Sla !!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Sla co się z Toba stało??? Dlaczego wcale nie udzielasz się na forum??? Zawsze chętnie niosłaś pomoc językową i pomagałaś wielu osobom w nauce tego pieknego języka. Martwię się, że Cię tak długo tutaj nie ma i dlatego postanowiłam wszcząć poszukiwania. Odewzwij sie plsssssssssss
pozdrawiam
Viola
Mysle o tym samym juz od jakiegos czasu. Doszlam, ze:
1. Ma bardzo duzo pracy
2. Jak chyba zauwazylas, to FORUM bardzo sie zmienilo. Stalo sie raczej biurem tlumaczenia SMS'ow. Warto poprosic Lukara o zalozenie dzialu "SMS'y", a wtedy "Nauka" stalaby sie bardziej przejrzysta. Sama duzo kozystalam z wyjasnien Sla, a takze paru innych osbob, ktore tez zniknely ( jestem samoukiem i pomoc kogos kto ma wiedze usystematyzowana , jest mile widziana).
Pozdrawiam
Ojej, milo mi ze ktos zauwazyl moja nieobecnosc! Przepraszam, ale jestem okropnie zajeta, robie tysiace roznych rzeczy naraz i wcale sobie z nimi nie radze. Na forum interesuja mnie kwestie czysto jezykowe, problemy gramatyczne i lubie cos tlumaczyc, ale po pierwsze, w gaszczu SMSkow nie znajduje tego co moglabym zrobic, a po drugie, ostatnio kiedy bywalam na forum widzialam ze bylo sporo osob ktore robily to co ja i swietnie sobie radzily dlatego zajelam sie innymi sprawami.

Faktycznie, gdyby byly rozdzielone dzialy: gramatyka oraz tlumaczenia, byloby znacznie latwiej. Z reguly samo przeszukiwanie postow zajmuje mi wiecej czasu niz moglabym poswiecic na jakas odpowiedz, no i rezygnuje...

Pozdrawiam serdecznie forumowiczow! Jesli moge byc w czyms pomocna, chetnie pomoge
czesc Sla
to milo, ze jednak tu zagladasz :-) tez stracilam Cie z oczu i bylo smutnawo:-)
To-ja, nie po raz pierwszy czytam, ze forum sie zmienilo, spotkalam sie z wypowiedziami, ze "najlepsi" stad odeszli...
Ja zagladam tu zaledwie od miesiaca i zastanawia mnie, co stalo sie powodem tego odejscia..... przegladajac starsze wpisy, rzeczywiscie mozna zauwazyc obecnosc sympatycznych osob, dla ktorych to miejsce bylo jakby "punktem zbornym":-) mam na mysli glownie osoby mieszkajace we Wloszech, ktorym moze tak jak mnie brakowalo kontaktu z rodakami...gdzie sie podziali?....
pozdrawiam serdecznie:-)

oczywiscie ilu uczestnikow forum, tyle motywow ich tutaj pobytu a
sla, dobry pomysł z tym podziałem, nie chce zbytnio rozdrabniać forum ale akurat ten podział na włoskim będzie przydatny...
No tak, tylko jak to zrobic, zeby ludzie pisali we wlasciwym dziale???
A po drugie, nie daloby sie tak zrobic, zeby obowiazkowe bylo logowanie...? Unikneloby sie wpisow, ze tak powiem, niesmacznych, bez sensu, nie na temat itp...
zrobie podzial na 2 podfora - tlumaczenia i gramatyka, jak bede widzial nagminnie ze ktos daje tlumaczenia smsow nie tam gdzie trzeba to blokada - sorry winetou - ostatnio zauważam na forum włoskim zbyt dużo postaw typu "mi/nam się należy a jak nam nie dasz to jestes be" - zastanawiam się dlaczego tylko na włoskim...
Moze dlatego ze osoby znajace angielski czesciej bywaja na forach angielskojezycznych i widza jak to dziala na swiecie.
Ja widze (jako fakt) ze ludzie po prostu nie rozumieja co to jest forum, admin itp. Wydaje im sie, ze to jakas instytucja a ty jestes tu zatrudniony, no i jesli cos robisz nie po ich mysli, to mozna cie wyrzucic z pracy czy dac nagane. Nie potrafia pojac, ze to jest Twoja piaskownica i ty tutaj tworzysz zasady. Wchodzac do klubu podpisujemy sie pod jego zasadami, prawami, obowiazkami, a jak nam nie pasuja, to wybieramy inny klub lub tworzymy wlasny. Ale to trzeba zrozumiec, nawet w taki sposob techniczny, to znaczy, co to takiego jest takie forum...

A wiec: Lukar mial super pomysl, bo stworzyl forum lingwistyczne, i to nie tylko w ramach jednego jezyka, ale stworzyl forum pieciojezyczne! Dal to nam na tacy! Kontroluje dzialanie nie tylko dzialow jezykow ktore zna, ale tez tych ktorych nie zna, i to my powinnismy mu w tym pomoc (a nie krzyczec o kapusiach i donoscicielach!)
Mamy prawo korzystac z tego co on nam zrobil ale zeby nam sie dobrze korzystalo musimy przestrzegac pewnych zasad, ktore on ustanowil. Mozemy pewne zasady z nim uzgodnic, ale nie mozemy żądac, nie mozemy zmieniac tego co on zrobil w cos calkiem innego bo to byl jego pomysl, jego idea, jego piaskownica...
Pierwsze przykazanie forum brzmi: Admin ma zawsze racje, admin ma prawo usuwac, ma prawo blokowac, ma prawo napominac, ma prawo zmieniac zasady, ustanawiac zasady, a nawet wywalac... Tak jest i tak musi byc na forach! Jesli to zrozumiemy, to latwiej bedzie korzystac z tego co on dla nas zrobil i robi.

No to sie popodlizywalam!
Sla na prezydenta!!! :-):)
Ja sie podlizywalam wczoraj :-) nie przejmuj sie...ale do pewnych osob niestety, nawet najlogiczniejsze wyjasnienia nie docieraja...
Witaj Sla!!!!!
Cieszę się bardzo, że sie odnalazłaś, bo już od dłuższego czasu Cię nie widziałam. Jestem jedną z bardziej "biernych" uczestniczek forum. Niewiele mogę pomóc w kwestii językowej, bo sama się dopiero niedawno zaczęłam uczyć, ale udzielam się gdy mogę komuś pomóc w innych sprawach. Czytałam zawsze Twoje wyczerpujące wyjaśnienia i pomagają mi bardzo w nauce. Uważam, że rozdzielenie forum na część czysto naukową i pozostałe działy dotyczące Włoch jest świetnym pomysłem. Niech sobie zostanie część poświęcona sms-skom, bo to też zbliża nasze narody :))) i stanowi wprawkę w tłumaczeniach, ale jeśli wątki naukowe będą osobno to szybciej będzie można znaleźć to co potrzebne. Ja podobnie, jak już ktoś wspominał, kopiuję sobie "wykłady" Sla, bo je bardzo cenię.
pozdrawiam serdecznie
Viola
Lukar! popieram ideę wchodzenia na forum osób wyłącznie zalogowanych. Tym, którym zależy na uczestnictwie w forum, zrobią to bez wahania. Nie sądzę, żeby to było w żaden sposób ograniczeniem dostępu, a rzeczywiscie ograniczy tylko wpisy osób mających na celu zrobienie "zadymy". Gratuluję Ci pomysłów i doceniam pracę jaką wkładasz w forum. To jedyne forum na jakie zaglądam codziennie. Faktycznie panowała tu wyjątkowa, niemal rodzinna atmosfera i mam nadzieje na to, że zostanie odbudowana. Pozwól nadal pisać również o codziennych sprawach, bo naszym rodakom zagranicą, jak widać, brakuje kontaktów z ludźmi w kraju i takiego popaplania o wszystkim. Z czasem się wszystko wyklaruje i ludzie przyzwyczają do umieszczania postów we właściwych miejscach. Od kiedy jest cafe' Italia panje większy porządek. Gdy będzie podforum dotyczące kwestii nauki języka zapewne ten porządek się będzie coraz bardziej utrzymywał, bo tam bedą wchodzić ci, którzy się tym interesują. Pozdrowienia
Viola
podpisuje sie i ja pod tym wszystkim. A swoja droga to trzeba miec jakies stalowe nerwy by kontrolowac takie forum........ kazdy chce miec swoje prawa i walczy o nie. Ale mimo wszystko jest to nadal jedyna kulturalne forum jakie znam. POzdrowka dla wszystkich w szczegolnosci dla Lukara. A co, ja tez sie podlize :-DDD
lukar gratuluje ci tego forum, tej stronki ktora stworzyles.popieram aby udzielaly sie osoby zalogowane na forum.pozdrawiam.
i ja rowniez popieram pomysł logowania sie!!!! mniej zamieszania mniej bałaganu...chociaz z drugiej strony moze byc pewien problem bo np jesli ktos bedzie potrzebowal pomocy w tlumaczeniu ESKA to moze sie nie doczekac bo zeby odpisac jakby nie bylo trzeba bedzie sie zalogowac.....czy kazdemu bedzie sie chcialo????
Ciao a tutti .....
Sono amico di franci ed essendo anche l'administrator di alcuni portali in italia mi ha chiesto informazioni su come si amministra un portale/forum, responsabilità, introiti, guadagni, ecc.
Il discorso è ovviamente soggettivo ma normalmente il buon senso e l'ospitalità sono quasi (senza quasi) sempre un'ottimo biglietto da vistita per costruire una "famiglia" virtuale dove confrontarsi e scambiarsi le opinioni nella massima trasparenza.
E' anche bene sapere che un portale/forum che registra un alto numero di accessi ha indubbiamente un costo che viene spesso bilanciato con alcuni inserti pubblicitari diretti (banner) e ADS come avviene qui con Google.
Per rendere meglio l'idea vi dico che attualmente il mio portale di punta (www.info-sat.org) e il Forum relativo registrano circa 5000 accessi con ip unici giornalieri e il server riesce a sostenere questo traffico con 512bps minimi garantiti, il tutto si traduce in un costo mensile di 110 euro solo per l'affitto della banda, firewall e server dedicato.

Ciao a tutti da FabioSAT .... :-)))))))))
webmaster di info-sat.org
Ja chcialam dorzucic jeszcze dwa grosze.....admin wiec ma tez korzysci z zalozenia tej strony...ale oczywistym jest fakt,ze jego pomysl jest dobry, chce tylko by niektòrzy przejrzeli na oczy...
Zawsze mnie uczono, ze jesli wsrod nas jest ktos o kim mowimy, a nie zna on tego jezyka to wypadaloby przejsc na jezyk zrozumialy dla wszystkich, takze dla tej osoby. Nie mowisz o nim bezposrednio, ale poruszasz sprawe dotyczaca obu stron.
... robiac sobie reklame podajac swoj adres na jego stronie.
To_ja - mysle,ze zle odebralas ten post Franci. Po pierwsze jest to forum wloskie i tu we wszystkich tematach ma prawo pojawic sie ten jezyk. POza tym ten Wloch chcial uswiadomic ludziom na czym polega dzialanie forum-przynajmniej ja tak to odebralam . Jezeli sie myle to niech mnie Franci wyprowadzi z bledu..... POzdr.
Nie zrozumialam, zle. Napisalam, ze to nie dotyczy go bezposrednio, ale Lukar jest jedna ze stron w tej dyskusji i wypadaloby, by wiedzial o czym tu sie mowi. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Nie mam czasu sie wczytywac uwaznie w to co napisal ten wloski admin, ale ... rozne bywaja fora i rozne cele, prawda? Moze i mozna zarobic sporo na banerach i innych wynalazkach, jakich masa w sieci, tylko... ja mam pytanie:
...a gdzie na tym forum sa jakies banery?
NA SZCZESCIE nie przeszkadzaja tutaj zadne pojawiajace sie reklamy i inne smieci, szerzace sie w necie, wiec... mnie sie wydaje, ze mowimy calkiem o czym innym.
Znam tez osoby ktore prowadza inne fora, tzn na inne tematy, i tez nic na tym niie zarabiaja. Wiec...
A do tego, nawet gdyby, to przepraszam, co w tym zlego...? Ktos tworzy forum, daje go jako miejsce gdzie mozna byc, pisac, byc w kregu czegos co nas interesuje... Robi to bo sie zna na tym co robi, a takze, bo lubi. Po co sie doszukiwac czegos jeszcze?... Komu to sluzy i po co?
Moze nie do konca pojelam o co chodzilo, ale ...
a do tego to sie pojawilo w ... moim watku, nazwanym moim nickiem... :(((
Sla jak mozesz pisac ,ze nie masz czasu wczytywac sie w to co napisal "ten" Wloch...i polemizowac z tym?
Nic w tym zlego ,ze ktos na forum zarabia...ale nie ròbcie z Lukara swietego, on zarabia na nas...bo im wiecej wpisòw tym drozsza jest u niego reklama, a my zarabiamy na nim bo mamy to forum.
Handel wymienny...ale dla obu stron,zaznaczam.
Slusznie odebrala to weba, Fabio chcial uswiadomic jak dziala forum, sam bedac adminem...a jego forum dotyczy rzeczy , ktòre zapewne was nie interesuja, wiec to nie jest reklama.
co do tlumaczenia tego co napisal Fabio...jesli Lukar zwròci sie z taka prosba przeciez ktos mu pomoze...tak jak pomaga sie innym.
Sla i jeszcze jedno...przyjrzyj sie uwaznie temu forum twierdzac ,ze nie ma w nim baneròw i reklam....dzieki mojemu znajomemu szeroko otworzylam oczy....bo placi tagze Google
mhmm nie odkrylas Ameryki przytaczajac wypowiedz Twojego kolegi:-)mysle, ze nie chodzi tutaj o sam fakt istnienia czy nieistnienia reklam i ogloszen reklamowych, bo jak sama zauwazasz jest to cos w rodzaju "handlu wymiennego" ; udostepnienie miajsca na reklamy jest sposobem na finansowanie dzialalnosci w dzisiejsze rzeczywistosci i chyba wszyscy juz sie do tego przyzwyczailismy:-)
sadze, ze chodzi o forme, o sposob w jaki te reklamy sa zamieszczane i w jaki na nas oddzialywuja, jak dobrze zauwazylas musialas otworzyc oczy, zeby je dostrzec:-) gdy otwierasz te strone, nie masz serii pop up, ktore ci sie otwieraja i wedruja ci po ekranie, doprowadzajac do oczoplasu, sa natomiast dyskretne ogloszenia, ktorych prawie nie widzisz....i jesli sie ne myle, to odpowiada za to ten sam czlowiek, ktory mowi, ze ma prawo do ustanawiania zasad tej strony....jak dla mnie - zdrowych zasad
pozdrawiam:-)
Powiedzialam, ze nie mam czasu sie wczytywac i tak jest, przelecialam tylko pobieznie to co napisal. I napisalam ze moze nie zrozumialam dokladnie o co chodzi. No, bo ja nie wyczuwam zwiazku. Po prostu nie rozumiem, co z tego, jesli nawet. Nie rozumiem, po co to zostalo napisane. O co komu chodzi.

Jest forum, mozna tu o cos zapytac, cos napisac, cos przetlumaczyc, jakos skorzystac. I jest admin ktory to wszystko uklada w calosc i tworzy zasady. No i tyle. Reszta, jakie ma znaczenie? Jaki ma wplyw na to o co tutaj chodzi? Nie rozumiem i tyle.
Z kims kto wie wszystko najlepiej ( nawet nie czytajc innych wypowiedzi) trudno podjac jakikolwiek dialog.
Jak cie wybiora prezydentem ja na pewno nie bede glosowac :)
No i dobrze, bo niczego tak bardzo bym nie chciala jak byc prezydentem! ;)

A wybacz, jest roznica miedzy: wiedziec cos najlepiej, a: nie widziec problemu, prawda? Mowie po raz ktorys, ze nie mam czasu w to wnikac. I tyle. I nie wypowiadalabym sie wcale gdyby to nie zostalo podniesione w watku ktory sie sympatycznie nazywa moim nickiem...
No i po raz kolejny tak sie skonczyla moja proba jakiegos tam dzialania na forum...
taaaaaa i czemu i po jakiego grzyba szukac jakiejs wyimaginowanej ideologii tam gdzie jej nie ma ? z niewinnego pytanie o Sla zrobila sie dyskusja o nie wiadomo czym. Lukar bierze pieniadze za reklame ? i bardzo dobrze niech bierze ! napracowal sie to mu sie nalezy ! ile osob z tego forum zrobiloby taka strone dla wlasnej satysfakcji za darmo ???? zamiast gadac o pierdolach mozna np uzupelnic ktorys z nowych dzialow slownika ... no tak ale po co ... Nie wiem jak sie to odbywa na innych forach bo nie mam czasu na uczestnictwo w nich ale znowu z tematow marginalnych robi sie dysusja o ... Maryni . Sla pomaga bezinteresownie i to wielu osobom skoro o niej mowa byla na poczatku tego watku a takimi dzialaniami zniechecacie tych ktorym jeszcze chce sie chciec , malo tego jest jak malo kto osoba nadzwyczaj konkretna i na jej miejscu tez nie czytalbym czegos co jest nie na temat. LUDZIE TO JEST FORUM JEZYKOWE !!!
bez sensu ... i tak nikt tego nie przeczyta ...zreszta jeden madry facet powiedzial mi kiedys - sa ludzie ktorym nawet studia nie pomoga...
cześć Lukar

Nie na temat może ale powiedz mi jak się usuwa ogłoszenie sprzedaży czy kupna w serwisie - Giełda.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia