który łatwiejszy?

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich!
który język łatwiejszy włoski czy hiszpański?
mysle ze nie istnieje jezyk latwiejszy czy trudniejszy. To czy sie bedzie go nam uczylo prosciej czy trudniej zalezy od stopnia checi do nauki, motywacji i zainteresowania.
hiszpanskiego uczylam sie przez pare ladnych lat. niedawno zaczelam nauke wloskiego (niestety nie z wlasnej woli). poczatki w hiszpanskim sa duzo prostsze. to, na co we wloskim przeznacza sie duzo czasu (np. przyimki) w hiszpanskim sa oczywiste i nie sprawiaja WCALE problemu. nie wiem jak bedzie dalej ale jednak hiszpanski uwazam za fajniejszy jezyk;) a tak w ogole to grecki rzadzi;) LOL
Ten, ktory Ci sie bardziej podoba. Gramatycznie ten sam stopien trudnosci.
byc moze ale co do tych przyimkow to bede obstawiac przy swoim;-)
Zgadzam sie. Przyimki i rodzajniki we wloskim sa, jakby to powiedziec, strasznie upierdliwe:) W hiszpanskim nie ma tego problemu. Ten jezyk jest dla mnie takze bardziej przejrzysty. Nie moge sie przyzwyczaic, ze we wloskim liczba mnoga konczy sie na samogloske. Jedyna trudniejsza rzecza w hiszp. jest dodatkowy czas przeszly, ktory ma wiele form. Ogolnie hiszp. jest dla mnie prostszy, ale nadal twierdze, ze jezeli ktos szczerze pokocha jakis jezyk, pokona wszelkie trudnosci. Ja np. pokochalam francuski i jest ona dla mnie w tej chwili prostszy od np. wloskiego:)(poza rozumieniem, bo zrozumiec Francuza to naprawde nie lada wyczyn:))
Przypomnialo mi sie cos jeszcze...

W hiszpanskim nie ma moich "ulubionych" partykul zaimkowych: ci i ne. Jak chcesz powiedziec 'o tym', mowisz po prostu 'de eso'

Nie wystepuje takze rodzajnik czastkowy.

Zmienilam zdanie..hiszpanski jest prostszy:)
ale te akcenty w hiszpanskim nad samogloskami... spedzaja mi sen z powiek
no cos ty... akcenty to przeciez zaden problem...stawiasz tylko tam, gdzie padaja na inna niz 2. sylabe od konca;) w greckim akcent to dopiero problem..ze o starogreckim nie wspomne;-)
jednak dochodze do wniosku ze hsizpanski i hiszpanie kocham nad zycie :d i mzoe jezyk byc nawet trudniejszy!:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Szkoły językowe