pomoc w gotowaniu po wlosku

Temat przeniesiony do archwium.
WItam, wlasnie znalazlem Wasze ciekawe forum milosnikow Itali. Dostalalam od znajomego ciekawa ksiazke kucharskaa (po wlosku) gdyz uwielbiam wloska kuchnie. Mam pytanie odnsnie kilku skladnikow . Jeli ktos moze mi pomoc prosze o odpowiedz za ktora z gory dziekuje.

1.co to jest la farina 00 -maka na ciasto do pizzy (jaki jest polski odpowiednik)
2. jak brzmi po polsku la scarola? bo nie wiem nawet czego szukac w warzywniaku.

Z gory bardzo dziekuje
.farina 00 -maka na ciasto do pizzy . Niestety w Polsce nie mamy mąki 00 (z twardszej pszenicy) mamy tylko 500, 700, ale w mieszankach gotowych do pizzy Knorra jest też 00
2. la scarola- rodzaj sałaty zielonej.
dzieki Ci bardzi.
wiec Twoim zdaniem jaka make nalezy stopsowac?

co do scaroli yto doskonale wiem ze to rodzaj salaty. Mieszkala wiele lat we Wloszech . Moze zle sformulowalam nieco pytanie. Chcialabym poszukac na targowisku scaroli(niewiem jak sie nazywa po polsku , jezeli wogole istnieje w naszym kraju)
skoro wiesz, że to sałata, to mogę ci tylko powiedzieć, że scarola jest podobna do "indivia", a ta znajdziesz, ze scarolą się nie spotkałam nawet w dużych supermerrkatach
A z tego co wiem, to mój znajomy miesza typową mąkę z odrobiną krupczatki, ale ze mnie żaden "pizzaiolo"
ja tez szukalem scaroli w naszym kraju...bez rezultatu. Podobnie jak TTy nie wiedzialem o co pytac sprzedawcow.Na haslo "scarola " robili dosc duze oczy.:)
co do maki ...ja uzwyam przennej...ale pasta DOC to to na pewno na pizze nie jest:(
ok. bardzo mi pomogliscie,pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka