Czerwone Brygady

Temat przeniesiony do archwium.
witam:) zamierzam pisać prace magisterską na temat włoskiej organizacji terrorystycznej działającej w latach 70 i 80 - Czerwone Brygady. może ktoś interesuję sie tym tematem i ma jakieś informacje gdzie znaleźc ciekawe materiały. a może znajdzie sie ktoś kto pisał na temat brygad? sama dotarłam już do kilkunastu prac ale kolega poradził mi żebym zajrzała też na to forum więc właśnie to robę :)interesuje mnie absolutnie wszystko!! pozdrawiam
Jesli znacz jezyk wloski, to ta strona ci pomoze:
http://it.wikipedia.org/wiki/Brigate_Rosse.
Wlosi duzo napisali na temat. Musialabys po prosto szukac w internecie. Przede wszystkim Aldo Moro byl znana postacia, nawet teraz jest duzo odczytow na ten temat. Podstawa jest jednak znajomosc jezyka wloskiego.
Ciao
do tej strony juz dotarlam:) ale dziekuje:)
Nicola Tranfaglia
Nicola Tranfaglia insegna alla facoltà di Lettere e Filososofia dell'Università di Torino, di cui è preside e ordinario di Storia dell'Europa. È inoltre vicerettore per la didattica per la stessa Università. Condirettore della rivista «Studi Storici» e editorialista del quotidiano «La Repubblica», è autore di numerose opere.

La sentenza Andreotti vista da Nicola Tranfaglia

Bylam na odczycie Prof. Tranfaglia, lecz nie wiem , czy napisal tez ksiazki o Czerwonych Brygadach, mozescz sprawdzic.
Hej Magda!Może będziemy mogły jakoś sobie wzajemnie pomóc?Studiuje historie(specjalizacja Historia Włoch) i pisze prace magisterska na temat również zwiazany z działalnością Włochów a konkretnie włoskich reformatorów religijnych w Polsce w XVIw.Fakt, że nie wiele mieli wspólnego z Czerwonymi Brygadami :-) Jestem na etapie uzupełniania bibliografii wiec rozeznanie w literaturze dotyczącej historii Włoch mam całkiem spore....:-) może do czegos się przydam!pozdrawiam! :-)
dzieki dzieki:) o profesorze Tranfaglia nie slyszalam ale na pewno sprawdze! Niebieska ja tez studiuje historie - specjalonosc swiat po II wojnie swiatowej - wiec o XVI wieku to ja za duzo nie wiem, ale jesli masz jakis problem to daj znac a ja zobacze co moge zrobic. studiuje w poznaniu nie wiem gdzie ty! tez jestem w trakcie uzupelniania bibliografii. jak trafisz na cos zwiazanego z moim tematem to bylabym wdzieczna gdybys dala znac:) czesc
cze!A moze ktos bylby tak mily i mi pomogl w znalezieniu czegos o tangentopoli,albo inaczej zwajac mani pulite...?bardzo prosze...to dla mnie bardzo wazne...pliiiissssss
cześć. pisałam pr mgr o Berlusconim (nauki polityczne) i trochę zachaczyłam o tą tematyke. strasznie cięzko o matriały ale ja akurat miałam wielgachną książkę - XI tom historii Włoch - współczesność, lata 90. jak znasz włoski. polecam. tam na pewno coś będzie. mogę Ci ją przesłać - mam ksero i tylko się kurzy. jak jesteś zainteresowana, napisz: [email] powodzenia. ciao
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa