WLOCHY vs GRECJA

Temat przeniesiony do archwium.
temat ten zakladam dla osob ktore maja doswiadczenia zwiazane z jednym i drugim krajem i moga, chca sie wypowiedziec na ten temat...mam na mysli poczawszy od pogody poprzez jedzenie, kulture, mezczyzn, kobiety,poziom inteligencji...itd wszystko co wam przyjdzie do glowy, no i tak zeby sie nie nudzic teraz wieczorem to sobie zrobimy wieczorek kulturopoznawczy;)ja obecnie mieszkam w grecji ale chcialabym skonczyc studia, i mysle nad wyjazdem do wloch aby tam sie troche doedukowac...:)
Ja mieszkam we Wloszech ,a od lat marze o Gracji,ale los uparce 'rzecal' mnie wciaz do Italii i tak jakos zostalo, gdybym miala wyrazic swoja opinie na temat Grecji bylyby to same ochy i achy ,wiec sie powstrzymam ;-)
powiedz mi co cie w grecji tak urzeka , ja rowniez mam swoje "milosci" jesli chhodzi o grecje i ciekawa jestem czy nasze poglady sie zgadzaja:)a poza tym to gdzie ci sie lepiej zyje i jakies podstawowe roznice pomiedzy tymi dwoma pieknymi srodziemnomorskimi krajami widzisz?
Hmm w Grecji bylam przez 10 dni na wczasach ... uzekly mnie krajobrazy, mozna nacieszyc oczy.... ale strasznie tam brudno i duzo bezdomnych psow. Chyba ze trafilam na zly termin?
z tymi psami to masz racje...niestety... moim zdaniem to jest juz na miare plagi, a jesli chodzi o brud to nie wiem w jakim rejonie grecji bylas z reguly grecja jest krajem czystym zwlaszcza w miejscowosciach turystycznych , natomiast jesli chodzi o czystosc w hotelach to mozna miec bardzo wiele zastrzezen...a jak wrazenia jesli chodzi o ludzi?pzdr
nie cierpie zlego traktowania zwierzat ;-[nie ma schronisk tam? w takich upalach bez wody ...
eh, pieski swietnie sobie daja rade;) na wyspach jest za to duuuzo kotow!i to takich naprawde ladnych! jesli chodzi o to co mnie najbardziej urzeklo... hmmm... poczatki byly standardowe- widoczki, pogoda... ale kiedy los mnie tam rzucil na dluzej to... pokochalam Grecje zima!!! wtedy ten kraj jest taki jakis prawdziwszy! nie ma tej calej turystycznej "sciemy"... a! no i uwielbiam greckie jedzenie!
w Grecji bylam tylko raz.i jesli mialabym porownac wlochow z grekami to chyba grecy sa jeszcze bardziej weseli ,pogodni itp.a bylam w Santorini.slyszalam kilka razy opinie na temat Grekow ze inteligencja nie grzesza ,ale wydaje mi sie ze ich poczucie humoru nie jest tu tylko dobrze rozumiane.moj znajomy byl sobie tam zaraboc tak kilka miesiecy i wiele nie przywiozl ale wspomnienia ma pozytywne:)
poczucie humoru Grekow...hmm...szczerze mowiac nie zauwazylam, zeby bylo jakies inne...przynajmniej od mojego;)
Mieszkalam w Grecji na plw.Peloponeskim. W Argos. To pytanie jest podobne do putania kto lepszy-POlacy czy Wlosi..... Zalezy gdzie trafisz. Przyjezdzajac do Wloch trafilam najpierw na Sycylie i tam do bolu przypominala mi sie Grecja-tak krajobraz, klimat jak i ludzie, mentalnosc. Rzeczywiscie -kraje te leza wlasciwie na tym samym rownolezniku. Rozmawialam po latach z ludzmi, ktorzy mieszkali w pln.Grecji i mieli zupelnie inny obraz niz moj. To samo z Wlochami. Mysle,ze mozna porownac te dwie mentalnosci i roznice w kulturze pln-pd. Jezeli moge Ci jeszcze na cos odpowiedziec to prosze.POzdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia