Do niedawna zaden polski dyplom nie byl uznawany automatycznie poniewaz w momencie kiedy Polska przystepowala do Unii nie podpisala jakiegos traktatu o automatycznym uznaniu dyplomow. Potem cos slyszalam o jakis dekretach, wiem ze pisano nawet o tym na forum, ale szczegolow nie znam. W kazdym razie w rzeczywistosci wloscy pracodawcy niechetnie patrza sie na dyplomy ktore nie sa wloskie jesli chodzi o zawody wymagajace wiekszych kwalifikacji i kompetencji. Swego czasu bylam na rozmowie w Centro per l'Impiego i tam wprost mi powiedziano, ze bez wloskiego dyplomu bedzie mi ciezko o prace w moim zawodzie (ja jestem po ekonomii). Nie cgcieli mi nawet wpisac kwalifikacji tylko rzucili na pozycje "generica". Mimo ze przedstawilam im polski dyplom z dichiarazione di valore, to powiedzieli mi, ze to znaczy, iz to jest tylko uznanie, ze "zdobylam magisatra w Polsce", ale kwalifikacji zawodowych we Wloszech mi to nie daje. Rozmowa ta byla w 2005 roku, czy cos sie od tego czasu zmienilo - nie wiem.
Faktem jest ze ja dla swietego spokoju i spokojnego sumienia stwierdzilam, ze lepiej jednak postarac sie o wloski papier. Tak wiec jestem w trakcie nostryfikowania.