pomoc medyczna dla Włocha w Polsce

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie,
pewnie ten temat juz byl, ale nie udalo mi sie nic znalezc, a potrzebuje szybiej porady- moj chlopak jest teraz w Polsce, jest chory, przypuszczam, ze to grypa, ale ze ma goraczke, ktora nie spada, to pewnie pojdziemy do lekarza jutro. Dlatego mam pytanie- gdzie powinnam sie z nim udac, zeby zostal przyjety? Czy za wizyte musimy placic, czy nie? Ma zwykle wloskie ubezpieczenie, nie ma zadnej studenckiej karty itp.

Bede bardzo wdzieczna za porade!
Pozdrawiam.
Jeśli ma ze sobą karte "Tessera Sanitaria", to przyjma go za darmo na pogotowiu i w przychodni.
potwierdzam!
dziewczyno do jakiegokolwiek lekarza pojdz prywatnie najszybciej, po co ma sie meczyc chlopak a i ty przy tym tez bo tracicie tylko czas na chorobe, 15 euro to chyba nie jest duzo za wizyte prywatna dla wlocha
hmmm jak ma tessera sanitaria to bedzie przyjety normalnie , o co tyle zachodu?
A dlaczego ma płacić za wizytę, skoro może spokojnie pójść do lekarza za darmo? Jeden dzień z gorączką go nie zabije, może poczekać.;)
A czy 15 euro to tak dużo??? Chyba lepiej zapłacić i nie mieć problemu.
Ale to nie chodzi o to, czy to dużo, czy nie (pomijam już fakt, ze może dla zainteresowanej osoby to JEST dużo) - dlaczego ktoś ma płacić, skoro może mieć coś za darmo? Rozumiem, gdy np. ktoś umawia się na prywatna wizytę u specjalisty, bo z NFZ musiałby czekać pół roku, ale to zwykłego lekarza rodzinnego? Oczywiście to kwestia wyboru.
amen
A czy 15 euro to tak dużo??? Chyba lepiej zapłacić i nie mieć problemu.

a Jaki problem widzisz ?
Podstawowe pytanie: ma tessera?
a) opcja numer 1 - ma tessera, dzwonisz do lekarza lub idziesz do lekarza i Twoj chlopak po przedstawieniu tessera zostaje przyjety jak Polski pacjent.
b) opcja numer 2 - nie ma tessera- idziesz na prywatna wizyte

Innych opcji nie ma.
Czy widzisz jakies problemy w dalszym ciagu w przypadku opcji numer 1?
Bardzo dziekuje za informacje!

Pozdrawiam :)
Nie widze problemu. Tylko pierwszy raz slysze zeby wloch/wloszka leczyl się w Polsce w placowce panstwowej( a znam dosć dużo osób narodowości włoskiej ktore mieszkają w Polsce )
Byc moze Twoi znajomi nie zdaja sobie sprawy ze maja prawo do bezplatnej opieki medycznej, albo poprostu nie ufaja i wola leczenie prywatne, albo pracuja dla firmy,ktora po czesci sponsoruje im opieke prywatna,wiele jest powodow. Jesli Ty wybierzesz sie na wakacje do wloch i zachorujesz i masz tessera sanitaria wydana przez nfz to rowniez masz prawo do opieki medycznej- panstwowej oczywiscie
na pogotowiu czy każdej innej przychodni nie ma najmniejszego problemu. Wiem bo zdarzyło mi się wielokrotnie być w takiej sytuacji że "towarzyszyłam" pracownikom naszej firmy w takich sytuacjach nie tylko włochom :) nie można było naprawde narzekac na opiekę, lekarze mówili po ang... co poprostu koledze włochwi szczeka ze zdziwienia opadła:)
ekh aż przypomniało mi się jak włoski latinolover zemdlał na widok strzykawki :)))) twardziel taki:))) buhahaha
Chcialam dac znac, ze rowniez z wizytami domowymi nie ma problemu- moj chlopak nie byl w stanie jechac do przychodni, bo dzis rano mial juz bardzo wysoka goraczke i lekarz przyjechal do nas.

Dziekuje wszystkim jeszcze raz za porady i pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia