomysł z plackiem ziemniaczanym tez nie jest zły,proponuję z gulaszem mięsnym + trzy surówki(sałatki) np. buraczki na ciepło z cebulką,pieczarki w panierce
KAPUSTA DUSZONA
1 KG czerwonej kapusty
1 cebula
1,5 szklanki bulionu
2 łyzki cukru
2 łyżki masła
2 łyzki octu winnego
1 łyzka mąki
sól,pieprz,po cztery ziarna pieprzu i ziela angielskiego
Kapustę poszatkować,zalać wrzątkiem, posolić, gotować 15 min,odcedzić.
Cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z kapustą, dodać bulion i przyprawy, dusić około 20 min,oprószyc mąką, przyprawić octem, solą,pieprzem i cukrem,usunać ziele angielskie, dusić jeszcze 10 min.
MARCHEWKA OPRÓSZANA
6 duzych marchwi kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na gotującą się wodę(wody musi być tylko tyle,żeby przykrywała marchew)dodajemy pół łyzeczki cukru, szczyptę soli + łyzkę oleju lub oliwy.Gdy marchew będzie miękka,zdejmujemy ją z kuchenki i oprószamy mąką(płaska łyzka),ponownie gotujemy , cały czas mieszając(około 3 - 4 min)
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
1 MAŁA GŁÓWKA CZERWONEJ KAPUSTY(75 DAG)
1 PUSZKA ANANASÓW W PLASTERKACH(446 ML)
8 DAG WĘDZONEGO BOCZKU
1/2 SZKLANKI OCTU Z CZERWONEGO WINA
1/2 PĘCZKA SZCZYPIORKU
SÓL,PIEPRZ,CUKIER
Kapustę oczyścić,umyć, drobno poszatkować. Ananas osączyć na sitku, syrop zlać do drugiego naczynia. Krążki owoców pokroić na małe kawałki, wymieszać z kapustą.
Boczek pokroić w kosteczkę wysmażyć na patelni na złoty kolor.
Podlać octem winnym i syropem ananasowym, gotować na małym ogniu 4 -5 min, doprawić do smaku solą,pieprzem i odrobiną cukru. Tak przyrząrzonym sosem polać kapustę, odstawić na kilkanaście minut. Surówke posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania 30 min.
Pomysł z kotletem schabowym też nie jest zły( kotlet schabowy w wersji luksusowej - zamiast panierki z bułki tartej , kotlety obtoczyc panierką z drobno posiekanych orzechów włoskich, duża ilość)+ ziemniaczki puree + zasmażana kapustka lub brukselka panierowana lub brukselka zasmażana z masełkiem i bułką tartą.
Proponuję również zrazy wołowe w sosie nadziewane boczkiem cebulką i kiszonym ogórkiem+ zimniaczki w całości + ogórek kiszony lub kapusta zasmażana.
Odradzam pierogi, są dobre na obiad a nie na kolacje, leniwe uważane są przez niektórych jako deser.
ZIEMNIAKI PUREE
1.Kilogram obranych ziemniaków pokroić w kostkę i ugotować.Po odparowaniu rozgnieść tłuczkiem.
2.Dodać 3 łyzki masła, 1/4 l ciepłego mleka,sól, pieprz, szczyptę cukru i dobrze wymieszać.
3.Ubijać lekko trzepaczką rózgową(niezbyt długo,żeby puree nie zrobiło sie kleiste i ciągnące)
ZIEMNIAKI INACZEJ - KOLOROWE PUREE
ZIEMNIACZANO - GROSZKOWE
800 G ZIEMNIAKÓW I 200 G GROSZKU(PUREE MA KOLOR ZIELONY)
ZIEMNIACZANO -MARCHEWKOWE
800 G ZIEMNIAKÓW I 200 G MARCHEWKI(PUREE MA KOLOR POMARAŃCZOWY)
ZIEMNIACZANO - BURACZANE
800 G ZIEMNIAKÓW I 200 G BURAKÓW(PUREE MA KOLOR BORDOWY)
KURCZAK PO POLSKU Z NADZIENIEM Z WĄTRÓBKI
SKŁADNIKI:
tuszka kurczaka
sól
3 łyzki oleju do smażenia
NA NADZIENIE:
2 jajka
20g masła
1 czerstwa bułka
1 -2 łyzki tartej bułki
2-3 wątróbki z kurcząt
2 -3 łyzki siekanego koperku i zielonej pietruszki
1/2 szklanki mleka
1.Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 30 minut.
2.Wątróbkę drobno posiekać, dodać do niej namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,żółtka,ubitą z białek pianę,masło i zieleninę.
3.Całość wymieszać,a jeśli masa będzie zbyt rzadka, to dodać tarta bułkę
4.Kurczaka nafaszerować przyrządzoną masą i zaszyć tuszkę.
5.Ułożyć na brytfannie na rozgrzanym tłuszczu i piec około godziny.
Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym +sałatka( fasolka szparagowa+kukurydza+groszek+gotowana marchew+ cebula wszystko pokrojone w kostke i wymieszane)
Bigos to najbardziej polskie z polskich dań(proponuję jako dodatek do dań lub główny posiłek z pieczonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem)(GOŁABKI też mozna robić na wiele sposobów )
BIGOS KRÓLEWSKI
składniki:
1,8 kg kwaszonej kapusty
40 dag wieprzowiny (najlepsza będzie łopatka)
40 dag cielęciny
50 dag kiełbasy
20 dag dość tłustego wędzonego boczku
2 dag suszonych grzybów(najlepiej same kapelusze)
15 dag suszonych śliwek bez pestek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
kieliszek wódki
1.Grzyby opłukać,zalać wodą, namoczyć na 12 godz., gotować 30 minut w 1/4 l wody, w której sie moczyły, pokroić w paseczki.
2.Kapustę opłukać pod bierzącą wodą, odcisnąć, połowę przesiekać ostrym nożem,włożyć do garka z grubym dnem.
3.Zalać 1/2 zimnej wody, dodać mielony pieprz i szczyptę soli, gotować 30 min, przemieszać , by kapusta nie przywarła do dna.
4.Dodać grzyby, wlać przecedzony wywar po gotowaniu grzybów, wymieszać i gotować pól godziny, co jakiś czas mieszając.
5. Boczek pokroić w kostkę,zesmażyć na patelni, zarumienić, dodać obraną i posiekaną cebule,smażyć ,żeby sie zeszkliła.
6.Mięsa pokroic w kostkę, dodać do boczku razem z pokrojoną bez skóry kiełbasą podsmażyć 10-15 minut.
7.Zawartość patelni wrzucić do garka z kapustą, wymieszać, dusić,aż mięso będzie miękkie, około 40 minut.
8.Suszone śliwki dokładnie opłukać,osączyć,włozyć do rondelka,zalać winem,zagotować,dodać do bigosu.
9.Przyprawić solą.pieprzem,majerankiem.Bigos jest gotowy,aby był smaczny,pogotuj go przez 2 -3 dni po 2-3 h.
10.Dla podniesienia smaku po ostatnim gotowaniu do bigosu można wlać 40g wódki,całość dokładnie wymieszać.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka w oliwie (15 dag),
1/3 szklanka ryżu
1 czerwona cebula(7dag)
2 pomidory(20dag)
1 czerwone jabłko (15 dag)
15 oliwek nadziewanych papryką
1 łyzka szczypiorku
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
sól
Sos:
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyzki soku z cytryny
1 łyżka keczupu
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka do kawy cukru pudru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyzeczki imbiru
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy
curry,
pieprz,
sól
1.Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie z dodatkiem curry i ostudzić(ryż będzie miał wtedy żółty kolor).
2.Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
3.Cebulę obrać i drobno posiekać.
4.Każdą oliwkę przekroić na cztery części.
5.Pomidory umyć,sparzyć,obrać i pokroić w kostkę(usunąć nasiona)
6..Jabłko umyć,oczyścic z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć,dodać szczypiorek,wymieszać,doprawić do smaku.
Przygotować sos:Połączyć wszystkie składniki i starannie wymieszać.Sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać.Podawać w pieczywem.
CURRY
SKŁADNIKI:
50 dag mielonego mięsa
2 cebule średniej wielkości
3 marchewki
3 pomidory
5 dag rodzynków
półtorej łyżeczki curry
łyzka posiekanej zieleniny (koperek lub natki pietruszki)
olej do smażenia
1.Cebule obrać i drobno pokroić.
2.Marchew obrać,umyc zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Obsmażyć warzywa na gorącym oleju, dodać mięso i smażyć razem 3-4 minuty.
4.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na małe cząśtki, dodać do mięsa,wlać pół szklanki wody,wsypać wypłukane rodzynki,przyprawić solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut.
5.Pod koniec duszenia wsypać curry i dokładnie wymieszać.
6.Wyłożyć na półmisek,posypać zieleniną.
PODAWAĆ Z RYŻEM UGOTOWANYM NA SYPKO.