Kupno samochodu we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich.
Jestem obecnie we Włoszech w Milanie . Mam zamiar kupić samochód którym chciałbym wrócić do Polski .
Czy ktoś wie jak wygląda sprawa załatwienia tablic zjazdowych?
Czy jest możliwość wykupienia takich tablic , około miesiąca po zakupie samochodu?
Samochód mam okazję kupić teraz, a do kraju wracam w połowie czerwca.
wrzuc sobie ten temat w google masz tam full opcji,podejrzewam znjac admina ,ze ci ten post usunie, nie ma nic wspolnego z Wlochami...hehe poza twoim he he pobytem tam..sorki ,ale smiac mi sie chce..ale co zrobic ..groznego admina mamy :D sorki
Jak usunie to usunie, nic na to nie poradzę :-], a forum jednak porusza sprawy włoch.
W google szukałem, jest dużo rzeczy ale nic co dotyczyło by mojego pytania.
Pytałem na różnych forach ale bez odzewu.
Jak tu nie da rady to trudno.
Zawsze uważałem, że forum służy do pomocy.:-]
czyli trzeba pytac sie sie u zrodla masz nr gg ?ja sprobuje kogos sie zapytac i ci podam odpowiedz..widze ,ze zalezy ci na 'sztuczce' aby miesiac po zakupie dokupic tablice..to o to chodzi?:D
Cześć delicato to mój numer [gg] jak byś coś wiedział to pisz proszę.
Mój numerek [gg] . Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny :-].
Samochód który mogę kupić jest naprawdę w idealnym stanie, od pewnego sprzedającego i w dobrej cenie. Dlatego mi na tym zależy :-].
Mam nadzieję, że transakcja dojdzie do skutku :-]
wykupienie tablic wraz z ubezpieczeniem kosztuje 400euro,
SAMOCHÓD http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/working/before-moving/index.html

Według ogólnej zasady samochód powinien być zarejestrowany i opodatkowany w państwie zwyczajowego zamieszkania. Jeśli planujemy zabranie samochodu do innego Państwa Członkowskiego, w którym będziemy mieszkać, samochód taki należy zarejestrować w państwie przyjmującym.

Opłacenie podatku VAT w państwie przyjmującym

Podatek VAT na ogół płaci się w państwie, w którym samochód został nabyty. Cena nowego samochodu zakupionego w państwie UE, które nie jest państwem przeznaczenia nie będzie zawierać podatku VAT.

Podatek VAT płaci się w państwie przeznaczenia, w którym samochód będzie zarejestrowany, wyłącznie jeśli spełnione są następujące warunki:

* Samochód zostanie zabrany do państwa przyjmującego oraz
* Samochód jest nowy (nie jest starszy niż 6 miesięcy i jego przebieg jest poniżej 6000 km) oraz
* Samochód został nabyty przez osobę w państwie jej pochodzenia lub w innym państwie UE (a nie w państwie przyjmującym).

W razie zamieszkiwania i jeżdżenia samochodem w państwie przyjmującym przez okres ponad 6 miesięcy należy zarejestrować swój samochód w państwie przyjmującym. Będzie trzeba zapłacić podatek za rejestrację samochodu. Samochód należy zarejestrować przed upływem 6 miesięcy od daty wjazdu do państwa przyjmującego. Proces rejestracji umożliwia władzom krajowym weryfikowanie, czy pojazd ma cechy techniczne (zgodność techniczna i kontrole techniczne) wymagane przez określone prawem normy bezpieczeństwa -zgromadzenie całej niezbędnej dokumentacji technicznej i zlecenie jej tłumaczenia. Ponadto prosimy o zapoznanie się z poniższym informatorem:

http://europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/home.html
tablice wywozowe czyli kartonowe załatwiasz w ufficio motorizzazione (tam Ci powiedza jakie dokumenty potrzebują,na te tablice czekasz ok tygodnia) koszt ok 20 euro a pózniej ubezpieczenie wykupujesz na te tablice ,ja zawsze kupuje w ubezpieczalni Assitalia,koszt ubezpieczenia zalezy od pojemności auta
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka