Studia...

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam zapytać czy żaden z dyplomów które uzyskujemy na polskich uczelniach nie liczy się w Italii??Pamiętam,że zaraz po wejsciu do Unii,koleżanka obroniła magistra i pokazywała mi swój dyplom(z gwiazdkami) i mówiła,że to już jest "Europejski" i że nie bedzie musiała już w innym kraju studiować od nowa.Jak to jest?Czy naprawdę każde studia trzeba powtarzać od nowa??
nie nie trzeba, potrzebna Ci bedzie prawdopodobnie nostryfikacja. Moga Ci kazac dorobic jakis egzamin, zalezy co studiujesz. . w Anglii nic nie musisz robic , dyplom jest utomatycznie uznawany, we wloszzech ponoc nalezy rbic nostryfikacje ale wszystko doslownie zalezy od uczelni. Ja np. nie musze robic zadnej nostryfikacji...
A chcesz kontunuowac we wloszech czy juz skonczylas studia i chcesz poprostu pracowac? w jakim kierunku?
wszystko zalezy od uczelni i kraju...
studiuję na AP w Krakowie pedagogike specjalność praca socjalna,mam zamiar ukończyć studia w kraju,ale w przypadku gdybym wyjechała do Włoch to mój dyplom będzie się tam liczył czy nie???
tz. po zakończeniu studiów mój dyplom bedzie tam miał jakąś wartość czy nie?
Do niedawna zaden polski dyplom nie byl uznawany automatycznie poniewaz w momencie kiedy Polska przystepowala do Unii nie podpisala jakiegos traktatu o automatycznym uznaniu dyplomow. Potem cos slyszalam o jakis dekretach, wiem ze pisano nawet o tym na forum, ale szczegolow nie znam. W kazdym razie w rzeczywistosci wloscy pracodawcy niechetnie patrza sie na dyplomy ktore nie sa wloskie jesli chodzi o zawody wymagajace wiekszych kwalifikacji i kompetencji. Swego czasu bylam na rozmowie w Centro per l'Impiego i tam wprost mi powiedziano, ze bez wloskiego dyplomu bedzie mi ciezko o prace w moim zawodzie (ja jestem po ekonomii). Nie cgcieli mi nawet wpisac kwalifikacji tylko rzucili na pozycje "generica". Mimo ze przedstawilam im polski dyplom z dichiarazione di valore, to powiedzieli mi, ze to znaczy, iz to jest tylko uznanie, ze "zdobylam magisatra w Polsce", ale kwalifikacji zawodowych we Wloszech mi to nie daje. Rozmowa ta byla w 2005 roku, czy cos sie od tego czasu zmienilo - nie wiem.
Faktem jest ze ja dla swietego spokoju i spokojnego sumienia stwierdzilam, ze lepiej jednak postarac sie o wloski papier. Tak wiec jestem w trakcie nostryfikowania.
i robisz cale studia DA CAPO? w tej samej dziedzinie?
dziękuję za odpowiedź.
Może ktoś wie więcej?
lenaaa- nie robie calych studiow da capo (czyliod poczatku) bo skladajac papiery zlozylam rowniez program ktory odbylam w polsce tak wiec czesc przedmiotow mi zaliczono. Studiuje w tzw rito abbrevviato (tryb skrocony).
chociaz tyle bo juz sie oburzylam:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę