stronki:)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |
Znacie jakies wloskie stronki typu polska fotka.pl lub epuls? Chodzi mi o takie wylacznie z Wlochami:)
?

Z gory bardzo dziekuje:)
a do czego ci takie strony
do zapoznania sie z Wlochami, ktorzy moze beda w moim miescie:)
cortesa a mi sie wydawało ze Włoszki są ciekawsze niż Włosi)
do niedawna byl facebox, teraz sie przekształcil w netlog.jesli chcesz zapoznac osoby które akurat maja zamiar odwiedzic twoje miasto wejdz na stronke wayn.
regina_delle_farfalle a o czyms takim słyszałas:
http://blog.konieczny.be/2007/04/04/uwazajcie-na-spamerow-z-facebox-com/
mnie chyba pominęli bo nie powiem żybym została zasypana spamami albo ktoś mną manipulował:-))zresztą na tamtej stronce bloga nie miałam, foty nie zamieściłam nie wiem nawet czy mój mail był widoczny dla wszystkich heheh
dlaczego mam sie ogladac za Wloszkami skoro jestem dziewczyna? :D Sorry interesuje mnie plec przeciwna:D to chyba nic zlego :D
pozdro =)
dzieki za stronke:)
cortesa no pewnie że nic złego, a znasz tą historie:
WŁOCHY Wpadł dzięki transmisji wyścigu
Nieudana ucieczka niewiernego męża

Dzięki transmisji telewizyjnej z Giro d'Italia i esemesowi od "życzliwego" Włoszka z La Spezii odkryła, że zdradza ją mąż. Ta historia trafiła do wszystkich mediów

Był 22 maja. Dziesiąty etap Giro d'Italia z Lido di Camaiore do Santuario Nostra Signora della Guardia wygrał - po efektownej ucieczce na ostatnim podjeździe - Włoch Leonardo Piepoli.

Zupełnie nie udała się natomiast ucieczka innego mężczyzny - 40-letniego męża i ojca z kochanką na plażę. Wszystko przez kamery telewizji RAI, które ze względu na ogromne zainteresowanie wyścigiem we Włoszech towarzyszą kolarzom od startu do mety. Gdy peleton jechał wzdłuż pięknego wybrzeża La Spezii, realizator znudzony pokazywaniem jednostajnie pedałujących kolarzy pokazał widzom plażowiczów.

Jeden z kibiców rozpoznał na ekranie swego przyjaciela, jak mu się wydawało, z żoną. Wysłał kobiecie niezwłocznie esemesa, informując, że właśnie wystąpili w telewizji. Niestety kobieta była w domu, przekonana, że mąż jest w pracy.

Gdy tylko niewierny wrócił do domu, żona rozpętała karczemną awanturę. Wyrzuciła przez okno na ulicę całą zawartość kredensu, część mebli, komputer z drukarką, a przede wszystkim telewizor. Jako że przy okazji uszkodzone zostały zaparkowane samochody, pojawiła się policja i sprawa trafi do sądu.

Od tej pory skłóconego małżeństwa nie odstępują paparazzi, a lokalna prasa donosi o rozwoju sytuacji. Ostatnie wiadomości są takie, że państwo C. z La Spezii już się pogodzili, choć ciche dni trwają. Mąż wraca teraz punktualnie z pracy z bukietem w ręku, robi wszystkie zakupy, a w piątek 25 maja paparazzi zrobił mu zdjęcie u jubilera.

Tym zabiegom trudno się dziwić szczególnie we Włoszech, gdzie, jak mówią statystyki, w 2005 roku zanotowano 201 morderstw w afekcie, przy czym w 40 przypadkach pani zabiła pana, a ponad 300 mężczyzn z powodu rodzinnych awantur z zazdrością w tle trafiło do szpitala.

Włoscy znawcy tematu skarżą się, że wraz z postępem elektroniki, a szczególnie w czasach telefonów komórkowych, coraz trudniej utrzymać grzeszny związek w tajemnicy. Choć w ogólnym odczuciu społecznym skok w bok nie jest grzechem poważnym. O wiele poważniejszy to dać się złapać.
http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070528/swiat/swiat_a_6.html
:D
telewizja jednak do czegoś sie przydaje;]
heh niezle:) ale ja nie szukam meza tylko znajomych :P spacerowalam wieczorem z Wlochem i wszystko bylo w porzadku:) on wrocil do Wloch ja zostalam tu, moze bedziemy mailowac, moze nie:)
faceci macie przerąbane, bo jest i telewizja i inf. :P
cortesa powiem ci tak że faceci co pieknie piszą o miłosci w 100 % zdradzają)
CzarnaMumba masz racje telewizja sie do czego przydaje.P)
mam nadzieje, że mi sie w ten sposób nigdy nie przyda;)
bo ja potrafie być groźna :P
wiem o tym, spokojnie:) juz sie poznalam na Wlochach:) no ale sa bardzo mili i fajnie sie z nimi rozmawia:)
cortesa może nie wszyscy Włosi są wychowani na głupkowatej telewizji, ale rosnie nowe pokolenie Włochów:
http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=swiat&name=327
inf. świata nie zbawisz :)
zajmij sie czyms porządnym np. przypomnij sobie co miałeś mi dzisiaj wysłać :P
CzarnaMumba juz ci wysłałem)
>> cortesa powiem ci tak że faceci co pieknie piszą o miłosci w 100 % zdradzają

A co zdradził cię jakiś? Który tak ładnie ci pisał?
bezsensowna teza
agatkaf jak bezsensowna teza jak nie potrafią sobie poradzic z mafią śmieciowa haha:
Zobaczyć Neapol i jego śmieci

Ulice miasta zalega tyle śmieci, że w obliczu groźby epidemii cholery zamknięto wiele szkół i urzędów. Ta dramatyczna sytuacja jest efektem gigantycznej korupcji i zawłaszczenia przez mafię wywozu i utylizacji odpadów

Po ulicach panoszą się szczury wielkie jak koty. Władze mówią o groźbie epidemii. Na ostre dyżury do szpitali trafiają osoby z objawami zatrucia i problemami z oddychaniem.

Akcją usuwania śmieci kieruje wyposażony w specjalne uprawnienia szef ochrony cywilnej Włoch Guido Bertolaso. Wspiera go policja, straż pożarna i karabinierzy. Władze obiecują, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, za kilka dni w Neapolu będzie można przestać oddychać przez chusteczkę.

Śmieci pod dywan

Jednak sprzątanie miasta to zamiatanie pod dywan, bo w Kampanii, której Neapol jest stolicą, nie ma już gdzie wywozić śmieci. Na spalenie pod ogromnymi plastikowymi płachtami czeka 800 tysięcy ton odpadów. Dlatego teraz część neapolitańskich śmieci wywożona jest za grube pieniądze do Niemiec, apan Bertolaso prowadzi gorączkowe rozmowy z władzami Rumunii.

Zdesperowani mieszkańcy, obawiając się epidemii, podpalają góry zalegających odpadów. Do takich pożarów straż pożarna wyjeżdża 120 razy dziennie.

Wezwany napomoc szef ochrony cywilnej kazał otworzyć pełne i zamknięte już wysypiska Kampanii, co natychmiast wywołało protest mieszkańców i ekologów wspieranych przez miejscowe władze. Do walki z nimi wezwano policję i karabinierów. W nocy z soboty na niedzielę usunięto300 osób blokujących wjazd do spalarni w Parapoti, w tym przykutą łańcuchem do bramy panią burmistrz. Ale protesty przeniosły się zaraz gdzie indziej.

Ekologiczna camorra

Wszystko dlatego, że we Włoszech od początku lat 90. działa potężna ekomafia. Mafie w Kampanii, na Sycylii i w Kalabrii zorientowały się, że wywóz i utylizacja śmieci to żyła złota. Jak szacuje włoska prokuratura, od 2002 r. klany camorry w Neapolu zarobiły na śmieciach na czysto 700 milionów euro.

W tej chwili w Kampanii camorra kontroluje cały biznes utylizacji odpadów, łącznie ze spalarniami. Największe pieniądze gangsterzy zarabiają na wywożeniu trujących odpadów z północy i centrum na południe kraju, które stało się śmietnikiem Włoch. Dlatego na neapolitańskie śmieci zabrakło miejsca.

Albo się boją, albo zastraszają

Wszystko możliwe jest tylko dlatego, że południe jest przeżarte korupcją. Trwającym od 14 lat kryzysem w Neapolu i okolicach zajmują się specjalne sztaby, grupy eksperckie i powołane do tego celu organizacje, które kosztowały miliard euro.

Ale ich działania nie przynoszą efektu, bo albo się boją camorry, albo są jej członkami. W Kampanii różnice między lokalną władzą a mafią już dawno się zatarły.)
inf. a co ma piernik do wiatraka :-)))
malwa123 a co ty tak od ran nie w humorku. może to ci poprawi humor:
Mieszkańcy Neapolu stanęli w obronie złodzieja

17-letni złodziej okradł w Neapolu amerykańską turystkę z cennego zegarka, a kiedy interweniowała policja, w jego obronie stanęli mieszkańcy okolicy. O zdarzeniu, do którego doszło w centrum miasta poinformowała agencja Ansa.

Policyjny patrol zobaczył scenę okradania turystki i wszczął pościg za złodziejem, który uciekał najpierw na motorze, a potem na piechotę.

Właśnie wtedy ścigających go policjantów usiłowali zatrzymać obserwujący akcję mieszkańcy okolicznych domów. Poturbowali kilku funkcjonariuszy, którym udzielono potem pomocy medycznej. Złodziej został aresztowany przez inny wezwany patrol.

To kolejny przypadek, gdy mieszkańcy Neapolu stają w obronie ludzi łamiących prawo. Często dochodzi do spektakularnych protestów kobiet, buntujących się przeciwko aresztowaniu ich mężów i synów, podejrzanych o przynależność do mafii. Kobiety wylegają na ulice w szlafrokach i pidżamach, protestując przeciwko działaniom policji

Uczniowie palą "skręty" pod okiem nauczycieli

Nauczyciel pomagający uczniowi zwinąć "skręta" z narkotykami, chłopcy i dziewczęta palący "trawkę" na szkolnych korytarzach oraz na lekcji w obecności profesora - taki szokujący film, nagrany telefonem komórkowym w jednej z włoskich szkół, wyemitowała stacja telewizyjna Canale 5.

Zdjęcia trafiły do piątkowej prasy i wywołały dyskusję na temat skali narkomanii wśród młodzieży, którą - jak wynika z nagrań - tolerują niektórzy nauczyciele.

Wyemitowany film to jedno z siedmiu nagrań wideo z włoskich szkół średnich, jakie znalazły się w ostatnich dniach na internetowej stronie YouTube. Cztery z tych filmów, jak już wiadomo, nakręcono w szkole w regionie Kampania, którego stolicą jest Neapol. Widać na nich, jak uczniowie palą "skręty", a nauczyciel bez skrępowania daje się sfilmować.

"Corriere della Sera" podkreśla, że filmy znalazły się w sieci zaledwie kilka dni po tym, gdy w klasie w jednym z gimnazjów w Mediolanie zmarł podczas lekcji 15-latek, który wcześniej wypalił "skręta".

Dziennik zauważa, że nagrania mają najwyraźniej stanowić dowód na to, jak powszechne jest używanie narkotyków we włoskich szkołach średnich.

Nie wiadomo jednak, czy filmy te są prawdziwe, czy też są to sztubackie żarty młodych ludzi, którzy wymyślając takie sytuacje postanowili za wszelką cenę zrobić "karierę w sieci" - czytamy w komentarzach.))))
a co ty inf tak od rana zgłębiasz wiedze o Neapolu????
czyżbys rozpracowywał ich techniki podrywania Polek?
agatkaf no próbuje pocieszyc załamanego Włocha haha:
Manifestacja prostytutek na ulicach Padwy

Około 100 prostytutek z kilku regionów Włoch manifestowało w Padwie, protestując przeciwko wprowadzonym w tym mieście karom dla ich klientów w wysokości 50 euro. Na wiec, zakończony przed ratuszem, przybyło kilkaset solidaryzujących się z nimi osób.

Niewielki barwny pochód pęczniał z każda chwilą, gdyż na całej trasie, prowadzącej od stacji kolejowej, dołączali do niego sympatycy i gapie. Byli również mężczyźni, przedstawiający się jako klienci prostytutek. Podobnie jak one nie zgadzają się z decyzją burmistrza, który w ramach walki z plagą prostytucji wprowadził mandat dla kierowców, zatrzymujących się przed kobietami ulicy.

Uczestniczki manifestacji miały kolorowe peruki i stroje, w większości, jak się podkreśla, nie gorszące opinii publicznej. Pochodowi towarzyszyła głośna muzyka. Wcześniej organizatorki demonstracji zapowiadały, że chcą stanąć w obronie praw ich klientów oraz zwrócić uwagę na "społeczną funkcję", jaką pełnią.

Kiedy manifestantki z sympatykami dotarły przed ratusz na wiec, delegacja protestujących została przyjęta - w Sali Seniorów ratusza - przez kilku radnych. Jak pisze agencja ANSA pytali oni prostytutki o to, czy mogłyby przenieść się z centrum Padwy w inne rejony miasta po to, by ich obecność była mniej widoczna i bulwersująca dla mieszkańców. Według włoskiej agencji na ten postulat odpowiedziała jedna z kobiet: Jeśli ja się przeniosę, jutro przyjdzie tam inna. A ja mam dobre miejsce i to od 30 lat.

O grzywnach wymierzanych w Padwie głośno jest w całych Włoszech. Burmistrzowie niektórych miast rozważają możliwość wprowadzenia ich także u siebie.

Podkreśla się przy okazji, że eksperyment ten zaczął przynosić rezultaty w walce z plagą prostytucji. Uprawiające ją kobiety przyznały, że ich dochody spadły od czasu obowiązywania przepisów nawet o połowę.

Przeciwko gestom solidarności z protestującymi prostytutkami wypowiedział się stanowczo ksiądz Oreste Benzi - opiekun kobiet, które porzuciły ten proceder. Zauważył on, że większość prostytutek we Włoszech to cudzoziemki, ofiary handlu żywym towarem.

Staruszki okradły butik firmy Gucci

Dwie liczące ponad 80 lat siostry zostały aresztowane w Rzymie po tym, jak z butiku firmy Gucci ukradły luksusowe artykuły wartości kilku tysięcy euro - podała agencja ANSA powołując się na włoską policję.

Ze sklepu na ulicy słynnych butików - via Condotti, starsze panie ukradły torebki, portfele i breloczki do kluczy.

Z całą pewnością można mówić o przywiązaniu sędziwych złodziejek do znanej włoskiej marki, bowiem ten sam butik okradły już przed dwoma laty. Wtedy łup kobiety wywiozły do swych domów w Katanii i w Perugii. Tym razem nie zdążyły - zostały przyłapane niemal na gorącym uczynku.

Manifestacja prostytutek: dajcie nam pracować!

Prostytutki z całych Włoch wezmą udział w demonstracji w Padwie przeciwko wprowadzonym w tym mieście karom dla ich klientów. Organizatorki protestu ogłosiły, że na manifestację nie założą strojów gorszących opinię publiczną. Mimo to wywołuje ona ożywioną polemikę.

Powodem ogłoszonego przed tygodniem wiecu są grzywny 50 euro, wymierzane kierowcom, zatrzymującym na ulicach Padwy samochody przed prostytutkami.

Te bezprecedensowe kary, mające w założeniu powstrzymać plagę prostytucji, wywołały dyskusję we Włoszech, w tym ostre protesty samych prostytutek oraz gesty solidarności z nimi na przykład ze strony anarchistów.

Panie uprawiające w Padwie najstarszy zawód świata twierdzą, że ich dochody spadły o połowę od czasu wprowadzenia kar dla kierowców. To najlepszy dowód na skuteczność tej metody walki z prostytucją - twierdzą zwolennicy mandatów.

Prostytutki zamierzają manifestować pod hasłem obrony praw swych klientów. Zapowiedziały też, że chcą podkreślić "społeczną funkcję" swego zawodu.

Manifestantek będzie zapewne znacznie więcej niż zapowiadana początkowo setka, gdyż do Padwy wybierają się na znak solidarności kobiety m.in. z Rzymu, Mediolanu, Genui i Wenecji.

Według deklaracji organizatorek będzie to bardzo barwna demonstracja, z balonami i kolorowymi ozdobami, a jej uczestniczki będą reprezentować kraje swego pochodzenia.

Za niedopuszczalny i niepojęty uznał środowy protest znany w całych Włoszech ksiądz Oreste Benzi, prowadzący wspólnotę, która udziela pomocy byłym prostytutkom, przekonanym do zerwania z tym procederem.

Ksiądz Benzi zauważył, że większość cudzoziemek jest zmuszanych do prostytucji. Według niego ciemiężyciele kobiet zmuszają je teraz do manifestowania przeciw mandatom dla klientów. Zdaniem kapłana oburzenie budzi fakt, że protest ten poparli antyglobaliści i anarchiści.

"Doszliśmy do absurdu: kobiety nie będące obywatelkami włoskimi idą protestować przeciw rozporządzeniom władz lokalnych, działających z powagą i zaangażowaniem" - oświadczył ksiądz Benzi.))))
"A ja mam dobre miejsce i to od 30 lat. " eeeee yyyyy i wy faceci jeszcze za to płacicie? :O :D rany boskie...
ale desperaci....
CzarnaMumba zawsze szanowałem postać Oreste Benzi
http://www.kosciol.pl/article.php?story=2[tel]
http://wiadomosci.onet.pl/1239675,2679,kioskart.html
http://tygodnik.onet.pl/1579,1399616,dzial.html
http://ien.pl/index.php/archives/141
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 49
poprzednia |

»

Pomoc językowa